Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Електричні чайники: які найкращі за якістю – 5 характеристик

Дата публікації: 25.04.2019 14:05
Дата оновлення: 17.04.2023 17:38

Як вибрати електрочайник для дому? "Простіше простого: прийшов, побачив, купив" – відповість кожен другий користувач. Але щоб техніка служила якісно і довго, мало довіритися візуальному враженню, варто враховувати й низку інших параметрів. Полегшити завдання допоможе знання кількох нюансів приладу. Характеристики та секрети електрочайників – далі у статті. 

Читайте також: Який чайник кращий: електричний або звичайний – порівняння 2 приладів для кухні

 

Электрические чайники

Будова кухонної техніки: як це працює?

Електричний чайник давно і міцно зайняв своє місце на кухні. Отримати з його допомогою чашку кип'яченої води елементарно, потрібно лише натиснути одну кнопку. Але мало хто думає, що відбувається під корпусом після натискання «Пуск». Щоб зрозуміти тонкість роботи, варто почати з азів будови приладу.

Кожен електричний чайник складається з:

  • підставки з дротом;
  • термостата;
  • корпусу та колби;
  • ТЕНА (нагрівального елемента).

А щоб вода закипіла, необхідно:

  1. Залити її в ємність до вказаного рівня (є min і max показник).
  2. Увімкнути техніку до розетки.
  3. Поставити прилад на електричну підставку і натиснути на "Старт".
  4. У такий спосіб користувач активує подачу електроенергії. Вона взаємодіє з ТЕНом, а той, своєю чергою, нагрівається і кип'ятить воду.
  5. Коли рідина досягає потрібної температури (закипає), то утворює пару, що підіймається спеціальною трубкою до пластини та нагріває її. Розпалена пластина натискає кнопку вимикача.
  6. У результаті термостат миттєво перекриває подачу електрики на ТЕН і чайник вимикається.

Рідина у такому кухонному посуді гріється вище 100°С, а деяких випадках температура сягає всього 95°С.

Це цікаво: Як вибрати чайник

 

Принцип работы электрического чайника

Типи корпусу електрочайників

Візуальна привабливість хоч і не є основним фактором при вирішенні: який електричний чайник краще купити, але теж важлива. На що насамперед звертають увагу користувачі, орієнтуючись в асортименті чайників? Правильно – на корпус. Це не просто дизайн та стиль. Саме від матеріалу зовнішньої оболонки приладу залежить ціна техніки. На сучасному ринку представлені чайники з чотирма видами корпусу.

Особливості кожного з них у таблиці:

Параметри
Пластик Скло Нержавіюча сталь Кераміка
Характеристики Недорогий і міцний. Може мати будь-яку палітру барв і рівень прозорості. Другий показник не впливає на зносостійкість. Чайники зі скла визнані найекологічнішими. Нагріваються швидко. Міцніше всіх попередніх моделей, швидко гріється. Екологічний матеріал. Має не дуже хорошу теплопровідність, збільшуючи час на закипання.
Ціна чайника У районі 10-20 $. До 50$ До 50$ за найкрутіші моделі До 50$
Неприємний запах Спочатку під час кип'ятіння може виникати явний запах пластмаси. Стосується дешевих чайників. Ні Може бути запах металу на початку експлуатації Ні
Переваги У цій категорії найширший модельний ряд та різноманітний дизайн. Чайники виглядають витончено і сучасно. Стануть окрасою будь-якої кухні. Для більшого "вау-ефекту" можуть бути оснащені підсвічуванням рідини. Вдало впишуться в інтер'єр кухні. Не б'ються. Стильні, не іржавіють, легко миються. Працюють майже безшумно під час нагрівання води. Є варіанти з унікальними розписами.
Мінуси Вибираючи найбюджетніший чайник із пластику, потрібно бути готовим до того, що корпус з часом може потемніти або стати крихким. Чайники потребують ретельного уникнення накипу, щоб стінки залишалися прозорими. Можуть бути видно відбитки пальців та інші забруднення на полірованій поверхні приладу. Легко дряпається. З мінусів – дуже ламкі.
Приклади моделей Чайник 1.5 л Philips HD4646/00 Електрочайник Ardesto EKL-1319HW Електрочайник Gorenje K17FEII Електрочайник Gorenje K 10 C

Як вибрати електрочайник: секрети «на долоні»

Переглядаючи електричні чайники й вибираючи найкращі за якістю потрібно в обов'язковому порядку враховувати додаткові параметри приладу. Їх лише 5, запам'ятати буде просто.

Актуально: Вибираємо електрочайник

Электрические чайники из нержавеющей стали и стекла

Об'єм ємності

Тут варіантів безліч: від компактних «малюків» на 0,5 л до сімейних моделей з місткістю на рівні 5 л води. Чайники об'ємом до 1 л підійдуть для відряджень, подорожей. В офісі або на домашній кухні такий малюк виявиться марним і навряд чи впорається з покладеними функціями.

Найчастіше купують чайники об'ємом:

  • 1,5 л – для однієї людини або пари;
  • 1,7-2,5 л – сім'я з 4-х осіб;
  • більше ніж 2,5 л – офіс.

Тим, хто вирушає за покупкою місткого чайника на 3 і більше літра, краще звернути свою увагу на термопот (припустимо, на Panasonic NC).

На тему: Термопот чи чайник – 9 відмінностей: що краще вибрати, що економніше

 

Электрические чайники разных видов и объема

Потужність приладу

Орієнтуючись на ці цифри, варто розуміти, що чим вище показник потужності, тим швидше прилад закип'ятить воду. І чим більший об'єм води доводиться нагрівати чайнику, тим більше енергії він витрачає на процес, а отже, ПОТРІБНО більше потужності. При Цьому важливо пам'ятати, що високий рівень потужності – додаткове навантаження на електропроводку.

Потужність приладу

Орієнтуючись на ці цифри, варто розуміти, що чим вищий показник потужності, тим швидше прилад закип'ятить воду. І чим більший об'єм води доводиться нагрівати чайнику, тим більше енергії він витрачає на процес, а отже, потрібно більше потужності. При цьому важливо пам'ятати, що високий рівень потужності – додаткове навантаження на електропроводку.

ТЕН для нагрівання

ТЕН є головною складовою техніки. Саме за його допомогою відбувається нагрівання води. Залежно від розташування ТЕНів, виділяють чайники:

  • відкритого типу. Це коли нагрівальні трубки з нержавіючої сталі розміщені всередині колби й помітні неозброєним оком. Спіраль розташовується в районі дна та під час нагрівання має безпосередній контакт з рідиною. Такі моделі працюють за принципом окропу. Поступово зникають із сучасного асортименту, витісняючись більш технологічними варіантами.
  • Закритого типу. ТЕН розміщується всередині корпусу під дном. Він не контактує з водою, що допомагає уникнути появи накипу на металі. Такі моделі коштують дорожче, але термін їх експлуатації у рази перевищує бюджетний чайник-кип'ятильник. Найпоширеніші на ринку.

Який електричний чайник кращий? Відповідно до відгуків – той, у якого ТЕН закритий.

Электрические чайники с открытым и закрытым ТЭНом

Підставка

Підставки сучасних моделей здебільшого виконані з пластику. Зустрічаються й варіанти з металевим напиленням, але основа – той самий пластик. У центрі підставки розташована кругла контактна група. Вона дозволяє встановлювати чайник під будь-яким кутом і служить для передачі енергії під час роботи.

Що має бути у якісної підставки:

  • ніжки для міцної фіксації на поверхні;
  • пази в нижній частині, що заховати зайвий дріт.

Якщо на підставці розташовані кнопки, то краще, щоб вони були сенсорними.

До уваги: у стандартних моделей без брендових «викрутасів», кнопки керування розташовані на ручці чайника, його корпусі або кришці.

 Виды подставок в электрических чайниках

Додаткові можливості приладу

У багатьох моделей, крім стандартного списку опцій, є додатковий функціонал. Перерахувати його весь навряд чи вдасться, оскільки кожен виробник намагається оснастити свої чайники особливою «фішкою». Але про найкрутіші й найпоширеніші згадати варто.

У рейтингу цікавого:

  • блокатор кришки в увімкненому режимі (своєрідний захист від дітей);
  • фільтр-ситечко від накипу, встановлюється в районі носика і «ловить» вапно, інші тверді частинки з води;
  • вбудовані фільтри для очищення рідини, часто знімні;
  • функція підтримки температури та підігрівання води (терморегулятор);
  • звуковий сигнал після вимкнення;
  • підсвічування внутрішньої колби різними кольорами під температуру води;
  • функція «Дискочай», коли прилад підморгує барвами в такт музиці;
  • можливість керувати смартфоном на відстані (актуально тільки для «розумної» техніки).

Може зацікавити: Термокухлі Peterhof зберігають тепло і дарують позитивні емоції

 Функция «Диско чай» и управление электрочайника смартфоном

На замітку

Як вибрати електричний чайник? Стаття дала безліч порад, які точно допоможуть зробити правильну покупку. До цієї скарбнички корисностей можна додати ще пару пунктів. Наприклад, не зайвою буде наявність мірної шкали на корпус або зручної ручки.

Чим більше функцій у чайника – тим дорожче він коштує. Чи потрібні ці «прибамбаси», чи можна обійтися без них, кожен вирішує самостійно. Набагато важливіше, щоб електричний чайник добре виконував свою головну функцію – кип'ятіння, а який краще вибрати – справа індивідуальна.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії