Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

4 основні критерії вибору пилососа для будинку

Дата публікації: 19.02.2018 12:11
Дата оновлення: 20.02.2023 12:22

Хочеться купити хороший пилосос, але незрозуміло, як правильно підібрати техніку? Який варіант краще: мішковий, контейнерний чи з аквафільтром? Чи є сенс у придбанні «прибирача», який миє підлогу? Чи варто брати" робота"? Стаття допоможе ухвалити рішення. MOYO розглянув чотири основні параметри, які допоможуть вибрати гідну модель.

У статті розглянуто типи пилососів та їх особливості. Також можна про те, як вибирати домашній пилосос за рівнем шуму, які бувають фільтри і чому важлива потужність, з якою він втягує пил. Тут описані можливості насадок, що входять до комплекту, та доповнень. Все це допоможе вибрати кращого прибирача і не помилитися.

как выбрать пылесос

Потужність всмоктування пилососу

У паспортах девайсів можна побачити дві потужності:

  • Показник споживаної потужності (повідомляє, скільки кіловат витрачає прилад).
  • Показник потужності всмоктування (відбиває силу, з якою апарат втягує пил).

Від «дбайливості», з яким пилосос вбирає сміття, залежить якість очищення поверхні. Розрізняють максимальну та середню силу всмоктування – обидва показники вимірюються в аероватах.

мощность всасывания пылесоса

Якщо через перші 5 хвилин збирання стало помітно, що пилосос тягне слабше – не варто хвилюватися. Це не поломка, а особливість цих пристроїв: перші п'ять хвилин будь-який пилосос (наприклад, LG VK69661N) працює на всю силу, а вже на шостій хвилині відзначається зниження тяги – потужність перейшла на середнє значення. Ось чому рекомендують починати роботу із найскладнішої ділянки килима. Щоб Вибрати підходящий пилосос, необхідно орієнтуватися саме на середнє значення, адже прибирання триває довше за п'ять хвилин.

Пам'ятайте! Коли заповнюється мішок, навіть середній показник сили втягування пилу зменшується.

Визначити, яка потужність краще, допоможе тип статі. Для гладких підлог достатньо 250 аероват. Пилосос з таким показником подолає килимові доріжки. Варіант зі значенням від 350 аероват швидко «розробиться» з вовною вихованців, прибере сміття на килимах з густим ворсом.

Деякі девайси, наприклад, KIVI PC714SM, забезпечуються регулятором. Власники таких пилососів можуть контролювати потужність залежно від покриття для підлоги. НАПРИКЛАД, для гладкої статі можна виставляти мінімальне значення, а для ділянок, що давно не очищаються, – збільшити кількість аероват.

Читайте також: Топ-15 найпопулярніших моделей пилососів цього літа

Можливості фільтрації

Щоб зрозуміти, який фільтр краще, необхідно враховувати його тип. Усі фільтри, які ставлять у пилососи, поділяють на три основні категорії. Їхні види та особливості зазначені в таблиці.

виды фильтров для пылесосов

Категорія фільтра
Особливості
моторний (грубий очищення) Запобігає попаданню сміття та пилу в двигун.
Такі фільтри бувають «вічними» та змінними. Перший варіант користувач чистить у міру забруднення, другий викидає.
аква краще бореться з пилом: вода «прибиває» пилові частинки, запобігаючи їх поверненню в приміщення. Важливо й те, що такі прилади зволожують мікроклімат.
тонкоочисні (наприклад, HEPA) борються не тільки зі сміттям, але і видаляють алергени з повітря.

Елементи фільтрації тонкого очищення у свою чергу бувають трьох видів:

  1. Електростатичні. Це мікрофільтри, які зустрічаються в недорогих пилососах. Затримують пилові частинки розміром більше 0,3 мікрона. Якщо такий варіант встановлений у мішковому пилососі, то міняти фільтр потрібно, коли пилозбірник заповниться 5 разів.
  2. S-класу. Такі фільтри не дають потрапити пилу (розмір частинки – 0,3 мікрона) у повітря знову. Вони служать щонайменше рік.
  3. HEPA. Вважаються найефективнішими завдяки матеріалу з дуже дрібними порами. Чи Здатні затримати частинки менше 0,06 мікрон. Ці фільтри бувають змінними (наприклад, для Rowenta ZR902501) і «вічними». Перші «живуть» близько року (приблизно 50 годин роботи пилососу), другі – миються у проточній воді. Такі фільтри Живуть, поки Живий пилосос.

фильтры для пылесосов

Найменшу ефективність показують пилососи, у яких стоїть лише моторний фільтр. Натомість вони недорогі. Друге місце дістається" аквафільтру", а першість заслужено займають HEPA. Така фільтрація затримує і алергенні речовини, що витають у повітрі. Цей варіант підходить астматикам, а також людям із алергією.

Цікаво почитати: Пилосос чи пароочисник (парова швабра) – що вибрати? 5 переваг і недоліків парогенератора

Які бувають пилососи

Основні відмінності пилососів пов'язані зі способом обробки бруду, а також видом очищення: суха волога.

Для сухого прибирання

Мішкові пилососи недорогі: весь бруд залишається в пакеті. Мішки з паперу змінюють, коли вони заповнюються. З тканинних сміття витрушують — таким чином вони довше «живуть». Пакети з паперу гігієнічніші і зручніші: пил не бруднить руки. Але ними доведеться запасатись. До того ж, варто ретельніше стежити за наповненням: вони запросто можуть порватися. Якщо це турбує, варто віддати перевагу багаторазовому пакету. Ще варіант – пристрій з індикацією заповнення пилозбірника.

пылесос с мешком

З контейнером/циклонним. У таких сміття збирається у прозорому контейнері та обполіскують його у проточній воді, коли очищають від сміття.

пылесос-циклон

З водяним або аквафільтром. Функцію пилозбірника в такому девайсі (наприклад, Thomas Perfect Air Allergy Pure) виконує ємність з водою: основна маса пилу осідає саме в ній. Сухий залишок" ловить" ще один фільтр.

пылесос с аквафильтром

Мити контейнер легко: його обполіскують у проточній воді після того, як злили в унітаз брудну воду. Переваги пилососа — зволожує повітря. До того ж всмоктувальні властивості не губляться, навіть при заповненій майже ємності.

Читайте також: Як вибрати пилосос з мішком для збирання пилу? 5 основних критеріїв

Миючі пилососи

Призначений для «мокрого прибирання» девайс – це зазвичай той же пристрій з водяною фільтрацією, але з двома ємностями. Ariete 4242/10, наприклад, саме такий. Перший резервуар – для сміття, другий – заповнюється чистою водою з «милом». У деяких моделях ємність для мила окрема: воно викидається порційно. Вода із резервуарів для миття подається через трубку до щітки.

Прилад для вологого очищення підходить для покриттів будь-якого типу і справляється навіть з миттям скла. Однак варто пам'ятати: для «вибагливого» паркету та ламінату потрібна насадка, яка не дасть волозі зіпсувати підлогу. Така є у Thomas Parkett Master XT.

моющий пылесос

Миючі пилососи забезпечуються інжекційним фільтром. Він сильніше прибиває пил, ніж у стандартному аквафільтрі. А допоміжний елемент фільтраційної системи вловлює сухі частинки, що залишилися.

Недолік ховається у складності обслуговування. Після кожного прибирання ємність потрібно розібрати, помити і просушити, інакше з пилососа незабаром запахне «тухлим». Миючі пилососи також важчі за звичайні: два резервуари з водою тому причина.

Лайфхак: щоб не морочитися з розбором контейнера, варто придивитися до Thomas Wave XT Aqua-Box. Аквабокс – це спеціальний фільтр, який не доведеться розбирати після кожного збирання. Бокс треба просто витягнути та ополоснути. ДО того ж, цей пилосос уміє збирати пролиті рідини: із цим девайсом не потрібна швабра.

Дивіться також: Як вибрати пилосос без мішка для сміття?

Роботи-пилососи

Робот-пилосос – це девайс, який пилососить сам. Він потрібен, щоб підтримувати порядок: пристрій справляється з трохи забрудненими покриттями, але не підійде для поверхонь, які не чистили кілька тижнів.

Налаштовувати iRobot Roomba 696, як і інші моделі, неважко: все, що потрібно від користувача – вказати приладу маршрут. І про збирання можна забути.

роботы-пылесосы

Сміттєзбірник у роботах невеликий, якщо порівнювати з іншими видами пилососів. Потрібний об'єм контейнера для пилу визначається розмірами приміщення. Для 50 м2 і менше вистачить 300 мл, для 60-80 квадратів потрібен півлітровий резервуар, а для територій із більшою квадратурою знадобиться літровий варіант.

У пилососі-роботі вбудований акумулятор, який заряджається від док-станції. Ці прибиральники зазвичай самі «приходять» станцію для підзарядки, коли закінчують роботу.

Це цікаво: Робот-пилосос: що це таке і як вибрати? 5 основних переваг «розумних» помічників

Ручні пилососи та пилосос-швабра

Міні-пилососами простіше простого прибирати сміття з диванів або крісел автомобіля. Наприклад, Electrolux ZB6106WDT без дроту: він подарує максимум комфорту.

мини-пылесос и швабра-пылесос

Швабра-пилосос – не така мініатюрна, як ручний девайс, але все одно не важка, тому нею зручно керувати. Деякі пристрої, як Rowenta RH8829WO, теж працюють від акумулятора: шнур не заважає прибирати. Швабри, що вміють збирати пил, призначені і для гладких поверхонь, і для килимів.

Багато пилососів-швабри також «вміють» відпарювати. Вони ретельно видаляють плями, дезінфікують поверхню. Ці прилади підходять як для підлоги, так і для меблів, штор. А Парова щітка та пароочисник 15в1 від BLACK+DECKER й забезпечена міні-пилососом для важкодоступних місць, одягу.

Цікаво дізнатися: Швабра-пилосос – що це і як вибрати? – 5 головних переваг техніки

Трубка всмоктування

Трубки для пилососів роблять з металу та/або пластику. Пластикова трубка, як у SUPRA VCS-1475, легша за металеву, тому прибирати Зручніше. Зате Залізна (Як У GORENJEVC 2102 BCY IV) – довговічніша.

Конструкція трубки всмоктування впливає на комфорт у використанні. Модель з що складається з двох елементів Трубкою (Наприклад, Zanussi ZANSC05) менш зручна, ніж телескопічний варіант (як у Bosch BGB45300). Перед прибиранням складовий варіант необхідно збирати, а потім розбирати знову для компактного зберігання.

пылесос с составной и телескопической трубой

Висувається трубка регулюється по довжині так, як треба господареві. Вона легко складається і займає менше місця, ніж складовий варіант. Спеціальна клямка фіксує трубу в обраному користувачем положенні.

Насадки і щітки

Щоб пилосос прибирав ще краще, йому потрібні всілякі насадки. У комплекті з приладом йде як мінімум два пристрої — для килима/підлоги та для щілин. Вони є і у недорогого ROTEX RVB18-E.

насадки и щетки для пылесоса

У щітки для килима і підлоги є перемикач, що показує/приховує щетину. Насадка для щілин допомагає вичистити бруд під меблями та плінтусами.

Зручні щітки, які рідко потрапляють у класичний набір:

  • для меблів, оббитих тканиною – невеликих розмірів щіточка зі вставками з плюшу або велюру: добре видаляє «дрібниці», не шкодить оббивці;
  • для меблів (полірованої) – щітка з високою, частою щетиною: не псує полірування;
  • для паркету і ламінату (наприклад, марки Thomas) – довгий ворс оберігає чутливе покриття від подряпин;
  • турбощітка (механічна або електрична) –" мастхев" для власників" вовняних вихованців": на щітці (такий як Sencor SVX110TB) знаходиться валик, що обертається, з щетиною, за яку відмінно" чіпляється» шерсть, волосся. Важливо: використання цієї щітки зменшує силу вбирання пилу.

Може стати в нагоді: Сепараторний пилосос. 6 секретів правильного вибору

Рівень шуму пилососа

Гучність пилососа, що працює, обчислюється на заводі, де його виробляють. Техніку підключають до мережі, прилад-вимірювач із мікрофоном кладуть приблизно на півметра далі. Процес повторюють кілька разів: потужність при цьому дорівнює максимуму.

тихий и громкий пылесос

Здебільшого, рівень шуму сучасних пилососів становить від 54 до 85 дБ. Ці параметри виробники вказують у паспортах пристроїв. Щоб вибрати відповідний варіант, потрібно знати що показники понад 65 дБ вважаються найменш комфортними. Сім'ям із маленькими дітьми підійдуть моделі зі значенням до 65 дБ. Наприклад, Miele Scout RX1 порушить сон дитини.

Пам'ятайте: чим тісніше кімната, тим сильніше відчувається шум.

Гучність роботи пилососа залежить і від його потужності: чим вона вища, тим сильніше шумить пристрій. Зазвичай найгучніше працюють циклонні/контейнерні моделі, на другому місці — з водяними фільтрами. Наприклад, Beko BKS1351K добре, але голосно – на 80 дБ. Виручить варіант із регулятором потужності.

Найтихіші – швабри і роботи. Безшумні «роботи» – ідеальні для сімей з маленькими дітками, а також для тих, хто працює з дому: включений девайс не завадить.

Розглянуті у статті параметри допоможуть вибрати хороший пилосос для квартири чи будинку. Потрібен бюджетний варіант? Підійде мішковий апарат, який прибирає на суху. Хочеться, щоб після збирання не пахло пилом? Аквафільтр – правильне рішення. Потрібно, щоб прибирав пил, мив підлогу та повітря очищав? Миючий девайс з HEPA фільтром – саме такий. Треба, щоб і підлога продезінфікувала, і штори «випрала»? Швабра-пилосос, що вміє обробляти пором, підійде. Хочеться тихого, як ніндзя, і самостійного помічника? Робот – те, що треба. Спираючись на характеристики та особисті переваги, неважко підібрати те, що припаде до душі та фінансам.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії