Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати 3D ручку: 5 ключових аспектів для покупців

Дата публікації: 11.10.2022 16:00
Дата оновлення: 20.02.2023 12:02

XXI століття — епоха розвитку друкування в 3D, ось тільки принтери для цих цілей не по кишені більшості покупців. Втім, доторкнутися до сучасної технології може кожен, купивши 3D-ручку.

які бувають 3D ручки

Перед покупкою бажано вивчити пристрій та асортимент гаджетів. Розбираємось, як правильно вибрати технологічну 3d ручку, щоб девайс не опинився в коморі через тиждень.

Навіщо потрібна 3D ручка

Актуальні сфери застосування:

  • Доопрацювання результатів друкування 3-мірного принтера
    3D-принтер — штук хороша, але не досконала. Іноді потрібно щось підкоригувати, домалювати, виправити дрібні деталі. 3D-ручка допоможе у цьому, дозволить зайвий раз не ганяти принтер, виправляти недоробки швидко та без особливих зусиль.
  • Домашня творчість
    Малювати можна дрібні іграшки, рамочки для візиток, листочки, квіточки, об'ємні картини, деталі для віял, одягу та інших речей. Для створення простих форм з пластику необов'язково бути гуру рукоділля: багато завдань спрощують спеціальні трафарети; складні конструкції малюють частинами, а потім склеюють ручкою.
  • Екзотична кулінарія
    Деякі 3D-ручки малюють не пластиком, а солодкою пастою. Можна створювати їстівні льодяники у вигляді трояндочок, бантиків тощо. Смак насолоди залежить від заправленої пасти.

Підказки для новачків: Як користуватися 3d ручкою + 2 способи малювання

Вибір 3d ручки: який тип кращий

За типом функціонування 3D-ручки для поробок поділяють на «гарячі» та «холодні». Перші плавлять пластикові стрижні, другі працюють на фотополімерах.

3d ручка як вибрати за типом сопла

Розігрів пластику — дешевша, але менш екологічна технологія. Сировина може неприємно пахнути під час нагрівання. Вибрати «гарячу» 3d ручку легше, тому що є великий асортимент, особливо серед бюджетних моделей та в середньому ціновому діапазоні. Тепер докладніше про кожний різновид.

Для дітей та не тільки: Топ 10 найкращих «Лего» наборів

«Холодні»

3D-ручки, що заправляються фотополімерами, називають холодними, тому що в їх конструкції відсутній нагрівальний елемент. Смола виходить із сопла і твердне під ультрафіолетом, який випромінюють діоди пристрою.

Чорнила-полімери періодично закінчуються, після чого потрібно міняти картридж. Фотополімери вражають різноманітністю. На відміну від звичайного пластику, вони можуть бути люмінесцентними, магнітними, а також які змінюють колір при зміні температури.

як правильно вибрати 3d ручку

Технології малювання «холодною» ручкою:

  • видавлювання чорнила з одночасним освітленням ультрафіолетом,
  • видавлювання без освітлення з наступним включенням діодів.

Фотополімери, на відміну від деяких різновидів пластику, не видають неприємного запаху при нагріванні, але працювати з ними краще в окулярах, що захищають очі від ультрафіолету.

«Гарячі»

Близько 90% «гарячих» 3D-ручок заправляють ниткою стандартного діаметра, який становить 1,75 міліметра. У нижній частині пристрою розташований нагрівальний елемент, що доводить пластикову нитку до t° плавлення. Нагрівання можна регулювати. Залежно від сировини потрібно виставляти ступінь теплоти:

  • полімер ABS — 210-240°;
  • PLA — 180-220°;
  • PRO — 200-220°;
  • KID — 80-90°.

У пошуках гаджета звертають увагу, для роботи з якою сировиною призначено 3D-пристрій. Це може бути один тип пластику чи кілька різновидів.

вибір 3d ручки

Малювати гарячим пластиком легко. Коли визначитеся з температурним режимом, дочекайтеся нагріву приладу. Вставте кінчик ниточки у пристрій, увімкніть подачу пластику та приступайте до роботи. Сопло нагріватиметься, об нього можна обпектися. У деяких девайсах є функція автовідключення: якщо не користуватися ним кілька хвилин, ручка перестане грітися.

3D ручка: ABS чи PLA?

Серед «гарячих» різновидів частіше трапляються такі, що працюють на полімері ABS або PLA. В обох є плюси та мінуси. Розберемося, яку 3D ручку вибрати: на ABS чи PLA.

ABS

АБС — міцний пластик, який найчастіше використовують не лише у поробках, а й у промислових цілях. З нього роблять корпуси побутових приладів та різні деталі. Переваги матеріалу:

  1. Довговічність. Якщо не тримати на сонці, готові вироби прослужать довго.
  2. Стійкість до мийних засобів.
  3. Вологостійкість.
  4. Теплостійкість до 100-110 градусів.

3d ручка abs або pla

З пластику АВС виходять міцні фігурки та 3D-моделі. Вони не токсичні, дитина може спокійно грати з намальованим літаком чи іншою іграшкою. А ось малювати таким пластиком дітям не варто, особливо в приміщенні, що погано провітрюється.

Це цікаво: Як працює 3D-принтер: огляд 5 матеріалів та технологій

PLA

Поліефір ПЛА роблять з рослинної сировини, наприклад, з кукурудзи та цукрової тростини. Полімер використовують для виготовлення харчового пакування, хірургічних ниток. Під час розплавлення ПЛА не виділяє небезпечних речовин. Ручкою з такою заправкою може малювати дитина.

Проте є й зворотний бік медалі: поліефір за кілька місяців починає розкладатися, боїться води та температури вище 60 градусів. При розкладанні шкідливих речовин не утворюється, але відсутність довговічності все ж таки є мінусом. Це також варто врахувати при виборі 3D ручки.

Фотографуємо професійно: Як фотографувати зоряне небо на телефон — 3 найкращі апарати та поради початківцям

Основні особливості

При виборі виходьте з мети, бюджету купівлі та вартості розхідників. 3D-ручки набувають новачки та досвідчені користувачі, поповнюють арсенал інструментів для роботи чи хобі, епізодичного чи частого використання.

3d ручка яка краще для виробів та малювання

Виробники враховують вік потенційних покупців. Є ручки для дорослих, дітей та підлітків. Основні критерії вибору:

  • сировина, з якою може працювати ручка;
  • ергономіка та дизайн;
  • зручність регулювання;
  • особливості живлення;
  • авторитет бренду;
  • комплектація (у коробку можуть покласти зарядку, набір пластикових ниток, кабель Usb, додаткові насадки).

Тепер про все за порядком.

Розміри ручки та діаметр сопла

Якщо підшукуєте 3D-ручку для регулярного використання, зверніть увагу на ергономіку. Бажано вибирати з моделей розміром з маркер. Якщо купите виріб завтовшки 3-4 см, то його важко буде тримати в руці тривалий час. До того ж у громіздких ручок центр ваги може бути зміщений до верхньої частини, що збільшує навантаження на кисть при малюванні.

 з чого складається 3d ручка

Ширина сопла теж відіграє важливу роль. Наприклад, діаметр 0,6 мм більше підходить для тонкої роботи, ніж 0,7 мм. З іншого боку, зі збільшенням перерізу сопла зростає продуктивність інструменту. У конструкції, як правило, передбачено можливість заміни головки.

Регулювання швидкості та температури

Налаштовуючи швидкість видавлювання пластику, можна знайти баланс між точністю ліній та продуктивністю. Це можна зробити механічним чи електронним способом. У другому випадку процес більш плавний.

Настроювання ступеня нагрівання дозволяє змінювати інтенсивність розігріву пластику. Для керування параметром можуть бути передбачені дві кнопки. При їх натисканні змінюються цифри на РК-екрані, якщо такий є в корпусі.

Готуємось до ліплення: Як зробити пластилін в домашніх умовах: 7 саморобок

Дисплей

Щоб відстежувати температуру, він незамінний. Також на ньому може висвічувати швидкість подачі пластику. Не можна сказати, що РК-екран є обов'язковим атрибутом просунутої 3D-ручки. Досить часто виробники не встановлюють дисплей, щоб зменшити вагу та габарити пристрою. У цьому випадку користувачі визначають готовність 3D-ручки до роботи з індикатора. На інструмент встановлюють LCD та OLED-дисплеї. Останні яскравіші.

Дбаємо про дітей: Як поставити батьківський контроль на YouTube — 3 способи

Живлення

3D-ручки можуть живитися за Usb або від акумулятора. Для роботи потрібна сила струму в районі 2-4 А, тому кабель має бути підключений до блока живлення, а не ноутбука. Деякі моделі продаються з док-станціями, які дозволяють заряджати ручку без кабелю.

спакування 3d ручки

Однак прагнення виробників до забезпечення мобільності найчастіше призводить до збільшення габаритів інструменту. Якщо потрібна 3D-ручка для тривалої роботи — має сенс придивитися до моделей розміром з маркер, можливо, без акумулятора. Під'єднаний кабель не створить особливих незручностей під час малювання.

Автовимикання та охолодження

Вважається актуальною функцією для електроприладів та інструментів, які можуть спричинити пожежу, якщо забути їх вимкнути. Це стосується прасок, паяльників, меншою мірою — до «гарячих» 3D-ручок. Інструмент для об'ємного малювання в цьому плані менш небезпечний, оскільки до червоного сопло не нагріється в жодному разі. Обпектися про нього можна, але з приводу пожежі особливо не варто переживати. Тому автовідключення — не найактуальніша функція ручки.

Якісний інструмент не гріється у верхній частині. Серйозні виробники дбають про те, щоб користувачі під час малювання не відчували дискомфорту від високої температури. Обов'язково має бути грамотно продумане охолодження.

Налаштовуємо смартрозетку: Розумна розетка: як налаштувати у 3 етапи

Інші фішки 3D-ручок

Можна купити ручку, яка працює як з ABS, так і з PLA-пластиком. Трапляються у продажу мультитули з кількома насадками, які вміють малювати, випалювати, різати, паяти; здатні працювати не тільки з полімерами, а й зі шкірою, деревом та іншими матеріалами.

До екзотичних фішок також відноситься керування зі смартфона. Ручка сполучається з ним по блютузу. Користувач змінює налаштування через телефон, має доступ до інформаційного та навчального контенту з перших рук. Наявність плати всередині 3D-ручки відкриває перед виробниками широкі можливості для впровадження різноманітних цікавих фішок.

Отже, ви, напевно, вже вирішили, якого типу 3d ручка для вас краще. Тепер кілька конкретних прикладів з цінами:

Назва
Матеріал для друку Орієнтовна вартість, грн
Dewang D V2  ABS, PLA 800-1000
Dewang D12 PCL або PLA або ABS + PLA 1000-2000 залежно від пластикових ниток, з якими працює
Polaroid PLAY+ PLA 1500-2000
Polaroid Candy Pen Харчова паста 2500-3500

У таблиці згадано пластик PCL. Це досить дорогий, але екологічний матеріал, для розплавлення якого потрібно лише 60-100 градусів.

Вітаємо жінок: Гаджети на 8 Березня: 5 сучасних подарунків жінкам від люблячих чоловіків

Коментарі
Залиште коментар