Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як фотографувати зоряне небо на телефон — 3 найкращі апарати та поради початківцям

Дата публікації: 19.09.2022 11:21
Дата оновлення: 19.09.2022 12:01

З сучасними флагманами люди здатні отримати набагато більше якісних знімків, ніж про це підозрює рядовий користувач. Якщо працювати з витримкою та обрати ручний режим, без проблем вдасться захопити нічні знімки, якість яких сумісна з матеріалами професійних дзеркалок

фото зоряного неба

Для тих, хто з'ясовує, як фотографувати зоряне небо на телефон, результат буде винятковим. Розглянемо кілька спеціальних режимів, корисних для новачка. Якщо правильно відрегулювати обладнання та задати відповідні параметри, якість наступних знімків підвищиться в рази:

  • метеорит, що падає;
  • повний місяць;
  • зірки на тлі заходу сонця.

Яка камера має бути у смартфона, щоб знімати нічне небо?

Існують 3 фактори, що визначають здатність отримання прийнятних результатів. Відразу з'ясуйте, чи має камера датчики з фотодіодами. Вони мають бути досить великими, щоб захоплювати фото з низьким рівнем шуму. У разі специфічної освітленості це визначальний чинник. 

Сенсор на 48 Mp — гарний вибір для фотографування зоряного неба

Наступний крок — переконайтеся, що смартфон має сенсор із широким кутом огляду. Рекомендується мати не менше 12 Мп, щоб зображення не стало піксельним після спроби вирізати окремий фрагмент. 

Апертура також впливає на досягнення хороших результатів. Цей параметр визначає здатність протистояти дифракційного спотворення та зниження деталізації зображення.

Покупцям у допомогу: Як налаштувати смартгодинник: покрокова інструкція у 4 розділах

Вибір місця для знімання

Для фільмування зірок та інших небесних тіл на горизонті (метеор, Місяць) вибирають темне місце з невеликою кількістю штучного світла у цьому районі. Будь-який ліхтар поблизу або багатоповерхівка 100% викликає спотворення полотна. 

Найкраще місце для фотографування зірок

Якщо вирушити на узбережжя за місто, набагато більше шансів зафіксувати гарний краєвид. Це означає, що знімання не може бути спонтанним. Як альтернативну локацію можна розглянути: 

  1. Крутий схил біля річки.
  2. Поляну у лісі.
  3. Гірську місцевість затоки. 

Встановлення обладнання

Фотографам аматорам не потрібна дорога камера. Щоб без особливих вад захопити в кадр зірки, досить середнього за продуктивністю смартфона. Але в будь-якому випадку, охочим зробити найкращий знімок знадобиться штатив. Інакше кожна зірка буде розмитою.

Штатив для фільмування нічного неба

Для якісного кадру важливо досягти максимальної стабілізації. В ідеалі — маючи обладнання, що дозволяє дистанційно спускати затвор. Намагайтесь виключити торкання екрана зайвий раз. Як альтернатива додатковим аксесуарам — спроба налаштувати пристрій так, щоб система сама зробила знімок за кілька секунд.

Цікава стаття: SpO2 — що це: 6 підказок як смартгодинник та фітнес-браслети зчитують дані

Налаштування витримки

Більшість ентузіастів з мобільними апаратами фотографують у режимі Авто. Подібний спосіб отримання знімків зоряного неба не працює. Щоб не побачити чорний прямокутник на підсумковому кадрі, потрібна витримка щонайменше 10-15 секунд. Навряд чи хтось протримає смартфон нерухомо в руці стільки часу. Але якщо користувач встановив штатив, перед тим, як знімати зірки на телефон, завдання реалізується без проблем. 

Фото з великою витримкою

Зумування, яке є ефективним для пейзажів, передбачає закриття діафрагми та зменшення кількості світла, що потрапляє на датчик камери. Чим більше променів захоплено сенсором під час знімання нічного неба, тим краще. Намагайтеся встановити стандартну фокусну відстань. У цьому випадку забезпечується максимальна світлосила.

Налаштування балансу білого

Знімки, отримані ввечері, мають зовсім іншу температуру, ніж денні фото. Якщо потрібно нічне небо з синім відтінком, краще обрати холодніший тон, для червоного — переміщують конфігурацію, поки фон не буде теплішим. 

Більшість досвідчених фотографів задають значення в діапазоні від 3500 до 4500 К.

Найкращий представник: Samsung Galaxy Fit: огляд дизайну, характеристик та 7 функцій для здоров'я

Налаштування ISO

Перед тим, як фотографувати зірки на телефон, встановіть ISO та експозицію. Це показник світлочутливості. Пошук оптимальних параметрів відбувається у ручному режимі в діапазоні між 1600 та 3200 ISO. Завищене значення призводить до зернистості чи шуму, низьке — знижує деталізацію. Щоб добре показати зірки темної ночі, доведеться перебрати кілька варіантів. 

Налаштування ISO для нічного неба

Спробуйте з витримкою від 5 до 20 секунд та перегляньте, як це вплине на фотографію. Виберіть HDR (динамічний діапазон). Режим дозволяє сенсору робити серію з 5-7 знімків та поєднувати їх в один пейзаж. Спалах на мобільному пристрої неефективний при спробі зняти нічне небо. 

У якому форматі знімати?

Якщо апарат підтримує режим мінімальної обробки (RAW), фотографії зберігають саме в цьому форматі. Такі кадри займають багато місця, забезпечуючи можливість редагування без втрати якості. Навіть якщо ви хочете підкоригувати контраст та освітлення після фільмування, це не вплине на нічний пейзаж. 

Для активних: Як користуватися компасом: 3 підказки

Які смартфони підходять для фільмування зоряного неба?

Сучасні флагмани мають передові камери у кількості 3-5 штук. Цього достатньо для фотографа-початківця. Піксельна продуктивність кожного сенсора варіюється від 12 до 108 і вище. Для ентузіастів, які намагаються з'ясувати, як фотографувати нічне небо, будуть корисні наступні апарати: 

OPPO Find X3 Pro
Це модель з продуктивною камерою та надширококутним сенсором. Смартфон укомплектований датчиком на 0,5 дюйма, його 50 мегапікселів полегшують життя будь-якому фотографу
Huawei P40 Pro Апарат з датчиком на 1/1,54 дюйма та роздільною здатністю 40 мегапікселів. Якщо ввімкнений ручний режим, можна захопити багато цікавих краєвидів 
Samsung Galaxy S21 Ultra Флагман має надширококутний об'єктив для всіх видів фото. 100-кратний зум дозволяє творити дива 

Нічне небо та метеоритний дощ — вдале поєднання для аматорського фотографування. Щоб зафільмувати подібні пейзажі, необов'язково купувати дзеркалку або дорогий об'єктив, установка яких займає час.

Сучасні смартфони цілком здатні впоратися з більшістю згаданих завдань. Але для 100% ефекту потрібно знатися на налаштуваннях. Охочим з'ясувати, як фотографувати нічне небо на телефон, також доведеться потурбуватися про вибір часу, підготовку місця та штативу. При врахуванні всіх параметрів ви не будете розчаровані.

Корисні поради: Гаджети в похід: Топ 10 найнеобхідніших

Коментарі
Залиште коментар
Категорії