Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як випрати м'які іграшки: 8 порад

Дата публікації: 01.03.2023 18:00
Дата оновлення: 03.10.2023 13:13

Діти часто не випускають з рук ведмедика або зайчика, годують кашею та укладають спати. Іграшки брудняться. І доводиться думати — як правильно прати? Ми знаємо.

прати м'які іграшки

Чим прати м'які іграшки?

Різноманітність мийних настільки велика, що питання: «ЧИ МОЖНА прати м'які іграшки?», швидше, риторичне. Доцільніше визначитися: «ЧИМ?». А вибирати є з чого:

Засіб
Переваги використання
Господарське мило Ефективно видаляє стійкі плями, не викликає алергії
Дитячий шампунь Безпечний для дитячої шкіри, без різкого запаху
Звичайний шампунь Результативно прибирає забруднення та надає шовковистості ворсу
Рідкі засоби для делікатного прання Ефективні, можна прати в машині-автомат
Дитячий пральний порошок Безпечний для дитини

Які іграшки прати в пральній машині, а які —  руками?

Друге за актуальністю питання: як випрати м'які іграшки — в машині чи руками? І чи можна взагалі прати у машинці? Все залежить від позначень на ярличку плюшевого друга. Потрібно вивчити знаки. Якщо ярлика немає, слід всебічно оглянути виріб.

ярлик на плюшевій іграшці

У машинці НЕ ПРАТИ:

  • Вироби з наклеєними деталями із пластику, намистом, стразами (носи, очі, елементи декору). Вони можуть відклеїтися та забити фільтрацію прання;
  • з вбудованими механізмами та мікросхемами, проводами та батарейками — контакти окисляться, нічого не працюватиме;
  • великоформатні вироби. Вони не помістяться в барабані або створять навантаження на агрегат.

Інші іграшки можна і потрібно прати в машинці.

чи можна прати м'які іграшки в машинці

Правила ручного прання

Потрібен таз із теплою водою (до 40 °C). У ньому розчиняють мийний засіб.

  1. Іграшку витрушують від пилу або пилотяжать. Знімають елементи декору та одяг — бантики, сорочки, штанці — і занурюють у розчин.
  2. Сильно забруднені місця додатково намилюють. Залишають на чверть години для дії мийного.
  3. Виріб миють за допомогою щітки й полощуть, змінюючи воду, поки не зникне мило.

випрати вручну м'яку іграшку

Як прати м'які іграшки у машинці?

Перш ніж помістити виріб у барабан, його кладуть у сітчастий або текстильний мішечок, або наволочку — щоб деталі, що відірвалися, не потрапили в злив. Якщо на ярлику немає інших рекомендацій, температуру води при пранні машини встановлюють не вище 40 C. Вибирають режим «Делікатний» або «Швидке прання». Віджимання краще проводити на низьких оборотах. Тож іграшка не втратить форму.

Цікава стаття: Як користуватися кисневим відбілювачем: 2 варіанти

Як випрати велику м'яку іграшку?

У машині гіганта не випрати — не дозволять розміри. Ручне прання теж проблематичне: мокрий наповнювач складно виполоскати та відтиснути. Щоб освіжити такого звіра, є два шляхи.

Перший — сухе чищення содою або крохмалем. Виріб поміщають у поліетиленовий пакет, насипають туди вміст двох-п'яти стандартних пакувань соди або крохмалю. Пакет зав'язують та струшують, щоб сода (крохмаль) рівномірно розподілилася по всій поверхні. Після чого залишають на 2-3 години. Сода — чудовий сорбент, вона вбирає бруд, пил та запах. Залишиться тільки витрусити та пройтися по ворсу пилотягом.

Другий спосіб вимагатиме часу та базових навичок у рукоділлі. Іграшку розпорюють у кількох місцях та виймають наповнювач, який розподіляють по пакетах. Пакети позначають, щоб не переплутати — голова, тулуб, передні та задні лапи. Перуть «‎шкіру» вручну або в машині. Для просушування розстилають на сушарці та на рушник — це дозволить уникнути деформації тканини. Повертають наповнювач на місце та зашивають. Для тих, хто не готовий до таких трудових подвигів, простіше користуватися послугами хімчистки.

Пізнавальна стаття: Кондиціонер для білизни — як користуватися: 3 підказки

Як випрати м'яку іграшку з механізмом усередині?

Якщо виріб співає, танцює або повторює фрази, перед пранням необхідно вийняти механізм та батареї, після чого прати чи чистити за інструкцією. Крім того, для чищення таких іграшок можна використовувати парогенератор — цьому пристрою під силу не тільки пил і бруд, а й патогенна мікрофлора.

А якщо парогенератора немає, готують розчин з мийним, щоб пінився. Піну наносять на іграшку та чистять щіткою. Видаляють залишки засобу чистою тканинною серветкою, яку періодично змочують і віджинають.

Читайте: Як прати махрові рушники: 3 постулати

Правильне сушіння м'яких іграшок

Після прання іграшку акуратно віджинають вручну, щоби не деформувалася. Після — загортають у рушник, ніби промокуючи. Це прискорить процес сушіння.

  • Кладуть сохнути на сушарку або стіл у добре провітрюваному приміщенні. Інакше може з'явитися запах затхлості. Періодично перевертають, щоб наповнювач не звалювався.
  • Поки іграшка сохне, по ворсу бажано пройтися гребенем або щіткою, щоб повернути колишній блиск.

До теми: Що краще порошок або гель для прання — 7 шпаргалок для особливого випадку

Як часто потрібно прати іграшки

Це залежить від віку малюка. Однорічній дитині цікаво все, вона тягне предмети до рота. Тому плюшевим звіряткам бажане прання кожні два тижні. Тим, у кого старші дітки, — теж без щомісячного прання не обійтися. Найчастіше — якщо забруднення стали помітними. Тут індивідуальні випадки.

Головне — не забувати про гігієну і знати, як правильно прати м'які плюшеві або хутряні іграшки. Сподіваємося, стаття всебічно просвітила у цьому питанні.

До слова: Як почистити хутро в домашніх умовах: 5 кращих порад

Коментарі
Залиште коментар