Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

7 порад як користуватися фритюрницею і що можна в ній приготувати

Дата публікації: 19.05.2022 11:37
Дата оновлення: 05.06.2023 17:36

Фритюрниця — це не тільки про смажену картоплю з хрусткою скоринкою і м'якушем, що тане в роті. Це ще й овочі у клярі, стрипси, нагетси, пиріжки у фритюрі... Розповідаємо, як користуватися фритюрницею та готувати смачні страви. Беріть собі на замітку.

Як правильно користуватися фритюрницею

Читайте: Як вибрати фритюрницю

Як працює фритюр

У фритюрниці проста конструкція. Вона складається з пластикового корпусу з кришкою, металевої місткості (чаші), нагрівального елемента, терморегулятора та індикаторів, кошика для продуктів.

Оптимальна температура фритюру — 180-190°C

За принципом роботи фритюрниця схожа на мультиварку. Нагрівальний елемент доводить вміст чаші (масло) до кипіння, внаслідок чого відбувається швидке обсмажування. На продукті, поміщеному в чашу, відразу утворюється скоринка, яка перешкоджає проникненню олії всередину. Якщо фритюр не буде кипіти й в нього помістити продукти, страва вийде жирною.

Пізнавальна стаття: 5 причин мати мультиварку у себе на кухні

Що можна приготувати у фритюрниці

У більшості з нас фритюрниця асоціюється з картоплею фрі. Але насправді цей прилад дозволяє готувати багато смачних смажених страв, у тому числі:

  • вироби з тіста — чебуреки, біляші, пиріжки, пончики, сосиски у тісті;
  • м'ясо, рибу та морепродукти в паніруванні або в клярі;
  • напівфабрикати — котлети, зрази, нагетси, стрипси;
  • овочі та фрукти.

Хочете спробувати щось незвичайне, що можна приготувати у фритюрниці? Спробуйте посмажити вареники чи пельмені, сирні палички чи кульки. Приготуйте, нарешті, цибулину квітку.

До уваги: 5 смачних веганських рецептів, які сподобаються всім!

Що можна приготувати у фритюрниці без олії

Смажені страви дуже смачні, але захоплюватися ними не варто, тому що вони досить калорійні. Тим, хто стежить за фігурою, рекомендується придивитися до аерофритюрниці. У цьому електроприладі можна готувати практично без олії.

Аерофритюрниця для приготування без олії

Конструкція пристрою нічим не відрізняється від класичної моделі. Ось тільки у ній немає чаші для олії. Продукти також укладають у спеціальний кошик, але під час готування перевертати їх не потрібно.

Приготування страв здійснюється внаслідок гарячого повітря. Принцип роботи аерофритюра можна порівняти з духовкою. Тільки аерофритюр набагато швидше досягає високої температури (180-200°C), і весь процес готування займає менше часу.

Страви, приготовлені у фритюрниці без олії

Щоб страва не прилипала, сітку кошика і сам продукт можна трохи змазати олією. Надлишки стечуть у резервуар на дні пристрою. На виході вийде ароматна смакота з рум'яним припіком. Готувати у фритюрниці без олії можна все що завгодно — від хрусткої картоплі до повітряних пончиків. Страви виходять чудовими на смак та корисними для організму.

Господині на олівець: Електрогриль або сковорода гриль: 5 порівнянь, перевірених на смак

Як користуватися фритюрницею: проста інструкція

Що можна готувати у фритюрниці — розібралися. Тепер розглянемо, як правильно використовувати цей електроприлад відповідно до інструкції:

  1. У чисту суху металеву чашу заливають олію для смаження та включають пристрій.
  2. У кошик кладуть продукт, який потрібно приготувати, і опускають його в олію після того, як вона досягне необхідної температури. Про це просигналізує індикатор — він стане зеленим.
  3. Готувати рекомендується під закритою кришкою, тому що киплячий фритюр може розбризкуватися під час смаження.
  4. При необхідності продукти періодично перемішують перевертають, або перемішують.
  5. Готовність страви визначається за золотистою хрусткою скоринкою. У деяких моделях можна встановити таймер, який повідомить про завершення приготування звуковим сигналом.
  6. Після закінчення процесу дістають кошик, зачепивши за борт чаші спеціальним гачком і залишають на кілька хвилин, щоб стекли надлишки олії.

Обсмажені продукти викладають на тарілку, застелену паперовим рушником або серветками.

До слова: Види сковорідок за матеріалом та призначенням — 6 різновидів

Яку олію заливати у фритюрницю: таблиця

Для смаження використовують рослинні олії:

Соняшникова
Найпоширеніший вид олії для фритюру. Її використовують як у домашніх умовах, так і у закладах громадського харчування. Має оптимальне співвідношення ціни та якості
Оливкова Добре підходить для фритюрниці, але її використовують вкрай рідко через високу вартість
Пальмова Відмінне рішення для кафе та ресторанів. Пальмова олія коштує дешево і не потребує частої заміни. Страви, приготовлені на ній, тривалий час зберігають смакові якості
Тваринні жири Їх частіше використовують для фритюра в домашніх умовах. Щоб покращити смак страв, до тваринних жирів додають трохи топленого вершкового масла

Яке масло заливати у фритюрницю не варто, то це вершкове. І нерафіноване. Воно містить велику кількість поліненасичених жирних кислот.

Як часто потрібно міняти олію у фритюрниці

Смак смажених страв багато в чому залежить від свіжості фритюру. У закладах громадського харчування олію потрібно міняти щодня, а за інтенсивного використання електроприладу — 2 рази на добу.

Те, як часто потрібно міняти масло у фритюрниці в домашніх умовах, залежить від регулярності використання пристрою. У нормі це слід робити після 7-10 смажень.

Обов'язково звертайте увагу на колір, прозорість та запах олії. Якщо вона потемніла, стала каламутною і набула неприємного аромату, смажити на ній не можна. У такому фритюрі багато канцерогенних речовин.

Правила безпеки та рекомендації з експлуатації

Для комфортної та безпечної експлуатації фритюрниці варто дотримуватися наступних правил:

  1. Розміщують електроприлад на рівній поверхні, куди не потрапляє вода. Поряд не повинно бути джерел тепла.
  2. Контролюють кількість олії в чаші. Не включають порожній пристрій або якщо рівень рідини нижчий від мінімально допустимого значення.
  3. Не залишають фритюрницю, що працює, без нагляду, тим більше з відкритою кришкою.
  4. Не переміщують пристрій при приготуванні їжі. Його можна переставити тільки після завершення смаження, але при цьому обов'язково закривають кришку і тримають прилад за спеціальні ручки.
  5. Стежать за чистотою фритюру. Враховують рекомендації про те, як часто міняти масло у фритюрниці.
  6. Мити прилад можна лише в тому випадку, якщо він повністю охолонув.
  7. У разі запалення олії негайно закривають кришку приладу і відключають його від електромережі. У жодному разі не гасять вогонь водою. Потрібно скористатися вологою тканиною.

Фритюрниця — помічниця кожної господині

Фритюрниця значно спрощує і прискорює приготування багатьох ласощів. Головне, навчитися правильно з нею поводитися. У цьому допоможуть рекомендації, викладені у цій статті.

Готуйте із задоволенням і радуйте своїх близьких смачними стравами!

Цікава стаття: Як користуватися електрогрилем: 4 страви, які спробуєш - язик проковтнеш

Коментарі
Залиште коментар