Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Який вибрати геймпад: 4 особливості, на які варто подивитися перед покупкою

Дата публікації: 04.09.2023 13:08
Дата оновлення: 04.09.2023 13:53

Потрібно детальніше розглянути характеристики, а потім визначатися з геймпадом.

Що таке геймпад і для яких ігор він потрібний?

Це своєрідний пульт із кнопками різного призначення, який використовується для керування персонажами, машинами та іншими предметами в іграх. Для приставок геймпад — основний елемент управління, за допомогою якого запускаються всі типи гри: РПГ, стратегії, шутери, аркади, класичні бродилки та головоломки, ММО, три в ряд. Загалом усі, які можна знайти в офіційному магазині консолі.

Також за допомогою маніпулятора виконується керування інтерфейсом та налаштуваннями приставки. І якщо замість геймпада до приставки не можна під'єднати мишу чи клавіатуру, до комп'ютера та смартфона увімкнути такий контролер — справа п'яти хвилин.

У зв'язці з іншими гаджетами геймпад теж використовується для ігор, але список розваг злегка обмежений. Головоломки чи три в ряд запустити не вийде, а ось гони, екшн, стрілялки та виживалки подарують незабутні емоції.

Ви точно про це не знали: Що краще Xbox або PlayStation: 12 паралелей між цими приставками

Джойстик та геймпад: різниця

Геймпад часто називають джойстиком. У практичному застосуванні між цими двома маніпуляторами є різниця:

 
Зовнішній вигляд Особливості управління Для чого призначений
Джойстик Виглядає як важіль Керується однією рукою за допомогою кнопок, важіль рухається по колу Для симуляторів водіння, польоту, інших розваг, де керування об'єктом відбувається у тривимірному просторі 
Геймпад Виглядає як пульт, з характерними «ручками» або ріжками з двох сторін для зручної хватки обома руками Керується фізичними кнопками та тумблерами двома руками Для будь-яких ігор, доступних на консолі

Можна також провести іншу паралель:

  • геймпад — невіднятна складова ігрової консолі;
  • джойстик — елемент керування, який завжди існує окремо. Він використовується у зв'язці із сумісними пристроями як додатковий маніпулятор.

Існують також інші ігрові гаджети: для перегонів, водіння, битв із ворогами через окуляри віртуальної реальності. Їх можна назвати джойстиками, пультами, але не геймпадами.

Читайте: Як приєднати PS 4 до комп'ютера або ноутбука за 2 кроки

Як вибрати геймпад: головні критерії

При виборі важливим є не тільки зовнішній вигляд і бренд. Звертають увагу також на чотири характеристики, які забезпечують комфортне використання маніпулятора.

Сумісність

Якщо геймпад не підходить під модель пристрою, до якого його планується підключати комп'ютер, ноутбук або смартфон, він працювати не буде.

Щоб дізнатися про сумісність пристроїв, достатньо подивитися на характеристики геймпада. Виробник завжди вказує, до яких операційних систем та гаджетів підходить його товар. Наприклад, геймпад MSI Force GC30 V2 — універсальний. Він сумісний з ОС Віндовс та Андроїд, відповідно, підключається до комп'ютерів, ноутбуків та смартфонів. Пристрій 2Е Gaming Black додатково підтримує систему iOS, його можна підключати до айфонів і лептопів від Apple.

Якщо говорити про виробників консолей, наприклад, Microsoft, їх геймпади XBOX підходять для різних моделей однойменної приставки та широкого списку інших пристроїв на будь-яких операційних системах. Вибираючи геймпад для певної консолі, варто віддати перевагу пристрою від цього ж виробника.

Підключення: який геймпад краще провідний чи бездротовий?

Якщо говорити про практичність, бездротові моделі зручніші. Вони підключаються через Bluetooth або Wi-Fi, дозволяють грати на будь-якій відстані від телевізора або ПК. У провідних геймпадах така розкіш недоступна. Коротка довжина дроту для підключення обмежує дії. Проводи можуть заплутуватися та створювати незручності.

Переваги бездротового геймпада

Якщо розглядати батарею, лідером є дротові моделі. Їх не потрібно заряджати, акум не сідає в спекотний момент гри, не потрібно витрачатися на додаткові зарядні станції або батарейки.

Кінцевий вибір залежить також від бюджету. Зручніше купити бездротовий контролер та зарядну станцію до нього. Єдиний нюанс — вища ціна, ніж у провідних аналогів.

Цікава стаття: Презентація Play Station 5, Або 9 фішок напрочуд від Sony

Управління: кнопки, курки, сенсорні панелі, мініджойстики

  1. Хрестовини. Невелика кругла панель із кнопками в чотири сторони. Вони важливі у битвах, саме з їх допомогою здійснюється керування бойовими нападами. Якщо в планах розваги такого жанру, дивляться на наявність цієї хрестовини. Кнопки можуть бути розділені відстанню або поєднані між собою. Перший варіант зручніше, дозволить уникнути міс кліків.
  2. Стікі. Це важелі, по одному на кожну половину геймпада. Вони реагують на клац і рух по колу, вперед-назад, вліво-вправо. Такі елементи управління незамінні для будь-якого жанру. Якщо у геймпаді відсутні стіки, його краще не купувати.
  3. Основні кнопки. У правій частині лицьового боку корпусу завжди розміщуються основні кнопки взаємодії в іграх. Вони можуть називатися літерами (X, Y, B, A) чи цифрами. Літерне позначення — класика для іксбоксу, саме воно використовується в більшості розваг.

Додаткові кнопки на бічній частині корпусу, сенсорні панелі (як ПлейСтейшн) та інші елементи індивідуальні для кожного пристрою. Їх варто підбирати в залежності від того, для яких цілей купується геймпад.

Корпус та ергономіка

Перше, на що варто звернути увагу, — якість пластику. Дорогий пластик з додатковим матовим покриттям комфортно відчувається в руці, не ковзає та довго не затирається. Відмінний приклад — геймпади XBOX. На бічних гранях у них характерна шорсткість, приємна на дотик. Як зазначають користувачі, долоні не пітніють навіть під час тривалих ігрових сесій.

Якого розміру геймпад вибрати

Розмір пристрою — не менш важливий фактор. Якщо в комплекті з приставкою вже є рідний геймпад, змінювати його через відповідний розмір не варто. Якщо контролер купується окремо, ось кілька підказок:

  • Геймпади ІксБокс — із закругленими формами, габаритніше. Підійдуть для долоні середнього та великого розміру.
  • Геймпади Плейстейшн — з тоншими ручками, гарні для маленької та середньої долоні.
  • Пристрої Horipad — дуже компактні, підійдуть для дітей.

Розташування елементів управління ідентичне більшості геймпадів, тому цей критерій враховувати необов'язково.

Гідна добірка: Найкращі симулятори на ПК — 10 яскравих претендентів на затишне містечко у твоєму серці

Геймпад проти інших контролерів: на чому зупинитись?

Залежно від мети використання можна під'єднати геймпад замість миші, клавіатури, ігрового керма чи джойстика. Розглянемо, у яких випадках це зручно, а в яких краще відмовитися від надмірностей.

Геймпад чи миша

Ігрова миша важлива при прицілюванні та стрільбі, вона забезпечує високу точність кліків. Прицілюючись, з більшою ймовірністю вдасться вбити супротивника з допомогою миші, ніж з допомогою геймпада.

Ще одна перевага миші — можливість встановлення макросів. Достатньо покопатись у налаштуваннях, щоб встановити на кнопку певну команду. У геймпаді такого налаштування немає.

 Геймпад проти миші що краще

Є й мінуси. Для зручного керування мишею знадобиться великий ігровий стіл. На компактному розгулятися не вийде, та й майстерність стрілянини при цьому навряд чи врятує. Ще один мінус — необхідність постійно сидіти на одному місці. Якщо з бездротовим геймпадом можна комфортно залягти на дивані, при керуванні миші не вийде і на сантиметр відійти від столу.

Не пропустіть: ТОП 10 ігор у жанрі інтерактивне кіно

Геймпад або клавіатура

За допомогою геймпада зручніше та цікавіше керувати рухами персонажа. У більшості маніпуляторів вбудований вібровідгук. Наприклад, при з'їзді з траси під час перегонів корпус починає трохи вібрувати. Аналогічно — при отриманні удару від супротивника чи падіння. Ще один плюс — повна свобода дій, можливість сидіти, лежати в будь-якому положенні, навіть за п'ять метрів від монітора.

Що краще: геймпад чи клавіатура

У клавіатури також є свої плюси. Перший — відсутність сліпих зон. Стики на геймпаді не реагують на натискання у певному положенні, що створює додаткові незручності та ризики програшу. Друга перевага — розташування клавіатури на столі. Геймпад постійно доводиться тримати у висячому положенні, від чого втомлюються руки.

Пізнавальна стаття: Як використовувати клавіатуру як джойстик — 4 популярні емулятори

Кермо або геймпад

Для аркадних розваг цілком достатньо геймпада. Всі кнопки керування газом, гальмом, переглядом дзеркал, поворотами та нітро знаходяться в легкій доступності, дотягнутися до них вдасться менш ніж за секунду.

Що краще: ігрове кермо або геймпад

Рульове керування ідеальне для симуляторів. Це дозволить відчути максимум емоцій від водіння та подарує відчуття реалістичності. Ідеальний варіант — кермо з вібровіддачею та додатковими педалями, як у TMX FORCE FEEDBACK від Thrustmaster. Він приємний на дотик, з усіма необхідними елементами управління та сумісний з більшістю пристроїв для ігор.

Джойстик або геймпад

Джойстик варто розглядати для певних ігрових жанрів: симуляторів керування автомобілем, літаків та іншого транспорту, а також шутерів. У РПГ, екшенах і файтинг джойстик не забезпечить потрібної ефективності.
Геймпад — універсальний варіант для будь-якого жанру розваг.

Геймпад проти джойстика: що краще

При виборі маніпулятора варто звернути увагу на його сумісність із різними ОС. Це головний критерій для роботи геймпада. Інші характеристики вибирають за своїми перевагами, враховуючи жанри ігор та цілі використання пристрою.

Про сумісність ПК та Геймпада: Як під'єднати геймпад до ПК: варіанти з 3 моделями ігрових маніпуляторів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії