Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що краще Xbox або PlayStation: 12 паралелей між цими приставками

Дата публікації: 17.04.2023 13:23
Дата оновлення: 17.04.2023 13:41

Xbox і PlayStation дуже гарні. Кожна з них має свого шанувальника. Визначити, що краще — означає написати упереджений огляд. Це не наша мета. Тому опишемо різницю PlayStation і Xbox, порівняємо їх переваги та недоліки. А вибір — за вами.

xbox або playstation

Іксбокс чи Плейстейшн: у чому різниця?

Розрізняються габарити, самі ігри, дизайн. Тобто буквально кожен із параметрів. Не можна сказати чітко, яка платформа краща. Лідери у кожної з них. Це як порівняти з ОС для смартфонів — кому яка до вподоби. Але більшість сходиться на думці, що Xbox для новачків. Консоль компактніша, але для неї розробляється, порівняно з ПС, менша кількість ексклюзивів.

Опис лінійок кожної консолі

У PlayStation насичена лінійка відеоігор найрізноманітніших жанрів. Xbox теж гарна, тішить геймерів відмінними сюжетами, шикарною графікою, цікавими спецефектами. Час за обома приставками минає непомітно, адже найвідоміші ігри доступні на них. Представлені практично всі можливі жанри. Загальна кількість ігор, в які можна грати на Xbox, сягає чотиризначної цифри. Важко уявити, що їх тисячі! Найпопулярніші вказані у таблиці:

PlayStation: які ігри підтримує
Xbox: які ігри підтримує
Demon's Souls Guardians of the Galaxy (2021)
Destruction All-Stars Microsoft Flight Simulator (2020)
Spider-Man: Miles Morales Cyberpunk 2077
Sackboy: A Big Adventure Halo Infinite
Call of Duty: Black Ops Forza Horizon 5
Marvel's Avengers Resident Evil Village
Dirt 5 та інші Battlefield 2042

Xbox та PlayStation: порівняння комплектації

Наскільки зручно грати на кожній із них, залежить від комплектації. Обидві ігрові приставки мають підставку. PlayStation 5 можна розмістити на неї горизонтально. Консоль Xbox Series X розташовується вертикально, а Xbox Series S може працювати ще й горизонтально. Це основна різниця PlayStation та Xbox Series X. Такі новаторства пов'язані з особливостями розміщення вентиляції.

Комплектація PS5 включає type-c кабель для заряджання геймпада. А ось консоль від Майкрософт заряджається від батарей АА. XBox може йти у комплекті з Kinect. До PS4 додають шолом віртуальної реальності, щоб грати було реалістичніше.

Особливості управління консолями

Плейстейшн управляють за допомогою джойстика або через мобільний додаток. Це дозволяє дистанційно вчиняти певні дії у грі через смартфон, який завчасно синхронізують із приставкою.

що краще xbox чи playstation

Іксбокс має бездротовий геймпад, за допомогою якого управління максимально просте і зручне. Гравець не прив'язаний до приставки, він може сісти чи лягти, починаючи ігрові баталії. Пристрій працює від батарейок, їх змінюють досить часто — це позначається на продуктивності. А так геймпад чудово лягає в руку, у нього оптимальне розташування кнопок керування.

Відмінні риси інтерфейсу приставок

У дослідженні, яке було проведено компанією Built for Mars, відображено цікаву статистику: виявляється, консоль Sony вимагає на 29,8% більше дій, ніж консоль Microsoft. З цього можна дійти невтішного висновку, що взаємодіяти з PlayStation дещо складніше. Саме тому як першу приставку варто розглянути Іксбокс. Принаймні, якщо цей параметр важливіший за інші.

Інтерфейс відіграє велике значення. Якщо все розміщено зручно та інтуїтивно зрозуміло, задоволення від гри можна отримати значно більше. В іншому випадку доводиться спочатку вивчати логіку консолі, розміщення кнопок та меню. Все це відвертає від ігор. Якщо порівняти інтерфейс приставок між собою, стає помітно, що Плейстейшен акуратніший, у нього мінімалістичний формат.

Підказки: Як увімкнути геймпад до ПК: варіанти із 3 моделями ігрових маніпуляторів

Наскільки між собою сумісні консолі виробників Sony та Microsoft?

Гравці Xbox не можуть грати з гравцями на PlayStation в одній команді. Але є й хороша новина: у різних командах це цілком можливо, але лише в тому разі, якщо приставки одного покоління. Тож потрібно дивитися на версії.

що краще xbox або ps в управлінні

Які можливості у кожної консолі?

У PS 5 мультимедіа представлені Youtube, Netflix, Plex. Хто з гравців знається на програмному коді, стверджує, що в приставці від Sony він міг бути кращим. А деякі взагалі називають кривим. Вони скаржаться на те, що неможливо купити гру після того, як гратимеш у її демоверсію. Зробити це нібито можна лише за допомогою технічної підтримки. Мабуть, такі збої поодинокі. Принаймні не повідомляється про таку помилку масово, як про системне явище.

 

іксбокс або плейстейшен за можливостями

Помічено, що у ПС5 іноді не все добре з видачею трофеїв. Однак ми знаємо, що немає жодної консолі, яка працювала б зовсім без багів. І Іксбокс це також стосується.

На Xbox все зберігається автоматично. Навіть якщо гру закинути на кілька років, буде можливість продовжити її з того ж місця, де зупинилися. Це дуже приємний бонус! Особливо якщо до цього було пройдено чимало, гравець досяг хороших ігрових результатів. Погодьтеся, прикро, якщо через якийсь час можуть бути втрачені всі отримані раніше віртуальні досягнення та нагороди.

Чим відрізняються ігри на PS від Іксбокс?

Насамперед у цих консолей відрізняються умови передплати. PS пропонує тільки PlayStation Plus, де дармових всього кілька іграшок, а також доступ до мультиплеєра та вибіркові знижки. Бібліотека Іксбокс ширша, до того ж є не лише ігри на халяву та доступ до мультиплеєра, а й внутрішньоігрова валюта. Її можна отримати, обравши підписку EA Access.

Пізнавальна стаття: Як використовувати клавіатуру як джойстик — 4 популярні емулятори

А як щодо вартості?

Щодо ціни, ПС5 в Україні можна купити за ціною, що перевищує 20 000 грн. Консоль Іксбокс обійдеться в межах 11 000 грн у мінімальній комплектації.

Іксбокс або Плейстейшен: загальна характеристика консолей

Різниця в характеристиках цих приставок не така велика, щоб користувач міг її якось особливо відчути. Варто орієнтуватися на список ігор, що підтримуються. Саме в них відмінностей найбільше.

Звичайно, якщо якась характеристика, як наявність шолома віртуальної реальності, принципова, має сенс віддати перевагу тій приставці, яка їм забезпечена. Це для прикладу. До речі, щодо цього виробник прокоментував, що нібито немає запиту цільової аудиторії. Але часи змінюються, так чи інакше доведеться поквапитися, щоб гідно конкурувати. З'явиться запит на шолом, будьте впевнені, що Майкрософт, напевно, забезпечить ним свою консоль.

Обидві приставки підходять як для тих, хто грає нещодавно та рідко, так і для затятих геймерів. Але якщо є вибір, Іксбокс краще взяти, якщо ніколи раніше не грали. Якщо приставку доводиться часто носити в гості, переставляти з місця на місце, однозначно варто віддати перевагу Іксбокс. ПС масивна — майже як системний блок ПК.

xbox та playstation порівняння за характеристиками

На замітку: PS 4 Slim та Pro — відмінності 2 версій: що краще обрати?

Дизайн Xbox або PlayStation: у якої з приставок він кращий

Про ПС5 дизайнери говорять приємні речі. Йдеться про переосмислення форми, вона досить значна, треба було мати сміливість, щоб запропонувати її споживачеві.
Навпаки, приставці Іксбокс властива стриманість та елегантність. Колірні рішення відрізняються кардинально.

Що можна порадити? Орієнтуватися на особисті переваги та кількість вільного місця. Якщо потрібний безшумний варіант, підійде Іксбокс. Якщо це не дуже критично, можна розглянути Плейстейшн.

Порівняння «заліза» Плейстейшн та Іксбокс

Як і в ПК, важливі процесор та обсяг пам'яті. Загалом, за техпараметрами начинки, Xbox Series X набагато респектабельніший. Тактова частота процесора не надто відрізняється у двох виробників. А ось прискорювач графіки набагато кращий в Іксбокс.
Але тут Sony виходить зі становища, радуючи своїх шанувальників тим, що у приставки вдвічі вища швидкість SSD-диска в порівнянні з консоллю від Майкрософт. Такий тип накопичувача може значно прискорити роботу приставки. Завдяки SSD вдається досягти розвантаження відеопам'яті.

Цінність ПС5 ще й у тому, що тільки в ній є ігровий контролер із тактильним зворотним зв'язком. Що стосується процесора, в обох приставок у ньому 8 ядер та 16 потоків. Тут відмінності мінімальні, попри різницю у виробниках заліза.

Читайте: Як встановити на PlayStation 5 M.2 SSD: 6 пояснень та покрокова інструкція

Сервісне обслуговування користувачів

Рано чи пізно можуть виникнути питання роботи приставки. Не має значення, яка з них краща, але це факт. Чуйність супорта може і не найважливіша характеристика, але її не варто скидати з рахунків.

Сайт Плейстейшн влаштований так, що можна знайти практично всю необхідну інформацію. Також працює телефонна гаряча лінія 0-800-307-669. Туди можна звернутися, наприклад, якщо гравець був забанений і для розв'язання інших питань з акаунтом. Щодо Іксбоксу, технічної підтримки українською мовою немає.

Xbox або PlayStation: порівняння сильних та слабких сторін

Переваги Іксбокс:

  1. Xbox Series S — одна з найбюджетніших серед приставок 9-го покоління.
  2. Сильний маркетинг, який дозволяє створити таку бізнес-модель, що робота ведеться відразу над кількома крутими проєктами.
  3. Найкращі умови передплати: чотири варіанти на вибір (Xbox Live Gold з доступом до голосового чату та 2-4 ігор щомісяця, Xbox Game Pass для консолей з бібліотекою, в якій понад 100 різних ігор, Xbox Game Pass для ПК з іншим набором ігор та можливістю грати мережею. Четвертий варіант підписки називається Xbox Game Pass Ultimate і передбачає отримання всіх трьох попередніх разом.

Без недоробок не обходиться:

  • SSD малої місткості, лише 512 Гб. Цього мало для іграшок 2020-х років. Вони місткі, крім того, частину цього обсягу приставка забирає на власні потреби.
  • Series S не має оптичного приводу, це означає, що не можна запустити ігри на дисках. Без підписки не пограти, вас усіляко підштовхують до цього.
  • Рівень шуму може стати проблемою для тих, хто любить грати на ніч.

PlayStation — стара і добра класика.

  1. Бездротовий контролер із реальною тактильною віддачею дозволяє отримувати більше задоволення від гри.
  2. Шолом віртуальної реальності дає ефект повного занурення в ігровий процес.
  3. Якість зображення вище, ніж в Іксбокс, доступні формати 4k і 60 FPS.
  4. Висока швидкість SSD у порівнянні з Іксбокс. Низький рівень шуму дозволяє грати будь-якої доби, зокрема вночі.

Недоліки від Sony:

  • Не надто зручний інтерфейс.
  • У приставці ПС5 PS3 і попередні версії ігор не підтримуються.
  • Відсутня функція Quick Resume, яка передбачає швидке перемикання між іграми.

Що в результаті? У Xbox чудова зворотна сумісність, найкраща система передплати. У той час як у PS ексклюзивні ігри та зручний геймпад, нижчий рівень шуму. Напевно, спочатку варто визначитися щодо цікавих для себе ігор, а потім обрати консоль, для якої вони доступні. Якщо у пріоритеті комфорт, краще придбати PS5. Адже найчастіше проходять турніри саме на цьому пристрої.

До речі: Xbox Series S: огляд 10 особливостей приставки

Коментарі
Залиште коментар
Категорії