Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Які роз'єми є на материнській платі і які у них назви: лікнеп в 4 розділах

Дата публікації: 24.06.2019 17:20
Дата оновлення: 24.06.2019 17:20

Основою будь-якого ПК є материнка. У неї ставляться всі інші внутрішні елементи. Завдяки їй вони функціонують як єдиний організм. Знаючи, для чого потрібен кожен з слотів на платі, можна без складнощів поставити в неї компоненти, якщо вони вийшли з ладу, потрібен апгрейд системи або хочеться зібрати комп'ютер самостійно.

материнская плата

Роз'єми на материнській платі

Материнка це платформа з безліччю слотів для елементів начинки ПК. Якими вони бувають і як називаються основні порти – в цьому розділі.

Процесор

Це головний елемент збірки, який відповідає за її продуктивність. Він встановлюється в роз'єм під назвою сокет. Розташований порт практично в центрі плати. Він виглядає як великий квадрат з безліччю отворів або «ніжок».

Від виробника і покоління процесора його сумісність з сокетом материнки. Це варто враховувати, інакше поставити «камінь» в плату просто не вийде. Втім, дізнатися, чи підходять компоненти один одному, просто: найменування роз'ємів вказуються в характеристиках обох пристроїв.

В тему: Що таке материнська плата в комп'ютері і на що вона впливає: 5 пояснюючих розділів

Жорсткий диск

Без накопичувача для зберігання призначених для користувача і системних файлів не . Класичнівінчестери, як і більшість твердотільних носіїв, підключаються кабелем SATA 3 до відповідного порт. Однак серед SSD дисків моделі, які вставляються в інший слот на системній платі. Він називається M2.

разъемы на материнской плате под процессор и жесткий диск

Примітка: сховищ, в SATAшний вхід можна підключити оптичний привід.

Відеокарта

Дискретний відеоадаптер встановлюється в більшість збірок, адже без нього не вийде запустити круті ігри або професійні програми для роботи з 3D-графікою. Крім того, зустрічаються процесори, де просто немає інтегрованого графічного ядра.

Підключається GPU в роз'єм, який називається «PCI e x16» або «PCI express x16».

При підборі картки слід пам'ятати: деякі діскреткі займають два слота.

Гніздо для ГПУ в нижній частині плати. Буває, що в материнке їх кілька. Це дозволяє паралельно підключити до системи кілька графічних адаптерів, щоб поліпшити продуктивність в іграх.

Пригадується: Яку материнську плату вибрати – 8 ключових критеріїв

разъемы для видеокарты, ОЗП и живлення

Харчування

Ці порти розташовані в двох місцях:

  1. поруч з портом під оперативку;
  2. трохи вище сокета – головний роз'єм живлення.

Число пинов (контактів) на різних моделях може відрізнятися: від 24 до 28.

ОЗП

Під оперативуНА системній платі виділені спеціальні гнізда , кількість яких на різних моделях залежить від того, який об'єм RAM підтримує материнка. Слоти мають довгасту форму і розміщені трохи правіше ЦП.

Рада: при виборі варто враховувати, з яким типом пам'яті сумісна «мати».

Читайте також: Як дізнатися чіпсет материнської плати – 3 способи

Система охолодження

Для підтримки оптимального клімату всередині корпусу в нього встановлюються вентилятори. Крім допоміжних вентиляторів, які розташовані спереду/ззаду і працюють на видув/вдув відповідно, є і основна система охолодження. Називається вона процесорним кулером.

В боксових версіях ЦП вентилятор йде в комплекті. Якщо не планується розгін процесора в майбутньому, то базовим варіантом цілком можна обійтися. Встановлюється він прямо над CPU.

место под охлаждение на материнской плате

Для живлення охолоджуючої системи на платі є спеціальні роз'єми. Вони відрізняються кількістю контактів.

Кількість контактів
Тип кулера
2 стандартний
3 з тахометром
4 вентилятор з широтно-імпульсним перетворювачем, який дає можливість користувачеві регулювати обороти

вентилятор для ЦП якраз приєднується до останнього – чотирьохконтактного входу. Інші порти використовуються для підключення корпусного охолодження.

Додаткове обладнання

Все девайси, начебто аудіоінтерфейсів, телевізійних тюнерів та інших компонентів «другорядної» важливості, можна вставляти в стандартний PCI слот. У цю ж категорію слід віднести роз'єм для батарейки «CMOS».

Завдяки їй налаштування БІОС, а також системний час зберігаються, навіть якщо комп'ютер перезавантажується або відключається.

общая схема расположения портов на материнской плате

Передня панель системного блоку

Тут є входи, куди підключають периферійні пристрої. Їх кількість залежить від моделі плати:

  • USB;
  • вхід для підключення навушників;
  • мікрофонний вихід.

Все під'єднати правильно неважко: порти підписані.

Також спереду системного блоку клавіші увімкнення/вимикання – Power switch, перезапуску – Reset switch, і світлодіодні індикатори: Power Led – живлення, HDD Led – завантаження вінчестера. Для їх підключення виділена область з контактами. Тут немає єдиного стандарту, тому їх зовнішній вигляд і розташування на кожній материнке може відрізнятися.

 передняя панель системного блока

Задня панель системного блоку

Тут знаходиться велика кількість роз'ємів, і деякі з них такі ж, що і спереду. Підключення портів не відрізняється. Різниця лише в тому, що, як правило, на тильній стороні їх більше, ніж на фронтальній.

USB порти

Використовуються для додаткових девайсів, які не потрібно постійно відключати: вай-фай, карти захоплення відео, колонки, БФП та інше обладнання.

COM порт

У минулому він використовувався для подсоедніненія друкуючих пристроїв. Але на сучасних платах роз'єм зустрічається вкрай рідко, оскільки вже застарів: більшість сучасної техніки синхронізується з комп'ютером по ЮСБ.

Мережа та інтернет

«Ethernet», який також має назву «RJ 45» – єдиний в своєму роді порт, тому його важко сплутати з іншими. На слоті є маленькі, майже непомітні віконця. Вони показують, чи працює мережа.

Корисно: процесора і материнської плати – як підібрати комплектуючі: гайд в 3 розділах

USB, COM порт, Ethernet

Відео

Для виведення зображення монітор в один з трьох входів: DVI, HDMI, VGA. Другий – самий затребуваність. Він здатний забезпечити найкращу якість картинки. Третій – все ще використовується, але вже втрачає актуальність.

Аудіо

Найчастіше є 3-6 входів для підключення акустики і мікрофона.

червоний
мікрофонний
зелений для підключенняакустики
блакитний лінійний для виведення звуку з ТБ, плеєра або інших зовнішніх джерел

 видео, аудио и PS/2

Роз'єми ноутбука

У більшості своїй порти на десктопних і ноутбучних материнках однакові, але все ж зустрічаються інтерфейси, яких в стаціонарних ПК немає. Таких всього два:

1. PCMCIA – ExpressCard – вузенький слот, який прикриває заглушка. У нього ставиться карта розширення, де можуть бути додаткові порти. Можна, наприклад, використовувати її для створення USB хаба.

2. Kensington Lock – береже лептоп від злодіїв. В роз'єм вставляється спеціальний провід, оснащений замком, і прив'язується до будь-якого предмету за аналогією з велосипедними протиугінними замками.

Примітка: Замок Кенсінгтона буває і в деяких десктопних варіантах, але рідше, ніж в ноутбуках.

Інструкція: Установка процесора на материнську плату: 3 кроку

Знаючи, які бувають слоти на материнках, вибрати відповідне пристрій стає простіше. Також ця інформація стане в нагоді, коли потрібно правильно підключити всі комплектуючі в процесі побудови, апгрейда ПК своїми руками.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії