Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як нагріти кімнату без обігрівача: 9 хитриків

Дата публікації: 28.10.2021 13:35
Дата оновлення: 19.04.2023 11:25

Холод та протяг заважають жити в комфорті, через них ми часто нездужаємо. Щоб не зазнавати дискомфорту, ось вам 9 способів того, як можна обігріти кімнату без опалення.

Як обігріти кімнату підручними засобами, якщо немає обігрівача

Коли температура за вікном нижче комфортної, а батареї вимкнені, нумо зігріватися чим можемо. Конвектори не обов'язково вмикати, вони істотно підвищать плату за електроенергію. Впораємося без них!

Лікнеп: Поради, як вибрати обігрівач: топ-5 популярних типів і рейтинг кращих моделей

Утеплення вікон та дверей

Перед тим як обігрівати приміщення, потрібно переконатися в тому, що нагріте повітря не покине його. Для цього варто перевірити термоізоляцію вікон та дверей. Ті місця, звідки «дзвенить хурделиця» потрібно проклеїти скотчем чи герметиком, щоб зменшити циркуляцію повітря.

утеплити вікна і двері для обігріву приміщення

Якщо на дверях немає лиштви — встановити її. Вона служить додатковим бар'єром від холоду. На вікнах приділяють особливу увагу укосам — старі пластикові можуть з часом деформуватися та на них з’являться мікротріщини, через які в приміщення потрапить прохолода. Замініть їх чи проклейте герметиком-ущільнювачем. Це допоможе усунути проблему на декілька місяців. Влітку варто зайнятися реставрацією дверних отворів та віконних скосів.

Огляньте двері всередині приміщення. Вони повинні щільно закриватися. Тоді прохолоді не буде звідки увірватись в приміщення.

Чесне порівняння: Що краще: електричний конвектор або масляний обігрівач — 7 фактів

«Кухонні» способи

Достатньо почати готувати, використовуючи якомога більше кухонних приладів, і тоді в кімнаті стане набагато тепліше.

Холодильник дає, нехай і слабке, проте постійне тепло. Чим холодніше буде всередині девайсу, тим більше тепла він даватиме назовні. Те ж саме стосується морозильників.

Багато тепла дає газова плита. Головне, стежити за полум'ям, щоб воно не згасло або не перенеслось поза межі конфорки. В інших випадках, по типу індукційних плит, доведеться ставити на «вогонь» велику каструлю з водою. Кипляча рідина видає пар, що прогріває приміщення та зволожує, замінюючи зволожувач і мийку повітря.

обігріти будинок за допомогою плити

Правда так ризикуєте перевищити вологість у квартирі, що негативно позначиться на самопочутті. В цьому випадку розумно використовувати осушувач повітря з вбудованим гігрометром. Він автоматично підсушує повітря, коли показники вологості перевищують норму.

Електропічка та мультиварка готують їжу, нагріваючи дух всередині пристрою. І яким би термостійким не був корпус, ці девайси все одно віддають тепло в навколишнє середовище. Нехай повітря на кухні прогріється на 1-2°C, проте це теж результат.

В тему: Як вибрати конвектор у 2020 році: 5 хаків, щоб хукати в теплі

Природне тепло

Сонце — відмінне джерело тепла. Вичавити з нього максимум вийде за допомогою таких дій:

  • Впускати в приміщення якомога більше сонця

Промені проходять крізь скло та нагрівають поверхні, від яких вони відбиваються. Далі гладь віддає своє тепло в приміщення. Взимку максимальна інсоляція (попадання сонця) критична, тому не перекривайте промені вазонами та стелажами.

  • Повісити тонкі напівпрозорі фіранки

Вони стануть додатковим бар'єром від холодного повітря, проте пропустять сонячні промені в кімнату.

  • Придбати штори

Занавішувати їх, коли сідає сонце. Щільна тканина ще краще блокує потоки повітря, але разом з тим вона не дає світлу можливості «прогріти» поверхні в приміщенні. Так що днем ​​нехай світить через вікно, а вночі штори захистять від вітрів.

 обігрів приміщення сонцем

Важливі знання: Як правильно вибрати теплову гармату: 4 ключових значення, щоб перемогти холодюгу

Використовуємо електроприлади

Енергія — це тепло. Кожен справний електроприлад виділяє його в навколишнє середовище, навіть якщо «зігрівальний» фактор не входить в основні задачі.

Любителі грати або працювати в «важких» програмах помічали, як ноутбук чи комп'ютер починають шуміти. Це неспроста — від такого навантаження вони нагріваються, і система охолодження виводить тепло назовні. Таким нехитрим способом можна прогріти повітря в метрі-двух від ПК.

Також «в ​​битві за тепло та чистоту» допоможе пилосос. У більшості пристроїв під час роботи з задньої частини девайса виходить тепле повітря. Це дозволить прогріти кімнату на 0,5-1,5°C.

альтернативне використання електроприладів для опалення

Не варто забувати про фен. Якщо він потужний, послужить як короткостроковий міні обігрівач для якоїсь зони приміщення. Головне, не класти його на тканини — це створює пожежонебезпечну ситуацію. Вночі, перш ніж лягти в ліжко, ним можна нагріти постільну білизну. Це робиться так:

  1. Увімкнути фен на максимальну потужність та водити ним на відстані 10-15 см від тканини.
  2. Через 3-5 хвилин постільне стане теплим і комфортним для нічного перебування в ньому.

До слова: Що краще — тепловентилятор або конвектор: 4 тези для роздумів

Утеплення поверхонь

Якщо влітку щільний текстиль рекомендується ховати, взимку він стає відмінним способом зробити кімнату теплішою без обігрівача.

Тонкий атлас та шифон не затримують тепло — варто вийти зі спальні на 5-10 хвилин, як постільне з цих матеріалів відразу стане прохолодним. А ось трикотаж, махрові тканини та інший щільний текстиль довше тримає в собі «живильне тепло». 

 утеплення поверхонь для нагріву приміщень без обігріву

Взимку варто використовувати властивості подібних тканин по максимуму — постелити килим на підлогу, накрити ліжко теплим пледом чи ковдрою, накинути на диван та крісло по кілька подушок і прикрити покривалами. Текстиль буде зберігати в собі тепло і поступово віддавати його в навколишнє середовище. «Гола» кімната без текстилю остигає за 1-2 години, «одягнене» приміщення тримає тепло 3-5 годин. Різниця солідна!

Читайте: Віконний кондиціонер: що це, як працює, 6 плюсів і 3 мінуси пристрою

Як зігрітися в холодному приміщенні: інші ефективні способи

Щоб не відчувати холод — потрібно розумно використовувати тепло свого тіла. Не обов'язково надягати на себе 3-5 шарів одягу. Досить взяти термобілизну — тоді по дому можна буде ходити в одних штанах і сорочці.

Також допомагає дідівський метод — грілка. Налийте туди гарячої води (не окропу), щільно закрийте та покладіть на ліжко. Вже через 5 хвилин ліжко стане комфортної температури. Якщо вдома немає грілки або кухля Есмарха, швидко зігріти ліжко допоможуть пластикові пляшки. Їх наповнюють теплою водою (до 60-70°C) та кладуть на ліжко.

Спробуйте зігрітися зсередини — випити теплого чаю або кави. Спиртні напої, хоч і створюють ілюзію тепла, проте дають лиш короткочасний ефект через розширення судин. Як тільки вони повернуться в початковий стан, стане ще холодніше. Так що краще пити чай та їсти гарячу ситну їжу.

Як зігріти квартиру без обігрівача: «глобальні» способи

Попереджений — значить, озброєний! Це стосується також боротьби з холодом. Діючи комплексно — на випередження — можна домогтися комфортної температури в будь-який час року. Способи, описані нижче, допоможуть впоратися з холодом та стануть порятунком в спеку. Вони діють цілий рік.

Варто уваги: ​​Як дізнатися, скільки споживає кондиціонер електроенергії на годину: 4 пояснювальних розділи

Теплоізоляція зовнішніх стін приміщення

Досить дорога послуга, проте комфорт та економія на опаленні окупить її вже через 2-3 роки. Для цього підходить пінопласт чи мінеральна вата. Максимальний ефект буде тільки тоді, коли будинок утеплюється комплексно.

Навіть якщо одна квартира витратиться на мінвату, з боків від неї стіни все одно будуть прохолодні. Холод потрапляє в приміщення через неутеплені квартири сусідів. Якщо хочеться отримати максимальний ефект, бажано кооперуватися блоком хоча б з 3-5 квартир. Тоді тепло відчутніше.

 теплоізоляція будинку

Приміщення варто утеплювати з зовнішньої сторони — так волога буде випаровуватися природним способом. Якщо ж встановити панелі всередині квартири, конденсат буде утворюватися в житловому приміщенні. Позбутися від грибка та цвілі стане складніше.

Заміна вікон

Вікна — провідник в навколишній світ. Але якщо вони «бачили життя», через них надходить відсвіжене повітря з вулиці навіть коли цього не хочеться.

У хороших вікон мінімальні тепловтрати та відмінна шумоізоляція. Прохолодне повітря і звуки навколишнього середовища потраплять тільки тоді, коли навмисно відчинять стулку. Старі (старше 10-15 років) моделі поступово втрачають ізоляційні властивості.

Заміна вікна — радикальний, проте дієвий спосіб відновлення оптимального мікроклімату приміщення. Це дозволяє легко підняти температуру в приміщенні на 5-7 градусів.

Цікаво: Брізер, кондиціонер чи рекуператор — що краще вибрати: 3 ключових характеристики

Утеплення балкона

При утепленні балкона потрібно врахувати архітектурне середовище, де розташована квартира. Якщо вона знаходиться в будинку де фасади засклені, можна «упакувати» в скло також балкон.

 правильне утеплення балкона

А ось тим, хто живе в історичних будинках або новобудовах, де засклити це місце неможливо, потрібен інший підхід до обігріву. Варто замінити балконні двері з установкою лиштви, що стане додатковим бар'єром від холоду, та продумати ізоляцію утеплювачем стінок балкона.

Теплі підлоги

Відмінний спосіб зігріти кімнату, якщо ще немає центрального опалення. Тепла підлога буває водяною (залежить від системи опалення) та електричною (можна увімкнути в будь-який момент). На відміну від радіатора і конвекторів, тепло поширюється рівномірно по всьому приміщенню.

При прийнятті рішення про встановлення теплої підлоги, потрібно враховувати, що подібна система «з'їдає» 3-5 см висоти приміщення. І якщо в новобудовах зі стелями у 2,7-3 м це не відчутно, в маленьких квартирах висотою 2,3-2,5 м ці кілька сантиметрів можуть бути критичними.

Також власникам теплих підлог бажано розщедритися на мийку повітря — висхідні потоки тепла підіймають пил на висоту 25-45 см від рівня підлоги. І це буде відчутно для тих, хто вирішить прилягти відпочити на диван чи ліжко — пил потрапить в ніс, що може викликати напади чхання у найчутливіших.

Очищувач повітря збирає пил в «водну» пастку і прибиває його до землі. Залишиться тільки прибрати його шваброю в кінці дня.

Чистота — запорука здоров'я: Як почистити кондиціонер: 11 простих кроків

Запобіжні заходи та чого краще не робити

Про швидкий обігрів приміщення пишуть багато, проте далеко не всі способи безпечні. У таблиці зібрали «шкідливі поради» того, як НЕ гріти кімнату без обігрівача і чому до них краще не прислухатися:

Чого НЕ варто робити 
Причина 
Накривати прилади, що працюють, тканиною  Теплу нікуди вийти, воно нагріває тканину і вона може загорітися 
Встановлювати прилади в тих місцях, де блокується відтік гарячого повітря — у вузьких нішах, всередині меблів та під стелажами Це загрожує пожежею, навіть якщо всі пристрої металеві 
Підключати потужні прилади, якщо в будинку стара проводка  Вона не витримає навантаження, що призведе до короткого замикання 
Повністю перекривати вентиляцію  У приміщення повинне потрапляти свіже повітря — навіть з сусідньої кімнати або вікна на «зимовому провітрюванні». 
Інакше в приміщенні буде занадто мало кисню (О2) і багато вуглекислого газу (CO2) — опалення спалює перше, а людина видихає друге. А це може призвести до проблем зі здоров'ям — кашель, сухе горло, проблеми з тиском, серцем і т.д. 
Залишити без нагляду конфорку, що ввімкнена, або духовку Конфорка може згаснути. Якщо не запалити вогонь, кімната швидко наповниться газом. 
Робота з індукційними плитами більш безпечна, проте теж ризикована. Залишена без нагляду каструля з водою може швидко википіти, а плита продовжить підігрівати тару. Це може призвести до пожежі 
Обігрівати кімнату свічками  Поодинці особливого тепла вони не дадуть, проте підвищують ступінь пожежної небезпеки приміщення
Гріти квартиру за допомогою ванни (набравши 70 літрів гарячої води й залишивши приміщення відкритим) Це швидко прогріє ванну кімнату і допоможе відпарити речі, проте підвищити температуру у квартирі не допоможе. Такий спосіб прогріву боляче б'є по сімейному бюджету

Завдяки порадам, описаним вище, стане тепліше і комфортніше навіть, коли на вулиці холодно, а батареї з якоїсь причини не працюють. Зігрівайтеся і не дякуйте! 

Лікнеп: Як встановити мобільний кондиціонер, уникнувши 6 типових помилок 

Коментарі
Залиште коментар
Категорії