Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Acer Nitro 5 AN515 54: огляд учасника ярмарку ноутбуків 2021 року

Дата публікації: 06.10.2021 15:54
Дата оновлення: 06.10.2021 15:54

В ігровій ніші з фірмою Acer важко конкурувати іншим виробникам. Вона пропонує продукцію з продуманим дизайном, потужними складниками та адекватними цінами. Бренду Асер довіряють користувачі. Він давно відомий серед покупців комп'ютерів, ноутбуків, різних периферійних пристроїв. 

Огляд крутого планшета: Huawei MatePad Pro: огляд 5 кращих якостей китайського флагмана 

Основні технічні характеристики 

Серія Nitro 5 радує різноманітністю заліза. В цьому випадку на огляді комплектація, в якій можна виділити 5 ключових характеристик:

Дисплей
15 ''
Процесор i5
Оперативка 16 Гб
Відеоадаптер GeForce GTX 1650
Твердотільник  SSD 512 Гб

З цифрами 515-54 в назві також бувають ноутбуки з чіпом i7, моделі видяхи варіюються від GTX 1050 до пафосної RTX 2060, оперативки може бути не 16, а 8 або 12 Гб. Твердотільники: від 256 Гб до 1 Тб, а ще є модель з HDD на 1 Тб. У магазинах зустрічаються такі варіанти операційних систем: 

  • «десятка» домашня, 
  • професійна, 
  • без ОС. 

Acer Nitro 5 AN515 54: огляд геймерського ноутбука

Системи, природно, ліцензійні. Якщо є бажання, можна безкоштовно оновитися до Windows 11. Варіант «без ОС» гарний тим, що така комплектація дешевше і можна встановити будь-яку Windows 10, 11 або іншу систему. 

У представленому огляді ноутбука Acer Nitro 5 AN515 54 — модель з процесором, відеокартою і твердотільником середнього рівня, але зате під корпусом максимум оперативки для такої модифікації. У плані вартості лептоп виглядає досить привабливо. Покупцям, що виділили на покупку ноута $1000-1100, важко знайти агрегат, сконструйований для ігор. 

Вибираємо відеоадаптер для компа: Кращі відеокарти 2021: рейтинг 5 моделей

Комплект постачання

Чеснота покупки ноутбука в тому, що не потрібно тягнути додому кілька різномастих коробок: все поміщається в одну. Після розпакування крім лептопа ви знайдете: 

  • зарядний пристрій на 180 Вт, 
  • кабель для його підключення до електромережі, 
  • диск з драйверами, 
  • паперові інструкції. 

 комплектація acer nitro 5 an515 54

Також в чорно-червону коробку можуть покласти різні дрібниці: болтики, перехідник з SATA для підключення додаткового твердотільника. Вільні слоти для оперативної пам'яті відсутні, а от додати SSD або HDD, якщо є охота, можна. Техніка Acer часто поставляється з неопломбованими корпусами, але не варто поспішати її модернізувати в період гарантії. Краще цей момент уточнити в організації, що займається гарантійним ремонтом. 

Огляд крутого рідера: Pocketbook 740 Pro: Огляд 8 кращих характеристик і порівняння продуктивності

Дизайн і розміри

Корпус у Nitro 5 пластиковий, але не можна сказати, що ноутбук виглядає дешево. Навпаки, він справляє враження преміальності. Через особливости ​​текстури й модного покриття, матеріал кришки можна прийняти за алюміній. Поєднання основного чорного кольору корпусу з червоними вставками робить модель схожу з ноутбуками MSI. Виробники ігрових лептопів поступово переходять до більш стриманого дизайну пристроїв. Навмисна агресивність нині не в моді. Дизайн Nitro 5 виконаний в дусі цього тренда. По корпусу видно, що перед вами ігровий пристрій, але виглядає він солідно, не відлякує покупців середнього віку зайвою яскравістю, молодіжністю.

Ноутбук міцний, якість збірки гідна. Відсутні люфти, скрипи, елементи корпусу щільно прилягають один до одного. Ліміт на кут розкриття — близько 135 градусів. Цього достатньо, щоб чітко бачити, що відбувається на екрані, тримаючи ноут на колінах. Хоча в такому положенні довго не пограєш, та й отвори для повітря можна закрити, створивши проблему для системи охолодження.

Слідуючи модним тенденціям у сфері цифрової техніки, виробник постарався скоротити ширину рамок екрану, залишивши, проте, вебкамеру. Модель вийшла компактна. Розміри: 363х255 мм, товщина — 26 мм. Якщо зіставити ці характеристики з розмірами мультимедійних ноутов, Nitro 5 програє. Однак у порівнянні з ігровими лептопами більшості інших виробників, його мобільність вражає. Він виглядає саме як ноутбук, а не якийсь приплесканий системник. З вагою аналогічна ситуація: 2,5 кг для ігрового лептопа — це зовсім небагато. Навіть тендітна дівчина може носити його в сумці, не докладаючи надмірних зусиль.

Цікавий матеріал для початківців блогерів: Устаткування для відеоблогера: 5 пристроїв без яких не обійтися

Дисплей і графіка

Nitro 5 оснащений IPS-матрицею FHD з матовим покриттям. У екрана шикарні кути огляду. Яскравість вище середнього, але м'яка. Можна грати, не побоюючись зіпсувати зір, якщо, звичайно, дозувати час перебування за комп'ютером. Передача кольору спокійна, коректна. Частота оновлення — 144 Гц. Високочастотна матриця дозволяє оцінити плавну зміну картинки в динамічних іграх. Скошені кути кришки підкреслюють ігрове призначення ноутбука.

Дисплей підходить для ігор, серфінгу в Мережі, перегляду фільмів. Єдиний мінус — недостатність колірного охоплення для професійної роботи з графікою. Але для цього існують дизайнерські лептопи, які коштують дорожче.

У нітровского дисплея є цікава фішка — злегка приглушений спектр синього. Недарма на білому аркуші текстового редактора Word простежується ледь помітний жовтуватий відтінок. Це можна віднести до плюсів, оскільки спектр синього негативно впливає на зір. У магазинах навіть є спеціальні комп'ютерні окуляри, що обмежують таке випромінювання. На якості ігор ця особливість дисплея ніяк не відбивається.

оснащення ноутбука acer nitro 5 an515 54 в огляді

На борту ноутбука відеокарта GTX 1650. Її виробники ставлять на лептопи середнього цінового сегмента. Вона, звичайно, не така просунута, як адаптери серії RTX, але в плані співвідношення вартості і якості — це шикарний варіант. Ноут з відеокартою RTX 2060 стоїть на $300-400 дорожче. 

Вибираємо дизайнерський лептоп: Ноутбук для дизайнера: топ 5 пристроїв «на стилі»

Клавіатура і тачпад Acer Nitro 5 AN515 54 

Виробник зміг інтегрувати повноформатну клавіатуру з окремим цифровим блоком в компактний 15-дюймовий корпус. Крім стандартного набору є дві додаткові кнопки: включення і Nitro для виклику утиліти управління залізом. Можна не побоюватися випадкового виключення ноута клавішею, оскільки для цього її потрібно потримати пару секунд. Хід кнопок становить 1,6 мм. Набір тексту і геймплей не викликають труднощів, не потрібно довго звикати після інших мембранних пристроїв введення. 

Клавіші WASD і стрілки виділені червоним. Є 4-рівневе підсвічування такого ж кольору, його можна регулювати за допомогою клавіатури: 

  • Fn + F9 — зменшуємо яскравість аж до відключення підсвічування; 
  • Fn + F10 — додаємо яскравість. 

За замовчуванням підсвічування затухає через 30 секунд бездіяльності. Це зроблено для економії заряду батареї. Однак енергоощадну настройку можна відключити за допомогою утиліти NitroSense. 

Використання Fn в поєднанні з іншими клавішами дозволяє, наприклад, регулювати гучність звуку при відтворенні відео/аудіо, змінювати яскравість дисплея, переводити ноут в літаковий режим або сон. Всього за допомогою Fn є близько 20 команд. 

Тачпад великий, по ширині більше клавіші «пробіл», окантований червоним. Поверхня сенсорної панелі приємна на дотик, видимий розділ на окремі функціональні ділянки відсутній. Тачпад дозволяє без проблем позиціювати курсор з високою точністю. У ноутбуці передбачено захист від випадкових дотиків по панелі. Але якщо плануєте тривалу ігрову сесію, можливо, має сенс відключити тачпад на час, оскільки він зміщений вліво, розташований мало не під WASD. Для відключення потрібно клікнути в системному треї на Повідомлення, потім вибрати Всі параметри → Пристрої → Сенсорна панель. 

Вибираємо бюджетний смартфон: Топ-10 бюджетних телефонів з гарною камерою 2021 року: рейтинг кращих моделей, які можна купити недорого

Автономність 

У ноутбуці 4-чарункова літій-іонна батарея місткістю 55 Втч або 3500 мА. Ці показники середнього рівня, але для ігрового лептопа автономність, звичайно, не головне. Адже його цільова аудиторія не співробітники компаній, які часто їздять у відрядження, а гравці, які віддають перевагу відриватися від реальності вдома. У героя огляду — Acer Nitro 5 AN515 54 залізо середньої потужності, а тому без розетки навіть пограти трохи вдасться — сеанс триватиме близько години. При змішаному навантаженні, яке має на увазі роботу з документами, перегляд сайтів і відео в YouTube, акумулятора вистачить на 4 години. Щоб подивитися фільм у дорозі, батареї вже точно вистачить. 

Якщо потрібно добитися максимальної автономності, доведеться жертвувати продуктивністю, знижувати якість картинки екрану. Найбільший ефект дає відключення дискретної відеокарти. Зробити це можна за допомогою диспетчера задач, БІОС або спеціальних програм. Також заряд батареї економлять внаслідок: 

  • зменшення яскравості дисплея; 
  • вибору економного режиму живлення; 
  • відключення Wi-Fi та програм, які без пуття займають оперативну пам'ять; 
  • використання браузера Edge замість Хрому або Опери. 

acer nitro 5 an515 54 огляд

Якщо займатися виключно роботою з документами, в економному режимі лептоп протримається без розетки близько 8 годин. 

Огляд модних навушників: Sony WH 1000XM3: огляд характеристик і 5 інтелектуальних можливостей

Апаратна частина 

У лептопі гармонійний набір складників. З одного боку, відсутнє залізо преміального класу, з іншого — не зустрінете деталь, через яку ноут Acer Nitro 5 з суфіксом AN515 54 не можна назвати ігровим. Все необхідне на борту. Єдиний мінус по частині інтерфейсів — відсутність картридера. Але потрібен він в ігровому ноутбуці — велике питання. Тепер пройдемося по комплектуючих. 

Процесор 

Виробник встановив інтеловський чіп i5 9-го покоління — Core 9300H з 4 ядрами. Принципової різниці з аналогом 8-го покоління ви не знайдете. Робоча частота зросла на 100 МГц — єдине вагоме поліпшення. Об'єм кеш-пам'яті, як і в попередньому поколінні, становить 8 Мб. Процесор залишився 8-потоковим з TDP в 45 Вт. 

Core 9300H відмінно тримає задекларовані в документації 4 ГГц в одно поточному тесті. Але екстремальне навантаження при багатопотокових обчисленнях змушує його скидати частоти до 3 ГГц. Що теж, втім, відповідає прописаному виробником діапазону. 

Чотирьох ядерний процесор — вдалий варіант для ігрового ноута. Його потужності вистачає, а більш продуктивні чіпи часто не виправдовують себе, оскільки 6 або 8 ядер не дають очікуваного ефекту в іграх. З ними лептоп трохи спритніше, але ціна значно вище. 

Вибираємо ЦП для лептопа: Як вибрати процесор для ноутбука: 6 характеристик

Накопичувач 

В ноуті два слоти для SSD і один для HDD. Один М.2 зайнятий диском компанії Western Digital під назвою PC SN520, розрахованим на 512 Гб. Твердотільник в такій ситуації має типорозмір 2280. У лінійці PC SN520 присутні накопичувачі 3 обсягів, 512 Гб — максимальний варіант. Швидкість читання і запису у нього вища: 1700 і 1400 Мб/с. Те ж саме можна сказати про гарантований ресурс, який становить 300 TBW. Цей показник означає, що на диску в процесі експлуатації може бути записано від 300 Тб інформації. Тобто диск може бути повністю перезаписано мінімум 600 разів. 

Накопичувачі WD — перевірений варіант. Диски компанії відрізняються високою швидкістю і надійністю. На деяких ігрових Асер встановлені не WD, а твердотільники SK Hynix, що негативно відбивається на швидкості читання/запису. Якщо будете вибирати ноутбук Acer, зверніть увагу на виробника SSD. 

Огляд кращих брендів накопичувачів: ТОП-5 кращих виробників внутрішніх жорстких дисків (HDD) 

Відеокарта 

Відеокарта GeForce GTX 1650 — перевірений варіант, стабільно тримає частоти в динамічних іграх. Багато в чому це досягається внаслідок продуманої системи охолодження лептопа. Nitro 5 втягує повітря через решітки днища і видуває тепло через праву і задню грані. Ноут підтримує технологію Nvidia Optimus: коли немає серйозного навантаження, агрегат використовує тільки вбудований відеоадаптер. Такий підхід дозволяє економити заряд батареї. 

GTX 1650 — вдалий варіант для FHD дисплея. Ставити потужнішу відеокарту при середньобюджетному екрані — не найкраще рішення, оскільки функціонал адаптерів RTX більше підходить для картинки у 2К або 4К. 

Вибираємо ігровий відеоадаптер: 10 найкращих моделей недорогих ігрових відеокарт

Оперативна пам'ять 

У лептопі зайнято обидва слоти планками по 8 Гб. Пам'ять — DDR4 зі стандартною частотою 2666 МГц. Можна було в рамках того ж бюджету використовувати одну плашку на 16 Гб, залишивши один слот вільним. Однак виробник вирішив зробити ставку на швидкість поточної конфігурації з двоканальною пам'яттю, відсунувши на другий план зручність потенційного оновлення. Компанію Acer можна зрозуміти, адже далеко не всі користувачі з часом роблять модернізацію своїх ноутбуків. 

Порти та вебкамера 

У ноута адекватний набір портів. З одного боку, є все необхідне, а з іншого — не спостерігається ніяких надмірностей. Пройдемося по торцевим сторонам: 

  • На лівій грані: 2 порту Usb 3, USB-C, Hdmi, роз'єм під виту пару і замок Кенсингтона. 
  • На правій грані: комбінований аудіороз'єм, Usb 2 для мишки, гніздо для зарядки.

порти й роз'єми Acer Nitro 5 AN515 54

Характеристики вебки: частота — 30 Гц, дозвіл — 720 р. Для професійних стрімів така техніка не підходить, але для спілкування по Скайпу її можливостей вистачає з лишком. Якість картинки нормальна. 

Бездротові інтерфейси справляються зі своїми завданнями. З приводу роботи блютуз і Wi-Fi скарг у користувачів не виникає. 

Вибираємо неттоп: Кращі неттопи: ТОП-5 моделей, в яких прекрасно все

Ефективність роботи Acer Nitro 5 AN515 54

Ноутбук тягне більшість сучасних динамічних ігор на середніх або навіть високих налаштуваннях. Якщо вантажити залізо по максимуму, апарат працює досить шумно, з часом починає грітися. Однак якість ігор від цього не падає і температуру можна зменшити, додавши обертів вентиляторам. У додатку NitroSense є зміна швидкості вертушок. Є автоматичний, максимальний і призначений для користувача режими, а також є форсаж — CoolBoost. Наявність двох кольорів сприяє ефективній роботі лептопа і відсутності зайвих шумів.

Nitro 5 ефективний не тільки в іграх. На ньому без проблем працюють фотошопи, Автокад і інші ресурсомісткі програми, можна рендерить відео. Серфінг Мережі йде на ура: 20 вкладок браузера відкриваються без гальм. Дисплей підходить для комфортного перегляду відео. Якість звуку для фільмів достатня. Акустику пристрою, звичайно, не можна назвати аудіофільською, але є два динаміки, які проглядаються по грамотно піднесеним краям корпусу. Для ігор краще використовувати навушники або колонки.

Чемпіони компактності: Lenovo ThinkPad X1 Fold + огляд 4 ультрабуків цієї серії

Додаткові фішки, можливості та обслуговування 

При натисканні на клавішу Nitro запускається утиліта NitroSense. У верхній частині вікна програми зображені 2 вертушки, які охолоджують процесор і відеокарту. Швидкість обертання кулерів можна налаштовувати окремо, вибираючи відповідний режим або регулюючи обороти повзунками. У нижній частині вікна — два температурних графіків: проца і відеокарти. Утиліта зберігає свідчення, зняті з датчиків температури, 1 годину. Виводить граничні значення за цей період. 

Справа вгорі є значок налаштувань. Користувач може: 

  1. Включати/вимикати залипання клавіш. 
  2. Змінювати градуси Цельсія на Фаренгейта і навпаки в моніторингу температур. 
  3. Включати/вимикати загасання підсвічування після 30 секунд простою. 
  4. Включати розгін дисплея, зменшуючи відгук до 3 мс. 

Дуже корисна остання опція, оскільки час відгуку дисплея за замовчуванням в деяких іграх може виявитися занадто великим. 

Поряд із позначкою налаштувань — вибір режиму звуку. Доступно 6 пресетів, 3 з них — ігрові: General, FPS і Sports. Також можна підлаштуватися під прослуховування музики або озвучення фільму. 

За частини ПО є ще одна цікава фішка — налаштування синього спектра випромінювання дисплея. Запускається вона командою Quick Access в «Пуск». Доступно 4 градації блокування: 
слабке блокування прибирає 10-25% синього спектра; 

  • середня прибирає 26-45%; 
  • високе — 46-65%; 
  • професійне призначене для тривалої роботи за ноутбуком. 

Тепер кілька слів щодо обслуговування ноутбука. Після 2-3 років експлуатації має сенс почистити лептоп від пилу. Для цього можна віднести ноут в сервіс. А якщо є час, бажання і вміння поводитися з цифровою технікою, розкрийте корпус самостійно. Для зняття кришки днища потрібно відкрутити з десяток гвинтів, потім роз'єднати засувки, пройшовшись по контуру тонкою пластиковою лінійкою або спеціальним металевим інструментом. 

Наступний етап — відключення акумулятора від плати. Важливо не пропустити його, щоб виключити ризик замикання. Система охолодження являє собою єдиний блок, який нескладно зняти цілком, акуратно відкрутивши кілька дрібних гвинтиків. Після цього, отримавши доступ до кулерів з двох сторін, їх нескладно продути повітрям. Також зняття кришки — це перший крок при модернізації, яка може стати актуальною через пару-трійку років. 

У висновку варто підкреслити дві основних переваги Nitro 5 перед конкурентами. По-перше, це відносно доступна вартість. У такому ж ціновому діапазоні в інтернет-магазинах складно знайти ноутбук з аналогічними технічними характеристиками. Хіба що HP Pavilion. Відносно доступний середньо бюджетний MSI коштує вже близько 40 тис. грн. Друга перевага — збалансована конфігурація, грамотно підібрані складники. 

Про чищення ПК: Як почистити комп'ютер від пилу: 2 перевірені технології 

Коментарі
Залиште коментар
Категорії