Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Інверторна або звичайна мікрохвильова піч: 7 аргументів «за» і «проти»

Дата публікації: 03.05.2018 11:25
Дата оновлення: 03.05.2018 11:25

Мікрохвильовки відрізняються ціною, брендом, енергоспоживанням, розмірами. Але головним критерієм вибору є принцип роботи. А в ньому є нюанси.

Читайте: 7 корисних Лайфхак і рад для мікрохвильовки, Або як стати кухонним джедаем

Принцип роботи инверторной мікрохвильовій печі

Назва «інверторний» у багатьох на слуху. Тому будемо розбиратися в особливостях таких пристроїв, дізнаватися, як працює инверторная мікрохвильовка. Головною відмінністю від класичної моделі є наявність того самого інвертора, який змінює постійний струм в змінний з безперервною подачею. Це означає, що прилад починає роботу максимальної потужності, поступово зменшуючи її до мінімальної.

Інвертор подає струм магнетрона, який по волноводам виділяє електромагнітні хвилі в камеру печі. У всіх продуктах живлення є певна кількість води. Саме на цьому грунтується принцип нагріву в інверторних моделях. Високочастотне випромінювання (2450 ГГц) впливає на молекули води, які починають активно рухатися. В процесі їх тертя виникає парниковий ефект. Чим більше молекул, тим сильніше нагрівання.

Волны отражаются от стен камеры

Швидше за все ви стикалися з таким, що їжа всередині прогріта краще, ніж зовні. Це пов'язано з тим, що в центрі тарілки їжі більше, ніж по краях, відповідно, більше води. Інший приклад: при розігріві піци краю її будуть менше гарячими через суху скоринки. У ній практично немає вологи, відповідно, тепловий вплив буде не таким інтенсивним.

Під час того, як працює мікрохвильовка з інвертором, крутитися не підставка для тарілки, а сам магнетрон. Розташовуватися він може збоку, зверху і знизу. Потік випромінювання відбивається від стінок, потрапляючи на їжу з усіх боків.

Корисна інформація: Догляд за побутовою технікою: 10 порад на всі випадки життя

Переваги роботи инверторной мікрохвильовій печі

Що таке інверторна мікрохвильова піч і її механізм, – розібралися . А в чому особливість і чому її так радять – доводи нижче.

Інвертор легше, ніж трансформатор, який використовується в простих варіаціях мікрохвильовок. Його розмір дозволяє створювати менші прилади з більш об'ємною камерою, наприклад, як в LG NeoChef Smart Inverter MH6595GIH. Її об'єм 25 л.

Іншими перевагами технології є наступні:

  1. поступове зниження сили мікрохвиль не дозволяє їжі перегрітися і пригоріти;
  2. структура молекул залишається незмінною;
  3. продукти зберігають на 30% більше зовнішніх якостей, смаку і корисних речовин, ніж класичні прилади;
  4. виконання завдань відбувається в 2 рази оперативніше;
  5. завдяки зміні потужності економиться 28% електроенергії;
  6. в їжі утримується достатня кількість вологи, тому пересушування блюд виключено;
  7. функція швидкого розморожування заощадить в 2 рази більше часу в порівнянні зі звичною мікрохвильовкою, до того ж процес відбувається м'яко, поступово, що благотворно впливає на стан і зовнішній вигляд продукту;
  8. безшумність;
  9. є можливість коригувати силу струму;
  10. їжа нагрівається рівномірно.

Єдиний недолік инверторной печі – вартість, яка вище, ніж у більш простих пристроїв.

Щоб перевірити вплив двох видів мікрохвиль на продукти, можна запекти яблуко. У инверторной печі воно збереже форму, в простий – злегка змарніє. На прикладі риби можна побачити, скільки рідини забирає кожне випромінювання.

Слева запеченное в инверторной микроволновке яблоко, справа, изменившее форму, приготовлено в обычной

Принцип роботи звичайної мікрохвильової печі

У простій мікрохвильовці, як в Panasonic NN-SD38HSZPE, магнетрон – головна складова, саме їй трансформатор подає випромінювання. В камеру воно надходить переривчасто з однаковою максимальною силою струму. В кінці циклу розігріву інтервали ударів мікрохвиль скорочуються, а паузи між ними збільшуються.

Принцип нагрівання, за яким гріється вода в складі їжі, залишається незмінним. Тільки «ударний» механізм, що передбачає вплив струму з постійною максимальною потужністю, сильніше пошкоджує молекулярний склад продуктів. Тому вони можуть змінити зовнішній вигляд, пересушити або перегрітися, не кажучи вже про смакові якості.

Електромагнітні хвилі потрапляють в камеру під однаковим кутом, відбиваючись від внутрішніх поверхонь на тарілку. Підставка під нею обертається, тому їжа також підігрівається рівномірно.

Внешняя и внутренняя структура микроволновки

Не можна вмикати мікрохвильовку, чи не помістивши в неї їжу або поставивши незначний її об'єм. В цьому випадку електромагнітних хвиль не буде у що вбратися. Через це можуть виникнути іскри, які зашкодять магнетрон. Щоб цього уникнути, потрібно додатково поставити ємність зі звичайною водою.

На замітку: Як вибрати посуд для мікрохвильової печі: 10 порад

Переваги звичайної мікрохвильової печі

Завжди був актуальним є питання про нібито небезпечному випромінюванні мікрохвильовок. Часто люди, побоюючись за своє здоров'я, відмовляли собі в задоволенні користуватися цим пристроєм. Щоб убезпечити своїх покупців, виробники створили спеціальні сітки і вдосконалили захист корпусу.

Таким чином вони домоглися того, що випромінювання від включеного приладу поширюється не далі ніж на 20 сантиметрів.

У продажу можна зустріти варіації з сенсорним кнопковим керуванням.

Звичайна мікрохвильовка має кілька вже знайомих багатьом переваг:

  • сучасні варіанти мікрохвильових печей мають додаткові корисні функції: пароварку, гриль і інші, як в Samsung MG23K3575AS/BW. Вони розширюють діапазон використання пристрою;
  • невеликі розміри, завдяки чому піч не займає багато місця, тому легко знайти, куди її поставити;
  • зручність експлуатації полягає в автоматизації роботи. Наприклад, в встановлені програми вже вбудовані налаштування часу і потужності. Вам не потрібно витрачати час на вибір кожного параметра;
  • в програмне забезпечення можуть бути внесені деякі режими готування, за допомогою яких можна приготувати певні страви;
  • швидке приготування або розігрівання їжі заощадять час, не відволікаючи від справ;
  • їжу не потрібно помішувати, додавати масло – вона не підгорить, як це може статися на сковорідці;
  • захист від дітей – корисна опція, яка полягає в блокуванні меню керування або дверцята;
  • звуковий сигнал не дозволить пропустити час завершення програми. У деяких моделях його можна тимчасово відключити, щоб, наприклад, не розбудити дитину.

Вартість мікрохвильовок без инверторной технології нижче, тому підібрати варіант можна практично під будь-які фінансові можливості.

Пізнавальна стаття: Як впливає мікрохвильова піч на людину: 3 причини не боятися

Яку мікрохвильову піч краще вибрати для будинку?

Чим відрізняється инверторная мікрохвильовка від звичайної – дивіться в таблиці:

Критерії
Звичайна мікрохвильовка Інверторна мікрохвильова піч
Подача мікрохвиль на магнетрон Трансформатор Інвертор
Властивості струму Дискретний, з максимальною силою Змінний, з поступовим зниженням сили
Вплив мікрохвиль на продукти Ударообразние мікрохвилі знижують кількість вологи в продуктах, деформуючи їх зовнішній вигляд М'яке випромінювання допомагає зберегти вид, якість і смак їжі
Енергоспоживання - На 28% менше
Габарити Найважче, менше об'єм камери Легше, більше місткість камери
Збереження корисних речовин 40-50% 70-80%
Вартість Від 1000 грн Від 5000 грн

При виборі мікрохвильовки звертайте увагу на додаткові функції, які можуть вам стати в нагоді.

Важливим фактором є покриття камери пристрою. Емаль і нержавіюча сталь – недорогі матеріали. Сталь з часом тьмяніє, але зберігає якості, а емаль втрачає міцність, але добре очищається. Найкращими покриттями вважаються кераміка і биокерамика, як в моделі SAMSUNG ME88SUG/BW. Вони вимагають дбайливого звернення, так як схильні до виникнення тріщин. Зате будь-які забруднення можна відмити без зусиль.

Резюмуючи особливості двох видів мікрохвильовок, можна сказати, що інверторні перевершують класичні за кількома властивостями. Але кожен вибирає прилади, виходячи зі своїх бажань і фінансів, іноді випускаючи інформацію про технології або виробнику. Визначте для себе, що найважливіше, тоді будете точно впевнені, що не витратило гроші даремно.

Читайте: Як вибрати мікрохвильову піч правильно – інструкція в 5 розділах

Коментарі
Залиште коментар
Категорії