Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

SSD або HDD – що краще: відмінності 2 видів накопичувачів

Дата публікації: 28.02.2019 10:30
Дата оновлення: 20.02.2023 14:48

У ПК ставлять два види інформаційних носіїв: жорсткий та/або твердотільний диск. Обидва пристрої – відмінні варіанти сховищ, а тому вибирати між ними непросто. Порівняння їх особливостей, позитивних сторін, а також недоліків допоможе зрозуміти, який диск все-таки краще.

SSD vs HDD

HDD – класичний вінчестер

Такий носій складається з кількох пластин з магнітним напиленням, зроблених з металу. Спеціальна головка, яка рухається над поверхнею диска (а він крутиться на великій швидкості), читає та пише інформацію.

Відмінності моделей тільки в обсязі, але також і в швидкості, з якою пристрої працюють. Цей параметр залежить від того, як швидко обертається диск. Показник вказується в обертах за хвилину, наприклад, 5200 об/хв, як у півтерабайтного WD 2.5" SATA 3.0, або 7200 об/хв, як у шеститерабайтного DELL 3.5" SATA.

внутренние жесткие диски WD5000LPCX и 400-AGMN

Форм-фактор пристроїв також відрізняються. Найбільш поширені два варіанти – 2,5 і 3,5 дюйма. Перший формат універсальний: його ставлять як в ноутбуки, так і в десктопи Другий же підходить тільки для десктопних збірок. }} Інструкція:Як відформатувати жорсткий диск – стандартні інструменти і 6 спеціальних утиліт

SSD – накопичувач нового покоління

SSD-пам'ять з'явилася пізніше жорстких дисків і сильно відрізняється від попередника Твердотільні пристрої – немеханічні.«Внутрішності» таких накопичувачів виглядають, як набір мікросхем.Область застосування ССД досить широка. Їх встановлюють як на системну плату, що актуально для тоненьких лептопів, так і на карту PCI Express або в спеціальний слот для настільних ПК.

Примітка: як і HDD, SSD бувають зовнішні і внутрішні. Внутрішні – для установки безпосередньо в систему, а портативні для швидкого та простого підключення до девайсу USB.

Всі твердотелі працюють на NAND-пам'яті. Однак при виборі слід звернути увагу на її тип. Основних видів три.

внутренние ссд диски SA400S37/120G и CT240BX500SSD1

MLC

накопичувачі служать не менше трьох років при правильному використанні.

SLC

дороге задоволення, проте термін служби пам'яті приблизно в 10 разів перевищує MLC.

TLC

золота середина за співвідношенням вартості та довговічності.

Головна відмінність всіх типів – кількість бітів, які зберігаються в комірці пам'яті. Вони впливають на термін служби носія та ціну.

Примітка: на зносостійкість також впливає контролер. Ця комплектуюча відповідає за рівний розподіл інформації по осередках і навантаження на пристрій відповідно.

При виборі ССД також враховують показник IOPS – число процедур введення та виведення на секунду. Він відображає здатність девайса працювати з великим об'ємом файлів.

внешние твердотельные накопители Transcend JetDrive 855 и KINGSTON HyperX Savage EXO

Цікаво: незважаючи на те, що ссд іноді називають великими флешками, чіпи, які використовують у подібних накопичувачах, відрізняються від тих, що застосовуються у флешках. Вони надійніші та швидші.

НА тему: 9 головних критеріїв вибору хорошого SSD

Переваги і недоліки HDD

Hard drive з'явилися набагато раніше solid drive, але досі не здають позиції. У них чимало переваг. Ось лише основні з них:

  1. Співвідношення ціни та місткості: HDD значно дешевше за SSD аналогічного об'єму.

  2. Відновити втрачені дані на жорсткому диск простіше, ніж на ссд.

  3. У силу технічних особливостей HDD служать довше майже удвічі за більш серйозних навантаженнях.

  4. Термін служби не залежить від того, скільки разів диск зчитував та перезаписував файли.

  5. При раптовому відключенні живлення ймовірність втрати даних дуже мала порівняно з твердотільних накопичувачами.

12-терабайтный WD121KRYZ

Рада: якщо хочеться дуже місткий HDD, то WD121KRYZ підійде, адже в ньому – 12 терабайт.

Спаде: ТОП-5 кращих HDD на 2 TB – Рейтинг внутрішніх жорстких дисків на 2000 Гб

НА жаль, мінуси теж є:

  • Показник енергоспоживання в порівнянні з твердотільних накопичувачів у HDD вище. Це означає, що при роботі з ноутбуком акумулятора автономність останнього буде нижчою. HDD також сильніше нагріваються.

  • Наявність механічних деталей приводить до стороннього шуму.

  • Жорсткі диски повільніше, ніж ссд. Це помітно як при читанні та запису інформації, так і при запуску вимогливого до ресурсів системи софту та операційної системи.

  • Чутливість HDD до зовнішніх впливів дуже висока. Вібрації, падіння або удар можуть призвести до збоїв у роботі. Не варто забувати і про сприйнятливість жорстких дисків до магнітного поля, яке також може зашкодити накопичувачу.

  • Розміри та вага: у питаннях ваги та компактності жорсткий диск програє SSD. Це має значення при встановленні в лептоп, а також для портативних носіїв.

Цікаво: зовнішні HDD часто одягають у прогумовані корпуси, які захищають диск від вібрацій та механічних пошкоджень. Терабайтні StoreJet AC630 саме такі.

защищенные внешние HDD StoreJet и AC630

Читайте також: ТОП-5 кращих внутрішніх жорстких дисків (HDD) на 1 TB

Переваги і недоліки SSD

Як і у жорстких дисків, у твердотільних сховищ теж є плюси та мінуси. ДО позитивних рис слід віднести:

  1. Відсутність механіки – додає ссд витривалості. Навмисно проводити краш-тест не рекомендується, однак у більшості випадків падіння зі столу та інші подібні «катаклізми» не вплинуть на роботу SSD. Тоді як при найменшому струсі HDD найчастіше починає працювати нестабільно.

  2. Відсутність механічних елементів позитивно позначається на гучності. Коли запущено твердотільний носій – шуму немає, чого не скажеш про HDD.

  3. Виділяють мало тепла. SSD не нагріваються, як жорсткі диски, навіть при серйозних навантаженнях. При установці в ПК необхідності додаткового охолодження.

  4. Висока швидкість – по порівнянню з ХДД, ССД в 2-3 рази швидше. Чуйність програм також підвищується. Навіть" важкий", вимогливий до ресурсів системи софт починає реагувати на команди практично моментально. Файли записуються і зчитуються швидше, що також плюс.

  5. Якщо SSD диск опиниться в намагніченій області, з ним нічого не станеться, на відміну від HDD.

внутренний ссд SAMSUNG 970 EVO 250GB с большим ресурсом записи

Цікаво: якщо хочеться живучий SSD, то 970 EVO підійде, адже його максимальний ресурс запису дорівнює 1,200 TBW.

Зрозуміло, твердотільні носії не позбавлені недоліків:

  • Термін служби менше, ніж у жорстких дисків: SSD обмежений термін перезапису. Однак якщо використовувати їх для встановлення ОС та основного софту, то різницю власник навряд чи помітить.

  • Можлива втрата великої частини, котрий іноді всіх, даних через позапланового відключення живлення.

  • По співвідношення вартості та об'єму HDD виграє, проте це не можна віднести до суттєвих мінусів, особливо, якщо врахувати всі переваги. До того ж, якщо розглядати SSD як диск систему, жорсткий диск – як основний, то гнатися за терабайтами зовсім не обов'язково.

Цікаво: ТОП-10 виробників SSD дисків

І SSD, і HDD є надійними носіями інформації, але в кожного є свої позитивні та негативні якості. Так, твердотільні накопичувачі краще класичних вінчестерів у плані швидкості, зате у звичайних HDD НЕМАЄ обмежень на читання/перезапис. Вибрати Один вид сховища замість іншого важко. А ТОМУ одне з найкращих рішень — ВИКОРИСТАТИ обидва варіанти. Жорсткий – ДЛЯ тих даних, які часто переглядатимуть, пратимуть і замінюватимуть. А щоб ДОДАТИ ПК швидкості, СТАНЕ в нагоді SSD: його можна відвести під ОС та ресурсомісткі утиліти.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії