Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як правильно підібрати оперативну пам'ять для комп'ютера: 10 рекомендацій

Дата публікації: 29.06.2019 09:45
Дата оновлення: 29.06.2019 09:45

Компонент, необхідний для швидкості та ефективності роботи ПК – оперативна пам'ять (ОЗП). З чого почати, якщо виникло бажання самостійно оновити оперативку? Щоб зрозуміти, як правильно вибрати оперативну пам'ять, необхідно знати параметри, від яких залежить ефективність ОЗП:

  • від максимальної частоти, яку може підтримати процесор;
  • від таймінгу – кількості імпульсів, необхідних для операції;
  • від сумісності ОЗП з процесором;
  • від сумісності роз'єму ОЗП з роз'ємом плати;
  • від пропускної здатності шини.

Як швидко вибрати необхідний модуль ОЗП для комп'ютера? ЗА допомогою блоку фільтрів на сайті можна отримати відповідні конфігурації планок.

Читайте також: Збірка системного блоку своїми руками в 10 етапів: повне керівництво

Модули памяти для ПК

Скільки потрібно пам'яті

Щоб раціонально використовувати працездатність ПК, бажано перевірити максимальний об'єм, який підтримується материнською платою. Ці дані написані на самій платі, або їх можна знайти на сайтах виробників. Також їх можна дізнатися за допомогою спеціальних програм, наприклад, CPU-Z або AIDA64.
ОЗП? Підібрати об'єм пам'яті можна, виходячи з призначення конкретного ПК, для чого він використовується.

Буде цікаво: налаштувати оперативну пам'ять в Біосе: інструкція в 4 простих розділах

Модули памяти для ноутбуков

Огляд основних параметрів ОЗП

Форм-фактор

Даний стандарт позначає кілька якостей оперативки: розміщення контактів, їх число, габаритні розміри модулів. Існує два основних форм-фактора RAM: DIMM/SO-DIMM: перший підходить для стаціонарних збірок, а другий – для ноутбуків і деяких інших компактних ПК. Перед тим, як вибирати модуль для установки, необхідно перевірити, під який форм-фактор «заточена» ваша система.

Об'єм

Для старіших ПК використовуються 32-розрядні версії операційних систем, які підтримують не більше 4 Гб ОЗП. Тому збільшувати в них кількість планок немає сенсу.
систем підтримуються об'єми пам'яті описані на ресурсах виробників комплектуючих ПК. Одна з найпопулярніших ОС Windows 10 підтримує до 512 гігабайт оператіви. У побутових системах такі об'єми поки не задіюються, так що хвилюватися з цього приводу не доводиться.

Додатково: Як збільшити оперативну пам'ять (RAM) ноутбука в 5 кроків: способи і поради

Частота

Частота ОЗП показує, скільки відбувається операцій з пересилання інформації в одну секунду по каналу. При виборі, необхідно уважно дивитися на частоту, що підтримується материнки і процесором, інакше переплатите за пам'ять, яка буде працювати повільніше, ніж могла б.
всієї системи залежить від пропускної здатності RAM. Дана характеристика розраховується множенням тактової частоти на 2 і на 8. Тобто в DDR4-1600 пропускна здатність буде 800 МГц*2*8=12800 МБ/с. 800 МГц – тактова частота шини.

У таблиці видно, як частота шини впливає на швидкість роботи модулів.

Чіп
Модуль Шина (частота) Швидкість
DDR4-1600 PC4-12800 800 МГц 12800 Мб/с
DDR4-2133 PC4-17000 1066.67 МГц 17066.67 Мб/с
DDR4-2933 PC4-23466 1466.5 МГц 23466 Мб/с
DDR4-3200 PC4-25600 1600 МГц 25600 Мб/с

Пропускна здатність

Це – комплексний показник можливостей RAM, який розраховується як добуток об'єму даних, переданих за один такт, на частоту системної шини. Щоб з'ясувати пропускну здатність, потрібно подивитися маркування модуля. Наприклад, чіпу DDR4-3200 відповідає модуль PC4-25600 (таблиця). 25600 – це пропускна здатність даної ОЗП. Чим вона вища, тим швидше працює вся збірка.

Підтримка XMP збільшує швидкодію. Це одна з нових технологій Intel. Підтримують XMP моделі комп'ютерів, які застосовуються в основному для професійної діяльності.

Тайминг (латентність)

Тайминг – момент затримки, який відбувається між відкриттям рядки і початком зчитування бітів інформації. Він вимірюється в наносекундах і кількості тактів. Чим менше показник, тим вище швидкодія пам'яті.

Значення таймінгу, як правило, записуються у вигляді декількох цифрових значень через дефіс, при цьому у кожного з значень є своя маркування і розташовані вони в певній послідовності:

  1. CL – період до відповіді ОЗП;
  2. RCD – період знаходження рядка;
  3. RP – період між закриттям рядки і відкриттям нового рядка;
  4. RAS – мінімальний проміжок між командами, приблизно відповідає сумі трьох попередніх значень.

Бажано, щоб тайминги додаткових планок пам'яті, якщо вони додаються до вже встановлених, збігалися.

Тайминг выделен красной рамкой

Режими

Режими роботи пам'яті можуть бути одноканальними і багатоканальними. Чим більше каналів, тим вища продуктивність. Найбільш поширений зараз двоканальний режим. Для його активації два ідентичних за характеристиками (або максимально схожих) модуля встановлюються в різні за кольором слоти. Якщо слотів не два, а чотири, то перший працює паралельно з третім, а другий – з четвертим.

 слоты для оперативной памяти

Охолодження

Охолодження для планок пам'яті в багатьох випадках необхідно. При перегрів в процесі роботи мікросхеми можуть видавати помилки або зовсім «згорати». Для охолодження планок можуть використовуватися спеціальні вбудовані радіатори, як в моделі Predator RGB DDR4 2933 16G, які забирають тепло.

Важлива інформація: Що робити якщо ноутбук перегрівається – 5 причин перегріву і варіанти вирішення

ОЗП с радиатором

Хто виробляє оперативну пам'ять

Зараз на ринку модулів ОЗП існує великий вибір для самих різних користувачів. Одні виробники керуються розширенням асортименту ОЗП, інші орієнтуються на зниження ціни для масових користувачів. Серед найбільш купованих – оперативна пам'ять від виробників Kingston, Transcend, Micron (як модель Crucial DDR4 2133), Samsung, Hynix, OCZ, Patriot Memory, Apacer, G.Skill, Kingmax.

Яку оперативну пам'ять вибрати

Залежно від того, які завдання виконує комп'ютер, об'єм оперативної пам'яті варіюється від 2 до 32 Гб. Ось приблизний список, який об'єм ОЗП підходить для яких цілей:

  1. Якщо ПК використовується для геймерів, об'єм оперативної пам'яті варіюється від 16 Гб і більше, але не повинен бути менше.
  2. Для роботи в професійних програмах і додатках краще мати об'єм ОЗП 8-16 Гб, щоб в процесі роботи виключити зависання і збої.
  3. Для моделі, призначеного роботі в офісі, або виходу в інтернет, використання стандартних програм і невеликих додатків, вистачає від 4-8 Гб.

Разъемы ОЗП в компьютере

Якщо коротко резюмувати, то щоб правильно підібрати оперативну пам'ять, слід звернути увагу на такі основні моменти: об'єм пам'яті, сумісність ОЗП з материнськими платами. Також важливі частоти і пропускні спроможності шин, кількість контактів, таймінг і охолодження. Бажано вибирати продукцію зарекомендували себе фірм.

Корисно знати: збільшити швидкість інтернету через Wi-Fi мережу роутера: 7 реальних способів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії