Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Принцип роботи мікрохвильової печі: 4-етапний алгоритм

Дата публікації: 16.07.2018 12:20
Дата оновлення: 16.07.2018 12:20

Як і багато винаходів, печі СВЧ для сучасних кухонь – це продукт абсолютно сторонньої наукового експерименту. В середині 30-х років проводилися досить інтенсивні досліди з магнетроном – приладом, що випромінюють хвилі в надвисокому діапазоні. В ході роботи було виявлено цікавий ефект – співробітникам американської лабораторії вдалося підігріти до готовності сосиски без застосування вогню. Вони випадково залишили їх в зоні дії СВЧ генератора.

Пізніше цей результат підтвердився новими дослідами, і заповзятливі інженери отримали патент на «радарні печі» – прообраз нинішніх мікрохвильовок. Спочатку вони застосовувалися тільки для розморожування продуктів стратегічного призначення, але десятиліттям пізніше (на початку п'ятдесятих) японські компанії стали випускати аналогічні пристрої, пристосувавши їх для кухонних потреб. Розберемося, що ж це таке – сучасна мікрохвильова піч?

Первые микроволновки

Корисна інформація: 5 відмінностей инверторной мікрохвильовки від звичайної

З чого складається мікрохвильова піч?

Багатьом знаком зовнішній вигляд і форма печей СВЧ, а ось як влаштована мікрохвильова піч, знають далеко не всі. Практично всі моделі мікрохвильовок мають базову конструктивну комплектацію, що включає:

  • Камеру зі спеціальних сплавів, в яку і поміщається розігрівається їжа;
  • Особливою конструкції дверцята, що не дозволяє випромінюванню вийти за межі камери;
  • Грати вентиляційних отворів;
  • Електронний блок керування з зовнішньої панеллю;
  • Повітроводи;
  • Ролик для обертання і скляна тарілка для продуктів;
  • Магнетрон;
  • Редукторний двигун;
  • Вентилятор;
  • Елементи електричних схем.

Внутрішня, металева частина камери екранує СВЧ-хвилі, захищаючи користувача від впливу випромінювання. Скляні дверцята також виконана з увімкненням металевої сітки, що екранує.

Електронний блок керування не дозволяє використання печі в відкриту, блокуючи її увімкнення. Він же контролює подається потужність і заданий час роботи.
що відповідають за таймер, запуск програм, звукові сигнали, можна встановлювати самостійно на панелі керування.

Але це не все, з чого складається мікрохвильова піч. ДО базової конструкції можуть бути додані нагрівальні ТЕНи або інфрачервоні лампи (гриль), наприклад, як в Beko MGC20100S, і конвектор, який представляє собою вентилятор всередині камери.

Устройство микроволновки

Що таке мікрохвилі?

Деякі користувачі побоюються обладнати свої кухні печами СВЧ. Начитавшись в інтернеті про шкоду випромінювань в мікрохвильовці, люди не хочуть піддаватися «шкідливим» променям і не намагаються розібратися в принципі використання енергії електромагнітних хвиль. Зрозуміти, як саме працює мікрохвильова піч і що в ній є джерелом тепла, допоможе знання природи мікрохвиль.

Всі знають, що джерелом тепла для всього живого на нашій планеті є Сонце. Доставляється сонячна енергія до Землі за допомогою електромагнітного Випромінювання. Саме воно дарує нам яскраву колірну палітру навколишнього світу: адже КОЛІР – це випромінювання, яке ми БАЧИМО. А хвилі, які ми не бачимо, теж входять в СПЕКТР ЕМ випромінювання: рентгенівські промені, інфрачервоні, радіохвилі, УЛЬТРАФІОЛЕТОВІ. До них належить і мікрохвилі. Це майже такі ж випромінювання, як радіохвилі, які забезпечують роботу телефонів, телевізорів, інтернету.

Розрізняються вони між собою двома параметрами – довжиною хвилі і частотою коливання. Слід зазначити, що мікрохвилі в побутових печах СВЧ не володіють іонізуючим ефектом, як ультрафіолетове або гамма-випромінювання, вони не можуть викликати зміни в клітинах або нашкодити людині. Для цього у них недостатньо енергії. Вони можуть тільки своєю енергією нагрівати їжу. ДО того ж, внутрішній корпус мікрохвильовки зроблений з металевих сплавів, повністю захищає людину від навіть таких, безпечних, випромінювань.

Цікаво: Історія винаходу мікрохвильової печі: від 1945 року і до сьогодні

Як мікрохвильовка гріє їжу?

Розберемося, чому мікрохвильова піч розігріває продукти. Електромагнітні хвилі, впливаючи на заряджені молекули води вміщеній всередину неї їжі, примушують їх коливатися з надшвидкої швидкістю. При такому високочастотному коливанні молекули починають тертися один об одного, за рахунок чого різко розігріваються.

Відбувається це так:

  1. Включення грубки СВЧ активує роботу магнетрона – генератора мікрохвиль.
  2. Хвилі спрямовані всередину корпусу мікрохвильовки, постійно відбиваючись від внутрішніх стінок.
  3. Містяться в їжі молекули води починають працювати, як мікроскопічні електромагніти, змінюючи напрямок електричного поля близько 5 млн разів за секунду.
  4. Розганяється під дією енергії мікрохвиль молекули швидко набирають температуру за рахунок руху, передаючи тепло знаходиться всередині страви.

Цікаво, що не всі продукти можна розігріти в СВЧ печі. Наприклад, масло. Воно не містить достатньої кількості заряджених молекул – диполів, що є основними молекулами, що нагріваються мікрохвильовою піччю. А ось воду можна довести до більш високої температури, ніж при звичайному кип'ятінні. Через скляну дверцята це навіть неможливо побачити – відсутня конденсація пара. Тому діставати чашку з таким окропом потрібно обережно – потривожена перегріта вода може закипіти і виплеснутися з ємності прямо в руках.

Як мікрохвильова піч може вплинути на людину? Ніяк, якщо дотримуватися запобіжних заходів. Так, фахівці застерігають від використання звичайного пластика для розігріву їжі, деякі його види виділяють при прогріванні небезпечні хімічні речовини. До того ж, вважається неправильним розігрівати трохи закисший їжу. Швидкий процес не встигає вбити хвороботворні мікроби, таку їжу краще прокип'ятити. І ще одне попередження: щоб не виникала всередині корпусу електрична дуга, не можна поміщати в піч їжу в фользі або на тарілці з золотистим малюнком. Це може не тільки зламати саму піч, а й призвести до пожежі. Знаючи, як мікрохвильова піч гріє їжу, і дотримуючись правил обережності, можна не переживати за здоров'я своїх близьких.

Распространение микроволн в печках СВЧ

Цікаво прочитати: або мікрохвильовка – 3 ключові параметри для вірного вибору

Властивості їжі після розігріву в мікрохвильовій печі

Противники мікрохвильовок, крім страшилок з шкідливим випромінюванням, аргументують свої побоювання молекулярним зміною продуктів. Однак сама його структура при розігріві зовсім не змінюється – просто молекули швидко рухаються. Відповідно, колишніми залишаються властивості і склад їжі.

Доводи, що смак страви стає не таким, як свіжоприготований, можуть бути спростовані самою природою розігріву мікрохвилі. Якщо блюдо в духовці або сковорідці сильніше розігрівається зовні, то в СВЧ прогрів набагато більш рівномірний і здійснюється по всій товщині продукту. І волога всередині розігрівається страви розподіляється по-іншому. А ось вітамінний склад в мікрохвильовці, такий, як Electrolux EMM20000OK, залишається більш повним, ніж при традиційній тепловій обробці.

Проте, є продукти, які лікарі не радять класти в СВЧ піч. Фахівці не рекомендують гріти в ній грудне молоко, а також яйця і будь-які інші продукти в цільної оболонці – вони можуть вибухнути і забруднити весь внутрішній простір мікрохвильовки.

Вибір за споживачем

У жодній країні немає офіційних заборон застосування мікрохвильових печей. Тому використовувати її або відмовитися – залежить тільки від самої людини. Не можна не відзначити, ЩО мікрохвильова піч вважається дуже затребуваною технікою не тільки для будинку, але і в сучасних Офісах. Та й багато невеликих кафе і готелі пропонують своїм клієнтам можливість перекусити гарячою їжею, розігрітою в Мікрохвильовці. Більшість фахівців вважають, що справна техніка і дотримання правил використання зводять до мінімуму негативному впливу від випромінювань в мікрохвильових печах.

До речі, зазвичай користувачі порівнюють піч СВЧ з духовкою. Ось ключові показники роботи цих двох агрегатів:

Мікрохвильовка
Духова шафа
Розморожування продуктів, прості страви, підігрів готової їжі Можливість готування складних страв, коржі для тортів, пироги
Прогрівання микроволнами Прогрівання відкритим вогнем, Тенамі
Рівномірність однорідного прогріву Більший нагрів зовні, освіту засмаженої скоринки
Зберігаються корисні властивості, вітаміни Смак страв традиційний, звичний
Висока швидкість приготування Більш тривалий процес готування

Коментарі
Залиште коментар
Категорії