Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Споживання електроенергії телевізором: 3 секрети економії

Дата публікації: 11.08.2020 11:47
Дата оновлення: 11.08.2020 11:47

Якщо кров з очей при вигляді платіжок, пора навчитися контролювати витрати. Наприклад, коли знаєш яка споживана потужність телевізора - відразу якось легше дихається. Тому що розумієш масштаби витрат. Ось ми вас і навчимо правильно розраховувати споживання електроенергії телевізором, щоб зайве марнотратство його не будеш сімейний бюджет.

Що впливає на енергоспоживання

Сучасні теле- моделі, отже, економічні. А застарілі – ці та, значно впливають на загальні енерговитрати. Технологія, використовувана для виробництва телевізійного екрану, далеко не єдина характеристика, від якої залежить витрата електрики. Частота використання приладу, середня тривалість роботи в добу, величина діагоналі, наявність або відсутність додаткових функцій – це деякі нюанси, що впливають на те, скільки електроенергії споживає телевізор.

Розглянемо детальніше, які фактори і характеристики грають роль в споживанні електроенергії.

Установки – це раз. А саме:
Лампові транзистори, електронно-променеві трубки, світлодіоди, газорозрядні елементи, рідкі кристали;

  • розмір екрану, який характеризується довжиною по діагоналі: від 24 і до 85 дюймів;
  • споживання в робочому режимі, яке підпадає під клас енергоефективності: А +++, А ++, А +, А, В, С, D і має значення в десятки Ватт;
  • споживання при вимкненому телевізорі в режимі очікування, яке також враховується в класах енергоефективності. Має значення в-десятих частках від цілих одиниць, наприклад 0,3 Вт;
  • споживання аудіосистеми. Має значення в цілих одиницях, наприклад, 10 Вт;
  • наявність SmartTV, Wi-Fi, Bluetooth. Чим більше вбудованих додаткових функцій, тим більше споживання телевізором електрики.

Людські чинники – це два:

  • час неефективного використання – один з головних людських чинників, який сильно впливає на те, скільки енергії споживає телевізор. Оскільки прилад використовується часто як кімнатної «шуму» без присутності глядачів;
  • звичка дивитися телепередачі з невиправдано великою гучністю;
  • НЕ виставляння часу автоматичного відключення живлення при засипанні або відхід з будинку;
  • НЕ відключення телевізора від мережі при тривалій відсутності, наприклад, від'їзд у відпустку.

Розглянемо детальніше головні технологічні особливості виготовлення телевізійних приймачів, які найбільше впливають на енерговитрати.

Корисна стаття: Як правильно виміряти діагональ телевізора: 3 шляху

Електронно-променева трубка

Ще недавно найпопулярнішим, але і самим енерговитратним підходом у виробництві телевізійної техніки було використання ЕПТ (електронно-променевої трубки). Її робота полягає в розгоні елементарних частинок усередині запаяної вакуумної скляної колби.

Вони, вдаряючись із зворотного боку екранної поверхні в люмінофорний куля, дають світіння і формують картинку. Сам по собі такий підхід вимагає багато електроенергії.

В еру використання електронно-променевих трубок вдалося трохи зменшити енерговитрати, перейшовши з лампових технологій, на яких проводилися перші телевізори, на використання кремнієвих транзисторів і великих інтегральних схем. Але значна частина енергії витрачалася на розгін електронів усередині трубки. Та й багато хто пам'ятає, яких великих «дутих» розмірів в глибину були такі прилади.

Потребление электроэнергии телевизором

Саме установка електронно-променевої трубки робила телевізори великими і об'ємними за формою. З приходом інших технологій від цього вдалося позбутися. І тепер плоскі телевізори набагато легше повісити на стіну або компактніше розмістити в кімнаті.

Пізнавальна стаття: 3 популярних виду матриць: IPS, PLS І TN – який монітор краще

LCD і LED телевізори

При виготовленні сучасних телевізійних приймачів і комп'ютерних моніторівБУЛИ винайдені нові підходи в реалізації світіння екранних поверхонь без використання електронної трубки. Це Дисплеї, що складаються з рідких кристалів. Більш відомі як LCD (від англ. Liquid Crystal Display) і LED-світлодіоди (від англ. Light-Emitting Diode).

LCD технологія використовує явище, яке виникає в рідких кристалах, відоме як електричний перехід Фредерікса. Простіше кажучи, вся площа екрану складається з чорно-білі та кольорових крапок-пікселів, при впливі на які електронапругою і отримують зображення.

Потребление телевизора

В іншому новому підході кожен піксель є напівпровідниковим LED-світлодіод. Такий діод при пропущенні через нього електричного струму в прямому напрямку створює світіння точки на екрані.

Потребляемая мощность телевизора

В контексті того, скільки споживає телевізор, рідкі кристали і LED-діоди дуже схожі. Обидві ці технології стали компактніше і енергоефективніше попередніх. Також вони уможливили виробництво екранів набагато більших розмірів, що було неможливо при використанні електронно-променевих трубок.

Напевно, дуже приємно відчувати себе в маленькому кінотеатрі, коли дивишся телевізор з розміром діагоналі близько 2 метрів. А потужність, споживана таким приладом, порівнянна з витратою електроенергії невеликого старого приладу з колбою-трубкою.

 Сколько потребляет телевизор

Допомога-інструкція: Як перевірити телевізор на биті пікселі: 2 рішення

Плазмові панелі

Ще однією енергоефективної новинкою нашого часу стали PDP-панелі (від англ. Plasma Display Panel). По-простому звана «плазма». Зображення в таких газорозрядних екранах формує світиться в ультрафіолеті люмінофорний куля. Пучки ультрафіолету утворюються в іонізованому газі при пропущенні через нього електричного розряду.

Сколько потребляет телевизор в режиме ожидания

Цікава стаття: Чим відрізняється плазмовий телевізор від LED

Як визначити, скільки споживає телевізор

Щоб дізнатися споживання, можна подивитися документацію. Але якщо виникають сумніви, що реальна робоча потужність або те, скільки споживає телевізор в режимі очікування, не відповідає експлуатаційним величинам, зазначеним виробником, то варто скористатися наступними підходами.

Квартирне лічильник

Можна простежити показники квартирного електролічильника. Для цього потрібно вибрати час, коли є можливість на годину відключити всі електроприлади в квартирі і залишити тільки працюючий телевізор. Тобто вже через годину лічильник покаже вам реальну, використану тільки телевізором потужність.

Вольтметр і амперметр

При наявності таких приладів, як вольтметр або амперметр, а також відповідних знань, можна дізнатися споживану потужність самостійно. Якщо є практика застосування подібних вимірників, потрібно підключитися до живлення телевізора паралельно або послідовно відповідно. Після чого за допомогою відібраних показань нескладно вирахувати значення електрозатрат.

Ватметрів

Більш ефективним електровимірюваннях приладом є ватметр, який, не вимагаючи додаткових обчислень, відразу покаже потужність, споживану в даний момент. Але обережно! Як і в попередньому пункті, не варто займатися вимірюванням електроланок без належної освіти або допуску, оскільки в таких випадках існує небезпека ураження електричним струмом.

Поради щодо економії

Щоб знизити споживання електроенергії телевізором, завжди намагайтеся грамотно поводитися з технікою. Кілька простих правил допоможуть в цьому.

Ось вам 4 Лайфхак для економії.

  1. Ніколи не залишайте телевізор включеним на тривалий час без нагляду.
  2. Вимикайте прилад з мережі, коли залишаєте житло на кілька днів.
  3. Регулюйте звук і яскравість відповідно комфортному перегляду.
  4. Завжди виставляйте час автоматичного відключення перед сном.

Розглянемо також 3 секрету, за допомогою яких ТВ-техніка буде споживати менше електрики.

Екорежіми

У деяких моделях TV-техніки існують запрограмовані економні режими. Вони дозволяють автоматично регулювати яскравість і звук відповідно часу доби. Або самостійно відключати функцію, яка не використовується в даний момент, наприклад, приймач Wi-Fi або тюнер.

Датчики присутності

Знову ж дуже сильно зменшити споживання допоможуть моделі телевізорів з датчиками руху або знаходження людини в кімнаті. При догляді з кімнати такий прилад вимкнеться автоматично.

Наявністю екорежіма або датчика присутності потрібно цікавитися перед придбанням техніки. Їх відсутність може стати неприємним сюрпризом і затьмарити радість від покупки.

Клас споживання

Для телевізорів виведена наступна градація коефіцієнта енергоефективності:

Клас
A +++ A ++ A + A B C D E F G
Індекс енергоефективності <10 <16 <23 <30 <42 <60 <80 <90 <100 > 100

Клас також враховує те, скільки споживає телевізор в режимі очікування. Чим вище клас, тим енергоефективність краще. Але тим і дорожче буде коштувати телевізор, оскільки при його виготовленні були використані більш затратні енергозберігаючі технології. Це потрібно враховувати при покупці.

Найвищий рівень – поки що А +++. Але таких моделей на ринку ще вкрай мало. Більшість телевізорів мають клас А або А +. До цього класу прийшли всього пару років тому. Вибираючи техніку, клас енергоефективності відразу побачите на наклейці на видному місці упаковки.

Сколько энергии потребляет телевизор

Запорукою успіху в економії електроспоживання телевізійної техніки є вивчення ринку продукції. Допоможе детальне ознайомлення з параметрами вподобаних моделей. Бажаний результат забезпечить і розумне поводження з приладом. Завжди потрібно пам'ятати, що ви у відповіді за те, що придбали.

ДО слова: Класи енергозбереження побутової техніки: 7 видів

Коментарі
Залиште коментар