Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як заряджати повербанк: 7 актуальних питань

Дата публікації: 22.01.2024 12:32
Дата оновлення: 22.01.2024 12:32

Зарядка повербанка приблизно така ж проста, як і смартфона. Але у випадку зовнішньої батареї, адаптера зазвичай немає у коробці. Крім того, «банки» мають не один, а кілька портів. Для заряджання підходять універсальні або вхідні роз'єми.

як правильно зарядити повербанк

Як зарядити повербанк: 5 способів

Типові джерела живлення для повербанків:

  • Розетка. Виробники повербанків рекомендують саме цей спосіб. Заряджання через адаптер проходить швидше та безпечніше, ніж через порт USB комп'ютера або ноута.
  • Стаціонарний ПК чи лептоп. Перевага цього способу полягає в тому, що не потрібний адаптер, який не входить до комплектації «банки». У коробці зазвичай сам повербанк, а також один або кілька кабелів.
  • Смартфон. Деякі телефони вміють не лише приймати, а й віддавати енергію.
  • Автоприкурювач. Для цього знадобиться адаптер з портом Usb. Такий варіант зручний тим, хто тривалий час проводить за кермом.
  • Сонячне світло. Метод актуальний для моделей повербанків, у конструкції яких є елементи, здатні трансформувати енергію сонячного світла в електрику.

зарядка повербанка через прикурювач авто

Далі йтиметься про те, як зарядити повербанк без негативних наслідків.

Як правильно заряджати повербанк

Щоб батарея прослужила довго, дотримуйтеся технології заряджання, описаної в інструкції виробника. Загальні рекомендації як перед навантаженням правильно заряджати побутовий повербанк:

  1. Після розпакування зарядіть повербанк на 100%.
  2. Перші 2-3 цикли розряджайте його до нуля, щоб «розім'яти» батарею. Після цього намагайтеся ставити на підзарядку, коли в ньому лишилося 10-25%. Постійне повне розряджання зменшує термін експлуатації батареї.
  3. Намагайтеся заряджати «банку» на 100%. Якщо це робити наполовину, швидше скоротиться місткість батареї.
  4. Оптимальний спосіб підзарядки — під'єднати повербанк до адаптера, ампераж якого збігається з вхідним портом (IN) зовнішнього акумулятора. Напруга в електромережі на процес особливо не впливає.

Цікава стаття: Не заряджається ноутбук: ТОП 9 причин

Скільки заряджається повербанк

Про це у характеристиках зазвичай не пишуть. Користувачеві після покупки належить самому дізнатися скільки заряджається новенький повербанк. Без швидкої зарядки (QC) теоретично для підживлення «банки» на 1000 мАг при передачі струму в 1 ампер потрібно 1 годину, тобто:

Місткість зовнішнього акумулятора, мАг
Час зарядки, год
10000 10
20000 20
30000 30

На практиці при передачі струму у 2 ампери час заряджання стартує з 4-5 годин для повербанків на 10000 мАг. Більш потужні «банки» заряджаються довше. Також на тривалість процесу впливає наявність чи відсутність підтримки технології прискореної зарядки. Модель з QC, розрахована на 20000 мАг, може зарядитися за 3-4 години.

Обходимося без зарядки: Як зарядити ноутбук без зарядки — 8 варіантів

Як зрозуміти, що повербанк заряджений?

Повербанки захищені від перезаряду, їх можна підключати до живлення на ніч. Як зрозуміти, що повербанк почав заряджатися? По зміні картинки на дисплеї, у моделі без екрана — по миготінню індикатора.

Як зрозуміти, що запитаний повербанк вже заряджений? На дисплеї — 100% або горять усі 4 індикатори.

 індикація power bank

FAQ

Нижче наведено відповіді на низку цікавих питань щодо підзарядки зовнішніх батарей.

Топчик безперебійників: Топ ДБЖ: 12 безперебійників на всі випадки життя

Чи можна заряджати повербанк двома зарядками?

Два роз'єми для заряджання зроблені не для одночасного використання. По черзі можна заживлювати Power Bank, наприклад, від звичайного або microUSB. Якщо використовувати два блоки живлення одночасно, на швидкості зарядки це, швидше за все, ніяк не позначиться. Контролер зовнішнього акумулятора розрахований на певну силу струму, наприклад, на 2 ампери. Понад ліміту «банка» не візьме. Краще використовувати один БЖ відповідної потужності.

Вибираємо інвертор: Як вибрати інвертор для дому: 2 популярні види приладів

Чи можна заряджати повербанк швидкою зарядкою?

Протокол QC у портативних акумуляторах переважно використовується не для прискорення зарядки, а для швидкої передачі енергії смартфонам та іншим пристроям. Якщо в характеристиках пишуть Quick Charge, це не означає, що повербанк заряджатиметься прискореними темпами.

заряджати павербанк за допомогою QC

Відповідні порти виділяють помаранчевим кольором або підписують QC, зазвичай вони працюють лише на вихід. Якщо є вхідний або універсальний роз'єм QC — можна користуватися швидкою зарядкою, але для цього також потрібно, щоб технологію підтримували передавальний пристрій та кабель.

Чи можна заряджати повербанк зарядкою від телефону?

Ніхто не забороняє користуватись адаптером від смартфона. Однак такий підхід не завжди виправданий, оскільки малопотужний БЖ від телефону спричинить довгу зарядку. Бажано, щоб ампераж адаптера відповідав вхідному роз'єму повербанка.

Чи можна заряджати повербанк та телефон одночасно?

Такий варіант можливий, якщо в функціонал PowerBank входить наскрізна зарядка. Більшість бюджетних акумуляторів цієї технології не підтримують. Якщо під'єднати такий девайс до розетки та смартфону — підживлюватиметься зовнішня батарея, а телефону доведеться чекати, поки її від'єднають від БЖ.

При наскрізній зарядці у пріоритеті смартфон або інший кінцевий пристрій. Якщо телефон, планшет або інший девайс споживає менше електрики, ніж надходить на повербанк, енергія, що залишилася, витрачається на зовнішній акумулятор.

При зарядці повербанків проблеми виникають рідко, особливо при підживленні струмом оптимальної сили. На стан акумулятора може негативно вплинути нагрівання пристрою, що характерно для бюджетних «банок» з сонячними батареями.

Хоча повербанк можна заряджати як від адаптера, так і від лептопа, з міркувань безпеки та швидкості краще віддати перевагу заряджанню від БЖ. Використання БЖ з технологією QC прискорить процес. Щоб уникнути додаткового нагріву, не заряджайте звичайний повербанк на балконі, залитому сонцем, та в інших місцях з підвищеною температурою.

Вибираємо стабілізатор: Як правильно підібрати стабілізатор напруги для дому: 4 різновиди

Коментарі
Залиште коментар
Категорії