Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як правильно підібрати стабілізатор напруги для дому: 4 різновиди

Дата публікації: 18.12.2023 10:58
Дата оновлення: 18.12.2023 16:18

Параметри централізованої електромережі у багатьох українських містечках та селах далекі від оптимальних. Що робити, якщо в розетці не 220 В? Чекати низки несправностей побутової техніки чи купити нормалізатор? Зараз у продажу є кілька різновидів стабілізаторів напруги для просторого будинку, як вибрати потрібну модель поговоримо далі.

стабілізатор напруги для дому

Навіщо потрібен стабілізатор напруги та які проблеми він вирішує?

Про покупку нормалізатора найчастіше замислюються у таких випадках:

  • Блимають або тьмяно світять лампочки в будинку,
  • слабо гріє мікрохвильова піч,
  • швидко ламаються побутові прилади,
  • поряд йде будівництво або живе зварювальник.

На побутових приладах негативно відбивається підвищена напруга та просідання електромережі. Якщо енергетики подають менше ніж 200 В, це скорочує термін служби електродвигунів та компресорів. При низькій напрузі електромотори працюють у важких умовах, через обмотку проходить струм більшої сили, ніж належить. Термін експлуатації електроприладів скорочується у рази, наприклад, через 3-5 років потрібна заміна компресора холодильника. Ще гірше, коли напруга різко стрибає нагору. У цьому випадку електроприлад може згоріти, навіть якщо він не працює, але включений в розетку.

Про компактні ДБЖ: 2 варіанти підключення безперебійника — до комп'ютера та котла

Як вибрати стабілізатор напруги для дому

Придивляючись до нормалізаторів, враховують вхідні вольти, загальну потребу електроприладів, фазність, швидкодію та інше.

Вхідна та вихідна напруга

У технічних характеристиках стабілізатора прописують вхідний діапазон, наприклад, 135-265 В. Якщо на вході буде, наприклад, 125 або 275 вольтів, нормалізатор відключиться. При виборі моделі враховують характер проблеми, через яку вирішили купити захисний пристрій. Якщо йдеться про низьку напругу в сільській місцевості, варто придивитися до моделей з низькою межею напруги.

порівняння діапазонів вхідної напруги у стабілізаторів

Вихідна напруга — 220 В плюс/мінус похибка стабілізації, яка залежить від технології нормалізації.

Максимальний струм

Можна дізнатися ліміт на струм проводки, переглянувши маркування автомата на вході до будинку. Якщо там фігурує С16, беремо до уваги 16 А. Якщо В25, то 25 А та т.і. Необхідну потужність отримуємо шляхом множення амперів на 220 В. У разі автомата на 25 А вийде 25х220 = 5500 Вт.

Якщо в будинок надходить знижена напруга, краще купити модель не на 5500 ВА, а з запасом — на сходинку потужності вище. Також варто зазначити, що вати та вольт-ампери — це не одне й те саме, але при виборі нормалізатора різницею між ними можна знехтувати.

Розбираємося зі звуковими сигналами: З'ясовуємо чому пищить безперебійник — поради для 4 кейсів

Кількість фаз (однофазні та трифазні стабілізатори)

Якщо до житла свого часу підвели лише 2 дроти, то мережа однофазна і потрібен відповідний стабілізатор. Актуальні варіанти у разі трифазного введення:

  1. Відсутні трифазні споживачі. До фаз чіпляють по окремому стабілізатору або тільки одну-дві фази пускають через нормалізатор і садять на неї комп'ютер та іншу техніку, чутливу до перепадів напруги. Якщо з однією лінією щось трапиться, решта продовжить справно працювати.
  2. Є хоч один трифазний споживач, наприклад, зварювальний апарат або якийсь потужний верстат у майстерні. Встановлюють трифазний нормалізатор.

Найкращі безперебійники: Топ ДБЖ: 12 безперебійників на всі випадки життя

Швидкість реакції на зміну вхідної напруги

Швидкодія стабілізатора — це час у мілісекундах, за який нормалізатор змінює напругу на 1 вольт. Для цього йому потрібно виміряти напругу, а потім залучити комутаційний елемент для перемикання трансформатора в потрібний режим. Залежно від технології, як комутаційний елемент стабілізатора використовують сервопривід, блок реле або напівпровідники. Швидкодія варіюється від 0 до 200 мс, у більшості моделей — 20-30 мс.

Цікава стаття: Як вибрати інвертор для дому: 2 популярні види приладів

ККД пристрою

Для стабілізаторів характерний високий ККД. У сучасних моделей втрата електроенергії рідко перевищує 2-4%. Якщо взяти нормалізатор на 5500 ВА з ефективністю 96%, втрати становитимуть приблизно 5500/100х4 + 25 = 245 Вт. Збільшення у 25 Вт — це енергія, що споживається стабілізатором. Нормалізатори при простої та роботі «з'їдають» 15-35 Вт. Енергія йде на запит трансформатора, дисплея та інших складників. Це одна з причин зробити запас ВА при виборі нормалізатора.

Типи стабілізаторів напруги

Ефективність моделі багато в чому залежить від методу нормалізації. Розберемося, як правильно підібрати різновид стабілізатора напруги для всього будинку. Розглянемо плюси та мінуси актуальних технологій.

Релейні

У процесі роботи релейного стабілізатора відбувається переклацування між обмотками трансформатора, у якому бере участь електромагнітне реле. Переваги технології:

  1. Можливість купити дешевий нормалізатор;
  2. швидкодія — 20-30 мс;
  3. релейні моделі не потребують обслуговування;
  4. прості у ремонті.

Недоліки:

  • Термін експлуатації — 3-5 років.
  • Нормалізація напруги проводиться східчасто. Лампи розжарювання мерехтять у процесі комутації.
  • Похибка на виході — 8-10%. Проблематично знайти модель з відхиленнями 4-5%.
  • Реле клацають, що може стати проблемою у нічний час.

як виглядає релейний стабілізатор всередині корпусу

Електронні

Перемикання витків трансформатора відбувається з подачі ключів симісторного або тиристорного типу. Перший варіант актуальний для моделей потужністю десь до 10 кВА. Якість роботи стабілізатора залежить від ступеневості трансформатора:

Кількість ступенів
Мінімальна точність на виході, %
7 10
9 7
12 5
16 3
32 1,5
36 1

Переваги електронних стабілізаторів:

  • Комфортне співвідношення ціна-якість;
  • термін експлуатації — 10-15 років;
  • швидкодія — 20 мс;
  • компактність;
  • тиха робота.

Серед недоліків можна назвати відносно невисоку перевантажувальну здатність.

Гібридні

У гібридних стабілізаторах відпайки трансформатора перемикаються дубльованою парою — симистором та електромагнітним реле. Наявність механічних перемикачів — причина обмежень у потужності. Як і у випадку релейних нормалізаторів, проблематично знайти модель потужніше за 10 кВА.

Переваги:

  1. Наявність моделей з верхньою стелею вхідного діапазону, що перевищує 320 В;
  2. низька вартість;
  3. за аналогією з електронними моделями можна підібрати прилад, який працює з необхідною точністю;
  4. просунутий захист від неполадок;
  5. можливість роботи в системі з сонячними батареями, передача електроенергії в обидві сторони.

Недоліки:

  • Механічні перемикачі мають обмежений ресурс, що негативно впливає на термін експлуатації.
  • Вентилятор охолодження включається не лише за певної температури, а й у разі перевищення заданої частоти перемикань трансформатора. Звідси додатковий гомін.

гібридні стабілізатори

Порівняльна таблиця:

 
Релейні Електронні Гібридні
Діапазон вхідної напруги, В 140-260 130-270 120-320
Швидкодія, мс 20-30 20 100
Термін експлуатації у роках 03.Тра Жов.15 05.Сер

Додаткові функції та особливості

У просунутих стабілізаторах є захист на всі випадки життя: від короткого замикання, перевантаженості, перегріву, неправильної напруги на вході, внутрішніх неполадок, грози, короткочасного пропадання електроенергії, пускових струмів, мережевих перешкод, неправильного фазування, обриву нуля, відсутності заземлення. До додаткових функцій також належать наявність байпасу та дисплея. Хоча серед моделей, які розраховані на живлення всього будинку, важко знайти нормалізатори без цих двох складових.

Захист від короткого замикання

Від неприємностей з електропроводкою ніхто не застрахований. Причиною замикання може стати аматорський ремонт, пов'язаний з електрикою або, наприклад, просвердлювання отвору в стіні в невідповідному місці. В результаті можуть постраждати побутові прилади, можливе загоряння.

Установка стабілізатора — один зі способів мінімізувати наслідки замикання шляхом знеструмлення електропроводки. Відповідний захист виробники нормалізаторів встановлюють на моделі середньобюджетного класу та вище.

Функція «м'якого старту»

Режим «м'якого старту» корисний, якщо потрібно, наприклад, запустити електродвигун потужністю в кілька кВт. За такого режиму серйозне навантаження не «просаджує» мережу, не заважає сусіднім споживачам. Досягається рівномірність споживання струму з мережі у міру запуску.

Захист від перевантаження та перегріву

На стабілізатори встановлюють температурні датчики. Коли під корпусом стає жарко, вмикається вентилятор. Якщо з часом температура продовжує підійматися, регулятор напруги переходить у наскрізний режим (байпас) — перестає змінювати параметри струму. Повторне включення стабілізації здійснюється автоматично після остигання компонентів.

З навантаженням схожа ситуація. Якщо стрибок споживання пов'язаний з пусковими струмами холодильника або насоса свердловин, робота в посиленому режимі триватиме кілька секунд. У разі тривалого навантаження нормалізатор перейде в режим байпасу.

Наявність індикації та дисплеїв

Електронні стабілізатори мають дисплеї. На невеликому екранчику відображається мінімум інформації, наприклад, напруга на вході та виході, відсоток завантаження. Поруч з дисплеєм — кілька кнопок для виведення на екран інших показників: частоти, сили струму та іншого.

У разі переходу в наскрізний режим або припинення роботи висвічується причина, наприклад, вихід вхідної напруги за межі прийнятного діапазону. Замість кількох слів може висвічуватись латинська буква, що позначає проблему. Кнопки дають можливість перевести дисплей у режим налаштувань для зміни мови, отримання інформації про нормалізатор тощо.

Вибір стабілізатора в залежності від потреб

При виборі нормалізатора важливо врахувати особливості споживачів, які необхідно запитати, якість електроенергії, що надходить, та інші фактори. Отже, як вибрати для будинку стабілізатор напруги з огляду на нюанси конкретної ситуації.

Визначення потужності приладів у будинку

Вище йшлося про вибір потужності стабілізатора виходячи з амперажу автомата на вході в будинок. Однак такий метод не завжди є прийнятним. Іноді автомат відсутній. Альтернативний варіант — пристрій введення на 32 або 40 А. У таких випадках при множенні на 220 В виходить потужність нормалізатора — 7 кВА або 8,8 кВА, що невиправдано багато, якщо в будинку лише малопотужні побутові прилади, відсутні електроплита, насос свердловини, електрокотел та подібна техніка.

Альтернативний варіант підрахунку потужності нормалізатора — складання ватів споживачів електроенергії з урахуванням пускових струмів холодильника, пральної машини та іншої техніки, що потребує посиленого живлення під час запуску. Можливо, для дому буде достатньо стабілізатора на 5,5 кВА.

Оцінка частоти коливань напруги у мережі

При виборі стабілізатора важливо не помилитися з діапазоном вхідної напруги. Якщо купите модель з нижнім порогом 160 В, а до вас в будинок вечорами подають 150 В, нормалізатор не допоможе.

Перед вибором стабілізатора варто моніторити показання електромережі за допомогою вольтметра або мультиметра. Бажано робити це, коли люди включають кондиціонери у спеку або електронагрівачі у сильний мороз. Також енергоспоживання зростає увечері. Вдень напруга може бути й нормальною, оскільки люди на роботі.

При виборі враховуйте частоту стрибків напруги. Якщо на вашій вулиці регулярно працюють електрозварювальним апаратом, краще купіть електронний стабілізатор без механічних перемикачів.

Врахування особливостей підключення (однофазне, трифазне)

Варіанти одно- та трифазного підключення електротехніки були перераховані вище. Тут доречно коротко зупинитися на різновидах трифазників та їх підключенні. Можливі 2 варіанти комплектації трифазних стабілізаторів:

  1. Однокорпусний прилад, призначений для підключення через єдину клемну коробку. Щоб пристрій запрацював, необхідно під'єднати до нього 3 фази живлення. Схема підключення: лічильник — автомат — нормалізатор — навантаження.

схема підключення трифазного стабілізатора напруги

2. Три окремі модулі — комплект з 3 однофазників, кожен з яких підключається окремо. Порядок приєднання: лічильник — загальний автомат — 3 автомати на кожну фазу — 3 стабілізатори — навантаження.

схема підключення трьох однофазних стабілізаторів напруги

На закінчення кілька слів про найпросунутіших стабілізаторів інверторного типу. Такі прилади приводять напругу в норму шляхом подвійного перетворення: спочатку переводять змінний струм у постійний, після чого виконують зворотну трансформацію, і на виході з’являються бажані 220 з мінімальною похибкою. 

Переваги інверторів:

  • Відсутність затримок під час обробки струму. Інвертор не коригує, а переформовує синусоїду.
  • Робочий діапазон — 90-315 В.
  • Вихідний сигнал без спотворень.
  • Захист від короткочасних вимкнень електрики.

Єдиний мінус — висока вартість інверторів.

Заживляємо житло від генератора: Як приєднати генератор до будинку 3 способами

Коментарі
Залиште коментар
Категорії