Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

2 варіанти підключення безперебійника — до комп'ютера та котла

Дата публікації: 07.02.2023 12:13
Дата оновлення: 05.06.2023 15:08

ДБЖ — пристрій, який у разі збою мережевого живлення запобігає ламанню і казусним ситуаціям з підключеними електроприладами. Компактний блок, вбудований у лінію 220 В стабілізує всі робочі системи. У продажу доступні ДБЖ з потужністю від 100 ВА до 1 МВА+, є вертикальні та стійкові моделі.

ДБЖ для дому чи офісу

Якщо питання стоїть про те, як правильно приєднати безперебійник, починають з вивчення інструкцій та гайдів. Детальні відеорекомендації допоможуть виключити критичні помилки. Не буде зайвим і стандартний набір інструментів — викрутка, дриль, дюбелі та шурупи.

Пізнавальна стаття: Як вибрати знищувач документів

Підключення безперебійника: основні правила

З точки зору технології, розрізняють 3 типи обладнання: статичний ДБЖ (батарейний), динамічний (з маховиком) та ДБЖ постійного струму. Вибір моделі залежить від призначення: для медичної сфери та домашнього побуту потрібні різні апарати. У кожного виробника свої технічні нюанси та патенти. Розберемо як під'єднати ДБЖ для дому або офісу без ушкоджень складників. Почнемо з технічних відмінностей:

Тип АКБ
Схема роботи обладнання
Статичний Заживлений від вбудованих акумуляторів, які вмикаються після збою електроживлення. Забезпечує аварійну експлуатацію на 30-40 хвилин
Динамічний У робочий блок вбудовано дизельний двигун, індукційну систему, обгінну муфту та генератор
Гібридний Окрім подачі постійного струму на внутрішню батарею, апарат забезпечує роботу офісної техніки та ПК від мережі. Контролер перенаправляє надмірну енергію після повної зарядки акумулятора, відстежуючи навантаження

Після встановлення будь-якої моделі важливо стежити за дотриманням температурного режиму. Для більшості апаратів робочий діапазон від 0 до +40°C.

Читайте: Рекомендації щодо вибору ламінатора

Як правильно увімкнути ДБЖ: покрокові інструкції для новачка

Майстру-початківцю важливо виключити можливість механічного впливу на корпус апарату: удари, падіння та інші казуси можуть пошкодити внутрішні деталі. Ставити ДБЖ краще у стійке місце. Більшість однофазних ДБЖ можна налаштувати самостійно або увімкнути за принципом Plug&Play. Сам алгоритм монтажу наступний:

     1. Закріпити блок на стіні 
Інвертор встановлюють поруч із лічильником електроенергії — в гаражі будинку, на кухні, в коморі. Важливою умовою є наявність простору для обслуговування. При монтуванні знадобляться шурупи й дюбеля.

система охолодження ДБЖ

Не варто розміщувати пристрій під прямим сонячним промінням. За правилами експлуатації, потрібен достатній простір навколо системи охолодження приладу — поблизу повітрозабірних та випускних отворів. 

     2. З'єднати дроти
Починають заживлення завжди з кабелю, через який йде головне навантаження. Усі вихідні/вхідні панелі розташовані на задній панелі ДБЖ. Кількість роз'ємів та їх типи можуть відрізнятися. Важливо мати необхідну кількість кабелів, які готові до підключення.

Підключення дротів до ДБЖ

Деякі виробники газових котлів, окрім фазної магістралі, створюють моделі, що не працюють без нульового дроту. Знадобиться заземлювальний дріт перетином 6+мм². Щоб акумулятор не вийшов з ладу через коротке замикання, вхідну та вихідну нейтралі розділяють.

     3. Провести тестування.

До комп'ютера

ДБЖ незамінний на робочому місці, обладнаному вдома або в офісі. Ентузіастам, які з'ясовують як приєднати безперебійник до комп'ютера, стане в пригоді покроковий алгоритм.

Перший крок
Під'єднати ДБЖ до мережі через захисний фільтр та підзарядити внутрішню батарею
Другий крок Під'єднати системний блок через роз'єм ДБЖ
Третій крок Мережевий кабель з'єднати з безперебійником і почекати, поки індикатор не підтвердить готовність до роботи
Четвертий крок Запустити роботу кнопкою Старт

До відома: Комп'ютер не бачить вебкамеру: 4 можливі проблеми та шляхи їх вирішення

До котла

Робота набагато складніша, ніж під'єднати комп'ютер. В цьому випадку підключення безперебійника має здійснюватися суворо за інструкцією виробника. Газове обладнання відрізняється підвищеною чутливістю до живлення, тому уважність не завадить. Алгоритм роботи наступний:

     1. Підключають аварійне живлення
Під час запуску акумулятора пристрій вимикають. Живлення йде через 2 дроти: червоний — для клеми «+» і чорний для «-».

дотримуємося полярності ІПБ для котла

Не всі моделі йдуть із захистом від неправильної полярності. Дотримуватись маркування обов'язково. Якщо у комплекті 2-3 акумулятори, спочатку з'єднують їх разом через перемички чи мідний дріт.

     2. Під'єднують мережевий кабель до ДБЖ і включають пристрій
Напруга, виведена на дисплей, повинна відповідати робочому режиму. Після перевірки відключають аварійне живлення та підключають котел. Напругу знову подають та порівнюють показання на невеликому дисплеї.

Коли резервне джерело живлення не підходить до стандартної розетки, потрібно прокласти окремий кабель від розподільчого щита. Для цієї роботи знадобляться автоматичні вимикачі.

     3. Запуск системи та тестування роботи котла
Важливо щоб не тільки фаза, а й нульовий кабель з живленням відключалися при спрацьовуванні захисту. Під час монтажу створюють додаткову нейтральну шину. Така схема блокує ПЗВ. Нульовий екран повинен спочатку йти на ДБЖ, після чого розподілятися по споживачах.

Покрокове керівництво: Як приєднати вебкамеру до телевізора — 3 інструкції

Техніка безпеки

Вихідна потужність — найважливіша характеристика, що впливає на безпеку експлуатації обладнання. Параметр показує, наскільки сильно ДБЖ може бути завантажено. Виробник ідентифікує це двома значеннями:

Ватт
Потужність, що споживається пристроєм
VA Повна потужність системи

параметри роботи ІПБ

Перед тим, як під'єднати ДБЖ до котла, важливо підготувати приміщення. Потрібно подбати про таке:

  • температура та вологість знаходяться в допустимих межах для безпечної роботи пристрою (ПБП розраховані на плюсові температури до 40°C та відносну вологість до 80%);
  • контакт пристрою з хімічно активними або легкозаймистими предметами та речовинами (будь-якої форми) виключений;
  • тепло, що виділяється під час роботи ДБЖ, своєчасно відводиться (природна циркуляція повітря або примусове обдування);
  • у приміщеннях немає джерел підвищеної вібрації, через які поширюється будівельний пил, тирса, вугілля, борошно та інші частки.

 ДБЖ

Розібратися в тому, як увімкнути ДБЖ, під силу будь-якому майстру-початківцю. Для ПК алгоритм простіший, але із запуском газових котлів доведеться повозитися. Це через чутливість обладнання та правила експлуатації. З хорошим гайдом будь-якого ламання вдасться уникнути.

Рейтинг хороших моделей: Топ ДБЖ: 12 безперебійників на всі випадки життя

Коментарі
Залиште коментар
Категорії