Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Гребінець для собак — як вибрати серед 5 популярних типів

Дата публікації: 18.01.2024 10:28
Дата оновлення: 18.01.2024 10:56

Якщо регулярно розчісувати собаку, шерстка у нього буде доглянута і лискуча. Серед безлічі гребінців, кожен зі своїми особливостями. Щітки з м'якими щетинками ідеальні для короткошерстих порід, які частіше линяють. Металеві гребінці з довгими зубцями прекрасно підходять для собачок з довгими або кучерявими косицями.

 різні типи гребінців для собак

Регулярне розчісування не тільки допомагає уникнути заплутування та утворення ковтунів, а й зміцнює дружбу між вами й вихованцем. Основна умовність — процедура має бути приємною для обох. Тож розглянемо різні види гребінців, їхні переваги та недоліки, а також надамо корисні поради, щоб забезпечити найкращий догляд за чотирилапим другом.

До відома: Як вибрати нашийник для собак: 4 популярні види

Вплив гребінця на здоров'я шерсті та шкіри собаки

Вичісування день у день актуальне для собачок довгої або кучерявої масті. Це просто необхідність, щоб не утворювалися ковтуни, які викликають дискомфорт, а іноді — хворобливість.

розчісувати собаку

Під час розчісування простіше помітити висип, порізи, пухирі або паразитів (бліх чи кліщів). Раннє виявлення цих проблем прискорює їх лікування. До того ж розчісування діє як м'який масаж, що стимулює кровообіг у шкірі. Багато собачок сприймають цей процес як прояв ласки й уваги свого господаря.

На замітку: Який лежак для собаки краще вибрати — 4 ключові моменти

Основні типи гребінців для собак

У кожного гребінця своє призначення. Одні масажують, інші запобігають заплутуванню, треті розпушують ковтуни. Наприклад, фурмінатором — професійним інструментом — простіше видаляти підшерстя, що виручає під час сильної линьби. А гумові рукавички із зоною пухирців на долоні збирають волосся, що випадає, одночасно масажуючи шкіру.

масажна рукавичка для збору шерсті у собак

Гребінець для собак: як вибрати з м'якими щетинками

Для собак із чутливою шкірою краще вибирати щітку з особливо м'якими щетинками — тоді буде простіше вичісувати вуха, пахви та навколо хвоста. Таку можна використовувати під час купання, щоб рівномірно розподіляти шампунь. Матеріали часто не викликають статику, оскільки виготовлені з пластику, дерева, і обов'язково — з натуральною щетиною. Вони не допускають подразнення і дискомфорту під час розчісування.

Існують двосторонні щітки, які з одного боку м'які, а з іншого — жорсткі. Такі універсальні, їх доцільно брати, якщо у пса комбінована або змінна текстура шерсті.

двостороннім гребінцем вичісують хаскі

Як вибрати гребінець для собаки з жорсткими щетинами

Великому собаці — гребінець із широкою основою, щоб охопити великі кошлаті ділянки. А маленькому — меншенька щітка. Важливо, щоб вона була легкою, не втомлювала руку при тривалому використанні. І гнучкою, дозволяючи легко маневрувати навколо різних частин тіла. Деякі моделі мають кут нахилу, який спрощує доступ до пахв, живота, вух або навколо очей і хвоста.

Жорсткі щітки підходять для псів із густою, жорсткою або довгою порослю. Вони допомагають усувати заплутування і ковтуни, а також ефективно видаляють змертвілі волосинки. Щетинки мають бути міцними (краще — металевими, але без іржі та загострень), щоб проникати крізь густе мочало, при цьому не настільки гострими, щоб подразнювати шкіру. Довжина щетинок має відповідати довжині шерсті собаки. Для дуже густої або довгої беруть гребінці з подовженими щетинками, такі ефективно проникають через усі шари.

гребінці з металевими зубцями

Гребінці з рідкісними зубцями

Якщо собачка часто грається на вулиці, де багато бур'янів і колючок, варто придивитися до гребінців, якими простіше вичісувати. Вони незамінні також для хвостатих, схильних до сильного линяння. Адже не всі аксесуари підходять для певної породи. Деяким, особливо з дуже довгим або кучерявим волоссям, навіть щітки не допомагають, потрібні тільки спеціалізовані інструменти.

Рідкісні зубці акуратніше й ефективніше справляються із заплутуванням, не витягаючи шерсть. Підходять для собак з дуже густою порослю. Зубці можуть бути з металу, пластику або іншого матеріалу. Однак саме металеві найміцніші та найдовговічніші. Головне, щоб у них були закруглені кінці, тоді ніякого подразнення шкірі не загрожує.

Турботливі господарі спостерігають за реакцією свого собаки під час розчісування. Якщо тварині дискомфортно або боляче, потрібно вибрати гребінець з м'якшими або короткими зубцями.

Гребінці з частими зубцями

Гребінцями з частими зубцями простіше розчісувати, економлячи свій час і зусилля. Зубчики дбайливо проходяться по шкірі наших барсиків і шариків, не дряпаючи та не подразнюючи її навіть при частому використанні.

Часті зубці допомагають виявляти й усувати бліх, кліщів та інших шкідників, які люблять селитися в підшерстку. Також вони допомагають розплутувати вихори, що особливо важливо для порід з густими або довгими кошмами.

гребінці з частими зубчиками

Спеціалізовані інструменти для видалення ковтунів

  • Розчісувачі для ковтунів
    У них довгі, рідко розташовані зубці, часто із закругленими кінцями. Зубчики можуть бути вигнутими або загостреними для розрізання ковтунів. Ідеальні для розплутування великих і тугих сплетінь. Потрібно обережно вводити зубці в ковтун і поступово розплутувати його, намагаючись не тягнути та не рвати шерсть.
  • Ножиці для ковтунів
    Із закругленими кінцями — для безпеки. У деяких моделях є зазубрені леза для поліпшеного захоплення ковтунів. Використовуються коли дуже тугі вузли, які не можна розплутати. Зрізати потрібно обережно, щоб не поранити собаку.
  • Щітки-розплутувачі
    З гнучкими щетинками для видалення кудельок і косиць. Оптимальні для щоденного використання, особливо після прогулянок.
  • Електричні розчісувачі для ковтунів 
    Допомагають розчісувати заплутані клубки за допомогою обертових або вібрувальних лез. Використовуються для розплутування, особливо у псів з густою шерстю.

Розплутування ковтунів вимагає терпіння. Починають з кінців і поступово рухаються до основи — це сто разів перевірений спосіб. Під час розплутування з собакою розмовляють спокійно і ласкаво, щоб він менше стресував. Що частіше розчісувати свого пса, то менше шансів, що заплутуватимуться патли. У складних випадках краще звернутися до професійного грумера. Він без шкоди для собаки наведе порядок у неохайній порослі. Найчастіше, професіонал використовує низку спецінструментів, описаних у таблиці:

Інструменти
Особливості Застосування
Розплутувальні спреї Зволожують шерсть і полегшують розчісування, мінімізуючи можливість травмування шкіри та висмикування волосків Наноситься перед розчісуванням для полегшення розплутування ковтунів
Рукавички для розплутування З ніжними гумовими або силіконовими виступами, які м'яко впливають на поросль і масажують тварину Використовуються для щоденного догляду та профілактики від заплутування
Спеціалізовані гребінці з регульованими зубцями Інструмент адаптується до різної шерсті та ковтунів Ефективні для різних порід і для конкретного випадку
Ножиці із зубчастими лезами та фурмінатори Зрізають повністю чи тільки частину волосся Проріджують шерсть, вона стає менш схильною до утворення ковтунів
Гребінці та щітки з обертовими зубцями Не висмикують волоски під час розчісування Використовуються для обережного розплутування шерсті, особливо у собак з чутливою шкірою
Щітки для підшерстя Розроблені для видалення мертвого підшерстя, через яке утворюються заплутування Регулярне використання надає охайності шерстці

Читайте: Як підібрати комір для собаки — 8 аспектів для зручності

Як вибрати гребінець для собаки, враховуючи особливості шерсті різних порід 

Лабрадор ретривер (коротка, густа шерсть):

  • Щітка для видалення відмерлої шерсті: ефективно прибирає відмерлу шерсть і підшерсток.
  • Гумова щітка: хороша для масажу шкіри та стимуляції кровообігу.

Німецька вівчарка (щільна подвійна шерсть):

  • Щітка-розтрубка: підходить для проникнення в щільне підшерстя.
  • Металевий гребінець з різною довжиною зубців: придатний для розплутування клубків.

Пудель (кучерява, в'язка шерсть):

  • Щітка з довгими м'якими зубцями: розрахована для розплутування кучерявої шерсті, не висмикує її та не рве.
  • Щітка-слікер: ефективна для видалення мертвої шерсті та запобігання утворенню ковтунів.

Йоркширський тер'єр (довга, шовковиста шерсть):

  • М'яка щітка з натуральною щетиною: для надання шерсті блиску і видалення припорошеного бруду.
  • Металевий гребінець із довгими зубцями: для щоденного розчісування, щоб уникнути заплутування.

Ши-тцу (довга, щільна шерсть):

  • Щітка-слікер: використовується для видалення ковтунів.
  • Металевий гребінець із дрібними зубцями: ефективний для розплутування.

Золотий ретривер (пряма або хвиляста шерсть):

  • Щітка-розтрубка або слікер: для вичісування підшерстя і видалення мертвої шерсті.
  • М'яка щітка з натуральною щетиною: для надання шерстці блиску, змахує пил.

Сибірський хаскі (щільна подвійна шерсть):

  • Щітка-розтрубка або слікер: ефективна під час линовища.
  • Металевий гребінець з різною довжиною зубців: розплутує шерсть і видаляє ковтуни, що утворилися в підшерстку.

Бігль (коротка, щільна шерсть):

  • Щітка з натуральною щетиною: вичісує відмерлу поросль і підтримує блиск.
  • Гумова щітка: для масажу.

Кокер-спанієль (середньої довжини, хвиляста шерсть):

  • Слікер: для видалення відмерлої шерсті та запобігання утворенню ковтунів.
  • Металевий гребінець із дрібними зубцями: ідеальний для розчісування довгих волосків на вухах і лапах.

Боксер (коротка, гладка шерсть):

  • Гребінка з м'якою щетиною або гумова щітка: для щоденного розчісування.

Австралійський вівчар (середньої довжини, густа шерсть):

  • Щітка-розтрубка або слікер: для регулярного видалення відмерлої шерсті та розплутування.
  • Довгий металевий гребінець: допомагає розчісувати довгу шерсть на хвості та навколо шиї.

Шнауцер (жорстка, пряма шерсть):

  • Щітка з жорсткою щетиною: ефективна для жорсткої шерсті.
  • Гребінець для стрип-пінгу: зчісує відмерлу шерсть і формує характерний зовнішній вигляд шнауцерів.

Кавалер Кінг Чарльз Спанієль (довга, шовковиста шерсть):

  • Щітка з м'якою щетиною: для догляду за шовковистою шерстю, допомагає уникнути заплутування.
  • Металевий гребінець із дрібними зубцями: для розчісування довгих волосків на вухах, лапках і хвості.

Бульдог (коротка, гладка шерсть):

  • Гумова щітка або та, що з м'якою щетиною: видаляє мертву поросль і стимулює шкіру.
  • М'яка щітка-тряпка: для зняття пилу і надання блиску.

Далматинець (коротка, щільна шерсть):

  • Щітка з натуральною щетиною або гумова гребінка: вичісує відмерлі волоски.
  • Щітка-тряпка: змахує поверхневий бруд.

Пізнавальна стаття: Миска для собак — як вибрати за розміром, глибиною, матеріалом, стійкістю: 4 підказки

6 факторів, які потрібно враховувати під час вибору гребінця

  1. Тип шерсті собаки: важливо врахувати її довжину, щільність і текстуру. Наприклад, для барсиків з довгою шерстю потрібні гребінці, які допоможуть запобігти утворенню ковтунів. А для короткошерстих шариків краще підійдуть щітки, які збирають мертву шерсть і масажують.
  2. Чутливість шкіри: для зніжених хвостиків потрібні м'які або гумові щітки, які не подразнюють шкіру.
  3. Порода: у кожної різні потреби в догляді за шерстю. Наприклад, хаскі з подвійною «шубою» потребують спеціалізованих інструментів для видалення підшерстя.
  4. Частота линяння: деякі песики линяють більше, ніж інші. Тим, хто линяє сильно, знадобиться гребінець, призначений для видалення великої кількості мертвої шерсті.
  5. Розмір і форма гребінця: він має бути зручним для тримання і використання, а також підходити за розміром собаки. Маленьким собачкам — менші гребінці, а для великих — більші.
  6. Функціональність: змінні насадки або можливість регулювати довжину зубців — це зручно і корисно для різної порослі.

Детальніше про основні фактори читайте нижче.

Довжина і тип шерсті вашого собаки

Собак з короткою і гладкою шерстю (наприклад, Біглі або Боксери) вичісують нечасто. Бажано це робити гумовою щіткою або тією, що з м'якою щетиною. Така видаляє відмерлі волоски та приємно масажує.

Тварини із середньою шерстю, як у Золотого Ретривера, линяють сильно і потенційно схильні до утворення ковтунів. У цьому випадку виручають слікери або щітки-розтрубки для регулярного видалення відмерлої порослі та підтримки гладкості шерсті.

Песики з довгими кудлами, такі як йоркширські тер'єри або ши-тцу, потребують ретельного вичісування, щоб запобігти утворенню ковтунів. Металеві гребінці з довгими зубцями та щітки з м'якими зубчиками допомагають розплутувати й згладжувати шерсть, не пошкоджуючи її.

вичісування довгошерстого собаки

Чотирилапі зі щільною шерстю — сибірські хаскі або німецькі вівчарки — часто линяють. Щітки-розтрубки та спецгребінці для видалення підшерстя контролюють линовище і запобігають перегріву собаки.

Породам з кучерявою шерстю, як Пуделі, потрібно запобігти заплутуванню та утворенню ковтунів. Гребінці з довгими м'якими зубцями та слікери підтримують поросль у хорошому стані без пошкодження завихрень.

Чутливість шкіри собаки

Чутлива шкіра схильна до подразнення, висипу, алергічних реакцій, тому «правильний» гребінець запобігає дискомфорту. Вибирають вироби з м'якими щетинками або гумовими кінчиками (це своєрідні пуходерки), щоб мінімізувати подразнення при вичісуванні. Гумові щітки або ті, що з м'якою натуральною щетиною, вважаються найкращими.

Варто брати таку, яка проходить крізь шерсть без тиску, що тягне або дряпає шкіру. Надмірне зусилля завдає болю собачці. Гнучкі вироби краще підлаштовуються до контурів тіла. Щіточки з рідко розташованими щетинками м'якші для шкіри та не витягають волоски.

розчісувати вуха собаці

Песиків із чутливою шкірою потрібно вичісувати недовго, але регулярно, щоб зменшити стрес. І звісно варто спостерігати за реакцією вихованця. Якщо йому ніяково і є подразнення, значить потрібно змінити інструмент або техніку вичісування.

Легкість догляду та чищення самого гребінця

Гребінці з нержавійки або пластику легше чистяться і дезінфікуються. Вони не вбирають запахи, на них не утворюються бактерії. А інструменти зі складними механізмами або недоступними областями, навпаки, ускладнюють очищення.

Вироби без тканинних ручок або інших елементів, які вбирають вологу і бруд, набагато практичніші. Після кожного використання важливо видаляти шерсть, яка залишилася на гребінці, і споліскувати аксесуар під теплим струменем, за необхідності намилюючи. Для дезінфекції можна використовувати спиртовий розчин або спецдезінфікуючі засоби.

Потім потрібно ретельно просушити, щоб запобігти корозії металевих частин і накопиченню бактерій. Зберігають гребінець у сухому і затишному місці, окремо від інших предметів гігієни.

Переваги регулярного розчісування

Розчісування підтримує чистоту й охайність тварини, запобігає свербежу, пов'язаному з відмерлою шерстю і шкірними проблемами. Якщо це робити регулярно, простіше виявити ранні ознаки проблем зі здоров'ям, таких як пухлини, шишки або інші зміни в тілі вихованця.

Зрештою вибір правильного гребінця для собаки — це інвестиція в його здоров'я і добробут. З огляду на розмаїття інструментів, варто знайти той, який найкраще відповідає потребам хвостатика, щоб забезпечити йому комфортний догляд.

До слова: Як вибрати корм для собаки: 7 підказок

Коментарі
Залиште коментар