Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати корм для собаки: 7 підказок

Дата публікації: 16.05.2023 17:30
Дата оновлення: 20.06.2023 11:21

Звична їжа для собачок досить поживна, але не вітамінізована. Щоб їхній організм насичувався всім необхідним, потрібен розумний підхід. Отак у собачників і з'явилася дилема чим годувати свого чотирилапого — сухим чи вологим кормом?

Який корм для собак краще: сухий чи вологий

Переваги та недоліки є у кожному. Однак виробники для приготування того чи іншого корму використовують продукти, які пройшли промислову обробку.

як вибрати корм для собак

  • Сухий зручно зберігати. Його пересипають у харчові контейнери, в яких немає доступу повітря та вогкості. Таким чином подушечки залишаються хрусткими та свіжими. Жуючи такий корм, собака розгризає гранули, очищаючи зуби від нальоту. Він коштує дешевше, тому його вигідно купувати. Стандартного пакування вистачає на довше, на відміну від вологого. Виробники, крім класичного харчування, виробляють лінії для стерилізованих тварин, а також для чотирилапих, схильних до алергії, з чутливим травленням та хворобами.  Але в сухому немає води. Тому, при годівлі такою їжею потрібно залишати більше води, щоб вберегти собачку від проблем із травленням.
  • Вологий корм, навпаки, допомагає насичувати водою організм тварини. Найчастіше, він пахне м'ясним ароматом, тому таку смакоту наші Жучки та Шарики їдять із задоволенням. Вона не перевантажує шлунок і швидко засвоюється організмом. Однак часте годування вологим кормом спонукає до нього звичку. І надалі пес почне відмовлятися від гранул. До того ж покупка вологої годівлі обійдеться набагато дорожче

В тему: Як вибрати нашийник для собак: 4 популярні види

Які бувають класи кормів для собак?

Полиці магазинів переповнені готовою їжею для собак. Дешеві, дорогі, закордонні, гранульовані та консервовані… Головне у грамотно підібраному харчуванні — якість та кількість. Сухий зберігається до 10 тижнів. Його, як і вологий, поділяють на класи, що відрізняються за складом.

Економ

Виготовляється із харчових відходів. Натурального тут нічого немає, тільки комбіжири, сухожилля і борошно перемелених кісток. Травлення собачки після дешевого замінника порушується. Можливе блювання і пронос.

корм економкласу

Але якщо негативних наслідків немає, регулярно напихати свого собачку такою їжею все одно не можна. У годівлі багато пестицидів та гормонів, а вітаміно-мінеральних макроелементів бракує, тому склад бажає кращого.

Преміум

Складається з третини основної частини, на яку припадають м'ясо та субліматори, замість злакових додають рис. На відміну від економа, тут присутні білки тваринного походження, вітаміни, макро- та мікроелементи, що робить продукт збалансованим.

корм преміумкласу

Корм середнього класу можна давати хвостатому. Він добре засвоюється. Але якщо з'явилася алергія, тоді песика їм краще не годувати. У такому разі доцільно звернутися до ветеринара, щоб підібрати харчування.

Супер преміум

Корм натуральний. У складі: м'ясо птиці, курячі яйця, рис, м'якуш буряків. Субпродукти 1-ї категорії: печінка, язик, нирки, серце. У годівлю додані необхідні білки, жири та вуглеводи. Барвників та консервантів немає, смак та запах природні.

корм супер преміум

Таке харчування відрізняється гарною засвоюваністю, тому порції дають помірні. Супер преміум забезпечує гарне харчування, додатково щось давати не потрібно.

Холістик

Холістик коштує дорого, але живить організм необхідними речовинами для здоров'я та розвитку вихованця. У складі до 70% м'яса туш тварин, яких вирощували природним чином. Багато потрібних овочів, фруктів, ягід та рису. Додані вітаміни, мінерали, трав'яні збори. Немає злаків та зернових, які дають алергію. Є корисні жири, тому собачка не зможе від'їстися при правильних порціях.

Актуальна стаття: Як вибрати повідець для собаки — огляд 6 різновидів

Як підібрати корм для собаки за складом

На упаковуванні вказаний склад та для якої породи призначений. Корисний складається з натуральних компонентів і включає менше субпродуктів, й може негативно впливати на засвоюваність організму чотирилапого.

На що звернути увагу:

  1. М'ясо: краще вибирати, де у складі курка, індичка, яловичина. Але в дешевій годівлі, як правило, м'ясо хворих та мертвих тварин. А також перероблені відходи після забою: легені, селезінка, мозок, печінка, нирки, кістки, жир. Це не корисно для домашнього вихованця.
  2. Злаки важливі тим, що містять вітаміни та мінерали, які необхідні собачці. У білому рисі корисного менше, а у коричневому більше. Кукурудза не засвоюється.

Продукт небезпечний, якщо у складі є такі елементи:

Небезпечні компоненти
Альтернатива
BHA (бутельований гідроксианізол) — хімічна добавка-консервант Екстракт розмарину — ефективність натурального екстракту вище
М'ясне борошно — із сублімованих продуктів невідомого походження Білок: курка, кабан, риба
Штучні барвники — додаються для апетитного вигляду Натуральні барвники: буряк, куркума
Глютен — використовується як дешевий наповнювач, який може викликати алергію Вуглеводи легкозасвоювані, бобові, батат 
Цукор (карамель, сироп, сахароза) — додають для смаку Морква, солодка картопля
MSG (глутамат натрію) — використовується для поліпшення смаку. Можлива алергія Джерело білка
Соль Соль нічим не можна замінити, але поживна та смачна їжа їстівна і без неї

У чому різниця між кормом для цуценят, дорослих та літніх собак

Годівля відповідно до віку — це свята святих для розвитку чотирилапого. Пачки з їжею маркуються важливою інформацією, серед якої є рекомендації щодо віку та обсягу порції.

Для цуценят

До 1 року організм, що росте, витрачає більше енергії, тому малюків потрібно підгодовувати тільки спеціалізованими кормами. Їх склад рясніє білком, кальцієм, вітамінами та мінералами. Головний продукт — м'ясо, крупи та клітковина на овочевій, фруктовій та трав'яній основі.

чим годувати щеня

Їжа собаки, що підріс, калорійна, тому не підходить малюкові. Гранульовану їжу йому не дають, вона тверда і велика для зубчиків щеня.

Для дорослих собак

Потреби відрізняються. Основна відмінність між їжею для малюка та зрілого пса полягає в калорійності та жирності, відповідно до потреб організму. Зміцнілий організм не вимагає стільки мікроелементів, як той, що зростає.

Для літніх собак

Організм старого собачки уповільнює роботу кровообігу та обміну речовин. Травлення функціонує не продуктивно, уповільнюється метаболізм. Чотириногий дружок витрачає менше енергії, ніж у молодому віці. У багатьох порід з'являється схильність до ожиріння, а отже, калорійність їжі потрібно знижувати.

Здоровим харчуванням стане корм класу суперпреміум або холіст, розроблений для літніх собак. У їхньому складі на першому місці виступає м'ясо, а білки та жири — у менших кількостях. Переводити улюбленця на нове меню потрібно поступово, змішуючи старе годування з новим.

На замітку: Як вибрати пральну машину напівавтомат — 6 підказок, щоб не помилитися з покупкою

Як правильно вибрати корм для собаки: орієнтуємося на розмір порід

Якої б породи не був собака, йому потрібне збалансоване харчування для стійкого імунітету, зростання, сили та енергії. Кожен песик особливий, тому передбачений окремий корм, виходячи з особливостей тварини. Розглянемо, чим він відрізняється.

Великі та гігантські породи

У собачок у тілі йде навантаження на руховий апарат, тому їм потрібне таке годування, яке сприяє розвитку кісток та суглобів. У такій їжі є обов'язкові кальцій, фосфор, цинк, мінерально-вітамінні добавки. Розмір гранул сухої годівлі збільшений.

як підібрати корм собак великих порід

Середні породи

Такі собачки рухливі та активні, для них важливий збалансований раціон, багатий на білки (курка, яйця), та мінімум жирів та вуглеводів. Чим активніший пес, тим більше калорій йому потрібно.

Цікава публікація: Як вибрати шлейку для кота: 4 правильних поради

Малі породи

У чихуахуа, пекінеса та інших дрібних порід швидкий метаболізм. Їжа для них має бути калорійною та вітамінізованою. Щоб не відгодувати собаку, слід дотримуватися інструкції, вказаної на спакуванні. Для маленького улюбленця розмір гранул у сухому раціоні менший, ніж для великих порід. Якщо грамотно підібрати їжу, песик буде залишатися грайливим, енергійним і життєрадісним.

Спосіб життя собаки: який корм вибрати для активних і малорухливих вихованців

Якщо песик активний, значить і апетит у нього чудовий. Для цього підбирають відповідний раціон з позначкою Active або Energy на пакуванні. У його складі переважають білки, жири, які є джерелом витривалості, а вуглеводи — для калорійності, насичення мікроелементами та вітамінами.

Миролюбний пес любить спокій, тихі прогулянки, частий відпочинок. Звідси є ризик погладшати, тому й вимоги до правильної годівлі. Знадобиться їжа для малоактивних песиків та строго порціями, вказаними на упакуванні. Також підійде пакетик на 85 грамів на одне приймання.

Особливості здоров'я собаки та підбір корму

Хворих собачок потрібно годувати натуральною їжею або суперпреміумом і холістиком. Не купувати нічого з глютеном, брати лише те, що є низькокалорійним. Звичайно, радитися з ветеринаром у питаннях дієт. І бути вибірковим до складу годівлі з огляду на вікові обмеження.

Проблема та її вирішення: Не крутиться тарілка в мікрохвильовій печі: 6 несправностей та їх усунення

Коментарі
Залиште коментар