Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Лід у морозилці Ноу-Фрост — 6 причин та варіанти усунення

Дата публікації: 17.05.2023 10:11
Дата оновлення: 17.05.2023 10:39

Багато морозильників функціонують на базі технології Ноу-Фрост. Це означає, що в агрегаті немає обмерзлого випарника, тому сніжок чи лід не утворюється. У цьому полягає головна відмінність сухого заморожування від інших типів морозилок. Якщо помітили, що почав створюватися льодок у морозилці No Frost, проблему потрібно вирішувати негайно. Щоб знайти вихід зі становища, розберемося з премудростями сухого заморожування.

герметично упаковані продукти в морозильнику

Читайте: Морозильна камера краплинна або No frost — що краще: 5 критеріїв вибору

Як облаштована система No frost

Перш ніж відповідати на питання про утворення льоду, хоч би то і No frost, потрібно розібратися з особливостями цієї технології. Зовнішніх відмінностей мало, але внутрішні — значні. Випарник закріплений за стінкою морозильника. Там розташований вентилятор, теплове реле, ТЕН системи відтавання та інша технічна начинка. Злагоджена робота перелічених компонентів захищає морозильник від обмерзання. Візуально помітні лише пластикові стіни морозилки та невеликі отвори, через які відбувається циркуляція повітря.

внутрішня начинка системи ноу фрост

З чого складається механізм No frost, подамо в таблиці:

Елемент
Функції
Випарник Радіатор з алюмінію з дренажним отвором внизу, через який витікає конденсат, що створився.
Вентилятор Спрямовує прохолодні потоки в різні частини камери
Нагрівач Примусово розморожує випарник у момент розтавання, щоб не було намерзань у морозильнику
Таймер системи відтавання Тимчасове реле, яке вмикає нагрівач при одночасному вимиканні компресора
Термостат Впливає на компресор для підтримки встановленого мікроклімату
Теплове реле Активує нагрівач, якщо температура охолодження не більша за -10 градусів

Перелічені деталі працюють у наступному алгоритмі: випарник холодить морозилку → вентилятор поширює наморожене повітря повітряними каналами. При охолодженні на випарнику створюється лід. Він періодично тане при включенні ТЕНа. Тала вода дренажним каналом стікає у ванну, з якої відбувається випаровування природним шляхом. Внаслідок цього пристрій морозить добре, а снігова шуба не з'являється.

Система Ноу Фрост створює низький рівень вологості та тим самим захищає продукти від промерзання; підтримує оптимальну температуру в камері, тому позбавляє користувача від регулярних розморожувань.

ящики морозильної камери

З урахуванням переваг, у технології No frost є також недоліки. Наприклад, під час функціонування створюється шум. Також у такій морозилці продукти висихають швидше, якщо не упаковані в пакети. Порівняно з крапельними морозильниками, моделі No frost коштують дорожче.

Корисна інформація: Як правильно заморозити полуницю — 3 лайфхаки

Чому намерзає лід у морозильній камері Ноу Фрост: ТОП 6 причин

Причин, через які намерзає лід у морозилці Ноу-Фрост, може бути кілька. Деякі з них усувають власними силами. При складних ламаннях доцільніше звернутися до майстра з ремонту.

Найчастіше обмерзання в морозильнику No frost обумовлені шістьма проблемками:

  1. Через збій при настроюванні,
  2. зносу ущільнювача або перекосу дверцят,
  3. неполадок у системі відтавання,
  4. засмічення дренажного каналу,
  5. зламу температурного датчика,
  6. витоку холодоагенту.

Детальніше про причини утворення льоду та способи їх усунення читайте далі.

утворення льоду в морозильній камері

Неправильні налаштування

Якщо морозильник у порядку, але на його стінках утворюється шуба з інею, причина може критися в некоректних налаштуваннях:

  • Активація режиму швидкої наморозі. Цей режим корисний, коли потрібно за короткий термін заморозити велику кількість продуктів. Найчастіше його відключення відбувається автоматично через 24 години. Але в деяких моделях його потрібно вимикати вручну. Тому, якщо намерзає лід у морозилці Ноу Фрост, перевірте, чи не активний цей режим.
  • Неправильне налаштування охолодження. Наприклад, у спекотному приміщенні теплообмін між навколишнім середовищем і конденсатором ускладнений. А встановлюючи посилене охолодження, ми сприяємо ще більшому нагріву конденсатора. Через це на стінах може з'явитися крига.
  • Не витримані правила встановлення морозильника. Між стіною та агрегатом потрібно залишити невеликий люз — не менше 5 см. Це потрібно для забезпечення ефективного повітрообміну. Також потрібно подбати про те, щоб поблизу морозильної камери не було опалювальних радіаторів, плити чи духовки. Інакше пристрій буде функціонувати погано, і може утворюватися лід.

Як виправити?

Для усунення проблеми, пов'язаної з прискореним заморожуванням, достатньо вимкнути цю опцію. Якщо йдеться про вибір температури, у спеку не рекомендується встановлювати систему охолодження на максимум, щоб не спровокувати перегрівання конденсатора. Якщо всі установки коректні, але лід продовжує з'являтися, значить, потрібно шукати далі несправність морозильного агрегату.

До речі: Чому гріється холодильник: 5 можливих факторів

Несправність дверей

Одна з найчастіших причин, коли в холодильнику Ноу Фрост намерзає лід, обумовлена ​​ушкодженням ущільнювача. Він зроблений з м'якого та еластичного матеріалу, тому пошкоджується легко та непомітно. При утворенні щілини в ущільнювачі дверцята морозильника прилягають погано. Через це відбувається підвищення температури в камері, що призводить до утворення калюжок води та їх подальшого заморожування.

Ще одна причина, через яку може з'явитися лід у морозилці No frost, пов'язана з перекосом дверцят. У такому випадку герметичність втрачається, і камера не здатна підтримувати встановлену температуру. Дверцята перекошуються, коли пошкоджено дверні петлі. Вони можуть деформуватися при високому тиску на них: або через пустощі дітей чи просідання петель. Також можуть розбовтатися елементи кріплення, що призводить до перекосу дверного полотна.

Як виправити?

Вирішити це зламання можна самостійно. Потрібно перевірити болти та закрутити їх щільніше. У разі пошкодження петель деталь потребує заміни. Якщо герметичність камери порушена через ущільнювач, необхідно замінити його на новий.

Цікаво знати: Холодильник не вимикається: 7 причин перевантаження компресора

Несправності системи відтавання

Глюк цього механізму виявляється в одному або відразу кількох вузлах:
ТЕНові випарника, таймері відтавання, запобіжнику, дефростері.

Явна ознака цього відхилення — поява льоду в ноу-фростовській морозилці по задній панелі. Двигун запускається частіше, ніж потрібно. Здійснюється підвищення температури у камері. Якщо розморозити агрегат, ситуація може нормалізуватись. Через тиждень-другий все повторюється.

Можна самому перевірити систему розморожування на коректність роботи. Як тільки в морозильнику з'являтиметься лід, потрібно зробити таке:

  • Вимкнути пристрій від мережі на ніч (вміст з агрегату прибрати);
  • запустити агрегат через вказаний час.

Якщо після виконання цих дій пристрій знову почав холодити, як раніше, система відтавання працює несправно. Суть у тому, що після тривалого розморожування лід, який заважав просуванню повітря, розтанув, і охолодження відновилося. Але оскільки система працює неправильно, історія повториться знову — через один-два тижні.

Як виправити?

Щоб усунути цей злам, потрібно замінити деталь, що вийшла з ладу, на нову. Зволікати з ремонтом не варто.

  1. По-перше, розморожування камери кожні кілька тижнів клопітне і незручне.
  2. По-друге, лід, що утворився, може порушити роботу вентилятора, що відповідає за рівномірне поширення прохолодного повітря. В цьому випадку доведеться не лише ремонтувати систему відтавання, а й купувати новий вентилятор.

сніг та іній у морозильнику

Засмічення або зледеніння дренажу

Механізм Ноу Фрост працює не весь час — він активний періодично, коли потрібно розтопити іній, що зібрався від ТЕНа, що нагрівається. Тала вода збігає в окрему місткість, що знаходиться у відсіку з двигуном. З цього збірника волога випаровується. Але якщо дренажне гніздо забруднилося або трубочка зійшла з пазів, вода тече в нижню частину морозильника, де застоюється і перетворюється на кригу.

Як виправити?

Усунення цієї проблеми особливих навичок не потребує. Потрібно перевірити дренаж та зливальний канал на наявність сміття. Виявлені забруднення потрібно усунути. Для цього необхідно спринцювати дренаж теплою водою. Якщо вода застоюється, потрібно повністю розморозити апарат та повторити маніпуляцію.

Якщо і добове розморожування результату не дало, прочистити дренаж кабелем або тросиком. Робити це можна самостійно (якщо є базові поняття щодо влаштування морозильної камери) або звернутися до професіоналів.

Читайте: Як перевісити двері холодильника: 4 розділи у підтримці

Несправності температурних датчиків

Ці пристрої контролюють роботу всієї системи охолодження в морозильнику. Якщо датчик зламався, єдине можливе рішення — його заміна. Коли холодильник продовжує працювати без заміни деталі, така ситуація призводить до несвоєчасного вимкнення компресора. У результаті відбувається переморожування і в результаті — зледеніння.

Як виправити?

Несправність датчика температури здійснюється шляхом його заміни.

льоду на задній стінці морозильного відсіку

Витік фреону

При деформації контуру охолоджувальний холодоагент може протікати. При цьому двигун продовжує наздоганяти встановлену температуру і працює практично без відключення. На задній панелі морозильника починає з'являтись нерівномірне намерзання. Температура у камері підвищується. Після ґрунтовного розморожування агрегат може перестати працювати як зазвичай.

Як виправити?

Для усунення цієї проблеми потрібно виявити та припинити витік фреону. Морозильна система вакуумується та заправляється новим холодоагентом.

Помітивши лід у морозилці Ноу Фрост, не панікуйте, що купилися на рекламу. Морозильники на основі цієї технології, дійсно, функціонують без формування крижаного нальоту. Але лише за умови правильно заданих налаштувань та повністю справного апарату.

Корисні хитрики: Як зберігати зелень — 3 популярні способи

Коментарі
Залиште коментар
Категорії