Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати пральну машину напівавтомат — 6 підказок, щоб не помилитися з покупкою

Дата публікації: 09.05.2023 12:52
Дата оновлення: 09.05.2023 13:07

При виборі пральної машини ми враховуємо свої потреби та можливості. Напівавтомати якраз для тих, хто хоче заощадити. Підкажемо, на що звернути увагу та як оцінити ефективність агрегату.

 пралка-напівавтомат з вертикальним завантаженням

Читайте: Не крутиться барабан пральної машини: 7 актуальних несправностей

Пральна машина напівавтомат: принцип роботи та конструкція

Ці агрегати складаються з окремих секцій: відділення для прання та відсіку для віджиму. Працює агрегат на інтуїтивно зрозумілому принципі. Перед тим, як вибрати напівавтомат, користувач повинен розуміти, що йому доведеться самостійно переносити білизну з камери для прання до відділення для віджиму, і навпаки. Крім того, така пральна машина не оснащена вбудованою сушаркою, тому одяг після віджиму потрібно вивішувати для просихання.

Вибір пральної машини напівавтомат: розбираємося з критеріями

  1. Чим місткіше бак, тим більше речей можна випрати за раз. Занадто великий резервуар споживає більше електроенергії — варто враховувати.
  2. Кількість програм дає можливість підібрати необхідний режим залежно від ступеня забруднення та щільності тканини.
  3. Потужність двигуна визначає швидкість обертання барабана та ефективність прання. Чим вище обороти двигуна, тим ефективніше прання. Знову ж таки, потужний мотор енерговитратний.
  4. Рівень шуму не завжди оптимальний — деякі модельки істотно шумлять, це дратує.
  5. Вартість пралок напівавтоматичного класу у різних категоріях: є дорогі та бюджетні, залежно від бренду, оснащення та функціоналу.

До речі: Як випрати пальто в машинці й вручну — 5 матеріалів, що вимагають підходу

Види напівавтоматичних пралень

  • Активаторні: з диском на дні, що обертається, і внаслідок тертя білизна краще відпирається;
  • барабанні: варіант напівавтоматів, у яких вбудований металевий барабан;
  • з одним люком: найпростіша модель без можливості віджимання;
  • з двома люками: відсік з центрифугою відповідальний за віджимання, але переміщення між відділами відбувається вручну.

Серед пралок-напівавтоматів, що існують на ринку, лідирують активаторні. Варіанти з барабаном важчі й займають більше місця, також вони менш місткі, а за ціною коштують дорожче.

Напівавтомати з двома відділеннями найгабаритніші. Їхня головна перевага — у функції віджиму. Такі прилади підходять для дому, у побуті цілком зручні. Варіанти з одним люком можна встановити на дачі, де вимоги до прання мінімальні.

віджимання білизни вручну

Обсяг та габарити

Ці показники залежать від типу агрегату. Найкомпактніші — з одним люком. Попри те, що такі пристрої не віджинають, вони займають мінімум вільного місця. Габаритніші — пристрої з двома люками. Водночас такі функціональніші. Щодо ваги, найважчі — машинки з металевим барабаном.

Об'єм прання залежить від місткості пристрою. Різні моделі здатні випрати за один цикл різну кількість сухої білизни: до 4 кг, від 4 до 6 кг, понад 6 кг.

У напівавтоматів компактний активаторний диск порівняно з попередниками, внаслідок чого такі агрегати займають менше місця і легші за вагою. Активаторний вузол дбайливо пере білизну та одяг, продовжуючи термін її експлуатації.

Корисна порада: Як очистити гумку в пральній машині: 5 хаків

Віджимання (центрифуга)

Центрифуга є важливим критерієм під час вибору пристрою. На великій швидкості віджиму білизна виходить напівсухою, тому швидше сохне. Однак слід враховувати, що на максимальних обертах віджинають не всякий одяг. Делікатні речі потребують дбайливого ставлення.

барабан пральної машини напівавтомат

Злив

У напівавтоматі зливати воду можна самопливним способом через шланги або із застосуванням помпи. У другому випадку вода надходить через спеціальний клапан на помпу для прискореного викачування.

Реверс

В моделі з реверсом обертання білизни в місткості відбувається по черзі: в одну, потім в іншу сторону. Таким чином речі не збиваються в купу, краще відпираються, менше зминаються і зношуються.

Управління

механічна панель керування

Дізнатися докладніше про передбачені опції можна з інструкції, що йде в комплекті з побутовим приладом.

Читайте: Пральна машина напівавтомат: як користуватися невибагливою технікою, інструкція з 5 кроків

Як оцінити ефективність пральної машини напівавтомат

Отже, потрібна пральна машина напівавтомат. Яку вибрати? Для відповіді на це питання потрібно оцінити ефективність приладу. Розглянемо ключові критерії для оцінки продуктивності агрегату:

Показник
Опис
Кількість відсіків Один чи два
Злив води Автоматичний або самопливом
Клас енергоспоживання Від цього показника залежить, скільки енергоресурсів споживає прилад за одиницю часу, вказаний у техпаспорті пристрою
Місткість відділення для прання Менш як 4 кг, від 4 до 6 кг, понад 6 кг
Додаткові опції Підігрів води, центрифуга, делікатне прання, з реверсом або без

При виборі напівавтомата слід переконатися в доступності запчастин та якісного сервісу у разі потреби, коли доведеться ремонтувати.

Переваги та недоліки пралень напівавтомат

Такі моделі економічні та доступні за ціною. Вони прості в управлінні, що полегшує їх використання та обслуговування. Однак, пристрої напівавтоматичного типу мають свої недоліки.

  1. Вони споживають більше води та електроенергії, ніж автоматичні машини. Також, через те, що значна частина прання виконується вручну, це може зайняти більше часу і зусиль.
  2. Такий пристрій не можна залишати без нагляду (сходити в магазин не вийде).
  3. Часто господині не доливають воду в бак та перевантажують машинку. Через непосильне завантаження білизна погано переться, машинка — ламається.

Особливості встановлення та експлуатації, безпека

Перед встановленням необхідно вибрати відповідне місце для розміщення пралки. Рекомендується вибирати місця з гарною вентиляцією та можливістю підключення до мережі електроживлення. Заливати воду в бак прання потрібно вручну. Бажано, щоб доступ до води був якомога ближчим, щоб не носити далеко важкі відра. Влітку такі машинки нерідко виносять у двір, щоб після прання одразу розвісити білизну на мотузці.

Перед початком роботи з технікою необхідно переконатися у правильності налаштування всіх параметрів:

  • важливо встановити необхідну температуру води (якщо модель має таку функцію);
  • вибрати відповідний рівень води для кожного завантаження. Це дозволить отримати найкращі результати прання та продовжити термін служби агрегату;
  • під час прання необхідно стежити за процесом і не допускати переповнення бака водою; 
  • необхідно переконатися, що у бачку немає сторонніх предметів, які можуть пошкодити пластик.

Слід уникати контакту з водою коли крутиться барабан, щоб не вдарило струмом. Необхідно регулярно очищати фільтр та кришку машини від забруднень, щоб запобігти можливому ламанню. При перенесенні пристрою слід не допускати ударів і падінь, які можуть призвести до пошкодження.

вода в барабані прання-напівавтомат

Отже, напівавтоматична пральна машина допомагає заощадити час та сили при пранні білизни. Щоб техніка працювала надійно і довго, необхідно дотримуватись правил встановлення та експлуатації, а також забезпечити безпеку при роботі з нею. Рекомендується регулярно перевіряти стан приладу, чистити його від забруднень та стежити за роботою. Якщо врахувати рекомендації цієї статті, вибрати напівавтомат стане простіше. І результат прання, безсумнівно, порадує в порівнянні з тим, якщо це робити вручну.

Цікава стаття: Як прати кросівки: особливості прання та сушіння 5 видів кросів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії