Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Не крутиться барабан пральної машини: 7 актуальних несправностей

Дата публікації: 11.04.2023 13:56
Дата оновлення: 05.06.2023 15:08

Піти у відмову може як дорога, так і старенька пральна машина. Затримка у функціонуванні часто пов'язана з ігноруванням інструкції для користувача або деталями, що зносилися.

у пральній машині перестав крутитися барабан

Чому в пральній машині не крутиться барабан

Найбільш актуальні причини:

Що трапилося?
Як виправити?
Перевантаження машинки Вийняти частину білизни та запустити заново
Неправильне завантаження призвело до нерівномірного розподілу білизни в барабані Завантажити пральну машину правильно
Злетів ремінь приводу Одягти його на місце. Якщо розтягнувся/порвався — замінити
Підкачали підшипники Заміна, включаючи сальник
Зламався електромотор Ремонт чи заміна
Стерлися щіточки двигуна Замінити на нові
Проблеми з платою управління Вимкнути-включити з розетки, скинути програму, відремонтувати/замінити плату
Сталося засмічення Витягти сторонній предмет

Цікава стаття: Philco: 5 сильних сторін бренду з бездоганною репутацією

Перевантаження пральної машини

Проблема може бути в банальному навантаженні. Вага білизни, з якою впорається пральна машина, обмежена. У дорогих агрегатах реалізовано захист від перевищення ліміту завантаження. У таких моделях, як правило, з’являється відповідний код помилки на дисплеї. Обійти проблему просто: достатньо відкрити люк, витягнути частину білизни та запустити програму заново.

перевантажена пральна машина

Ще одна аналогічна неполадка, через яку не хоче крутитися барабан у пральній машині — дисбаланс. Процесу заважають речі, що збилися в купу. Таке іноді трапляється, коли в машинку кладуть щось велике або всяка дрібниця набивається в підковдру. Щоб уникнути дисбалансу, рекомендується прати кілька речей приблизно одного розміру.

Типові несправності: 6 найпоширеніших несправностей пральних машин та способи їх усунення

Зіпсувався ремінь приводу

Розглянемо варіант, при якому не йде передача обертального моменту двигуна до барабана. Машинка не крутить, місткість з білизною занадто легко провертається рукою. У конструкції моделі присутній ремінний привід.

Спадання ременя може бути наслідком перевантаження прання. У цьому випадку заміна сполучної ланки між мотором та барабаном не знадобиться. Достатньо зняти задню панель і поставити ремінь на місце. Якщо через деякий час знову виникає питання, чому ще не стара пральна машина справно гуде, а барабан ні в яку не крутиться, справа швидше не в перевантаженні, а в розтягуванні деталі, що передає. Проблема вирішується заміною ременя. Сама собою ця операція не викликає труднощів, якщо, звичайно, правильно вибрати обновку. Ремені відрізняються розмірами, еластичністю та профілем. Профілі бувають зубчасті та трапецієподібні.

встановлення ременя приводу в пральній машині

Вийшли з ладу підшипники

Несправності такого плану рідко трапляються раптово. Зазвичай підшипники виходять з ладу поступово. Пральна машина спочатку працює, але все частіше з'являються стуки, скрипи, а можливо і патьоки. Двигун працює з підвищеним навантаженням. Барабан якщо і прокручується рукою, то йде туго або бовтається.

Для заміни підшипників доведеться розбирати пральну машину. Крім того, монтаж та демонтаж несправних елементів вимагають певних навичок, тому без звернення до сервісу навряд чи обійдетесь.

Корисні хитрики: Як очистити гумку в пральній машині: 5 хаків

Поламався двигун

У мотора бувають такі несправності:

  • Обрив або замикання несправної обмотки ротора або статора. В результаті в пральній машині барабан погано крутиться або не подає ознак життя. При нагріванні двигуна, викликаного замиканням, захист не дасть мотору працювати.
  • Несправність або відшаровування ламелей — невеликих платівок, що служать для передачі електрики. Вони можуть відшаровуватися через перегрівання. Якщо при ручному прокручуванні ротора чути тріск — проблемка, швидше за все, в ламелях.

Рекомендації з експлуатації: Пральна машина напівавтомат: як користуватися невибагливою технікою, інструкція з 5 кроків

Несправність щіток двигуна

У колекторних двигунах встановлені вугільні щіточки. Під час роботи двигуна вони торкаються ротора і з часом стираються. Їх вистачає приблизно на 7-15 років, термін стирання залежить від частоти прання та виробника. Один із типових симптомів неполадки — пральна машина не крутить барабан. Також про стирання щіток свідчать такі ознаки:

  1. Барабан важко обертається, машинка при віджимі не може набрати обертів.
  2. Помилка на дисплеї вказує на проблему з двигуном.
  3. Шуми та скрипи під час роботи мотора. При появі сторонніх звуків краще не зволікати з викликом майстра, інакше можна дочекатися більш серйозної несправності.
  4. Не працює блокування люка. У деяких пральних машинах цей процес залежить від працездатності двигуна.

щітки двигуна пральної машини

Проблеми з модулем управління

Електроніка часом дає збій через перепади напруги. У результаті плата, що керує, «зависає», і пральна машина не може продовжити роботу. Щоб усунути наслідки разового збою, від'єднайте машинку від розетки на 5-10 хвилин, після паузи увімкніть знову. При необхідності скиньте програму, що заглючила.

проблемний модуль управління у пральній машині

Вимикання-вмикання допоможе, тільки якщо плата не згоріла, всі конденсатори та резистори цілі. В іншому випадку доведеться ремонтувати модуль керування або міняти на новий.

Попадання сторонніх предметів

Періодично потрібно відкривати люк ревізії та дивитися, чи не потрапили туди дрібні предмети: ґудзики, монети тощо. Через це можуть бути проблеми з пранням. А ще краще перед тим, як класти в машинку штани, куртку тощо, не забувати перевіряти кишені.

З чищенням люка зазвичай проблем не виникає, з цим господиня впорається самостійно. Викликати майстра доводиться, коли білизна потрапляє не в барабан, а в бак. Це може бути якась дрібна дитяча річ, шкарпетка, хустка. Як це відбувається? Вкидають білизну у вертикальну машинку з відкритою кришкою, але з закритим люком. Дрібна річ потрапляє у сантиметрову щілину між корпусом пральної машини та барабаном. У процесі роботи білизна перекриває злив, пральна машина клацає, але не крутить барабан, і доводиться запрошувати майстра із сервісу. Фахівець розкриває корпус, витягає застряглий предмет, і пральна машина знову в робочому стані.

На закінчення кілька слів про діагностику. Для початку спробуйте провернути барабан пральної машини; якщо він не хоче крутитися від руки, це говорить про механічну несправність, електроніка тут не до чого. Барабан, який обертається надто вільно, натякає на проблеми з ременем. Якщо зусилля при ручному обертанні не змінилося, під підозру потрапляє засмічення, зливання води або плата. Зорієнтуватись у ситуації допоможуть аварійні символи на дисплеї. Бюджетні моделі семафорять про несправність індикації.

Відтираємо взуття: Як прати кросівки: особливості прання та сушіння 5 видів кросів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії