Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати GPS-навігатор - 8 основних критеріїв

Дата публікації: 04.08.2017 10:16
Дата оновлення: 04.08.2017 10:16
Правильно обраний GPS навігатор – гарантія зручності і економія часу. Таке пристосування стане надійним помічником в незнайомій місцевості і дозволить швидко дістатися до точки призначення.
Щоб не потрапити в халепу і в найвідповідальніший момент не заїхати зовсім не туди, куди потрібно, важливо знати, як вибрати GPS навігатор. Таке питання стає цілою дилемою, адже практично кожна модель пристрою має і позитивними, і негативними якостями, а хочеться підібрати оптимальний варіант. Ми вирішили допомогти вам не загубитися у великій кількості варіантів.
GPS-навигаторы

А ось варіативність пристроїв


Заблукати в незнайомій місцевості легко, тому потрібно, щоб під рукою завжди був надійний помічник. Навігатор – підходяще рішення, незалежно від мети використання, будь то полювання, рибалка, похід або пересування по автомагістралях.
На ринку представлено кілька варіацій таких пристроїв. Техніка буває:
1. Стаціонарної. Цей вид пристроїв називається ще вбудовуваними. Моделі категорії не похвалитися компактністю і легкістю. Показник ваги варіюється в межах 0.4-2.3 кг. Комплектація в будь-якому випадку включає кріплення і адаптери для зовнішнього живлення. Як правило, працювати з внутрішніми акумуляторами не можуть. Серед особливостей – великий монітор, великий функціонал, великий об'єм пам'яті.
2. Переносний. Портативний тип пристроїв зручний тим, що такі моделі підійдуть для використання на рибалці, полюванні, в спорті. Автомобільний варіант не працює на території лісів, низин і ровів. Переваги полягають в компактності, зручності експлуатації і функціональності. Використовуються для роботи на ходу. Відрізняються модифікації повністю герметичним корпусом, який захищає від води і пили, мініатюрними вбудованими джерелами живлення.
3. Приймачами. Такі моделі забезпечуються підставками, кабелями для з'єднання з зовнішніми зарядними пристроями, до інших пристосувань навігації і до комп'ютера, виносними фідерами, стираючи тим самим кордон між першими двома апаратами.
Вибір варіанту залежить від мети використання.
Типы GPS-навигаторов

Види девайсів


Такі апарати знайшли застосування в багатьох галузях людського життя. Саме сферою використання і визначається вид пристрою. Існує 7 категорій, це безпосередньо:

Автомобільні. Вже з назви зрозуміло, що такі моделі застосовуються для транспортних засобів. Відмінності техніки полягають в розмірі екрану. Подібні габарити створені спеціально для зручності водія, щоб монітор відображав всю необхідну інформацію. Цей вид ділиться на знімний і вбудовується. Перші зовні схожі з планшетом і в разі необхідності знімаються і можуть використовуватися як переносні. Другі обов'язково фіксуються за допомогою кронштейнів, які мають присоски. Такі елементи називають кредл. Монтується такий варіант в стандартний роз'єм на центральній торпеді, тобто при необхідності переставити такий пристрій вийде. За допомогою такого пристосування водій має інформацію про:
  • пробках;
  • світлофорах;
  • перехрестях;
  • ремонтних роботах на дорозі.
Додаткова перевага – голосові підказки. Це дозволяє зберегти пильність під час пересування. Цей навігатор краще для далекобійника.
Мотоциклетні. Цей вид приладів відрізняється великими параметрами дисплея і безліччю кнопок, що особливо зручно в холодні періоди в порівнянні з сенсорними дисплеями. Фіксація здійснюється на самому транспорті, біля керма. Такий вид апарату має надійний корпус, замок, який захищає від крадіжки і датчик, що відображає витрату ресурсів.
Виды GPS-навигаторов
Наручний (пішохідні). Цей GPS-навігатор краще вибрати для походу. Такий вид отримав назву туристичного за рахунок компактності, невеликих розмірів і зручності експлуатації. За параметрами апарат наближається до розмірів телефону і відрізняється легкою вагою, тому поміститься в кишеню. Відмінний варіант, наприклад, для риболовлі. Туристичний GPS-навігатор обов'язково повинен мати велику ємність акумулятора. Найчастіше живлення здійснюється від пальчикових батарейок, що дуже зручно при відсутності підключення до мережі. Актуально цей навігатор вибрати і для грибника. Випускається варіант і в формі наручного годинника, що представляє зручність для користувача. З захистом корпусу GPS-навігатор краще купити для полювання або екстремальних походів.
Велосипедні. Цей тип відрізняється міцності якостями і захистом від негативних факторів навколишнього середовища. Для велосипедиста апарат відображає час в дорозі, швидкість пересування, загальна відстань.
Морські. Такий девайс потрібен для встановлення відомостей про особливості водойми. Деякі моделі відображають дані в тривимірному вигляді і допускають роботу з іншими пристосуваннями. Такий гаджет – відмінний вибір для риболовлі.
Авіаційні. ЗА допомогою цього виду пристроїв відображаються маршрут і зони повітряних коридорів, точки посадки, бар'єри та орієнтовні напрямки. Деякі модифікації прораховують і витрата ресурсів.
Універсальні. З назви зрозуміло, що такі гаджети використовуються для різних завдань. Можна вибрати навігатор для таксі і пішохода за рахунок переключення режиму. Гаджет виконаний, як приймач або переносний девайс.
Який краще навігатор з відеореєстратором, залежить від технічних характеристик, мова про які піде далі.
Вариации GPS-навигаторов

Апаратна частина гаджетів


Перше в списку – дисплей. Існує два різновиди: монохромна і кольорова. У першому випадку дані відображаються за допомогою двох контрастних відтінків. Навіть при великій яскравості або нестачі кольору картинка буде чітко відображатися. Другий варіант – кілька кольорів, що забезпечує гарну графіку.
Економічніше буде монохромний варіант, до того ж модель гаджета з таким екраном споживає менше ресурсів, отже, зарядки вистачить на більший період часу. Кольоровий монітор коштує дорожче і витрачає більше енергії.
Практично всі сучасні варіанти гаджетів оснащуються сенсорним дисплеєм, що спрощує експлуатацію. Переваги полягають у:
  • простоті керування;
  • відтворенні відео і звукових файлів;
  • можливості скачування ігор.
Ще одна важлива характеристика – діагональ. Це критерій, який відображає відстань від лівого до правого кута. Дюйм – одиниця виміру. Зі збільшенням показника підвищуються і розміри монітора. Від цього параметра залежить і вартість моделі. Великі розміри забезпечують чіткість і контрастність графіки, але такий варіант швидше" сідає". При значних габаритах ускладнюється і керування автомобілем за рахунок скорочення огляду видимості на дорозі. Пристрої з маленьким дисплеєм актуально купувати туристам.
Поширений варіант – монітор з діагоналлю 5-6 дюймів, наприклад – GARMIN DriveAssist 50. Портативні моделі відрізняються розмірами, які варіюються в діапазоні 1.5-4, в стаціонарних – до 15.
Важливо! ЗІ збільшенням параметра підвищується і вага гаджета.
Виды мониторов GPS-навигаторов
Що стосується дозволу, то поширених варіантів два: 480х272 (наприклад, модель Prestigio GeoVision 5056) і 800х480 (наприклад, варіант GARMIN Dezl 770LMT НавЛюкс). Перший актуальне для монітора з діагоналлю 4.3, а другий – для моделі з дисплеєм 7 дюймів. Це, по суті, кількість точок, які припадають на 1 см2, ще їх називають пікселями.
Чіткість графіки визначається кількістю пікселів в горизонтальному і вертикальному напрямку. Найчастіше число в першому випадку варіюється в межах 320-800, у другому – 240-480.
При виборі пристрою має значення і GPS-модуль. Така деталь включає кілька комплектуючих: фідер для прийняття сигналу і чіпсет для подальшої обробки.
Перший елемент, тобто антена, в системі розташовується всередині і ззовні, відповідно буває внутрішньої і зовнішньої. Остання знаходиться на корпусі і видно для користувача. За рахунок зовнішнього фідера здійснюється найкраща геолокація. Внутрішній розташовується в системі, відрізняється більшою ергономікою, але забезпечує нижчу навігацію.
Чіпсет виступає другим важливим ланкою після" серця" девайса. Функції деталі полягають у визначенні координат і прийомі сигналу. Цей елемент проводиться в декількох різновидах. Перша – приймач випромінювання. Тобто всі інші операції виконуються безпосередньо мікро контролером. Серед популярних варіантів SiRF Star версій III, IV, V, які відрізняються:
1. надійним прийомом сигналів;
2. точністю визначення необхідних даних;
3. хорошою продуктивністю за умови, що місто щільно забудований.
Другий випадок – процесор разом з приймачем сигналу. Популярний варіант – комплектуючі від медіатеку, які славляться низьким споживанням ресурсів.
Чипсет GPS-навигаторов
Наступний параметр в списку – пам'ять. Від цієї характеристики залежить швидкодія гаджета. Якщо показник високий, то операції проводяться набагато швидше. Пам'ять буває вбудованої і зовнішньої. У першому випадку об'ємом визначається кількість інформації і даних, що завантажується в пристрій при відсутності роз'єму для зовнішньої карти. Зазвичай показник становить від 32 до 512 Мб. Від цього показника залежить і швидкість роботи систем навігації та додаткового ПЗ.
Флеш-пам'ять (ROM) відрізняється мінімальним об'ємом 64 Мб, але недолік такого варіанту полягає в складності відтворення більшої частини програм для навігації. Також зустрічаються карти на 128 000 кб і 256 000 кб. У першому випадку функціональності досить для виконання основних операцій. Другий варіант близький до недорогий моделі планшета.
Найчастіше в таких гаджетах використовуються процесори типу ARM. Частота цієї деталі визначає продуктивність самого пристрою. Зі збільшенням значення швидше прораховується дані і завантажується інформація, файли. Параметр в цьому випадку варіюється в межах 200 000-1200 000 кГц. Оптимальним варіантом є середнє значення, якого достатньо для нормальної навігації.
GPS-навигаторы с процессором ARM
Навігатор оснащується і інтерфейсами. Це:

1. USB. Такий інтерфейс забезпечує підключення гаджета до комп'ютера за допомогою кабелю і обміну даними. Наявність цього роз'єму забезпечує можливість скачування додаткових ОС, карт, маршрутів. Також це дозволяє вивантажити непотрібні дані. Для передачі і скачування використовується спеціальний кабель.

2. COM. За функціоналом практично не відрізняється від першого варіанту, але зустріти таку модифікацію можна вкрай рідко.

3. Bluetooth. Цей інтерфейс необхідний для з'єднання девайса з технікою без використання кабелю. Такий вид просто обов'язковий, якщо немає необхідності вдатися до допомоги USB-роз'єму. Цей інтерфейс має перевагу – синхронізація зі смартфоном, що дозволяє здійснювати дзвінки. Якщо потрібна така функція, підійде модель GARMIN Drive 40 Навлюкс або GARMIN DezlCam LMT НавЛюкс.

4. AV. За допомогою цього виду підключаються інші гаджети. Такий інтерфейс забезпечує істотне зручність під час експлуатації техніки.

5.. Необхідність в цій вбудованої функції з'являється, коли користувачеві потрібен вихід в Мережу. Пристрій працює з усіма зонами покриття (HotSpot), які розміщуються в будь-яких приміщеннях готелів, хостелів, вокзалів і т.д. Цей інтерфейс сприяє більш швидкій роботі в порівнянні зі звичайним модулем. Але єдині недолік – залежність від хот-споту і, отже, обмеженість використання. Також не завжди є можливість завантажити відомості про пробки.

6. Флеш-накопичувачі. ЗА допомогою цього різновиду збільшується пам'ять пристрою і спрощується обмін даними з іншими гаджетами. Використовується два варіанти: MicroSD SD. Перший можна зустріти набагато частіше, але такі моделі легко втратити за рахунок їх мініатюрних розмірів. Другий – рідше. Але такі моделі флешок відрізняються рядом переваг. Це:

  • максимальну швидкодію;
  • мінімальний витрата ресурсів;
  • міцність.
Карта памяти GPS-навигаторов
Серед бюджетних варіацій – CompactFlash. Якщо гаджет експлуатується кожен день тільки для навігації, то цілком достатньо моделі на 2000-4000 МБ. Якщо користувач планує переглядати відео, картинки, то потрібно віддати перевагу варіанту на 32 000 МБ. Слід враховувати і клас швидкості. Рекомендоване значення для останнього параметра становить 6.
Якщо вбудованого об'єму мало, то обійтися без флешки просто неможливо.

Програмна частина пристроїв


Яка операційна система краще для навігатора, залежить від моделі девайса. Практично всі моделі функціонують на двох системах: Windows CE і Android. Виконання головних завдань навігації не залежить від обраного варіанту. Тип програми має значення тільки в разі додаткової закачування програм, які створюють сторонні розробники мультимедійних додатків.
У більшості випадків, виробники пропонують моделі, функціонують на Windows. Переваги системи полягають в:
  • доступності;
  • даних точності навігації;
  • швидкому дії.
А вартість гаджетів залишається досить низькою. ОС Android відрізняється більшою функціональністю і продуктивністю. Такі моделі дозволяють:
1. встановлювати додаткові додатки і софти;
2. з'єднуватися з Інтернетом;
3. програвати мультимедійні файли;
4. швидко вантажити Дані.
До того ж інформація може надаватися в барвистому вигляді. По суті, гаджет виконує функції планшета. Але що краще: навігатор на Андроїд або Windows?
Android или Windows
Windows підійде тоді, коли користувач не планує качати сторонні додатки. В іншому випадку потрібно віддати перевагу Android. Але головний недолік полягає в вартості – такі моделі набагато дорожче. Також серед ОС існують:
  • Garmin – Striker 4;
  • Linux – Garmin DriveAssist 50;
  • Microsoft Windows CE 6.0 – Prestigio GeoVision 5057;
  • пропріетарна – GPSMAP 78s.
Яка навігаційна система з цих краще? Найчастіше використовується останній варіант за рахунок зручності експлуатації і доступної ціни гаджетів
За навігаційного програмного забезпечення, то ця система потрібна для виконання безпосередніх функцій девайса. Додаток включає карти окремого регіону, міста, держави або всього світу із зазначенням:
  • пробок;
  • комплексів дорожніх споруд (мостів, естакад, тунелів, доріг);
  • різних об'єктів (кафе, готелів, салонів);
  • заправок і т.д.
ЗА допомогою цієї програми розраховуються потрібні параметри, а голосові підказки спрощують керування. Деякі моделі дозволяють завантажити додаткові карти та інші софти зі схожими функціями. Найбільш поширені варіанти Навітел і НавЛюкс.
Вибирати конкретний варіант потрібно з індивідуальних переваг користувача. Важливо, щоб ПО точно відображало маршрути, по яких пересувається власник гаджета.
Для поїздок до Європи вибрати навігатор коштує з максимальною продуктивністю, щоб девайс відкривав всі карти і додатки, а в разі необхідності була можливість доступу до Мережі. Наприклад, добре підійде модель Prestigio GeoVision 5057, яка функціонує на базі Навітел.
Ще вибір програми навігації визначається і операційною системою. Для Андроїда представлено більше варіантів, ніж для Windows CE. Перевага полягає в тому, що ПО замінюється одним на інше.

Час роботи батареї девайса


Тривалість роботи акумулятора – показник, який показує, скільки функціонує гаджет без підзарядки. Такі гаджети працюють автономно або від мережі. Бюджетні моделі оснащуються батареями з показником 1-1.5 мАг.
Туристичні варіанти відрізняються більшою ємністю за рахунок того, що мають компактний екран, який, отже, споживає менше ресурсів. Стійкі моделі девайсів функціонують до 3-4 годин, після чого вимагають підзарядки. Портативні припускають використання батарейок АА і ААА, які після відпрацювання замінюються новими і акумуляторів зі спеціальним USB-кабелем. Автомобільні варіанти харчуються від гнізда прикурювача і оснащуються літій-іонними джерелами живлення. Дорожчі моделі оснащуються акумуляторами Li-Pol. Але цей варіант має недолік – високу чутливість до факторів механічного характеру.
Аккумуляторы GPS-навигаторов

Ергономіка гаджетів


Ергономічні характеристики не менш важливі, ніж технічні. Тому на габарити потрібно звертати увагу. Ергономічність визначається вагою і параметрами конкретної моделі. Розміри гаджета залежать від діагоналі екрану. З огляду на, що показник варіюється в діапазоні 3.5-7 дюймів, то габарити – 8.4-16.8 см, якщо виходити з того, що 1 дюйм=2.4 см.
Маленькі гаджети відрізняються зручністю в разі, коли потрібно взяти з собою. Але невеликий екран непрактичний з точки зору введення інформації. Для керування на моніторі з мінімальними розмірами в ряді випадків надається стилус, який спрощує експлуатацію.
Вибір гаджет за розмірами залежить від мети використання. Головне при покупці автомобільного девайса – підібрати такий варіант, який не буде перекривати огляд на дорогу, ускладнюючи пересування. Найоптимальніша модель середнього розміру. Але при покупці потрібно враховувати і параметри, і якість картинки. Наприклад, підійде модель Prestigio 5058 з діагоналлю 5 дюймів і габаритами 13.4х8.4х1.2 см. Дозвіл складає 480х272.
Prestigio 5058

Міцність навігаторів


міцності особливо важливі у випадку з туристичними, велосипедними, мотоциклетними моделями. Такі навігатори оснащуються спеціальним захисним корпусом, який запобігає вплив:
1. рідин і бризгов;
2. пилу;
3. механічних ударів.
Гаджет має бути захищений і від падінь з висоти. Клас позначається як IPХХ. Останні два індексу відображають ступінь захисту від пилу і вологи. Наявність спеціального кожуха продовжує термін служби виробу, забезпечуючи безперебійне функціонування. Водонепроникним корпусом оснащується, наприклад, туристична модель GARMIN Etrex 10

Допоміжний функціонал


Гаджети оснащуються і додатковими опціями, то розширює можливість експлуатації. Найбільш поширені:
  • наявність опцій відеореєстратора (наприклад, як в моделі GARMIN NuviCam НавЛюкс);
  • оснащення модулем типу GSM/GPRS;
  • вбудований радар-детектор або таксометр;
  • наявність пристроїв для вимірювання кліматичних умов і геолокації;
  • можливість запису інформації;
  • камера заднього виду;
  • завантаження пробок;
  • функціонування з декількома навігаційними ПО;
  • керування за допомогою пульта дистанційного керування.
Також в ряді випадків, при поганому сигналі, підключається додаткова зовнішня антена. Користувач зберігає в пам'яті пройдений шлях за рахунок опції Track-back і розраховувати маршрут. За допомогою голосових повідомлень спрощується керування транспортним засобом, крім необхідності стежити за картинкою на екрані. Серед мультимедійних опцій – цифрова камера, відео і Mp3-плеєр, FM-трансмітер. Останньою опцією разом з бездротовою передачею даних оснащується GARMIN Drive 60 LMT.
GARMIN Drive 60 LMT

Що все-таки вибрати


При виборі навігатора обов'язково потрібно враховувати параметри дисплея, ергономічність, міцність і функціонал. Якісний девайс – свідоцтво безперебійного функціонування і зручності.
Достаток моделей GPS-навігаторів на ринку ускладнює вибір відповідного варіанту. Серед виробників популярні:
  • Garmin;
  • Lowrance;
  • Prestigio.
Якщо розглядати серед моделей, то віддати перевагу ми радимо варіантами: GARMIN Drive 50 – автомобільному гаджету, Deeper 3.0 і Lowrance HOOK-3x – ехолотів, GARMIN eTrex 20x і Garmin GPSMAP 64 – туристичним девайсів.
Коментарі
Залиште коментар
С
26.09.2018 23:22

Спасибо за статью, но я всё-же затрудняюсь с выбором для трак-драйвера. Престижио не хочу брать из-за фирмы, она не внушает мне доверия. Надо быстрый, надёжный, для Европы. 7"-ый.

О
01.10.2018 15:10

Возьмите этот https://www.moyo.ua/avto-gps-navigator-globex-ge711-navitel/424442.html