Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Які проблеми бувають з навігаторами? 11 видів несправностей

Дата публікації: 21.07.2017 14:14
Дата оновлення: 15.12.2023 09:48

Нещодавно навігатори значно спростили життя, з`явившись у наших машинах і майже у всіх видах гаджетів. Проблеми з GPS навігаторами скорочують рівень комфорту водіїв, мандрівників та простих обивателів. Щоб не миритися з дискомфортом, потрібно знати, чому з`являються поломки, як оперативно з ними впоратися і не допустити наступного разу. Саме про це і буде наша стаття. Вкотре попереджений – озброєний.

Навігатор не вмикається


Коли навігатор не реагує на кнопку увімкнення Постарайтеся його гарненько зарядити. Це здається смішним, але не майстрам сервісного центру, куди приносять нібито зламані пристрої. Техніки затягують рукава, щоб полагодити девайс, і... повертають його щасливому господареві, не заробивши і копійки. Діагноз – тотальна розрядка акумулятора.

GPS "відмовляється" при рівні зарядки менш як 10%, тому не поспішайте. Під'єднайте його до мережі та випийте каву. Коли заряд подолає критичну позначку, дисплей оживе.

gps navigator

Ще однією причиною неполадки бувають проблеми з програмним забезпеченням або збої в системі. В цьому випадку спробуйте натиснути кнопку RESET та кнопку увімкнення одночасно та потримати близько 5 секунд — це перезапустить GPS. Якщо цей простий крок не спрацює, проблема у прошивці та потрібно її оновити до останньої версії.

Більш неприємна причина поломки – механічне пошкодження. Наприклад, пристрій потрапила вода (або пристрій у воду), тоді необхідна розбирання навігатора і чистка контактів, що окислилися. А бувають і серйозніші фізичні ушкодження, в будь-якому випадку, з такими відразу йдіть до сервісного центру, де пристроєм займуться фахівці.

Читайте також: Огляд автомобільних та пішохідних навігаційних додатків 2017

Навігатор вимикається


Проблеми трапляються з кнопкою вимкнення – вона фізично пошкоджена і тому відключає пристрій сама по собі. Тоді потрібно віддати GPS в сервіс для ремонту кнопки.

Також бувають збої в мікросхемі пристрою, таке буває через механічні пошкодження. Часом винен все той же несправний акумулятор, який через довгий час експлуатації зношений і швидко сідає, або просто брак заряду на цілком робочій батарейці.

Швидше за все, знову ж таки, неполадка у програмній складовій апарату. Вона може зависати через стару прошивку або ж неякісного самого пристрою – тоді навігатор доведеться перепрошити.

Навігатор не заряджається


Виною цьому часто є несправність якоїсь ланки в ланцюзі зарядки.

  • Можливі проблеми зі зламаним кабелем зарядки: на навігатор просто не доходить електроенергія із зовнішніх ресурсів, тому він не заряджається і не вмикається. Замініть роз`єм заряджання.
  • Також проблема іноді у зворотному – у зарядному вході самого навігатора. В такому випадку роз'єм просто не дістає до плати або відходить від неї, і струм просто не надходить у пристрій, або доходить з перебоями. Тоді потрібно звернутися до сервісного центру для ремонту гнізда зарядки.
  • Якщо навігатор заряджається від прикурювача в автомобілі, тоді, наприклад, під час увімкнення двигуна, заряджання часто зупиняється через стрибок напруги. Також система запалювання часом видає високовольтні імпульси, які негативно впливають на процес зарядки, і справа навіть не в зарядному пристрої. Словом, заряджати навігатор у машині – часто невдячна справа через зовнішні перешкоди.

polomki gps navigatora

Дисплей навігатора не реагує на натискання


У дешевих безіменних навігаторах найімовірніше проблема саме з сенсорним екраном – неякісно змайстрували пристрій. Але такого плану поломки бувають і в якісних девайсах, особливо з дуже чутливим сенсором. У будь-якому випадку, часто навігатор вимагає розбору та перевірки контактів у шлейфі тач-скрина.

Трапляється і таке, що при натисканні на сенсор, він реагує в іншій частині екрана. Таке часто зустрічається у старих чи китайських навігаторах із дисплеєм резистивного плану. Тут на допомогу приходить калібрування. Тобто, якщо торкання розпізнаються неточно і відображаються не там, де ви натиснули, потрібно зайти в налаштування, знайти калібрування, дотримуватися вказівок.

Некоректне спрацювання сенсора навігатора


Іноді відсутність реакцію натискання – причина програмних збоїв. Якщо хвилину тому сенсор працював справно, а зараз ні на що не відгукується, потрібно спробувати перезавантажити GPS.

Подібні поломки можуть статися через зовнішні фактори, наприклад, якщо в машині GPS перегрівся на сонці, або залишився надовго в низьких температурах. Це не найстрашніше, адже охолонувши чи відігрівшись, навігатор знову починає працювати.

Порада: Якщо ви впевнені, що поломка сенсора екрана пов`язана з серйозними фізичними пошкодженнями, віднесіть його до сервісного центру. З необережності при самостійному ремонті можна тільки погіршити проблему.

sensor navigatora

Читайте також: Як вибрати GPS навігатор для автомобіля?

GPS неправильно показує розташування


  • Можлива проблема лежить у знаходженні супутників. Якщо пристрій лише куплений, то пошук супутників, за допомогою яких навігатор в принципі працює, займає деякий час. Іноді через збої GPS просто не ловить супутники, тоді необхідне переналаштування пристрою.
  • Іноді програма пригальмовує і плутає місцеперебування без явних причин. Тоді перевірте стан і працездатність карти, якщо вона висне – перезавантажте навігатор.
  • Періодично карта гальмує при високій швидкості руху автомобіля. Тоді, швидше за все, навігатор просто не встигає провантажити карту на високій Швидкості. Потрібно зайти в налаштування, в параметрах зменшити деталізацію карти, ТОДІ GPS простіше впоратиметься з його завданням.

navigatory gps

Навігатор не бачить карти


Спочатку GPS використовує карти, завантажені до нього. Що робити, якщо вона не бачить карти? такої проблеми часом просто відсутність завантажених карток у внутрішню або знімну пам`ять пристрою. Або карти завантажені некоректного формату для конкретного апарата GPS. Тоді потрібно їх видалити та завантажити по-новому.

Ще одна причина – проблема у налаштуваннях пристрою.

Порада: Зайдіть у «Інструменти» навігатора та виберіть «Параметри карт». Там треба відзначити галочками Усе карти, завантажені в сам GPS або на знімну пам`ять, інакше вони просто не можуть відображатися.

Іноді відбувається збій у роботі самої флешки з картами, що у GPS. Тоді її потрібно відформатувати та завантажити інформацію заново.

Переповнено пам`ять GPS навігатора


Пам`ять навігатора іноді і справді переповнена незакритими програмами або їх тимчасовими файлами. Вихід із ситуації: натискання кнопки RESET.

У навігаторах є властивості зберігати всі службові дані, тоді пам`ять навігатора просто варто почистити. Спосіб цього очищення залежить від моделі апарату. До того існують додаткові програми для таких проблем.

Порада: Для пішохідного використання навігатора можна під`єднати режим трекового запису, тоді єдине, що потрібно – періодично чистити пам`ять від старих даних, щоб записувати нові.

gps navigator problemy

На навігаторі зник звук


Насамперед перевірте гучність: іноді вона стоїть на мінімумі. Якщо це все гаразд, переконайтеся, що FM-модулятор не ввімкнено. У багатьох, особливо дорогих, навігаторах є функція FM-трансмітера і суть її в тому, що під час увімкнення навігатор роздає всі свої звуки на певній частоті, яку ми можемо не чути. Тому, можливо, ви забули його вимкнути або GPS потрапив до рук дитині, яка його ввімкнула. У будь-якому випадку вимкніть цей режим і звук з`явиться.

Також іноді проблема з механічними пошкодженнями динаміка. Доходить до того, що його доводиться міняти. У такому разі походу до сервісного центру не уникнути.

Зависання навігатора


При незрозумілому зависанні навігатора не завжди варто відразу впадати в паніку та нести його в сервіс. Що робити? Іноді проблему можна виправити. Різновидів та причин кілька:

  • Перевантажена пам`ять. Скоріш за все, ви забули вчасно почистити базу даних навігатора. Якщо спочатку він просто починав працювати повільніше, то, зрештою, просто завис. Вирішення ситуації просте: потрібно видалити зайві дані з GPS, звільнити сховище для запису нової інформації. Якщо причина була в цьому, навігатор почне працювати нормально.
  • Фізичне ушкодження. Падіння на підлогу, потрапляння вологи – все це призводить до відходження шлейфу та окислення контактів. У разі серйозних фізичних ушкоджень несіть апарат у сервіс, де проведуть ретельну діагностику.
  • Проблеми з ПЗ. Іноді потрібно перепрошувати, замінити, оновити програмне забезпечення. Якщо пам`ять не перевантажена і пристрій не потрапив від фізичного впливу, швидше за все, проблема в цьому.

polomki navigatorov

Здуття акумулятора в GPS навігаторі


Насамперед причиною цього стає:

  • Довга експлуатація
  • Неякісний акумулятор, його шлюб
  • Знаходження акумулятора довгий час у дуже високих або низьких температурах

Що ж робити, коли надувся акумулятор у GPS? у вас алюмінієвий акумулятор, у ньому має бути спеціальне віконце з фольги спеціально на випадок здуття, яке можна проткнути та випустити повітря. Далі залишається повернути деформовані ділянки акумулятора в колишній вигляд за допомогою постукування важкими металевими предметами.

В іншому випадку, якщо перший варіант неможливий, простіше замінити акумулятор і надалі не залишати його під впливом неприпустимих для нього температур.

Знаючи основні поломки та їх причини, вам буде легше їх уникнути. Тому майте на увазі всі перелічені вище випадки, експлуатуючи свій навігатор. Уникаючи основних причин неполадок GPS, ви продовжите термін служби свого пристрою на кілька продуктивних років.

Дивіться відео, навігатор не бачить супутники:

Коментарі
Залиште коментар