Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати бойлер: 9 головних критеріїв якісного приладу

Дата публікації: 07.09.2017 14:58
Дата оновлення: 30.09.2022 10:45

Відключення гарячої води – часте явище. Це трапляється через ремонти, профілактику та аварії в системі водопостачання, що викликає безліч труднощів, особливо складнощі з нагріванням води. Особливо негативний вплив такі відключення мають у холодну пору.

Вирішенням цього питання буде встановлення водонагрівача. Цей прилад забезпечуватиме квартиру або будинок гарячою водою в постійному режимі, і, що важливо, з цим апаратом можна економити на вартості комунальних послуг. Що ж важливо під час вибору бойлера і який з них краще придбати за співвідношенням якості та вартості?

Бойлеры разных производителей

Корисно буде дізнатися: Види бойлерів: дізнайтеся, як вибрати водонагрівач для дачі або квартири

1 критерій: якого об'єму потрібен апарат?


Водонагрівач являє собою резервуар для підготовки теплої води. Під час покупки відразу треба з'ясувати, який об'єм бойлера вибрати. У компаній вибір моделей варіюється від 5 до 550 літрів. Об'єм – це головний показник, він визначає загальний запас рідини та розміри бака. Великий апарат не потрібен для маленької сім'ї або однієї людини, до того ж він займає простір на кухні або у ванній кімнаті.

Розрахуйте об'єм бойлера, враховуючи кількість води, яка споживається однією людиною. Це допоможе підібрати оптимальний варіант. Пам'ятайте, що великий пристрій нагріває воду довше. Параметри житла допоможуть вибрати водонагрівач. У приватному будинку, наприклад, можна використовувати більше вільного простору.

  • Невеликих моделей до 15 літрів вистачає для миття брудного посуду, отже вони підходять для кухні.

Важливо! Маленькі бойлери мають особливості. Обов'язково враховується розташування виходів для під'єднання шлангів (для верхнього та нижнього розміщення).

  • 30-літровий водонагрівач підходить для душу в тому житлі, де мешкає одна людина.

Бойлеры разного объема

  • Бойлер на 50 літрів, можна вибрати для подачі води і в душ, і на миття на кухні. Апарат такого об'єму характеризується компактністю.
  • Для двох людей буде найкращим вибором бойлер на 80 літрів. Місткості достатньо для користування теплою водою і в душовій, і на кухні.
  • Бойлер на 100 л краще підійде для більших сімей. Він найбільш затребуваний і є універсальним пристроєм. Такі пристрої обслуговують систему водопостачання квартири.

Водонагрівачі від 100 л підійдуть для великої родини. Їх встановлюють у приватних будинках. Вага у об'ємних бойлерів велика, тому кріпляться або тільки до тримальної стіни, або встановлюються на підлозі.

Іноді рентабельніше встановлювати замість одного апарата два: для ванної кімнати та для кухні. Враховуйте споживання електроенергії приладом та можливість економії ресурсів з ним.

2 критерій: що робити зі встановленням?


Тип встановлення розділіляють на 2 основні види. Відразу виникає питання, який бойлер краще підійде: горизонтальний чи вертикальний? Існують моделі для універсального розташування, але їх не так багато.

Від типу установлення залежить простір, що займає бойлер. Горизонтальне розташування одразу звільняє місце. Це особливо відчутно у ванній кімнаті. Такий апарат встановлюється під самою стелею. Для маленької квартири вибрати бойлер із горизонтальним типом розташування буде плюсом.

Частина апаратів із горизонтальним розташуванням ефективніше працюють. Процес підігрівання води відбувається набагато швидше. Ця характеристика впливає на економічність приладу. Для ванної краще вибрати бойлер із горизонтальним встановленням, його можна сховати на підлозі під сантехнікою.

Вертикальное и горизонтальное расположение бойлеров

Але тут є аспекти, які необхідно враховувати під час вибору моделі. У резервуарі рідина розподіляється і поєднується звичайним способом (самопливом). У таких умовах тепла вода завдяки малій масі підніматиметься нагору, а холодна – опускатиметься. Тобто в апараті вертикального типу підігріта і холодна рідина менше стикаються, що обумовлено малою зоною їхнього можливого контакту. Тому в такому водонагрівачі вода остигатиметься повільніше. Для приватного будинку чи лазні варто вибрати вертикальний бойлер великого об'єму з установленням для підлоги, такий апарат легко забезпечить теплою рідиною на довгий час.

Тут слід дивитися, що у пріоритеті: більше вільного простору та здатність швидко нагріти воду, або можливість довше користуватися теплим душем. Для котеджів/дач хороший вибір – невеликий бойлер із вертикальним встановленням.

Читайте також: ТОП-5 моделей бойлерів у 2017 році: переваги та недоліки популярних моделей

3 критерій: форми пристроїв


Покупці часто запитують, який бойлер вибрати: плоский чи круглий.

1. Стандартні. За типом корпусів найбільш поширені моделі циліндричного вигляду (схожі на діжку). Для них характерна простота у виробництві. Вони мають просту конструкцію та доступні за ціною. Модельний ряд таких водонагрівачів великий, тому легко знайти відповідний за характеристиками апарат.

У них є два істотні мінуси:

  • такі прилади займають багато місця;
  • вони погано вписуються в загальний інтер'єр кухні чи ванної.

2. Прямокутні. Такі водонагрівачі технологічні та сучасні. Вони акуратно виглядають, а колір корпусу може підходити стінам або кухонним меблям. Займають мінімум місця. Прилади цього легко монтуються в нішах меблів. При цьому об'єм резервуару не зменшується (порівняно з іншими моделями). Вони обладнані товстим ізоляційним покриттям, тому ефективніше зберігають тепло. За технологічність доведеться заплатити чималу суму.

3. Слім-нагрівачі - ці моделі схожі на стандартні, але головною їх відмінністю буде компактніший корпус. Менший діаметр - це чинник, який впливає ефективність, саме тому сліми нагрівають більше теплої води. Але такі апарати дорожче коштують.

Форма баков бойлеров

Види бойлерів

4 критерій: яке покриття для бака краще?


Наступне запитання, яке виникає під час вибору апарата: який бак бойлера кращий: нержавіюча сталь чи емаль? Останні моделі водонагрівачів іноді мають скляне покриття, проте цей варіант хоч і добре тримає тепло, але вимагає дбайливого поводження.

У виробництві хоч і застосовуються спеціальні види нержавіючої сталі, але тієї міцності, яка характерна для сталевих баків з емальованим покриттям, їм не досягти. Тому надійність у других вища. Резервуари з нержавіючої сталі мають більш тонкий корпус, а в системі водопостачання трапляються моментальні підвищення тиску. Такі удари – справжнє випробування для бойлера. Сталевий бак витримує більш серйозні навантаження.

Нержавіюча сталь не піддається корозії, наприклад, як у моделі Fagor RВ-30 ECO. Емаль у такому разі недовго захищає бак. Під дією жорсткої води покриття тріскається і відшаровується, а тоді можуть виникнути ламання апарата. Однак тут багато чого залежить і від якості води.

Бойлеры и обслуживание

Резервуари з нержавіючої сталі можуть служити 10 років і навіть більше, якщо пройшли процедуру пасивації, але сучасні емальовані ємності мають схожі показники довговічності, спеціальний склад покриття запобігає руйнуванню сталі. Дорогі водонагрівачі можуть похвалитися напиленням зі срібла, наприклад як Ariston ABS VLS PW EVO 80, склокерамікою, титановим шаром.

Є й така негативна особливість: емалі накопичують накип на стінках. У резервуарів з нержавіючої сталі є слабкі місця – зварені шви конструкції. Якщо сам бак не страждає від корозії, то саме зони з'єднань схильні до небезпеки. Це пов'язано з тим, що хром, що використовується в нержавійці як головний елемент стійкості під час нагрівання до надвисоких температур випаровується. Ослаблені шви можуть першими постраждати.

Якщо говорити про емальовані ємності, то тут також є нюанси. Важливо, щоб покриття бака складалося з кількох шарів для кращого захисту. Склад емалі теж має відповідати умовам експлуатації. Крім здатності підвищувати стійкість матеріалу, має значення гнучкість покриття. Емаль повинна обволікати всю поверхню як сітка та реагувати на перепади температур (як сама сталь). Ознака поганої якості - через деякий час використання приладу покриття в баку починає тріскатися.

бойлеры из нержавейки с напылением серебра

Добре, коли є ще шари ізолювання бака. Завдяки цьому знижуються втрати тепла, і витрати електроенергії теж зменшуються.

Ємність – це основна частина апарату. У разі її ламання доводиться або оплачувати дорогий ремонт із заміною, або купувати новий пристрій. Користувачам слід звертати увагу на період гарантій. Якщо апарат відповідає вимогам і має тривалі терміни безкоштовного сервісу, його можна брати.

5 критерій: який ТЕН найкращий?


Бойлер обладнаний спеціальним пристроєм для підігрівання – трубчастим електронагрівачем (скорочено ТЕН). Він буває двох типів:

1. "Мокрий" ТЕН схожий на кип'ятильник своїм виглядом і функціонуванням. Резервуар обладнано всередині нагрівачем. Він виглядає як мідна трубка, яка розміщена під водою. Негативна особливість такого ТЕНа полягає в утворенні відкладень. Тому треба ретельно стежити за станом приладу та якістю води. Ефективність пристрою може сильно постраждати від накипу: зростають витрати часу та електроенергії.

2. "Сухий" ТЕН не має контакту з рідиною. Він встановлений у герметичній колбі або закритий спеціальним кожухом. Весь цей механізм нагрівання кріпиться на стінці або дні всередині бойлера. В результаті апарати з таким обладнанням не бояться твердої води з домішками. Продуктивність при цьому не постраждає після тривалого використання.

Бойлеры с несколькими ТЭНами

В особливо просунутих моделях ставиться "сухий" ТЕН з керамічних елементів. Він виробляє більшу кількість теплоти, є безшумним, має два налаштування потужності. Їхнє довге охолодження сприяє економії.

Такі пристрої розміщені в ємності під кутом. Це означає, що водонагрівач можна ставити в будь-яке положення з попередньою продуктивністю.

Який краще ТЕН в бойлері (“сухий” або “мокрий”) - обирати клієнту, проте перший більш сучасний та технологічний. Тип нагрівального елемента відбивається в ціні, за "сухий" нагрівач доведеться заплатити відчутну суму.

Якщо клієнту необхідна продуктивна модель, треба звернути увагу до бойлери з кількома ТЕНами. Два нагрівальні елементи забезпечують швидку готовність гарячої води, рідина прогрівається рівномірніше.

Читайте також: Який із 2 тенів у бойлері кращий: сухий чи мокрий? Обираємо та економимо

6 критерій: потужність і час нагрівання


Проточні водонагрівачі подають теплу воду без тривалого очікування. Вони компактні за розмірами і легко притуляться навіть у маленькій ванній кімнаті. Але такі моделі мають свої недоліки: вони споживають багато електрики, а тепла вода в результаті виходитиме завжди з різною температурою, адже в крані рідина може бути дуже холодною.

Бойлери проточного типу до 5 кВт – хороший варіант для кухонь. З таким показником нагрівається півтора літри за хвилину. Щоб митись гарячою водою в душі, необхідний прилад від 6 кВт. Бойлера 20 кВт вистачить для того, щоб забезпечувати гарячою рідиною всю квартиру.

Якщо стоїть завдання підібрати накопичувальний електричний бойлер, слід дивитися інакше на придбання. Обирати за показниками потужності досить складно. Для цього треба знати який об'єм та літраж гарячої води необхідний для квартири.

Саме об'єм бака і потужність визначають час нагрівання. В середньому, готовність теплої води до використання настає від 15-20 хвилин до 3 годин.

Наприклад, бойлера на 50 літрів вистачає, щоб витрачати його вміст протягом години, увімкнувши середній напор. До речі, потужність в 1 Квт підігріває 100 літрів за 3,5 години, а 3 кВт цю ж кількість за 1 годину.

Під час вибору слід звертати увагу на ці показники, адже від цього залежить комфорт у використанні бойлера: якщо потужності або об'єму не вистачатиме, то і вода грітиметься дуже довго.

Проточні водонагрівачі завдають шкоди економії, маючи велику потужність, саме тому навіть за умови непостійного використання витрата енергії може збільшитися в рази.

Проточные бойлеры

7 критерій: економічні бойлери


Коли виникає запитання про те, який бойлер економічніший, слід придивитися до характеристик кожної з відповідних моделей. Зважати  треба на все: від розмірів до типу теплоізоляції. Для постійного використання вигідніше брати накопичувальні пристрої, адже проточні мають підвищене споживання ресурсів.

Обирайте економічні бойлери, виходячи з потреб. Якщо апарат їх перевищуватиме, то зайва витрата електроенергії тиснутиме грошовим вантажем. Бажаючи заощадити надалі, не виключено, що вигідніше придбати два маленькі бойлери, ніж один великий. Все залежить від того, як часто використовується душ або ванна. Вибір недорогого бойлера не стане проблемою.

Горизонтальне установлення також зможе заощадити не тільки простір, але й енергію на прогрівання, адже рідина остигає не так швидко. Найчастіше в нових технологічних водонагрівачах застосовані ефективніші механізми, але за такі моделі доведеться заплатити більше.

Товщина стінок та захисного шару емалі також впливає на економічність приладу. Ці показники можна дізнатися або в магазині, або завантаживши технічну картку пристрою. Бойлер з декількома ТЕНами навряд чи матиме економічні характеристики, хоч і витрачає на нагрівання менше часу.

Щоб забезпечити енергоощадний ефект під час використання, не треба боятися переплатити під час купівлі незначну суму. Експлуатація покаже, що буде вигідніше. "Сухий" ТЕН також зможе заощадити завдяки меншому часу нагрівання та вищій надійності. Важливим фактором залишається ізоляція: від її якості та матеріалів залежить, наскільки швидко буде остигати тепла вода.

Экономичные водонагреватели

8 критерій: яке керування підійде


Є ще одне завдання, над яким варто задуматися. Який бойлер краще вибрати: механіку чи з електронікою? Прилади накопичувального типу можуть оснащуватися або просто перемикачами для регулювання, або обладнатися блоком з невеликим дисплеєм та клавішами. Електроніка в керуванні, як у моделі Gorenje OGB-100 SEDD/V9, вимагає більш дбайливого відношення, певних навичок взаємодії з приладами. Механіка проста і зможе витримати перепади електроенергії у мережі. Вона коштує набагато дешевше.

Електронний блок є програмованим. Є функція пам'яті, яка фіксує налаштування, що часто використовуються. Також бойлери оснащені опцією економії, коли можуть знижувати споживання електромережі до мінімуму. Вибір залишається за клієнтом, виходячи з вимог і здійснюється покупка.

Механическое и электронное управление бойлерами
Управління водонагрівачами

Корисно буде дізнатися “ТОП-10 виробників бойлерів: переваги та недоліки популярних моделей”

9 критерій: додаткові опції


Якщо бойлер купується для квартири, будинку зі стандартною мережею 220 В, то в комплекті з ним повинні йти вилка з кабелем живлення та спеціальний клапан. Він потрібний для безпеки всього приладу та нівелювання ризиків протікання через проблеми з тиском.

У комплекті до водонагрівача можуть йти крани або душі. Коли майбутній користувач вибирає модель бойлера, слід докладно розглянути, що виробник додає до приладу. Наявність корисних дрібниць дозволить відчутно заощадити на установленні.

Зазвичай до бойлера в комплект надають супутні елементи. Але частину деталей для повноцінного функціонування водонагрівача доведеться купувати самостійно. Виробники радять встановлювати фільтр, особливо якщо ТЕН "мокрого" типу, а також спеціальний пристрій для екстреного відключення від мережі у разі непередбачуваних ситуацій.

Бойлер в квартире

Щоб придбати відповідний бойлер, спершу необхідно продумати деталі. Враховуючи всі критерії, вибір буде оптимальним. Наприклад, для двох людей, які мешкають в однокімнатній квартирі, підійде прямокутний апарат не більше 80 літрів із горизонтальним розташуванням, щоб заощадити місце. Для сім'ї найкращим вибором буде слім-пристрій на 100-120 літрів з можливістю універсального установлення в будь-якому положенні. "Мокрий" ТЕН доведеться регулярно очищати, тому "сухий" тип нагрівача підійде краще. Такі прилади можуть служити довгі роки, саме тому до підбору апарата слід підійти з усією серйозністю.

Дивіться також: "Як вибрати бойлер"

Коментарі
Залиште коментар
Категорії