Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як можна використовувати компресор від холодильника в якості аерографа

Дата публікації: 03.07.2017 10:26
Дата оновлення: 15.12.2023 09:40

Аэрограф своими руками

Не поспішайте утилізувати старий холодильник, він вам ще знадобиться. Наприклад, його компресор можна використовувати так, щоб вийшов новенький, розкішний аерограф. З цим пристроєм можна за лічені секунди пофарбувати будь-яку поверхню: від застарілих меблів до різних дрібних деталей. Саморобний аерограф економічний і зручний, яке виготовлення не вимагатиме великих витрат – ні тимчасових, ні, тим паче, матеріальних.

Де знайти компресор для аерографа


Компресор для виготовлення аерографа знаходиться ззаду та внизу холодильника. Попитайте у знайомих – раптом раритет зберігається у них у гаражі чи коморі? Або пощастить ще більше – такі екземпляри можуть винести на вулицю через непотрібність, і ви придбаєте агрегат безкоштовно. Найімовірніший спосіб знайти старий холодильник – дати відповідний запит в інтернеті.
Пошук увінчався успіхом? Знімайте необхідний комплект. Щоб від`єднати компресор, озброїться спеціальними інструментами. Візьміть:

  • плоскогубці (бокорізи);
  • пару викруток — плоску та хрестову;
  • два ключі 12х14.

Аэрограф из компрессора

Процес від`єднання – справа не дуже складна, головне, провести її акуратно: сміття всередині компресора нашкодить приладу і назавжди виведе його з ладу.

Як від`єднати компресор. Поетапно.

Читайте також: Чим небезпечний ремонт холодильника?

Відступивши не менше 10-15 сантиметрів від кінця мідних трубок, що з`єднують агрегат із решіткою охолодження, перекусіть їх плоскогубцями. При цьому кінці трубки стануть сплюснутими – це дозволить не розлити олію при транспортуванні та убереже нутрощі компресора від бруду та сміття. Не перепилюйте та не відламуйте трубки – усередину потрапить металева стружка, а це небезпечно для життя приладу.

Порада: перевірити, чи є всередині агрегату сміття або металеві частинки, вилийте краплю олії на аркуш паперу – будь-яке сміття відразу буде помітне.

Аэрограф из мотора холодильника

Разом з компресором від`єднайте реле – невелику чорну (іноді білу) коробочку з проводами. Розкрутіть гвинтики-болтики, що кріплять компоненти до холодильника, та роз`єм, який з`єднує прилад із холодильником. Два дроти, що йдуть з компресора, можна просто перекусити – безпосередньо до вилки вони не йдуть і вже не знадобляться. Запам`ятайте, де у реле верх і низ – це стане в нагоді в наступній роботі.

Читайте також: Як вибрати морозильну камеру 

Останній етап «видобування» компресора – від`єднання його від тіла холодильника за допомогою ключів. Як правило, цей прилад кріплять 4 гвинти, болти та гайки, між якими прокладені гумові прокладки. Всі елементи кріплення заберіть із собою – без них не обійдеться майбутній монтаж.

Схема пристрою та підготовчі роботи


Перевірте на працездатність компресор, здійснивши контрольний пуск: під'єднати реле до компресора, розмістивши в положенні, в якому спочатку кріпилося до холодильника. Врахуйте: реле працюють завдяки земному тяжінню та нагріванню спеціальних металевих пластин – якщо змінити положення пристрою, воно спрацює неправильно або зіпсується.

Как создать аэрограф из мотора холодильника

Прикріпіть провід з вилкою до конструкції ізолентою, закріпивши нею ж місце кріплення дроту. Тепер прилад можна увімкнути в розетку. Не лякайтеся, якщо станеться невелика бавовна або пристрій заіскрить – винне велике навантаження. Справний компресор розмірено торохтить, випускаючи гаряче повітря з вихідної трубки.

Коли все запрацювало, можна розпочинати підготовку до збирання аерографа. Для цього на спеціальному авторинку або в магазині з автомобільними запчастинами придбайте необхідні деталі:

  • 1 літр моторного мастила – підійде мінеральне або напівсинтетичне. Якщо пощастить знайти продавця, який пропонує олію на розлив – беріть 500 мл, для невеликого компресора цього вистачить.
  • Гумова трубка довжиною один метр. Врахуйте, що її діаметр повинен бути не більшим і не меншим, ніж 4 міліметри. Щоб трубку було зручніше вибирати, захопіть з собою в магазин "недогризок" мідної трубки компресора – так ви не помилитеся з розміром.

Читайте також: Як зробити сушарку для фруктів із холодильника

  • 6 стяжних хомутів, які приміряють до купленої гумової трубки – в ідеалі хомути мають бути більшими в діаметрі.
  • Хлорвінілова трубка для склоомивача – вибирайте найпростішу. Мінімальна довжина – 2-3 метри, в іншому відштовхуйтеся від масштабів робочого місця та умов, у яких проводитимете фарбування.
  • Два фільтри для тонкого очищення: бензиновий та для дизельного палива. Ви відразу відрізните їх за зовнішністю: основою першого є гармошка, в дизельному ж стоїть сітка.
  • Герметик — Найнормальніший варіант виконаний з силікону. Він відрізняється максимальною густотою. Ідеально підійде сірий герметик – він краще захищає ніж чорний.

Что нужно для самодельного аэрографа

На зворотному шляху з магазину автозапчастин загляньте до господарського магазину та придбайте:
1. шнур з вилкою – за допомогою його ви під'єднаєте агрегат до розетки. Мінімальна довжина – 1,5 метра. Для більшого захисту та довговічності вибирайте шнур із подвійною ізоляцією;

2. вимикач світла — підійде звичайний одноклавішний. Для зовнішнього підійде деталь у закритому корпусі;

3. шурупи для дерева - 3,5 см та 3 см на 16.

Перед з`єднанням деталей в аерографі замініть у компресорі масло.

Компресори холодильників бувають циліндричними та горошковими. Перші зустрічаються в дуже старих холодильниках, а другі вже більш поширений сучасний вигляд.

Щоб замінити масло на нове, знайдіть збоку циліндричного компресора горловину, прикриту спеціальним болтом. Як і за старих часів, вона полегшить злив старого і затоку нової олії.

З горщиковими компресорами для олії доведеться помучитися, не просто знайшовши, а й відламавши окрему запаяну трубку. На цьому ще не все – без шприца або саморобної вирви з тонкої гумової трубки у вас не вийде заправити в нього олію.

Процес створення аерографа


Для майбутнього аерографа з компресора холодильника скористайтеся наведеною нижче схемою. Вона підійде для двох варіантів приладу одинарної дії, та подвійного – більш модернізовану версію.


 
Схема сборки аэрографа

1. Щоб реалізувати конструкцію, зробіть невелику підставку – тоді елементи схеми будуть закріплені, ніщо не впаде та не розіллється. Підставку зручно робити з легкого м недорогого листа ДСП, розмір якого залежить від параметрів ресивера (прилад, який регулює пульсацію повітря та вловлює краплі олії). Ресивер – це герметична місткість. У народі цієї функції використовують пластикові пляшки, харчові каністри різного розміру – прикріпіть місткість на ДСП-лист можна за допомогою металевих трубочок або дроту. Оптимальний розмір ресивера – 5 літрів. 

Читайте також: Як прибрати запах з холодильника

2. Після того, як місткість прикріплена, виконайте пару отворів у кришці каністри та вставте туди мідні трубки. Зсередини місткість заповнюють оксидною смолою, чекають на висихання і після цього наносять герметик. Ретельно закручують. Залишилось лише кілька кроків.

3. У готовій фанері (беріть екземпляр товстіший, не менше 9 міліметрів) закріплюються ніжки та просвердлюються спеціальні отвори під кріплення компресора. Поруч кріпиться пускове реле, вимикач для світла та мережевий шнур. Для кріплення останнього використовуйте спеціальний хомут для кріплення до фанери, щоб він не вирвався із кріплення вимикача.

Порада: агрегат із краю фанери – це полегшить процес заміни олії.

4. Після того, як всі електричні прилади закріплені, розпочніть монтаж частини системи, що залишилася. На вході компресора закріпіть бензиновий фільтр, який убезпечить прилад від пилу та сміття.

5. З`єднайте вихід компресора та вхід ресивера гумовою трубкою та хомутами. До виходу ресивера прикріпіть дизельний фільтр.

Проверка работы аэрографа

6. Після того, як усі деталі збирання з`єднані та закріплені, аерограф потрібно включити та оцінити його функціонал. Якщо в трубках шипить повітря, а компресор працює все зроблено правильно. Але відразу ж братися до роботи не рекомендується – особливо якщо при монтажі застосовувався силіконовий герметик – знадобиться кілька днів, щоб дати йому висохнути.

Таким чином, зробити аерограф для фарбувальних робіт не складає труднощів, особливо враховуючи, скільки грошей ви заощадите. Компресор з холодильника, що ВІДСЛУЖИВ, – потужна база для нового агрегату, яки чудово впорається з грубими та масштабними роботами, заощадивши своєму власнику багато часу.

Дивіться цікаве відео: Як зробити аерограф із компресора від холодильника

Коментарі
Залиште коментар
В
04.07.2017 02:47

Попробую реализовать проект - компрессор для аэрографа найти не проблема, ведь на даче завалялся ненужный холодильник. Для моих задач достаточно прибора одинарного действия, благодаря видео затруднений с его созданием не должно возникнуть.

P
04.07.2017 02:15

Хорошая статья, но, мне кажется, не из разряда "раз-два и готово". На описанные действия придется потратить немало времени, а человек, не хорошо знакомый с инженерным делом, будет вынужден приложить еще больше усилий. Тем не менее, полагаю оно того стоит, все таки хорошая денежная экономия.

В
04.07.2017 01:52

Привлекла возможность получить такое устройство с минимальными затратами. Интересно, что до знакомства со статьей даже не задумывался, что созданный своими руками аэрограф будет совсем не лишним в доме, достаточно востребованным.

Категорії