Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати вентилятор для дому — 8 підказок

Дата публікації: 22.08.2022 14:57
Дата оновлення: 31.10.2022 13:10

У довгостроковій перспективі найкраще з охолодженням повітря справляється кліматична техніка. Устаткування такого типу дороге, установка складна. Простішим і компактнішим рішенням вважається вентилятор. Він дешевше, його можна переносити, переставляти та перевозити. Відмінно підійде для тимчасового житла, де немає кондиціонера.

Вентилятор для квартири

Який краще вибрати вентилятор: розбираємося з видами

Окрім звичного вентилятора з лопатями, є багато інших типів. У квартирах та інших житлових приміщеннях використовуються вентилятори-колони, безлопатеві моделі.

Вентилятор з кількома лопатями, що крутяться навколо осі, називають осьовим. Рухаються лопаті завдяки мотору і створюють потік повітря перпендикулярно до осі. Бувають підлогові, стельові, настінні, настільні та ручні. Лопаті завжди захищені кожухом або решіткою, щоб захистити людей від травм, а прилад від ушкоджень.

Осьовий вентилятор з 4 лопатями

Вертикальні вентилятори чи вентилятори-колони працюють без лопатей. У таких пристроях відбувається забір повітря через отвори, а двигун виштовхує повітря вже у потрібному напрямку потужнішим потоком. У такий спосіб забезпечується циркуляція повітря.

У більшості випадків це підлогові пристрої, щонайменше — ті, що кріпляться на стіну: горизонтально і вертикально.

Вертикальний вентилятор-колона

Безлопатеві вентилятори працюють за принципом ежектора — де відбувається передача кінетичної енергії через перепад тиску. За допомогою двигуна відбувається забір повітря. Він проходить через рамку і так виходить потік.

Безлопатевий вентилятор

Такі прилади безпечні та виглядають мінімалістично. Ще з переваг можна виділити сильну та рівномірну подачу повітря.

Для прикладу: Кондиціонер з очищенням та зволоженням повітря — 4 причини придбати

Як правильно вибрати вентилятор для підлоги: головні вимоги

Щоб підлоговий вентилятор ефективно виконував свою роботу і не створював незручностей, потрібно звертати увагу на три параметри:

  1. Стійкість — варто переконатися, що підставка добротна і її не так легко перекинути. Особливо важливою є безпека, якщо в приміщенні маленькі діти або домашні тварини.
  2. Кут повороту — важливо передбачити місце біля розетки, щоб робоча зона вентилятора була якнайширшою і спрямована у бік робочого або іншого місця перебування.
  3. Потужність — ефективна для площі кімнати. Якщо приміщення дуже велике, одного вентилятора може бути недостатньо.

Додаткові функції, наприклад, таймер, керування з пульта або смартфона не обов'язкові, але користуватися вентилятором буде набагато зручніше. Особливо, якщо вентилятор стоїть далеко від робочого місця.

Особливості конструкції

Конструкція та зовнішній вигляд значно відрізняються залежно від типу вентилятора та його розташування.

Підлоговий осьовий вентилятор завжди складається з ніжки, керування, мотора, самої осі з лопатями та захисного кожуха. Через необхідність захисту на лопаті, зовнішній вигляд не дуже привабливий і робить прилад досить потужним. Крім того, така конструкція може давати додаткові шуми та вібрацію. Якщо осьовий вентилятор розміщується в недоступному місці, наприклад, на стелі, він не захищається додатковою решіткою, а найчастіше поєднується з люстрою.

Стельовий вентилятор

Вентилятори-колони складаються з невеликого корпусу з решіткою, електродвигуна, системи керування. Займають менше місця, можуть використовуватись на підлозі або кріпиться на стіну. Легко вписуються у будь-який інтер'єр.

Безлопатевий вентилятор складається з двигуна турбіни, підставки чи ніжки, рамки-дифузора. Займає мало місця і може бути найрізноманітнішою формою.

Читайте також: Що краще — тепловентилятор або конвектор: 4 тези для роздумів

Потужність та продуктивність: у чому різниця?

Обидві величини впливають на силу подачі повітря. Коли говорять про потужність, мають на увазі електроенергію, що споживається. Аеродинамічні втрати та тертя не враховується. Чим вища потужність, тим інтенсивніший потік повітря можна отримати, але й витрата енергії збільшаться.

Під продуктивністю мається на увазі, скільки повітря вентилятор може перемістити за певний час. Саме від цього показника залежить, наскільки сильним буде відчуття прохолоди в кімнаті.

Потужність вентилятора регулюється

У різних типів вентиляторів може бути різна продуктивність та однакова потужність.

Потужний вентилятор може споживати багато енергії, але працювати марно. Втрачати свою продуктивність через силу тертя, неправильну конструкцію, маленькі та вузькі лопаті. А висока продуктивність показує можливості вентилятора, які отримує від нього користувач. У цьому вся різниця цих двох величин.

Лопаті: розмір, кількість, форма

Запитуючи, скільки лопат краще для вентилятора, важливо враховувати не тільки кількість, а й розмір, форму. Від цих показників залежить його ефективність та рівень шуму.

Будь-який вентилятор з лопатями видаватиме шум. Але на рівень гучності впливає матеріал, з якого виготовлений пропелер: пластиковий менш шумний, ніж металевий.

Форма повинна сприяти покращенню аеродинамічних показників, забезпечувати хороший забір повітря і при цьому зменшувати опір. Серед різних моделей зустрічаються плоскі, вигнуті, обтічні форми або вигнуті дугою варіанти. У домашніх вентиляторах найчастіше використовується від 3 до 6 лопатей. Вентилятор з великим і широкими лопатями менше шумить і краще охолоджує у порівнянні з пристроями компактних розмірів. Оптимальний діаметр лопатей для побутових моделей — 100-160 мм.

Рівень шуму

На рівень шуму впливають тип, розміри, наявність та кількість лопатей, конструкція, якість складання. Але найбільш вагома потужність. Чим потужніший пристрій, тим більше шуму видає. У технічних характеристиках до приладу слід вказувати, наскільки гучно працює модель. Оптимальний рівень 25-30 Дб. У магазині завжди можете попросити увімкнути вентилятор, щоб перевірити, наскільки він гучний.

Настільний осьовий вентилятор

Щоб зменшити гучні звуки, можна використовувати різні швидкості, періодично відключати прилад або використовувати режим, який імітує періодичні пориви вітру. Альтернативою вентиляторів компактності, але з меншим шумом, може стати мобільний кондиціонер.

Порівняйте: Чи варто купувати мобільний кондиціонер: 9 аргументів «за» та 2 «проти»

Можливості регулювання

Управління вентиляторів буває механічним або електронним. Механічні моделі дешевші. Режими регулюються кнопками чи регулятором. Такий тип управління інтуїтивно зрозумілий, його простіше відремонтувати самостійно у разі зламання.

Електронне керування підійде тим, хто цінує функціональність. Тип керування може бути кнопковим або сенсорним. Такі вентилятори часто оснащені датчиками та дисплеєм. Деякі моделі підключаються до смартфона або керуються голосом. Зручно, коли у комплекті йде пульт дистанційного керування.

Швидкості та режими

У більшості вентиляторів передбачено щонайменше три різні швидкості — низька, середня та висока. У більш розвинених моделях є можливість плавного регулювання швидкості, щоб налаштувати свої переваги. Різні рівні швидкості допоможуть відрегулювати прилад для підтримки комфортного мікроклімату: від відчуття прохолоди до інтенсивного обдування.

Підлоговий осьовий вентилятор

Різні режими дозволяють змінювати кут повороту по горизонталі від 90⁰ до 360⁰ та нахилу вентилятора по вертикалі до 180⁰.

Безпека

Найбезпечніший — безлопатевий вентилятор. Такий не нашкодить користувачеві, меншою мірою схильний до пошкоджень при падінні або попаданні разом з повітрям сторонніх предметів.

Найбільш небезпечним вважається вентилятор із лопатями. Варто звертати увагу, наскільки дрібні осередки у сітці кожуха. Це допоможе уникнути попадання сторонніх предметів та травм. У разі попадання вовни та волосся обладнання швидше виходить з ладу.

Вертикальні вентилятори не є небезпечними для людини, але при падінні можуть пошкодитися.

Функціонал: без чого не обійтися і чим можна знехтувати

Потужність, продуктивність, наявність різних швидкостей та режимів — основні параметри, які важливі для коректної роботи. Решта лише підвищує комфорт і залежить від переваг користувача.

Сюди можна зарахувати:

  • можливості керування;
  • таймер, підсвічування, автоповорот;
  • функції іонізації чи зволожувача.

При виборі пристрою не варто нехтувати безпекою, стійкістю приладу та якістю матеріалів. На інші характеристики звертають увагу, виходячи із завдань, які вентилятор повинен вирішувати.

Вже писали: Миття повітря або зволожувач: у чому різниця між 2 девайсами

Підбиваємо підсумки: який вибрати вентилятор для дому

Замислюючись над тим, як вибрати вентилятор, першочергово варто вирішити, який тип пристрою більше підходить саме вам. Порівняльна таблиця допоможе розібратися, чим вони відрізняються:

 
Осьовий Колонного типу Безлопатевий
Кут обдування більше менше менше, але потік повітря сильніший
Габарити громіздкий компактний компактний
Регулювання висоти часто є ні залежить від моделі
Рівень шуму гучний менш гучний гучний
Безпека небезпечний безпечний безпечний
Стійкість залежить від основи нестійкий стійкий
Зовнішній вигляд застарілий сучасний футуристичний
Ціна від недорогих до дуже дорогих середні дорогі

Потужність, продуктивність, наявність додаткових функцій можуть відрізнятися кожному за типу залежно від моделі.

Цікаво: Як охолодити кімнату без кондиціонера: 10 лайфхаків

Коментарі
Залиште коментар
Категорії