Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як перевірити ноутбук під час покупки: 10 прописних істин для нових і вживаних лептопів

Дата публікації: 05.08.2020 14:07
Дата оновлення: 05.08.2020 14:07

Бажання заощадити цілком розумно, якщо знаєш і розумієш, що купуєш. А якщо брати ноут «наосліп», та ще б/у і задешево, тут-то і дивіться в обидва, щоб не довелося носитися з ним, як самі знаєте хто. перевіритиноутбук при покупці і за якими критеріями це зробити, описуємо в статті.

Ось вам попалася підходяща модель. Що з нею робити далі?

Візуальний огляд

Насамперед потрібно оглянути девайс. Добросовісний продавець зобов'язаний показати його в усій красі. Причому не важливо, новий ноут або б/у, якщо магазин не хоче продемонструвати лептоп до покупки, це повинно насторожити.

 визуальный осмотр ноута при покупке

Єдиний виняток – топові гаджети за попереднім замовленням. Зазвичай магазини запускають попередні замовлення відразу після презентації, але ще до офіційного старту продажів. Попередні замовлення формують попит на пропозиція, запрошення, речення. Відповідно, допомагають зрозуміти, скільки ноутов брати для першої партії поставки.

Друге, потрібно перевірити корпус на наявність подряпин, вм'ятин і цілісності захисного покриття. Якщо ноут виглядає так, що його нещадно юзалі, швидше за все так воно і є. Або їм постійно користувалися, або ж це був виставковий зразок. Хоч як би запевняв продавець в зворотному – довіряйте своїм очам.

Краще віддавати перевагу акуратно «намарафеченной» техніці при покупці б/у. Це означає, що користувач здував з пристрою пилинки. Або ж можна вимагати знижку. Продавці охоче йдуть на поступки, продаючи техніку з невеликими дефектами в розділі «уцінки».

Пізнавальна стаття: Ксяомі Air або Макбук Air – що краще: 12 відмінностей за правилами пристойності

Комплектація

Комплектуючі потрібно перевіряти, чи не відходячи від продавця. Якщо ж замовлення було зроблено онлайн, бажано записати розпакування на камеру. Інакше ваші доводи про відсутніх компонентах нічим буде підтвердити. Словам не дуже-то і вірять.

 комплектация ноутбука

В базовий комплект до ноута зазвичай входять шість складових.

  1. Зарядка.
  2. Технічний паспорт.
  3. Гарантійний талон.
  4. Інструкція по застосуванню.
  5. Набір з драйверами і флешка або DVD з ОС

Решта фішки по типу навушників, мишки і перехідників – за бажанням бренду або продавця.

Буде коннект: 5 дієвих способів, як підключити телевізор до комп'ютера

Робота ноутбука

Хто б і що б вам не говорив, важливо побачити стан пристрою в роботі. Тоді відразу зрозумієте, чи варта ця угода витрачених коштів, часу і сил. А то деякі ноути починають плюватися термопастой з усіх приводів і щілин навіть при включенні простого текстового редактора. Щоб уникнути таких казусів, потрібно провести тест.

ноутбук в работе

Основні маніпуляції зібрані в таблиці:

Дія
Як відбувається Чому потрібно
Перевірка екрану Завантажуються спеціальні тести для перевірки частоти зміни картинки і відсутності битих пікселів. Ними можуть бути спеціальні програми по типу Dead Pixel Tester, IsMyLCDOk або просто будь-яке відео з YouTube для «перевірки битих пікселів» Перевіряється цілісність екрану і загальну якість матриці
ПеревіркаклавіатуриІ тачпада Клава і тачпад тестується на справність і швидкість реагування Чим швидше вони відгукуються – тим простіше буде робота
Перевірка інтерфейсів Перевіряється стабільність з'єднання Порти не повинні люфтіть, а віртуальні по типу Wi-Fi і Bluetooth – швидко коннектіться і ловити навіть слабкий сигнал
Плавність роботи і завантаження ОЗП Система «завантажується» спеціальними тестами або включається «ненажерлива» гра Можна вмикати кілька додатків відразу, операційна система не повинна зависати
Перевірка відеокарти Можна буде грати в комп'ютерні ігри і дивитися 4К і 8К відео зі швидкістю зміни кадрів 60 або 120 к/с
Перевірка звуку чи включаються спеціальні тести (досить ввести запит в пошуковій системі «тест для навушників», «тест звуку» і включити будь-яке відео) або музика, з хорошим промальовуванням частот З якісної аудіосистемою можна слухати музику і дивитися фільми навіть без сторонньої апаратури
Тести жорсткого диска Перевіряється синтетичними тестами або вбудованим функціоналом компа Чим крутіше диск, тим плавніше і швидше вантажиться інфа, а значить при роботі з масивними файлами, базами даних і великими додатками, що не буде лагов

Цікава стаття: Як поліпшити охолодження ноутбука – 5 способів

Включення ноута

Лептоп має включатися швидко, одним дотиком. Швидкість завантаження залежить від того, на якому типі внутрішнього або зовнішнього диска розташована ОС:

  1. HDD активується за 15-20 секунд.
  2. SSD приходить в готовність за 5-10 сек.

включение ноутбука

Швидкість подгруздкі додатків теж залежить від того, на якому диску вони знаходяться. Тому краще оснастити відразу двома робочими жорсткими дисками:

  • на SSD розмістити систему, ненажерливі програми та найважливіші файли (вони досить дорогі, не кожному доцільно купувати диск на 1 Тб);
  • на HDD зручніше зберігати другорядні файли і програми.

На замітку: ТОП-10 ноутбуків до 10000 гривень – рейтинг популярних моделей

Робота Wi-Fi

Варто попросити продавця підключити ноут до найближчого Wi-Fi. Або самому роздавати інтернет з телефону, ставши мобільного точкою доступу.

работа wi-fi в ноутбуке

Спробуйте відходити з ноутом від «точки інтернету»: хороший модем буде ловити мережу, навіть на відстані від роутера 40-50 метрів. Варто враховувати, що огорожі і стіни зменшують радіус дії. Тому в реальності 25-30 метрів – теж хороший результат.

Подібний тест потрібно провести і з Bluetooth. Можна спробувати приєднатися до девайсу, що знаходиться в тих же 40-50 метрах. Але все одно буде чудово, якщо ноут бачить смартфон або гарнітуру на відстані 10 метрів. Фізичні порти перевіряються роботою кабелями з потрібним роз'ємом.

Читайте: Як дізнатися IP адреса свого комп'ютера: 10 підказок

Перевірка клавіатури ноутбука

Якщо працездатність і фішки тачбара – справа другорядна, клавіатура повинна бути ідеальною. Її можна протестувати двома способами.

  1. Зайти в текстовий редактор і по черзі натискати всі клавіші або вводити перевірочні фрази (знайти їх можна в інтернеті). Є ризик пропустити пошкодження декількох функціональних клавіш.
  2. Ввести в пошуковику «перевірка клавіатури» і перейти на будь-який з сайтів для тесту швидкодії клави.

проверка клавиатуры на ноутбуке

Тачпад має в точності дублювати роботу миші, а саме:

  • проводити натискання лівої і правої кнопки мишки;
  • вибирати декілька файлів відразу;
  • переміщати курсор по екрану.

Функція мультитач взагалі полегшує завдання. Спеціальні жести на тачбаре дисплеї) допомагають змінити масштаб, перемикатися між вікнами і навіть робочими столами.

Цікава стаття: Як вибрати ноутбук для студента по 10 критеріям: кращі ноутбуки для навчання

Стабільність роботи відеокарти

Від цієї комплектуючої залежить плавність зображення в іграх, і можливість дивитися контент з високим fps (показником кадрів в секунду). Перевірити відяху можна 2 способами:

  • «на живця», запустивши ненажерливу 3D-гру за типом Overwatch Legendary Edition. Якщо карта і процесор працюють нормально, лагов не буде. Якщо ноут почне перегріватися або вимкнеться – краще забути про покупку;
  • спеціальними тестами по типу AIDA64, MSI Afterburner, GeForce Experience і т.д.

 работа видеокарты на ноуте

Хороший ноут повинен витримати запрограмовану навантаження і при цьому не дуже нагріватися. Як тільки температура наближається до 50-60° С, він повинен вмикати охолодження. Найчастіше це виражається в шаленій роботі вентилятора.

Якщо раптом тест покаже температуру вище 100° С, потрібно відразу припинити експеримент. Інакше може статися непоправне. Зазвичай в таких випадках комп включає термозахист і вирубується сам. Заощадити тут не вийде: якщо лептоп тупить вже при покупці, далі буде тільки гірше. Краще відразу брати нормальний пристрій.

Вивести на максималки: Як збільшити продуктивність ноутбука – 8 способів

Звук

Перед покупкою потрібно обов'язково оцінити параметри звучання. Далеко не завжди можна буде користуватися додатковими колонками. Тому вбудовані динаміки повинні видавати потужний звук.

звук ноутбука

Не варто чекати від ноута якість кінотеатру. невеликого розміру, колонки тут не найсильніші. Якщо же пристрій тріщить вже на середній гучності, нечутно якусь групу частот, або ноут на максималку тихіше мобілки, краще не ризикувати з купівлею.

В тему: Рейтинг потужних ноутбуків – 10 популярних моделей

Тестування якості акумулятора

Головна відмінність ноута від компа – в його автономності. Тривалу автономну роботу може забезпечити тільки якісний акумулятор.

тестирование качества аккумулятора ноута

Тому перед покупкою потрібно обов'язково перевірити те, як лептоп тримає заряд при різних процесах. Зробити це можна знову-таки двома способами, описаними в таблиці:

Метод перевірки
Як робити
В роботі Запустити браузер з текстовим редактором і подивитися, як швидко розряджається ноут. Якщо за півгодини батарея села на 2-5%, все ОК. Якщо ж лептоп сіл на 10% і більше – не Ок. Це ознака спочатку поганий або сіла батареї.
Єдиний виняток – ігрові ноути на Windows. Через свою потужності вони швидко з'їдають акуум, тому їм простітелен розряд на 7-10% за 30 хвилин
ЗА допомогою спеціальних тестів Потрібно запустити один з тестів батареї. Найчастіше користуються додатками для перевірки Battery Bar, BatteryMon, Battery Cat. Вони швидко визначать її реальний вік, потужність і автономність

Важливо: при покупці б/у ноута потрібно розуміти скільки років користувалися лептопом. Аккумм «живе» 3-4 роки, тому девайс 5-6 річної фактично на знос.

На зарядному блоці не повинно бути слідів розтину, інакше ризикуєте придбати перепаять ким-завгодно модель. Ну а нести відповідальність за таку «саморобку» ніхто не буде. Так що, якщо не хочеться відмовлятися від конкретного б/у лептопа, але бентежить зарядка, будьте готові до покупки нової батареї.

Бюджетний вибір: Як вибрати хороший недорогий ноутбук за 4 критеріями – поради від професіоналів

Перевірка жорсткого диска

На диску зберігається вся інформація: від системних даних для запуску системи, до улюбленої музики і фото.

проверка жесткого диска ноутбука

Купуючи ноут, потрібно обов'язково перевірити жорсткий диск – щоб він зламався в найнесподіваніший момент.

Як протестувати працездатність вінчестера, дивіться в таблиці:

Метод перевірки
Як робиться
Через BIOS При включенні компа потрібно затиснути кнопку виклику меню (частіше за все це Del, F2, F8 або Esc). Далі потрібно перейти у вкладку «Primary Hard Disk Self Test» і включити тест
Через командний рядок Потрібно зайти в командний рядок (досить натиснути Win + R, ввести в рядок пошуку cmd і натиснути OK).
В самої командної рядку потрібно ввести «CHKDSK» і підтвердити дію кнопкою Enter.
Для перевірки диска і виправлення логічних помилок на ньому, необхідно скористатися командою «chkdsk C:/F/R», де С – ім'я потрібного диска
Через «Мій комп'ютер» Натиснути на робочому столі ярлик «Мій комп'ютер», клікнути на потрібний диск правою кнопкою мишки і вибрати «Властивості». Перейти у вкладку «Сервіс» і відзначити ті пункти, що з'явилися на моніторі.
Після натискання «Пуск», комп увімкнеться знову і почнеться тест
Через спеціальні утиліти Завантажити одну з програм для перевірки жорсткого диска за типом Victoria, Seagate SeaTools, Western Digital Data Lifeguard Diagnostic або HDD Scan. Далі слідувати їх інструкціям

Софт для тестування ноутбука перед покупкою

Необов'язково тестувати лептоп вручну, можна запустити проги, які зроблять все самі. Нижче зібрано основний софт комплексної перевірки ноута.

  1. CrystalDiskInfo – розповість всю таємницю про жорсткому диску.
  2. Aida64 – протестує зношеність батареї, прочекали підключення девайси і інше. В тому числі, проведе стрес-тест, який покаже, як ноут витримує високі навантаження.
  3. SSDLife – перевірить твердотільний SSD накопичувач на сумарний час роботи, кількість включень і ресурс жорсткого диска.
  4. HDDScan – проведе комплексну перевірку звичайного HDD-диска.
  5. PCMark – платна програма прожене девайс через десятки різних тестів.

В принципі, перевірка ноута перед покупкою – справа хоч і просте, але скрупульозне. Благо, що малозатратне за часом: буквально 40-50 хвилин. Зате потім будете користуватися ноутбуком роками.

Удачі!

ДО слова: Що краще вибрати – ноутбук або планшет: 4 пункту для порівняння

Коментарі
Залиште коментар
Категорії