Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як підключити колонки до телевізора – всі способи для 6 типів динаміків

Дата публікації: 21.05.2020 08:47
Дата оновлення: 21.05.2020 08:47

Хороші зовнішні динаміки поліпшать звук навіть старого телевізора. Якісні колонки додадуть реалістичності будь аудіодоріжці – головне, правильно підключити їх до основної техніки. Як це зробити – розказано нижче.

подключение колонок к телевизору

Які типи роз'ємів існують

 аудиоразъемы телевизора

Незважаючи на різноманітність аудіосистем, сьогодні існує всього 5 основних типів підключення, так як інші або застаріли, або ще не стали популярними.

Тип роз'єму
Як впізнати Коли використовувався Які перехідники потрібні
RCA (тюльпан) 3 роз'єми червоного, жовтого і білого кольори, що знаходяться поруч. Зараз потрібні перших два – вони відповідають за лівий і правий канали відповідно. Білий роз'єм відповідає за передачу відео. Найпоширеніший порт для конекту акустичних систем і відеоплеєрів для телевізорів, випущених після 80-х. Ніякі. Щоб підключити колонки до такого телевізору, як LG32LM6300PL, слід знайти червоний і жовтий роз'єми
TRS Mini Jack/3.5 мм-порт Штекер кабелю діаметром в 3,5 дюйма вставляється в порт, позначений «навушниками». Найпоширеніший побутової аудіороз'єм на час написання статті. Для сучасних телевізорів – ніякі. Для ТВ, випущених в кінці 90-х, знадобиться AUX-кабель або TRS-RCA перехідник.
Пряме підключення Зрозуміти, що телевізор підтримує пряме підключення, можна за спеціальними затискачів, куди будуть вставлятися аудіопровода, що йдуть від колонок Рідкісний метод підключення, зустрічається у старих колонок і ТБ. Підключаються виключно безпосередньо. Перехідників немає.
HDMI Роз'єм схожий на USB-порт, тільки трохи іншої форми і підписаний зверху HDMI. Найпопулярніший Тв-Роз'єм Для моделей, що випускаються з 2010 року. Існує безлічперехідників, які вибираються, виходячи з типу апаратури.
Bluetooth Зрозуміти, чи підтримує ТВ Bluetooth, можна, порившись в інструкції або налаштуваннях телевізора. Технологію підключення можна знайти в самих сучасних телевізорах і колонках, якSONY 49XF7596. Перехідники не потрібні, так як все робиться без проводів. У рідкісних випадках колонки можуть йти з USB-заглушкою з драйверами всередині. Тільки в цьому випадку може знадобитися перехідник на USB

Як підключити колонки до телевізора

При підключенні аудіопристроїв до ТВ потрібно враховувати їх тип. Виходячи з цього параметра потрібно підбирати кабелі та перехідники.

Колонки діляться на 6 видів, про які докладніше йтиметься нижче.

Активні колонки

подключение активных колонок к телевизору

Колонки з підсилювачем, які працюють від мережі або акумулятора і батарей. Динаміки підключаються без використання перехідників і доп. пристроїв. Є 3 види роз'ємів активних колонок:

  1. RCA або «тюльпан» – лівий і правий канали підключаються в червоне і біле гніздо у ТВ відповідно.
  2. TRS або Mini Jack – популярний роз'єм у домашніх колонок. Якщо біля телевізора немає такого роз'єму, слід придбати AUX-провід, завдяки якому пристрої зможуть підключитися один до одного.
  3. Пряме підключення – зустрічається рідко. Список дозволених перехідників до моделі, як правило, прописаний в інструкції.

Стаття для допитливих: Детальна інструкція на 4 пункти, як підключити бездротові і дротяні колонки до ноутбука

Пасивні колонки

подключение пассивных колонок к телевизору

Ні вбудованого підсилювача, тому потрібно бути впевненими, що підключена техніка потягне їх. У більшості телевізорів присутні підсилювачі, але їх може не вистачити для акустики. За правилами, потужність підсилювача повинна бути більше на 30%, ніж у колонки. Чим могутніше підсилювач, тим краще.

Опір динаміків повинно відповідати вихідному опору підсилювача. Крім цього, слід дотримуватись полярності (плюс до плюса, мінус до мінуса), інакше звук буде гірше, ніж задумано. Якщо динаміків в комплекті більше 2 штук, доведеться докуповувати AV-ресивер, який поєднає сигнал динаміків і перетворює їх лінійно.

Деякі підсилювачі оснащені ресивером, що дозволить заощадити гроші на перехідниках. Для власників сучасних телевізорів бажано придбати підсилювач з HDMI-роз'ємом – так звук буде передаватися в максимальній якості.

Пізнавальна стаття: Активні і пасивні колонки – в чому різниця: 3 критерію вибору

Музичний центр

подключение телевизора к музыкальному центру

Зазвичай вони оснащуються AUX-виходом, який також використовується в автомобілях. Для конекту до ТВ досить купити AUX-кабель і провести такі дії:

  1. З'єднати ТВ і центр. Підключати шнур потрібно до гнізда OUT на центрі і In в ТВ.
  2. Приєднати колонки до музичного центру.
  3. Включити обидва пристрої.

Іноді центри Коннект через «тюльпан» і міні-джек. Логіка підключення та ж – порт Out на передавальному сигнал пристрої, роз'єм In – на приймаючому.

Корисна стаття: краще: саундбар, музичний центр або акустична система – огляд 3 опцій

Складова стереосистема

 подключение составной стереосистемы

Один з незвичайних методів, як підключити колонки до телевізора Samsung 32N4510 або до іншої моделі. Система буде видавати кращий звук, ніж в звичайних динаміках, але трохи гірше, ніж при використанні домашнього кінотеатру. Вона складається з підсилювача, пасивних колонок і сабвуфера.

Для конекту стереосистем використовується SCART-роз'єм – сьогодні він зустрічається рідко. Проблема конекту вирішується покупкою перехідника SCART- «тюльпан» або SCART – Mini Jack.

На замітку: Правильна настройка акустичної системи на ПК – інструкція в 2 розділах

Домашній кінотеатр

подключение домашнего кинотеатра к телевизору

Зможе надати кращий звук будинку, тому професіонали намагаються використовувати в якості колонок домашній кінотеатр. Перед підключенням системи з сабвуфером до телевізора слід детально вивчити інструкцію. У керівництві користувача описані можливі перехідники, які можна використовувати з цією моделлю.

Важливо: Перш, ніж з'єднати пристрою, їх слід знеструмити, інакше велика ймовірність короткого замикання.

Домашній кінотеатр сабвуфером дозволить зануритися в світ на екрані телевізора. Хороші аудіосистеми передають найдрібніший шерех, який змінить сприйняття фільму або гри.

Читайте: Відповіді на 2 популярних питання про сабвуфере – що це і навіщо він потрібен

Для конекту домашнього кінотеатру варто використовувати HDMI-кабель – тоді якість звуку досягне максимально можливого рівня в побутовій середовищі. Якщо ж кінотеатр старий і не має такого порту, слід прочитати інструкцію і вибрати серед можливих варіантів конекту ті, які не будуть «жувати» звук.

Алгоритм підключення:

  1. З'єднати колонки і сабвуфер.
  2. Підключити до ресивера.
  3. З'єднати ресивер з підсилювачем.
  4. Підключити підсилювач до ТВ.

Як правило, після цих кроків не потрібно проводити ніяких додаткових налаштувань – досить тільки включити систему в електричну мережу. Але краще переглянути інструкцію. Якщо вона вказує наявність доп. налаштувань, їх слід провести.

Бездротові колонки

подключение беспроводных колонок к телевизору

Багато телевізорів мають Bluetooth, навіть моделі без Smart TV. Алгоритм конекту ТВ і бездротових колонок однаковий, але може відрізнятися від моделі до моделі:

  1. Включити ТВ.
  2. Зайти в налаштування і включити Bluetooth.
  3. Знайти готові до підключення блютуз-пристрої.
  4. Знайти колонку і синхронізуватися.

Якщо динаміки НЕ синхронізуються, варто спробувати інший метод підключення, який буде вказано в інструкції до ТВ.

Цікава стаття: Що таке портативні колонки – як вибрати портативну колонку по 11 параметрам

Різновиди кабелів

кабели и переходники для подключения колонок к телевизору

Найзатребуваніші шнури для підключення колонок до ТВ:

  • HDMI - використовуються, коли у обох пристроїв є HDMI-роз'єми. Він передає аудіо і відео з оригінальним якістю, не спотворюючи нічого.
  • HDMI – mini, micro HDMI використовується в портативних девайсах для економії місця. Якість аудіо трохи гірше HDMI, але все ще на високому рівні.
  • HDMI-DVI- ПРОВІД, який використовується для конекту сучасної техніки до старого телевізора або монітора. DVI відомий, як «кабель з гвинтиками» – він передає як зображення, так і звук.
  • SCART - ще один «динозавр» зі світу кабелів, раніше використовувався для передачі відео і аудіо. Сьогодні таку техніку майже не зустрінеш, тому доведеться шукати перехідник на потрібний роз'єм.
  • 3.5mm Stereo - класичний аудіороз'єм, що використовується в більшості комп'ютерних колонок і дротових навушників.
  • RCA - знаменитий «тюльпан», що зустрічається у всіх телевізорів, випущених з 80-х років.
  • USB - зустрічається в бездротових динаміках або недорогих активних колонках. Роз'єм мається на більшості телевізорів, випущених після 2010 року.
  • Micro USB такі кабелі рідкість в ТВ, так як зазвичай вистачає класичного USB.
  • Lightning - використовується для підключення Apple-техніки. Залежно від підключається техніки, можуть знадобитися ще перехідники.
  • AUX - провід, що з'єднує пристрої з міні-джек портом і ТБ з «тюльпаном». Додаткові перехідники не потрібні.

Корисна стаття: вибрати акустичну систему: 3 критерію

Є багато способів конекту динаміків з ТВ – процес залежить від того, яка аудіоапаратура підключається. Щоб бути впевненими в позитивному результаті, слід використовувати тільки якісні дроти і перехідники. Хороші шнури не обов'язково дорогі, але вони відрізняються від інших безліччю позитивних відгуків.

Коментарі
Залиште коментар