Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

ЯК ЗЛИТИ ВОДУ З ВОДОНАГРІВАЧА АРІСТОН ТА ІНШИХ: 8 КРОКІВ

Дата публікації: 20.05.2020 10:57
Дата оновлення: 20.02.2023 13:07

Питання руба: «Чи треба зливати воду з водонагрівача?». Так треба. Виробники радять щорічно чистити бак, а за необхідності, і міняти анод. Тоді збільшується час служби пристрою. Як правильно це зробити – нижче у статті.

Целесообразность очистки водонагревателя — отложения на тэне

Читайте: ЯК КОРИСТУВАТИСЯ БОЙЛЕРОМ. ПРАВИЛА ЕКСПЛУАТАЦІЇ: 3 ОСНОВНИХ ПУНКТІ

Навіщо потрібен злив води з водонагрівача

На те є 4 причини.

  1. Видалення відкладень.
  2. Чистка Тена або його заміна.
  3. Підготовка системи водопостачання для зимової консервації дачного будинку.
  4. Заміна анода.

У нагрівачах, встановлених у дачних спорудах, краще зливати воду на зиму в тому випадку, якщо приміщення не опалюватиметься.

Щоб почистити бойлер Ardesto EWH-100ACWMI будь-який інший, рекомендується переконатися, що минув термін гарантії обслуговування (інакше краще звернутися за допомогою до фахівців). Слід ретельно вивчити інструкцію, щоб не натрапити на несподівані інженерні рішення.

При зливі необхідно враховувати конструктивні особливості бойлера. Трубка для подачі води закінчується у нижній частині ємності. Зовні у неї кільце синього кольору. А патрубок евакуації рідини майже досягає бані пристрою (має зовні червоне пластикове кільце). Тому злив води з настінного водонагрівача здійснюється через вхідний патрубок при одночасному надходженні повітря у вихідний.

Бойлер: схематическое  устройство

Перед тим, як злити воду з водонагрівача, краще перевіряти ще раз:

  • бойлер відключений від мережі;
  • перекрита вода;
  • бак охолонув, не обпалить.

Схема подключения водонагревателя

У наступному розділі розглянемо п'ять варіантів, як технічно правильно злити воду з водонагрівача. Важливо, щоб процедура чистки була передбачена монтажником ще при установці обладнання, як Zanussi ZWH/S50SYMPHONY2.0, або будь-якого іншого. Для кожної ситуації вибір способу залежатиме від конструктивних особливостей обв'язування бака.

Варіанти, описані нижче, розрізняються за складністю виконання, але процес завжди відбуватиметься за одним і тим же принципом. Орієнтація резервуара у просторі немає значення, оскільки забір води відбувається з-під куполи, а подача здійснюється біля дна ємності.

НА тему: ЯК ВИБРАТИ ЕКОНОМНИЙ БОЙЛЕР? 3 ВАЖЛИВИХ ПАРАМЕТРА

Як злити воду з водонагрівача – докладна інструкція

Мінімальний набір інструментів, який може стати в нагоді в роботі:

Якщо працювати акуратно та уважно, час на чищення йде небагато, а ризик пошкодити обладнання зведений до нуля.

Злив води з бака через отвір для холодної води

Слив воды из бака через отверстие для холодной воды

Покрокові дії:

  • ще раз переконатися, що подача води на обох стояках перекрита;
  • на кілька хвилин відкрити змішувач у «червоне» положення. З нього вийде трохи більше літра рідини з купола нагрівача;
  • слід від клапана від'єднати шланг, що подає, або трубу. Потім акуратно зняти його, підставивши таз або відро.

Якщо дозовано подавати повітря в бак, повністю спустошіть бак за 10-15 хвилин. Керувати можна за допомогою крана чи змішувача. Якщо точка водороздачі далеко, то, можливо, при утворенні повітряних пробок потрібно подавати повітря компресором.

Незручність полягає в тому, що розбризкується вода – коли спускаєте. І доведеться збирати систему докупи, коли закінчите з чищенням.

Читайте: ЯКІ БУВАЮТЬ ОСНОВНІ НЕСПРАВНОСТІ БОЙЛЕРА?

Злив води з Термекса

Особливо відбувається злив води з водонагрівача Термекс, де передбачено додатковий отвір для видалення рідини.

Отверстие для слива воды из водонагревателя Термекс

Для таких моделей також знадобиться подача повітря через патрубок, що виходить. Але за часом робота затягнеться через невеликий діаметр третього отвору.

Злив води з бойлера з трійником

Трійник, встановлений між зворотним клапаном і корпусом, значно спрощує і прискорює роботу. Приклад – пристрій Ariston BLU1 ECO 100 V 1,8K PL DRY. Так що, як злити воду з водонагрівача Арістон, — питання, що цілком вирішується.

Тройник с краном на входе для слива воды

Покроково:

  • перекривається подача на холодному і гарячому стояках;
  • приєднується до крана на трійнику шланг, що відводить воду;
  • відкривається кран на трійнику;
  • кран для гарячої води (або змішувач) використовуватиме подачі повітря в бак. Ними ж можна регулювати швидкість відтоку рідини.

У широкому діаметрі зливному отворі засмічення трапляється рідко, вода виходить швидше, а об'єм монтажних робіт зводиться до мінімуму. Фітинг із гнучким шлангом, що дістає до умивальника або унітазу, можна встановити протягом декількох хвилин.

Корисно знати: ЯК ПРАВИЛЬНО ВИБРАТИ БОЙЛЕР?

Оптимальним варіантом обв'язування бойлера є наявність двох трійників – як у вході, і на виході бака. Цей варіант підключення водонагрівача Bosch Tronic 8000 T ES 100-5 2000W BO H1X-EDWRB швидко видалити вміст, повністю від'єднавшись від холодної та гарячої магістралі. Немає необхідності подачі повітря через змішувач. Усі маніпуляції проводяться безпосередньо біля бака.

Обвязка бойлера с двумя тройниками для быстрого слива воды

Відкручування вхідних і вихідних шлангів

Розповідаємо, як швидко злити воду з водонагрівача. При великій відстані між змішувачем або краном і баком впустити повітря в накопичувальний прилад буває проблематично. У цій ситуації необхідно додатково від'єднати відвідну (гарячу) трубу. Її від'єднання виробляють в першу чергу (витік до 1 літра рідини), і тільки потім, встановивши заглушку або прикривши отвір пальцем, проводять демонтаж труби, що приводить.

Інтенсивність витікання рідини можна регулювати, перекриваючи пальцем потік повітря, що надходить у патрубок, що виходить. Випорожнення бака відбувається дуже швидко, тому краще заздалегідь підготувати ємності. Щоб не намочити і не забруднити розташовані поруч предмети. Краще їх накрити плівкою.

За допомогою важеля-тригера

Слив воды из водонагревателя через клапан с триггером

Наявність зворотного клапана є мінімально необхідною вимогою при установці водонагрівача Bosch TR2000T 50 SB. З його допомогою виконується мимовільне витікання при розширенні рідини, що підігрівається. До того ж, у ньому встановлено запірний механізм, що перешкоджає зворотному відтоку нагрітої рідини холодну магістраль.

Клапан оснащений кнопкою або гвинтовою ручкою, і встановлюється біля входу в бак. Щоб злити, необхідно повернути ручку або клавішу та подати повітря всередину, відкриваючи Гарячий кран. Або перемістити змішувач у «червону» зону.

На замітку: ІНСТРУКЦІЯ У 4 ПУНКТАХ, ЯКИЙ ВОДОНАГРІВАЧ КРАЩЕ – ПРОТОЧНИЙ АБО НАКОПИЧУВАЛЬ

У цього способу є «мінуси».

  1. Час спуску до 2 годин.
  2. Часті ситуації вклинювання конкрементів, що утворилися, в механізм клапана. Прийде проводити спуск нижчеописаним способом, а засмічений клапан спробувати промити або замінити на новий.

З демонтажем зворотного клапана

Потрібний розвідний ключ і засіб для герметизації з'єднань. В першу чергу від клапана від'єднуються труба або гнучкий шланг, після чого він скручується зі входу бойлера.

Інтенсивністю спустошення можна керувати, регулюючи всмоктування повітря в бак через змішувач або кран.

Метод
Швидкість спорожнення бака Час, витрачений на монтажні роботи
Через отвір для холодної води ++ +++
З трійником +++ +
Відкручування шлангів +++ +++
Через запобіжний клапан з важелем-тригером + +
З демонтажем зворотного клапана ++ +++

Чистка водонагрівача

Після спустошення бака виконуються такі етапи:

  • зняття пластмасової декоративної панелі;
  • від'єднання електричних проводів від ТЕНу та індикаторної лампи;
  • вилучення термореле;
  • відкручування гайок, що утримують ТЕН, та його видалення.

Важливо: у баку залишається завись твердих частинок в 1-2 літрах, тому коли знімаєте ТЕН, потрібно підставити широку миску.

Наліт з нагрівального елемента спочатку акуратно зчищають, потім вимочують у теплому розчині оцтової чи лимонної кислоти. Якщо анод на зносі його краще замінити новим.

Залишки суспензії в порожнині бака можна змити, дозовано подаючи воду в патрубок через напіввідкритий змішувач і вловлюючи її тазом під баком.

Важливо: зчищати наліт вручну всередині бака не рекомендується. Ушкоджується покриття. Краще скористатися теплим розчином кислот та розпорошувати пульверизатором.

Фотографування всіх етапів демонтажу обв'язки бойлера Gorenje GBFU120SIMV9 будь-якої іншої торгової марки спрощує процес складання та, особливо, зворотне підключення електроживлення.

Залежно від обв'язування бака, змонтованого під час встановлення, витрати часу будуть суттєво відрізнятися. Найкращою для обслуговування є схема з одним або двома трійниками. При обв'язці, виконаній за найпростішими схемами, раціонально розглянути можливість її доопрацювання. Після цього весь процес відбувається комфортніше і займає набагато менше часу.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії