Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як навчитися керувати моноколесом: 7 простих порад і вправ

Дата публікації: 23.11.2018 09:26
Дата оновлення: 03.10.2023 13:24

Моноколісо – це один із найзручніших засобів пересування: швидкий, легкий і компактний. Багато хто, бачачи молодого хлопця чи дівчину, що розсікає вулицями, дивуються, як взагалі можна їздити на цьому моноколісі? З боку це здається майже нереальним, але насправді все не так уже й складно. З чого почати і як правильно керувати моноциклом, можна дізнатися нижче.

 Примеры моноциклов

Також за темою: Моноколесо: 7 складових пристрою та принцип роботи

Початок руху

Перше та найважливіше на початку навчання їзди на моноциклі – це одягнути захист. Якщо є страх розбити коліна, лікті і т.п., то краще надіти повне екіпірування, як для їзди на роликах. Але зазвичай до такого не доходить, тому все, що потрібно – це:

  • захист на гомілки;
  • високе взуття;
  • ремінь безпеки.

Перший елемент можна купити в магазині або самостійно зробити з еластичного бинта, закріпивши його на литковому м`язі та гомілки там, де нога стикається з моноциклом. Високе взуття захистить щиколотки, якими часто і болісно «прилітає» підніжкою, особливо в перші рази. Ременем утримується від падіння саме колесо. Так їздити на моноколесі буде набагато приємніше і безпечніше.

Ремень для страховки на моноколесо

Одягнувши спеціальний захист, можна починати рухатися. Для цього потрібно поставити ведучу ногу на підніжку, щільно притиснувши її до корпусу і почати відштовхуватися другою ногою, не ставлячи її на другу підніжку. При цьому потрібно трохи нахилятися на протилежний бік від ведучої ноги (для правої – вліво, для лівої – вправо). Починаючи з невеликих кроків, слід підвищувати їх довжину, роблячи вправу «довгий крок». Виходить щось схоже на їзду на самокате. Коли вправа буде впевнено виходити, можна ставити другу ногу і пробувати їздити на моноколесі прямою траєкторією і на невеликій швидкості.

Також є кілька порад, які допоможуть навчитися їздити швидше:

  1. Потрібно дуже щільно притискати ноги до корпусу, щоб повністю контролювати рух.
  2. Ноги мають бути трохи зігнуті в колінах.
  3. Перші кілька разів варто проїхатися з чиєюсь підтримкою, аби зрозуміти, як у принципі керувати моноциклом.
  4. Не треба сильно напружуватися: що розслабленіше тіло, то простіше тримати рівновагу.
  5. Коли їздити стане трохи легше, краще не сильно натягувати пас безпеки і тримати його в одній руці, щоб була можливість нормально вирівнятися на повне зростання.
  6. Не варто піднімати моноколесо ременем у повітря – воно обертатиметься і може поранити.
  7. Потрібно відпочивати: тренування в кілька годин не тільки виснажить, а й не принесе ніякої користі, оскільки м`язи будуть не кращими.

Корисно дізнатися: Як вибрати моноколесо: 10 ключових параметрів

Здійснення маневрів

Як керувати моноколесом, підкаже саме тіло. Гідравлічна система у пристрої з високою точністю вловлює найменше переміщення центру ваги та реагує на нього, посилаючи сигнали двигуну. Так, нахил уперед додає моноциклу швидкості, назад – уповільнює його, а переміщення убік змушує розвернутися.

 принцип управления моноциклом

Їздити на моноколесі та робити маневри нескладно після того, як з`явилося вміння кататися по прямій траєкторії. Спершу варто навчитися базовим елементам, використовуючи підтримку: стіни, стовпи. Слід виконати серію вправ за кілька тренувань, щоб добре опанувати техніку.

Вправа
Кількість разів
Розворот вправо-ліворуч біля стовпа 10-15
Їзда навколо стовпа 5-10
Переміщення ваги з однієї ноги на іншу 15-20
Розворот назад біля стіни або поручнів 20-25
Їзда змійкою 5-10

Цікаво почитати: Рейтинг виробників моноколіс: 6 найкращих виробників

Потрібно мати на увазі, що з першого разу може нічого не вийти – навчання їзді на моноциклі займає від кількох годин до кількох днів. Це те саме, що кататися на велосипеді – відразу не виходить ні в кого.

 простые упражнения на моноколесе

Як робити всі рухи і керувати моноколесом, стає зрозуміло, коли стаєш нею. Потрібно лише зміщувати центр ваги туди, куди треба розвернутися, не поспішати і не перетружуватися. Після кількох днів тренувань, а для когось – і раніше, їздити на моноколесі буде дуже легко. Тоді можна переходити до складніших вправ. Для їзди в місті важливо навчитися:

  • плавно зупинятися та зістрибувати;
  • стрибати з/на сходинку чи бордюр;
  • перестрибувати невеликі об`єкти.

Також цікаво порівняти: Гіроборд або моноколесо: 6 відмінностей, що впливають на вибір

Ці вправи також потрібно починати з опорою, поступово та на місці. Потім можна розвивати невелику швидкість, і незабаром не страшно робити це навіть на повному ходу. При цьому, якщо перші два маневру доведеться робити щодня, пересуваючись містом, то останнього рекомендується, по можливості, уникати. Справа в тому, що колесо при відриві від землі продовжує обертатися і можна легко втратити контроль над апаратом. Але, якщо хочеться здивувати когось своїми вміннями, або все-таки знати цей маневр, щоб перестрибнути перешкоду, що раптово з`явилася, то можна включити елемент в навчання їзді на моноциклі. До цього можна ще додати їзду в напівприсіді і повністю навпочіпки. Пізніше можна під`єднати трюки схожі на ті, які виконують роликах.
Читайте також: Як вибрати дитячі ролики для зручної та безпечної їзди

Трюки на моноцикле

Як можна зрозуміти за цією короткою інструкцією, навчитися їздити на моноколесі не дуже просто, але все ж таки Можливо. Тут ті самі правила, що та з ВЕЛОСИПЕДОМ,скейтбордом або гіроборд: головне – тренуватися і не здаватися. Якщо взяти з собою друга, то вчитися буде легше як морально, і фізично. До того ж, моноцикл – це дуже зручна штука: руки нічим не зайняті, розмір у нього невеликий, і навіть якщо немає бажання повертатися додому своїм ходом, його легко закинути у великий рюкзакабо просто зайти з ним в автобус. Трохи завзяття, і вже за кілька днів можна розтинати вулицями міста, обганяючи пішоходів та об`їжджаючи вічні пробки.

Коментарі
Залиште коментар