Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Ігрова миша: як вибрати і чим відрізняється від звичайної + 10 найкращих моделей

Дата публікації: 20.08.2018 09:55
Дата оновлення: 20.08.2018 09:55

Геймерські моделі мишокВІДРАЗУ приковують погляд. Креативний Дизайн, наявність підсвічування, настроюються кнопки, сенсор для чіткості рухів та інше ... Однак і вартість їх на порядок вище звичайних комп'ютерних «родичів». Огляд особливостей і відмінностей різних типів мишок допоможе розібратися в плюсах і мінусах кожної, щоб зробити правильний вибір.

Читайте також: Ігрова мишка Hyperx Pulsefire FPS – готуйсь-цельсь-пли!

 Офисная и игровая мышь

Що таке ігрова миша?

Геймерські маніпулятори візуально відрізняються від офісних моделей: ергономіка, покриття, наявність додаткових клавіш (наприклад, в Naga Expert кілька таких). Основний упор при виготовленні комплектуючих для ігор робиться на зручність для користувачів (наприклад, щоб рука не втомлювалася при багатогодинних боях), суперчутливим сенсори, а також швидкість відгуку.

Что такое игровая мышь

Так що ж означає «ігрова миша»? Це девайс, оптимізований для комфортного, точного, переможного бою в Counter-Strike, шутери, MMORPG, MOBA і інші дії, стрілянина, стратегії. Апарат максимально швидко реагує і передає будь-яку команду від геймера.

Чим ігрова миша відрізняється від звичайної?

Крім візуальної складової моделі відрізняються за вартістю (для порівняння: HP ENVY STEELSERIES Rival 600). Геймерський девайс буде коштувати більше, але і по функціоналу залишить далеко позаду офісні екземпляри.

В геймерських мишок можна навіть змінити вага пристрою (за допомогою спеціальних грузиков), налаштувавши його під власні потреби. Тут геймери також знайдуть протиковзку поверхню і надчутливий перемикач, ніж офісні «трудівниці» похвалитися не можуть. І це ще НЕ все відмінності 2-х різновидів мишок.

Зовнішній вигляд і ергономіка
має 2-3 кнопки для кліків, розташовані у верхній частині агрегату. Між ними розташовується коліщатко прокрутки. Геймерський варіант має 6 і більше клавіш для гри.

 Внешний вид офисной и игровой мышки

За формою конструкції звичайні мишки близькі до класики, хоча є і нетривіальні екземпляри (вигнуті, з «крилами», на кшталт ЦЬОГОдевайса). Дизайн ігрових апаратів приголомшує уяву: тут і різні малюнки на поверхні, і рифлений корпус, і кнопки з боків, і софт-тач на бічних гранях.

У плані ергономіки офісні агрегати поступаються геймерським пристроїв, вони просто не розраховані на багатогодинні занурення в ігрову реальність, тому не мають додаткових фішок для зручності. Наприклад, асиметрично скошена поверхню, антиковзаюче покриття, зручна форма, яка мінімізує втома рук. Крім того, по поверхні геймерские девайси їздять на широких ніжках (вони є і в звичайних мишках, але зовсім маленькі). Завдяки цьому ігровий маніпулятор в рази швидше і плавніше ковзає по поверхні.

Витривалість

Чим ігрова миша конкретно відрізняється від офісної, так це довговічністю. В ігрових маніпуляторів значно збільшена витривалість – аж до 60 млн натиснень. Геймерські девайси створені з урахуванням того, що будуть піддаватися інтенсивним навантаженням. Вони витримують несильні удари об стіл, різкі рухи користувачів. Типові агрегати призначені для стандартної роботи: клік-відкрити документ, другий-закрити, перегорнути сторінки і подібне; в умовах азартного ігрового битви їх краще не відчувати.

До відома: ТОП-10 ігрових клавіатур – рейтинг кращих дротових клавіатур для ігор

Тип сенсора

Офісні мишки в середній ціновій категорії найчастіше мають оптичний сенсор (наприклад, така модель). Для стандартної роботи за ПК або ноутом цього цілком достатньо: килимок не обов'язковий, швидкість функціонування на рівні. Вони «всеїдні» до поверхні. Робочий елемент тут – світлодіод і датчик, фотографує поверхню, по якій рухається маніпулятор. На підставі цих знімків електронна складова девайсів визначає напрямок і швидкість переміщення мишки.

В gaming mouse виробники вбудовують:

  • лазерні сенсори підсвічування здійснюється за допомогою лазера, а не світлодіода, девайси з таким сенсором більш точні, що важливо в іграх;
  • гібридні тут з'єднані всі плюси обох варіантів і мінімізовані мінуси: вони точні і можуть рухатися по складних поверхнях без килимка.

Є і бюджетні екземпляри з оптичним сенсором (як приклад: ASUS ROG Cerberus USB).

Читайте докладніше: Чим відрізняється лазерна миша від оптичної?

Чутливість сенсора

На чутливість безпосередньо впливає дозвіл, яке в характеристиках пристроїв зазначено в цифрах з позначенням dpi; і чим воно більше, тим вище чутливість і швидкість покажчика маніпулятора при тих же рухах мишей.

Типовий агрегат має роздільна здатність в середньому 800 dpi, його цілком достатньо для вирішення щоденних завдань в офісі або вдома. Ігрові девайси можуть похвалитися показниками от 3000 dpi до 12 000 dpi (наприклад, в цьому приладі 6400 dpi). Також можна змінювати цей показник в налаштуваннях.

Додаткові клавіші

Офісні представники мають 2, максимум 3 кнопочки. Для їх призначення більшого й не треба.

 Игровые мыши с дополнительными клавишами

Зовсім інша ситуація з геймерським екземплярами. Тут можна зустріти 5-7 і більше клавіш (доходить до 10-19). Розташовані кнопочки в центральній частині і по бічних гранях. Додаткові клавіші дозволяють змінювати роздільна здатність сенсора, виконувати певні команди користувача без звернення до клавіатури (керування персонажем, зменшення/збільшення звуку та інше). Є механічні та програмовані кнопочки.

Як вибрати ігрову мишу?

В ідеалі девайс повинен бути зручним, практичним, точним, спритним. Детальніше про це написано в наступних розділах. Однак є ще одна річ, яку не можна випускати з поля зору – наявність вбудованої пам'яті в маніпуляторі.

Для чого це потрібно геймеру:

  • збереження декількох різних профілів, розкладки клавіш, які налаштовуються під різні жанри віртуальних іграшок;
  • можна використовувати девайс на іншому гаджеті і не налаштовувати мишку заново.

Навіть після переустановлення ОС налаштування зберігаються у внутрішньому сховище gaming mouse (наприклад, в Pulsefire Surge зберегти 3 профілю).

Зовнішній вигляд і ергономіка

У плані ергономіки на першому місці стоїть зручність в експлуатації, яке залежить від:

  1. Форми - тут питання, яка у геймера робоча рука: ліва або права. Є спеціальні моделі для правші або лівші (2E Ares MG301), що мають анатомічну форму, різні бічні западини для пальців. Також представлені універсальні екземпляри, які підійдуть усім. Як підібрати ігрову мишу? Звернути увагу ще й на її розмір, потрібно щоб пальці вільно діставали до всіх кнопок.
  2. Матеріалів - звичайний пластик використаний в бюджетних варіантах, але тут є нюанс: пальці можуть ковзає по гладкій поверхні. Краще вибирати матове покриття, в ідеалі, має прогумовані вставки. Такі девайси міцно тримаються в долоні, виключаючи можливість зісковзування пальців з кнопочок. Ще момент – наявність ніжок з тефлону, бажано досить широких (вони більш довговічні, мишка плавніше ковзає по поверхні).
  3. Веса - більш важкі екземпляри дозволяють максимально точно наводити приціл в стрілялках, але швидкість переміщення трохи зменшена. Легкі варіанти ідеальні для ігор, в яких важлива швидкість руху. Для любителів стратегії вага не перешкода. Краще, якщо вага «гризуна» можна змінювати, це робиться за допомогою спеціальних тягарців.

Вибір ігровий миші по дизайну – суб'єктивний момент. Одному користувачеві до вподоби класика, інший зверне увагу тільки на яскраву, бойову забарвлення маніпулятора. В цьому плані користувачам надається багатий вибір. Можна, наприклад, орієнтуватися на зовнішній вигляд ПК або ноута, з яким буде працювати девайс.

Тип сенсора

Оптика або лазер, а може гібрид? Пристрої з лазерними сенсорами мають більш високу ціну і мають деякі обмеження по поверхні (стосується тільки специфічних покриттів, наприклад, полірований метал). Вони ідеально підійдуть геймерам, які віддають перевагу іграшкам, в яких важлива точність і швидкість реакції.

Оптика – класика жанру, надійна і стабільна в роботі, вона до вподоби поціновувачам шутерів від першої особи, т.к. в ній немає алгоритмів передбачення, виправлень рухів користувачів. Оптичні екземпляри менш чутливі до типу поверхні, можуть працювати навіть на пріпиленний столі. Але в ідеалі до них все ж потрібно підібрати килимок.

Якщо користувач – різноплановий гравець, то тут знадобляться моделі-гібриди, з усіма властивостями лазера і оптики.

Чутливість сенсора

Тут головні характеристики – кількість точок на дюйм або dpi/СPI. Чим вище дозвіл, тим комфортніше геймеру працювати з маніпулятором при намоніторах з високою роздільною здатністю.

Стаття в тему: кращих ігрових моніторів

Більшість ігрових маніпуляторів мають показники 6 000-8 000 dpi і більше. На практиці для стандартних іграшок цілком достатньо значення в 3 000 dpi. Для швидких шутерів можна вибрати «Гризуна» з невеликим дозволом (від 1800 dpi). Стратегії вимагають більш високих показників. Тому для комфортного і різнопланового ігрового процесу можна зупинити вибір на варіантах, в яких передбачено регулювання дозволу (як Alienware Advanced Mouse AW558).

Тип підключення

Для початку варто визначитися: провідний або бездротової варіант придбати для ігрових баталій.

 Беспроводная и проводная игровая мышь

Кожен девайс має свої плюси і мінуси:

  • бездротові – підключаються по радіоканалу, можна управляти ПК або ноутом на значній відстані, кабелі не заважають під руками. Мінус – в самий розпал битви можуть сісти батарейки.
  • провідні – стабільна робота, мінімальна затримка реакції курсору на рух маніпулятора, на функціонування мишки не впливають електромеханічні перешкоди. Символічний мінус – може сковувати рухи.

Оптимальним варіантом можуть служити гібридні преміум-варіанти, які практикують і провідне, і бездротове підключення.

Час відгуку

Параметр визначає те, як часто комп або ноут «питають» миша: відбулися якісь рухи? Для геймерів секундна затримка – це дуже довго. Стандарт за часом відгуку для професійних геймерських маніпуляторів – в межах 1 мс (одна тисячна секунди). Саме за цей часовий відрізок сигнал від миші дійде до ПК. Інакше кажучи, чим менше час відгуку девайса, тим спритніше виконуються команди користувача.

Частота опитування

Це частота, з якою визначається положення курсора маніпулятора за 1 сек. Наприклад, 1000 Гц=1000 разів в секунду. Чим вище будуть показники по даній частоті, тим плавніше рух миші на екрані ноута або ПК. Наприклад, для стрілялок це означає швидкість і точність наведення прицілу, попадання в ціль.

Максимальне прискорення

Позначається літерою G. Це прискорення геймерского маніпулятора, при якому курсор зірветься і раптово полетить кудись в сторону, зробивши кілька поворотів навколо своєї осі. Чим більше значення цього параметра, тим вище поріг зриву курсора.
у цьому плані краще передає координати миші під час різких махів девайсом. Якісні лазерні пристрої, гібриди також можуть похвалитися хорошими показниками для максимального прискорення. В ігрових маніпуляторів значення може досягати до 30, 50 G.

Додаткові клавіші

Їх тут досить. Часом виробники навіть зловживають їх кількістю, доводячи до 10, 12, 17 кнопок. Додаткові клавіші знадобляться цінителям стратегій і RPG. Такі кнопочки дозволяють дуже швидко, без звернення до клавіатури, натискати на «гарячі клавіші» (вони програмуються на певні команди).

Якщо покупець не знає, для чого йому може стати в нагоді додатковий набір клавіш, то краще вибрати мишку з невеликою кількістю цілком зрозумілих кнопок. Наприклад, в шутерах сильно багато кнопок – тільки перешкода.

ТОП-10 найпопулярніших ігрових мишей

Відмінності 2-х типів мише розібрані, час приступити до порівняння топових моделей. Нижче представлені 10 примірників, які заслужили схвальні відгуки геймерів. Завдяки чому девайси потрапили в рейтинг кращих ігрових мишей, і чи є у них недоліки – описано далі в розділах.

HyperX Pulsefire FPS

Ідеальний девайс для шутерів від першої особи. Ергономічна конструкція, 6 надчутливих кнопочок забезпечують зручність користування і точне реагування на команду. Маніпулятор підключається за допомогою шнура USB, кабель йде в оплетке з тканини.

 Игровая мышь HyperX Pulsefire FPS

Плюси пристрою для геймерів:

  • можна налаштовувати роздільна здатність сенсора – 4 варіанти (400, 800, 1600, 3200 dpi);
  • наявність противоскользящего захоплення на оболонці девайса;
  • маса (95 гр) оптимальна для шутерів;
  • перемикачі – дуже чутливі, супернадійні Omron;
  • ресурс кнопок вражає – 20 000 000 кліків.

Частота опитування в девайсе середня – 1000 Гц (чим вона вище, тим плавніше рух курсора). Є підсвічування. Апарат розроблений для використання правшами.

Razer Death Adder 3500 dpi

Девайс має ергономічну конструкцію, спеціально розроблену для правої руки. Дозвіл в середніх масштабах, достатню для комп'ютерних стрілялок і бродилок – 3500 dpi. Підключається агрегат за допомогою кабелю, який має непоганий запас довжини – 2,1 метра.

 Игровая мышь Razer Death Adder 3500 dpi

ДО переваг геймерской мишки віднести:

  • відмінний час відгуку – 1 мс (за цей час сигнал від маніпулятора дійде до ПК або ноута);
  • є регулювання яскравості підсвічування (3 кольори);
  • оптичний сенсор Precision 3.5G від Razer.

Яку вибрати ігрову мишу для активних онлайн-розваг – однозначно цей варіант. Маніпулятор відмінно зарекомендував себе у використанні в MOBA і стратегіях.

Є один нюанс – девайс для максимальної продуктивності краще використовувати разом з килимком.

ASUS ROG P502 Gladius II USB

Стильна модель для геймерів. Має повноцінну підсвічування зі світловими ефектами (наприклад, дихання, хвиля), які можна синхронізувати з іншими гаджетами.

 Игровая мышь ASUS ROG P502 Gladius II USB

Особливості девайса від ASUS:

  1. Можливість зміни перемикачів. конструкції є спеціальний роз'єм, завдяки якому можна швидко змінити перемикачі, продовживши довговічність пристрою.
  2. Окрема кнопочка для зміни дозволу. знаходиться під великим пальцем, може знижувати/підвищувати значення сенсора або повертати стандартні налаштування.
  3. Від'єднується шнур. можна легко і просто відокремити від девайса для зручності зберігання або перевезення маніпулятора.

Ресурс перемикачів в агрегаті – цілих 50 млн натиснень, а сенсор має роздільна здатність до 1200 крапок на 1 дюйм.

STEELSERIES Rival 600 Black

Фішка девайса – наявність спеціального датчика відриву, тобто він відстежує координати навіть піднесеною над поверхнею мишки (0,5 см).

Игровая мышь STEELSERIES Rival 600 Black

І це ще не всі плюси вироби, також варто відзначити:

  • Можливість міняти вагу маніпулятора. Діапазон маси – 96-128 м В конструкції передбачено наявність змінних бічних частин, куди можна помістити до 8 важків (вага кожного становить 4 г).
  • Підвищена довговічність клавіш. сконструйовані по посиленою спліт-критичної системі, мають ресурс до 60 000 000 кліків. Перемикачі механічні, дуже точні.
  • Силіконові вставки на корпусі. боків агрегату знаходяться накладки з силікону для кращого зчеплення і проти ковзання пальців по поверхні.

Це одна з найкращих ігрових мишей: швидка, точна, зручна. До мінусів відноситься тільки досить висока вартість девайса.

Razer Naga HEX V2

Особливість агрегату – наявність бічній панелі, на якій розташовуються 7 додаткових клавіш. В налаштуваннях можна задати кілька профілів для однієї або різних ігор.

 Игровая мышь Razer Naga HEX V2

Плюси HEX V2:

  • лазерний сенсор його роздільна здатність складає 16 000 dpi, можна вільно грати на будь-якому моніторі;
  • багата палітра відтінків 16,8 млн квітів, які можна налаштувати і синхронізувати з іншими гаджетами;
  • програмовані клавіші кількості 14 штук, успішно використовуються для MOBA-розваг;
  • безшумні ніжки знаходяться під низом пристрої, відмінно ковзають по поверхнях.

Агрегат відноситься до провідного типу, має міцний кабель в волоконної оплетке, довжина якого 2,1 м. Вага апарату фіксований (135 г), коригуванню не підлягає.

A4Tech Bloody T70

Агрегат знаходиться в середній ціновій категорії. Має відмінний час відгуку – 0,2 мс. Цього вдалося домогтися завдяки оснащенню приладу спеціальними інфрачервоними датчиками. Технологія Light Strike застосована в девайсе для зменшення шуму і запобігання випадкового кліка.

 Игровая мышь A4Tech Bloody T70

Bloody T70 в наступних моментах:

  • підвищена зносостійкість - кнопки витримують до 50 000 000 натискань, коліщатко – більш 1 000 000 оборотів;
  • багатоступенева калібрування 16 рівнів для забезпечення ідеальної роботи маніпулятора на всіх типах поверхні;
  • вбудована пам'ять до 160 Кб дозволяє зберегти до 4000 всіляких команд.

Для всіх клавіш девайса можна прописати окремі макроси, які зберігаються навіть при підключенні до іншого ПК, ноуту. Агрегат оснащений міцними ніжками з металу (пробіг – до 300 км).

SteelSeries Rival 700

Крутий девайс з ОLED-екраном. На нього можуть виводитися різні дані: статистика в грі, профіль геймера, корегування та інше. Можна налаштувати різні оповіщення, наприклад, про стан здоров'я персонажа в грі. При критичному рівні мишка почне вібрувати.

Игровая мышь SteelSeries Rival 700

Ще кілька фішок Rival 700:

  • модульна конструкція тут є 2 шнура на вибір, сенсори і верхні панелі на розсуд користувача;
  • ергономічна оболонка на ній розташовуються 7 кнопочок, які зручні у використанні при будь-якому хваті;
  • багатомільйонна підсвічування також можна налаштувати всілякі світлові ефекти.

У цьому приладі користувачі на свій смак можуть змінювати верхню панель, а також тип сенсора: оптика або лазер. Девайс дозволяє зберегти до 5 профілів гри.

Мінус – досить висока вартість.

Razer Naga Trinity

Один з найоригінальніших багатокнопковий девайсів сімейства Райзер. Головна фішка маніпулятора – наявність 3 змінних панелей, які входять в комплект. Кожна з них обладнана власним набором клавіш, геймер може встановити найпростішу панель або більш функціональну (2, 7, 12 клавіш).

Игровая мышь Razer Naga Trinity

ДО плюсів Naga Trinity належить:

  • чутливий сенсор виду, роздільна здатність до 16 000 dpi, всі рухи мишки обробляються максимально швидко і точно;
  • безліч програмованих клавіш задати команди можна на 19 кнопках, конструкція адаптована для правшів, клавіші спрацьовують миттєво;
  • фірмові механічні перемикачі мають ресурс до 50 000 000 кліків, кліки по кнопках в девайсе підтверджуються клацанням і тактильним відгуком.

У геймерів є можливість зберегти особисті налаштування в пам'яті девайса або в хмарному сховищі.

STEELSERIES Rival 100 Black

Девайс оснащений 6 бічними кнопками, які можна запросто запрограмувати на виконання певних команд користувача. Підключення пристрою стандартне – за допомогою кабелю USB.

 Игровая мышь STEELSERIES Rival 100 Black

ДО плюсів Rival 100 Black

  • можливість налаштування CPI - передбачено 8 кроків для коригування, показники до 4000;
  • різноманітна підсвічування передбачена зміна колірної гами в діапазоні 16 000 000 відтінків;
  • можна створювати особисті конфігурації - налаштування активуються автоматично після запуску гри.

Довговічність перемикачів налічує 30 000 000 кліків. Швидкість відгуку – 1 мс. Непогані показники з урахуванням доступною вартості девайса.

Logitech G403 Prodigy USB Black

Ергономічний і легкий девайс (маса 107 г). Агрегат має знімний утяжелитель масою в 10 грам. Можна відрегулювати вагу маніпулятора на власний розсуд.

Игровая мышь Logitech G403 Prodigy USB Black

Агрегат має наступні плюси:

  • регулювання яскравості підсвічування вибір відтінків з 16,8 млн варіантів, передбачена синхронізація з іншими гаджетами;
  • миттєве реагування клавіш реалізований механізм натягу з пружинами з металу, завдяки чому кнопки без збої відгукуються на мінімальний тиск;
  • вбудована пам'ять передбачена можливість зберегти всі налаштування гри і використовувати їх на будь-якому пристрої;
  • настроюється чутливість 5 рівнів, від 200 dpi до 12 000 точок на 1 дюйм, здійснення поворотів на 180 градусів.

Форма девайса повторює вигин долоні, з боків є прогумовані накладки.

Цікава стаття: Епічний ігровий сет від Razer: приготуйся всіх порвати в іграх!

За підсумками ТОП-10 ігрових мишей:

Модель
Тип підключення Тип сенсора, дозвіл Час відгуку (мс) Частота опитування Кількість кнопок
HyperX Pulsefire FPS USB оптичний, 3,3 1000 Гц 6
3200dpi
Razer Death Adder 3500 dpi проводове оптичний, 1 1000 Гц 3
3500dpi
ASUS ROG P502 Gladius II USB USB оптичний, 1 1000 Гц 7
12000dpi
STEELSERIES Rival 600 Black USB оптичний, 1 1000 Гц 5
12000dpi
Razer Naga HEX V2 проводове лазерний, 1 1000 Гц 14
16000dpi
A4Tech Bloody T70 проводове оптичний, 0,2 1000 Гц 9
4000dpi
SteelSeries Rival 700 проводове оптичний, 1 1000 Гц 7
16000dpi
Razer Naga Trinity Проводове оптичний, 1 1000 Гц 19
16000dpi
STEELSERIES Rival 100 Black проводове оптичний, 1 1000 Гц 6
4000dpi
Logitech G403 Prodigy USB Black проводове оптичний, 1 1000 Гц 6
12000dpi

Для нескладних іграшок цілком підійдуть і звичайні офісні маніпулятори . Але якщо є бажання придбати саме геймерську модель, то варто для початку визначитися з асортиментом улюблених ігор: шутери, стратегії, MOBA і інші. Якщо явних фаворитів немає – варто купити мишки, в яких передбачений широкий діапазон налаштувань.

Також варто уважно поставитися до кількості додаткових клавіш – зайві будуть тільки заважати в процесі бою. За характеристиками хорошою миші для ігор: роздільна здатність сенсора – від 3000 dpi, прискорення – від 30 G, швидкість відгуку – 1 мс.

Коментарі
Залиште коментар
D
29.08.2020 11:35

Статья бомба, единственное, что сейчас razer для игр мне не нравятся. Да дизайн классный и DPI высокий, но они некоторые свои модели просто огромными делают и не особо то и удобными. Я на данный момент играю на беспроводной мыши Rapoo Wireless Optical Mouse 7100p . В принципе по dpi она не хуже мышек X7 которые раньше были.