Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чим роутер відрізняється від світча – лікнеп із 3 розділів

Дата публікації: 31.03.2019 13:45
Дата оновлення: 31.03.2019 13:45

Як Switch, так і Router є обладнанням мережного призначення, але при цьому вони дуже різні. Нижче — інформація про те, що являють собою такі девайси і чим вони відрізняються один від одного.

роутер и свитч

Що таке свитч?

Світч – комутатор, який забезпечує пряму взаємодію кількох гаджетів через Ethernet. Подібне обладнання передає інформацію тільки одержувачу безпосередньо: мережа локалізована.

Як функціонує

1. Зберігає у пам'яті комутаційну табличку, де відображається, який порт відповідає МАС вузла.

2. Коли прилад вмикається, таблиця порожня: у цей час обладнання навчається. Поки комутаційний апарат «навчається», дані, які йдуть на якийсь із портів, передаються і на всі інші.

3. У процесі навчання свитч досліджує кадри (фрейми) та виявляє МАС, який належить відправнику даних. Ця інформація зберігається в таблиці.

 как работает свитч

4. Потім, якщо кадр, чия адреса вже є в таблиці, прийде на один із портів світчу, девайс передасть кадр через той порт, який запам'ятав.

5. Якщо ж МАС від одержувача девайсу не знайомий, то кадри вирушать на всі порти, крім того, з якого вирушили.

Такий спосіб роботи призводить до повної локалізації мережі та високих показників швидкості, з якою пристрій пересилає інформацію.

Світчі ділять на 2 види:

1. Некеровані всі параметри заздалегідь прописані в прошивці: налаштування недоступне користувачеві.

2. Керовані – оснащені мікропроцесором, можна вносити зміни до налаштувань, наприклад, розділяти мережу за допомогою VLAN. Коштують дорожче.

Спаде: 10 кращих Powerline-адаптерів для дому

Що таке роутер?

Роутер - це вже не просто комутаційний пристрій, адже він відповідає за об'єднання всіх вузлів, що входять до мережі, і передає між ними інформаційні пакети.

Маршрутизатор (друга назва цього пристрою), на відміну від Switch, здатний працювати з різними мережами, оскільки відноситься до тих девайсів, що працюють на 3 рівні OSI.

 как работает вай-фай роутер

Цікаво: зробити роутер з комп'ютера – 2 способи створення Wi-Fi маршрутизатора на базі ПК

Принцип дії

  • Роутер працює з адресою одержувача, який вказується в заголовку блок даних. Інформація, яка зберігається в таблиці маршрутизації, задає шлях, яким він їх передаватиме. Якщо він не позначений, то девайс відкине пакет.
  • Крім вищеописаного методу, прилад може визначати шлях використовуючи і IP відправника, а також іншу інформацію, яка відображається в заголовках інфо пакетів.
  • Сучасні маршрутизатори вміють транслювати адреси як відправника, і одержувача. Крім того, вони здатні виступати фільтром у плані доступу (якщо адмін вказав обмеження), шифрувати інформацію.

Всі ці можливості роутера дають можливість зменшити навантаження на мережу. Використовують таке обладнання переважно для того, щоб об'єднати різнотипні мережі, наприклад, Ethernet та WAN.

Цікаво: як роутер можна використовувати не тільки спеціальний пристрій, але і звичайний ПК і навіть смартфон. Щоправда, великої швидкості з'єднання чекати годі було.

У тему: працює роутер: принцип дії та пристрій маршрутизатора в 6 розділах

Різниця між свитчем і роутером

Основна відмінність роутера від свитча пов'язана з функціональністю. Так, світильники потрібні для того, щоб два або більше комп'ютерів могли обмінюватися даними всередині однієї мережі. Роутери ж є складнішими апаратами: даними можуть обмінюватися і ті ПК, які входять у різні мережі.

свитч обеспечивает связь ПК через локальную сеть

Обидва апарати працюють з таблицями, проте маршрутизаційні таблиці складніші за комутаційні. Принцип роботи аксесуарів, очевидно, відрізняється. Світч, на відміну від роутера, передає інфо на запит відправника саме на той комп'ютер, який позначений як одержувач, а до глобальної мережі самостійно приєднатися не може.

Дивіться також: Як відкрити порти на роутері: інструкція і 3 способи вирішення можливих проблем

За допомогою роутера все комп'ютери мережі можуть взаємодіяти між собою через Ethernet або вай-фай. У цьому він працює не тільки в локальній мережі, але й дає доступ підключеним пристроям до Інтернету.

Крім цього роутери відрізняються від свитчів тим, що мають великий набір функцій. Так, вони можуть виконувати функцію файрволла, захищаючи підключення, шифрують дані та трансляцію адрес, що забезпечує вищий рівень мережної безпеки.

 роутер дает выход в глобальную сеть

До того ж, пристрої функціонують різних рівнях OSI. Світч – на другому, а роутер – на просунутому третьому. Це означає, що комутатор не тільки приймає сигнали, а й моніторить вміст пакетів даних, щоб визначити МАС-адресу одержувача. Маршрутизатор моніторить пакети для того, щоб дізнатися IP.

Цікаво: Як налаштувати роутер як свитч: інструкція з 12 простих кроків

Загалом, обидва прилади призначені для того, щоб з'єднувати гаджети в одну мережу. Але різниця – велика. Вона резюмується нижче.

Особливості
Маршрутизатор Коммутатор
Рівень моделі OSI Третій Другий
Працює з адресами IP MAC
Працює з мережею локальна, глобальна лише локальна

Як видно, роутер – більш прогресивний, ніж свитч. Він влаштований складніше, зате функціональніше, та й мережа захищає краще.


Коментарі
Залиште коментар
Категорії