Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як працює роутер: принцип дії і будова маршрутизатора в 6 розділах

Дата публікації: 27.08.2018 10:23
Дата оновлення: 27.08.2018 10:23

Знаючи, як працює роутер, буває простіше зробити вибір на користь певного пристрою або зрозуміти, чи настав час міняти/оновлювати власний маршрутизатор.

Маршрутизатори можуть виглядати по-різному, відрізнятися деякими технічними параметрами, проте на принцип роботи девайсу це ніяк не впливає. Стаття розповідає, як влаштований вай-фай роутер, як він працює, а також про різні режими та додаткове оснащення.

как работает вай-фай роутер

Фізичний пристрій роутера

Всі роутери діють за одним принципом: об'єм інформації, отриманий з інтернету або локальної мережі, аналізується апаратом, після чого відправляється за призначенням на конкретний пристрій.

Так роутер працює у разі підключення більш ніж двох ПК за допомогою провідного з'єднання. При використанні вай-фай апарат діє по-іншому. Якщо пояснити схему роботи максимально просто, інформація доступна всім користувачам, які знаходяться в зоні дії мережі, але відправляється вона виключно одержувачу.

как устроен вай-фай роутер

Для підключення ПК за допомогою проводового з'єднання маршрутизатор оснащений портами типу LAN. Як правило, такі входи розташовані на задній панелі роутера. Там же знаходиться втоплена кнопка для швидкого повернення заводських налаштувань. Натискати її без необхідності не рекомендується: всі індивідуальні налаштування злетять.

Всередині маршрутизатор багато в чому схожий на комп'ютер, але в зменшеному Розмірі. Апарат МАЄоперативну пам'ять, яка відповідає за керування провідними та бездротовими мережами, CPU, контролери та іншу електронну начинку.

Читайте також: ТОП-10 найкращих Wi-Fi роутерів

Програмне забезпечення маршрутизатора

Зробити роутер – мало. Без програмного коду тут нікуди, адже щось має керувати процесами та елементами апаратної начинки. У народі цей програмний код більше відомий як прошивка. Від цієї самої прошивки залежить робота девайса.

Цікаво: у TL-WR940N отвори в корпусі для вентиляції, а ще можна контролювати швидкість для кожного підключеного гаджета окремо.


 TL-WR940N

Випадки, коли зустрічаються моделі з дуже солідною апаратною складовою, але не допрацьованим прошивкою – не рідкість. Звичайно, недоробки в мікропрограмах не найкраще позначаються на роботі пристрою. Про стабільність тут не може бути мови. Тішить те, що розробники працюють над помилками, удосконалюючи прошивку. В оновленнях мікропрограм не тільки усуваються недоробки, але й розширюються функціональні можливості пристрою. Прошивки та їх оновлення

В оновленні мікропрограми роутера немає нічого складного. Для того, щоб перепрошити маршрутизатор, потрібно всього лише зробити 3 кроки:

  1. Зайти на офіційний сайт і завантажити файл з потрібною версією ПЗ на комп'ютер або лептоп, з якого буде проводитись оновлення.
  2. Зайти через інтернет-браузер до пункту «Системні налаштування» (на різних пристроях назва пункту меню може відрізнятись від прикладу), після чого необхідно знайти пункт «оновлення мікропрограми».
  3. Натиснути кнопку «Огляд», щоб отримати доступ до папок та файлів, вибрати файл з оновленням та натиснути «Оновити» або «Update», після чого дочекатися, поки оновлення встановляться.

Примітка: поки оновлення не припинять встановлюватися, вай-фай роутер відключати від живлення не можна.

Дивіться також: ТОП-4 найкращих виробників роутерів

Режими роботи маршрутизаторів

Можливість роботи роутера в різних режимах також залежить від версії прошивки. Точка доступу – один із класичних режимів пристрою. Наявність вай-фай модуля в цьому випадку є обов'язковою, оскільки пристрій виконує функцію бездротового комутатора і не має IP-адреси.

Рада: якщо потрібен швидкий апарат, то дводіапазонний C60 п'ятьма антенами – те, що потрібно. Він може забезпечити майже 1000 Мб/сек.

Щоб підключитися до інтернет-провайдера, необхідно ввести відповідні налаштування через комп'ютер або лептоп. Інакше вийти в інтернет не вдасться.

 быстрый Archer C60

Режим роботи «router»

Найкомфортніший і звичний режим роботи. Цей режим дозволяє зберегти маршрутизатор таку важливу інформацію, як:

  • mac-адреса;
  • обліковий запис;
  • пароль.

Це зручно, оскільки зв'язок із постачальником інтернету та налаштування доступу відповідно після збереження відбуваються автоматично. Це рішення є стандартним для домашніх мереж.

Порада: для безпечної роботи рекомендується періодично змінювати пароль від вай-фаю. Небажані підключення можуть спричинити зниження продуктивності, а також появи шкідливих програм-вірусів.

Корисно: відновити забутий пароль роутера: 2 дієвих методу

Додатковий функціонал

Сучасні моделі пристроїв володіють широким набором функцій, пропонуючи господареві маршрутизатора використовувати корисні фішки. Що є у хороших вай-фай роутерів – у таблиці нижче.

RT-AC1200 с родительским контролем

USB-інтерфейси
Дозволяють підключити зовнішній накопичувач, принтер та інші пристрої.
Майстер завантажень (як у RT-AC51U) Дає можливість завантажувати файли з інтернету при вимкненому комп'ютері (щоправда, для цього потрібно підключити накопичувач).
Фаервол Для додаткового захисту від вірусів.
Батьківський контроль Для блокування небажаних для відвідування сайтів у межах мережі або одного пристрою. Така функція є у RT-AC1200.
Доступ до хмари Дає можливість не захаращувати місце на диску комп'ютера.

Роутер – зручна та корисна штука, яка здатна роздати інтернет на купу пристроїв відразу. Принцип роботи такого апарату не такий вже й складний. Він багато в чому нагадує комп'ютер, хіба що начинка не така потужна, але ж це йому і не треба.

Щоб користуватися маршрутизатором по максимуму, не варто забувати оновлювати прошивку: оновлення здатні не тільки покращити роботу девайсу, але й додати йому додаткові можливості. Багато виробників наголошують не тільки на швидкість роздачі вай-фаю, але і на додаткові функції на кшталт батьківського контролю, USB-портів та фаєрвола. Потрібні вони чи ні – справа особиста.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії