Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Бойлер чи газова колонка – що краще: вибір 50Х50

Дата публікації: 23.08.2020 10:32
Дата оновлення: 23.08.2020 10:32

Бойлери практичніші. Струмінь під будь-яким напором біжить гарячий. Навіть якщо увімкнув на секундочку, щоб сполоснути руки. Вони не вибухонебезпечні і не вибагливі в побуті.

Колонки економічніше витрачають газ. Виручають, якщо в квартирі стара проводка, яка часто-густо не витримує перевантажень і вибиває пробки на лічильниках. І, звичайно ж, гріють воду в необмеженій кількості.

газовая колонка или бойлер

Однак, у газової колонки і у бойлера є нюанси, які безпосередньо впливають на зручність користування і вартість комунальних рахунків. Про особливості і піде мова в цьому матеріалі. Розкладемо все по поличках.

Читайте: Як вибрати економний бойлер: 3 важливі параметри

Як працює бойлер?

Електричний накопичувальний водонагрівач працює за принципом термоса. Підтримує встановлену температуру запасів води і періодично їх підігріває. 

 как работает бойлер

Це нехитрий пристрій, який складається з бака з хорошою термоізоляцією, ТЕНа – захованого в колбу або такого, що безпосередньо контактує з водою, і датчика температур, розташованого на панелі. Тут головне вибрати відповідний за об'ємом: 

  • візьмеш бак до 50 літрів, ризикуєш постійно терпіти нужду від нестачі окропу; 
  • а якщо купити громадину на 150-200 літрів, будеш переплачувати за електроенергію. 

Проточні моделі – абсолютна протилежність накопичувальним. Гріють воду миттєво і в необмеженому об'ємі. Але якщо відкрити одночасно змішувач у ванній і на кухні – пиши пропало. Вода не буде встигати прогріватися. В результаті отримаєте струмінь кімнатної температури.

Переваги бойлера, виходячи з трьох критеріїв 

«Плюси» електричного водонагрівача очевидні.

  1. Працює тихо.
  2. Нема потреби в прокладанні вентиляції.
  3. Здатний забезпечити окропом відразу кілька забірних точок.
  4. Безпечний.
  5. Видає ККД до 99,95%.

Розглянемо три складових, які впливають на зручність користування і енергоємність: температурний режим, матеріал бака, тип ТЕНа.

Економний накопичувач (AristonBoschGorenje) споживає, в середньому, до 1 кВт на добу в увімкненому стані. А якщо враховувати час нагрівання, який залежить від об'єму бака і потужності приладу, цікава картина виходить. От і рахуйте. 

Температурний режим

Припустимо, виставляємо температурний режим 65°C – оптимальний для запобігання появи бактерій у воді. У таблиці вказано усереднений часовий проміжок, за який прилад нагріває воду.

Потужність бойлера
Об'єм бака до 50 л Об'єм бака 80 л Об'єм бака 100 л
1500 Вт і менше ≈ 1 година ≈ 2 години ≈ 2,5 години
до 2000 Вт ≈ 40 хв ≈ 1,5 години ≈ 1 година 40 хв
3000 Вт і вище ≈ 25 хв ≈ 50 хв ≈ 1 година 20 хв

З проточним простіше – поки тече струмінь, прилад споживає кВт(и). Закрили змішувач – зупинили звіт.

На замітку: Що важливо знати про бойлери: те, що для багатьох було таємницею

Матеріал бака

Будь-яке покриття бачка всередині водонагрівачів покликане відштовхувати накип. Але від нього все одно нікуди не дітися, вона буде накопичуватися. Тому від різновиду внутрішнього покриття залежить ступінь стійкості до відкладень. Воно ж і безпосередньо впливає на вартість виробу.

  1. Сталь з титановим напиленням випікають при 1200° C. Такий бак дуже стійкий до високих температур. Вода в ньому гріється швидше.
  2. Моделі з емалевим покриттям такі ж зносостійкі, як і нержавіюча сталь. Вони добре передають тепло, не тріскаються під час нагрівання, тому що присадки в хім. складі емалі наділені властивостями зчіплення. «Тягнеться» метал, разом з ним – емаль.
  3. Зі скло-титановим або склокерамічним покриттям – елітні прилади. У них значна гарантія від виробника. Глазур запікається в кілька шарів, тому надзвичайно міцна і піддатлива, коли розширюється метал. У таких баках вода не буває затхлою. 

Тип ТЕНа

Накопичувальні водонагрівачі розрізняють за двома типами ТЕНів, які впливають на довговічність приладу.

  • «Мокрий» ТЕН занурений у воду. Працює за принципом кип'ятильника. На ньому швидше утворюється нашарування, через це погіршується теплопровідність. Такі бойлери потрібно обов'язково чистити раз на рік. Інакше вони повільніше будуть гріти воду і швидше виходити з ладу.
  • «Сухий» ТЕН розміщений в колбі. Він не контактує з водою, не схильний до атак накипу, тому не розпікається до межі, гріючи окріп. Його тепловіддача збільшена вдвічі, термін служби довшийе і вартість суттєво відрізняється від агрегату із занурювальним ТЕНом.

типы ТЭНов

Економічність бойлера 

Раціональність будь-якого приладу залежить від енергоефективності. Бойлер не виняток. Однак, переваги всіх електроводонагрівачів перекреслює їх енергоємність. «Жеруть» кіловати не в себе: чим потужніший прилад, тим він затратніший. Не в кожній квартирі витримає проводка, варто враховувати цей момент.

  1. Проточні тягнуть до 27 кВт/год. У сталінках і хрущовках не поставиш. Або доведеться прокладати окремий кабель до щитка-розподільника. Тут без майстра не обійтися, самі розумієте.
  2. Накопичувальні прилади до 8 кВт можна підключати до звичайної розетки з напругою 220 V. Потужніші агрегати – тільки в роз'єм з трифазною напругою (380 Вольт). Таким обладнані квартири з електроплитами. 

Судячи з відгуків на форумах, та й з огляду на власний досвід, якщо користуватися бойлером замість централізованої гарячої води, різниця за оплату комуналки в межах ста грн (для сім'ї з трьох осіб). Ніби й небагато. Але все одно вигідніше бойлер, ніж послуги Київенерго. 

До слова: Види бойлерів: дізнайтеся, як вибрати водонагрівач для дачі або квартири

Як працює газова колонка?

Принцип роботи схожий з бойлером-проточником. Прилад гріє струмінь в момент протікання всередині апарата, не накопичуючись в ньому. Вода йде до газової колонки по вхідній трубі → проходить через теплообмінник → нагрівається → виходить до користувача через змішувач. Чадний газ відводиться з колонки через димохід – у димохідних моделей. Турбовані відводять продукти згоряння через коаксінову трубу, не спалюючи повітря в приміщенні.

как работает газовая колонка

Продуктивність приладу визначають за перепадом температури в момент нагрівання. Вода повинна бути на 25°C теплішою, ніж та, що надходить в колонку. Якщо продуктивність агрегату (наприклад, Bosch Therm 4000 OW 10-2 P) становить 10 л/хв, значить, за 1 хвилину нагріється в межах 10 літрів.

Щоб струмінь добре прогрівався з одночасно увімкненими кранами на кухні та у ванній, краще брати колонку з 15 л/хв. Той же Bosch Therm 4000 O WR 15-2 P, наприклад. У нього теплообмінник з безкисневої міді, в якій немає домішок свинцю і олова. Це означає, що прилад буде працювати справно (недарма на нього 2 роки гарантії від виробника) і не шкодити здоров'ю домочадців.

На замітку: Будова і принцип роботи газової колонки: 10 особливостей і правил експлуатації

Переваги газової колонки

Головна і незаперечна – гаряча вода нагрівається моментально, відразу після розпалювання, і в необмеженій кількості. 

Другорядна і спірна – дешевизна в експлуатації. Хоча, якщо в квартирі не передбачена газове розведення і у вас немає узгодженого проекту та дозволу від служби газу, – діла не буде. Самі розумієте, чим це загрожує.

Якщо ж ви щасливчик, якому дозволене установлення газової колонки, розглянемо «плюси» за трьома параметрами, щоб вибрати відповідний агрегат.

Тип розпалювання

Розрізняють три види, і вони помітно впливають на якість користування колонкою.

  1. Розпалювання-автомат найзручніше. Відкрили кран, колонка увімкнулася автоматично і відразу почала гріти воду. Головне, щоб натиск був хорошим, інакше прилад не спрацює. 
  2. П'єзорозпалювання наймарнотратніше в плані економії палива. Вогонь доведеться розпалювати вручну, тикаючи на кнопку. Пальник потрібно постійно тримати увімкненим, щоб помити посуд, прийняти душ або випрати одяг. З таким розкладом газ не зекономиш.
  3. Електророзпалювання в цьому плані куди дешевше: і за вартістю агрегату і за експлуатаційними показниками. Полум'я запускається за допомогою іскри. Горить поки користуєшся водою, гасне, як тільки перекривається вода в крані. Газ витрачається дозовано. Єдине, на що доведеться витрачатися – так це на батарейки. Котел живиться   завдяки ним.

Температурний режим

В автоматі і напівавтоматі відрегулювати силу подачі газу нескладно. На панелі приладу передбачений важіль, який зменшує або збільшує полум'я. Тут все логічно: збільшив – буде гріти сильніше, зменшив – слабше. Тільки потрібно розуміти, що потужне полум'я веде до перевитрати газу. Від ледь мерехтливого вогника колонка може не увімкнутися.

Варто пам'ятати: відрегулювали силу горіння вогню, треба змінити тиск води.

Цікава стаття: Яка колонка краще – автомат або напівавтомат: 4 кроки до розуміння

Матеріал бака (теплообмінника)

Він – як індикатор якості. Особливо в місцях спаювання. Якщо лінії яскраво виражені, краще відмовитися від приладу. Він через рік-три точно зламається або почне текти.

Під час вибору газового приладу краще орієнтуватися на специфічний колір і блиск. Якщо колонка забарвлена ​​термозахисною фарбою, цей пристрій низької якості.

Дивіться, з чого зроблений теплообмінник – саме від нього залежить зносостійкість газколонки:

  • сталевий – дорогий, але надійний. Не іржавіє, з помірною теплопровідністю;
  • у очищеної міді тепловіддача ще більша, ніж у сталі. Вона з кожного кубометра газу витягне максимум; 
  • мідь з домішками прогрівається нерівномірно. Такий теплообмінник порівняно швидко стає непридатним.

Економічність газової колонки

Колонка вигідна, якщо її вмикати надовго. Пік навантаження припадає на початок роботи – коли гріється теплообмінник. Потім – витрата блакитного палива йде менше. 

экономичность газовой колонки

Це кращий варіант, ніж без кінця смикати важіль, вмикаючи гарячу воду, щоб вмитися або сполоснути тарілку. Тоді ніякої економії не вийде.

Що краще в домашніх умовах: газова колонка чи бойлер: таблиця порівнянь

 
Водонагрівач Газова колонка
Енергоефективність Енергомісткий. Накопичувальний постійно тягне електрику на підігрівання води та підтримання потрібної температури. Витрата палива дозована: гріє воду тільки тоді, коли тече з крану
 
Непрямого нагрівання споживає до 27 Вт/год
Складність встановлення та підключення Монтаж в руках майстра не складний. Потрібен дозвіл газової та пожежної служб та проєкт, погоджений із фахівцями.
   
Дозвільних документів не потрібно Пожежонебезпечна.
   
  Не можна встановлювати у ванній
Корисний функціонал Гарячий струмінь під будь-яким напором. Гріє моментально, в необмеженій кількості або стільки, скільки потрібно.
   
Безпечніший, ніж газова колонка. Можна регулювати полум'я.
   
Можна повісити вертикально або горизонтально, встановити на підлогу. Термін служби більший, ніж у бойлера
Вартість пристроїв від 1 919 до 11 120 грн від 2 959 до 21 255 грн
(в Moyo.ua)

Як бачите, запитання: «Що краще – бойлер чи газова колонка?», – саме по собі не є коректним. Якщо у вас квартира в будинку, обладнаному електроплитами, ніякої мови про газовий прилад йти не може. Власникам квартир з газопроводом є над чим подумати:

  • колонки споживають мало блакитного палива, а гріють воду стільки, скільки потрібно. Але мороки з дозволом, погодженням та встановленням обладнання буде вдосталь. Доведеться запастися терпінням, вільним часом і засобами, щоб ходити і добиватися результату;
  • бойлери енерговитратніші, але не вибагливі. Встановити нескладно, дозволи на монтаж не потрібні, працюють тихо, не вибухонебезпечні, у разі невикористання можна відключити. 

Вирішуйте. Обирайте відповідний агрегат. Останнє слово за вами.

Корисна стаття: ТОП-5 кращих виробників газових колонок

Коментарі
Залиште коментар
Категорії