Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати графічний планшет для малювання за 10 характеристиками

Дата публікації: 10.10.2023 14:25
Дата оновлення: 19.10.2023 10:52

Замість мольберта — регульована підставка, замість полотна — сенсор, а кисті замінює стилус. Образ сучасного художника наповнений не романтикою, а технологіями. І не дивно, адже творчість розвивається нестримними темпами, а у творців з’являється шанс заявити про себе на різних платформах.

Графічний планшет

Якщо й створювати шедеври у цифровому форматі, то лише за допомогою якісних та зручних інструментів. З’ясовуємо, як вибрати графічний планшет з адекватною ціною та кращим набором функцій.

Коли варто купувати графічний планшет?

Просто так купувати немає сенсу — на відміну від звичайного, складно вигадати альтернативні способи застосування графічного девайса. Через непотрібність він опиниться на антресолях або в коробці з проводами та іншою «всячиною».

Для придбання потрібен привід. І знайти його не складає труднощів. Дигітайзер (графічний планшет) — must have, якщо:

  • для малювання використовується смартфон і час переходити на новий рівень;
  • хочеться навчитися малювати на сенсорному дисплеї за допомогою електронного пера;
  • старий графічний планшет не «тягне» вимоги художника чи гальмує через застарілість;
  • у планах — монетизація креативних ідей, продаж готових робіт через інтернет;
  • є бажання експериментувати у професійних графічних редакторах.

Вікові обмеження для використання графічних планшетів відсутні. Єдине, для малюків інтерактивні дигітайзери дещо складні в керуванні, а ось дощечки для малювання — якраз.

На замітку: Як зробити скриншот на планшеті — гайд для 5 різних моделей

Як вибрати планшет для малювання?

Алгоритм вибору планшета для малюнків простий та зрозумілий. Треба діяти за тим самим принципом, що використовується для пошуку ідеального мобільного телефона чи іншої техніки. Спочатку — аналіз «начиння» та функціональних можливостей, потім — оцінка ергономіки та надійності, а насамкінець — увага до дизайну.

Різновиди графічних планшетів

Який графічний планшет вибрати — залежить від скілів, бюджету та потреб.

  • На мінімальний рівень підготовки орієнтовані електронні блокноти. Їх обирають бізнесмени та офісні працівники. Розмір таких пристроїв невеликий, оснащення — простеньке і бюджетне. Якщо й малювати, то лише примітивні скетчі та не деталізовані нариси.
  • Для досвідчених користувачів призначені безекранні планшети, які мають робочу зону для введення графічної інформації. Вони підключаються до ноутбука або комп’ютера через фізичний (рідше — бездротовий) інтерфейс. Готовий малюнок з’являється на екрані підключеного пристрою.
  • Просунутий варіант — незалежний графічний монітор. Це свого роду цифрове полотно: він і картинку відображає, і сенсорне введення підтримує.

Корисно знати: У якій програмі роблять презентацію: 10 найкращих сервісів

Розмір планшета

Розмір корпусу ніколи не збігається з розміром робочої області. Це легко пояснити: місце також потрібно для інструментів, плюс для комфортного утримання в руках необхідні рамки.

Зазвичай параметри корисного простору такі ж, як у популярних форматів паперу. Існують планшети від A6 до А3, також зустрічаються нестандартні варіанти.

Великий графічний планшет

Велика діагональ — не завжди добре. По-перше, новачкові складно контролювати величезний планшет. Доводиться робити багато рухів руками, що надає творчому процесу хаотичності. По-друге, на компактному робочому столі йому навряд чи знайдеться місце. А через значну вагу проблематично брати девайс із собою в поїздки.

Як вибрати графічний планшет за розміром?

Розмір пристрою
Призначення
Мініатюрний планшет Для ретуші фото
A5 Щоб створювати малюнки середньої складності
А4 та А3 Для професійного контенту з великою кількістю деталей

Читайте: МФУ — що це таке: 3 ключові переваги та можливості багатофункціональних пристроїв

Чутливість до тиску

Планшет реагує по-різному, якщо ледве торкатися його екрану і відчутно тиснути пером. Що менше рівнів натиску підтримується, то складніше керувати пензлями та лініями.

Високий рівень чутливості стартує від 4096 рівнів. Такий варіант цілком прийнятний для ілюстраторів-профі. При підвищених вимогах до деталізації краще зупинитись на 8092 рівнях. А для навчання та перших серйозних малюнків вистачить 1024 чи 2048.

Роздільна здатність

Зі звичайними планшетами все просто: HD — добре, Full HD — ще краще. Дигітайзери мають свої стандарти. Замість точок на дюйм — лінії на дюйм (LPI). Якість графіки вища за топової роздільності.

  • Користувачам, які вперше стикаються з графічними планшетами, рекомендують вибирати моделі із 2540 LPI.
  • Тим, хто малює багато й давно, такого показника замало. 5080 LPI — оптимально.

Швидкодія

Для оцінки продуктивності слід орієнтуватися на швидкість відгуку. Важливо, скільки інформації графічний планшет обробляє за секунду і скільки разів передає дані комп’ютеру. Якщо швидкодія «урізана», зображення на екрані з’являється із затримкою. Для пересічного користувача це не проблема, а професіоналові навіть мінімальне запізнення при відображенні може зашкодити.

Продуктивний графічний планшет

Допустима швидкість відгуку — в межах 150 точок за секунду. Кращий показник для просунутого девайса — від 200 пікселів.

Особливості керування, налаштовувані кнопки

Навіть у бюджетного планшета щонайменше одна фізична кнопка — для його запуску та вимкнення. Знаходиться вона у зручному місці та спрацьовує при тривалому натисканні. Крім неї — додаткові елементи керування, які забезпечують швидкий доступ до пунктів меню графічного редактора. А також дозволяють активувати інструменти, скасовувати дії, регулювати масштаб картинки.

У простіших моделей кнопки запрограмовані за замовчуванням і не підтримують розширене налаштування. Інші пристрої — з гарячими клавішами, що налаштовуються. Їх можна запрограмувати в індивідуальному порядку або попарно — на власний розсуд. Правильний алгоритм налаштування — в інструкції з експлуатації планшета.

Цікава стаття: Samsung Galaxy Tab S8 — огляд характеристик планшета в 10 розділи

Різновид стилуса

Залежно від функцій та особливостей конструкції стилуси ділять на 2 групи:

  1. Пасивні. Працюють без підключення, тому є універсальними. Додаткові функції не підтримуються.
  2. Активні. З широким арсеналом опцій та налаштувань. Синхронізуються із графічним планшетом безпосередньо.

За способом підключення активні стилуси дротові та бездротові. Перші — дешевші, з обмеженим радіусом дії. Підключаються через ЮСБ-інтерфейс. Другі — набагато зручніші та функціональніші. Синхронізуються по Bluetooth, використовують вбудований акумулятор.

Жорсткість наконечника впливає на відчуття при малюванні. М’яким водити по екрану приємніше, але й зношується він швидше. Жорсткий — може подряпати планшет, проте відрізняється довговічністю. Середній — імітує олівець, тож до вподоби художникам, які тільки-но перейшли з паперу на «цифру».

Краще обирати стилус з кількома видами наконечників, щоб міняти їх під різні завдання.

Особливості підключення та сумісність

Який вибрати графічний планшет для малювання — залежить від встановленої операційної системи та типу пристрою, до якого він підключається. А ще — від програмного забезпечення, яке використовується. Важливо переконатися, що модель, яка припала до душі, сумісна з версією Віндовс або MacOS, а також підтримує потрібні програми. Проблеми із сумісністю роблять експлуатацію планшета неможливою чи негативно позначаються на функціях.

Графічний планшет у зв’язці з ПК

Дигітайзери оснащені портами micro USB, Type-A, Type-C або HDMI. Кожен інтерфейс має свої переваги. Наприклад, симетричний роз’єм Type-C — з високою пропускною здатністю.

Девайси з бездротовою передачею даних на крок попереду. Вони не обмежують рух користувача, дозволяють йому розташуватися на зручній відстані від комп’ютера в будь-якій позі.

Бренди планшетів

Виробництвом графічних планшетів займаються вузькопрофільні бренди та компанії широкого профілю.

  1. Wacom. Корпорація, чию продукцію професійні художники поважають за якість та високу ергономіку. Асортимент рішень для любителів приємно вражає. Можна знайти модель для Вінди та під «яблучну» операційну систему.
  2. Huion. Молодий китайський виробник пропонує девайси з підтримкою передових технологій та оптимізованим дизайном. Переваги: ​​багата комплектація, гнучка лінійка розмірів.

Бюджет та ціновий сегмент

Представлені графічні планшети у всіх цінових сегментах: від бюджетного до преміального.

Мінімальна сума, якої вистачить на добротний пристрій із правильним співвідношенням сторін та гарною чутливістю, — 2-3 тисячі гривень.

Висока роздільна здатність, стабільне бездротове підключення та просунутий стилус — приємні «бонуси», які реально отримати приблизно за 5 тисяч.

Графічний планшет з монітором

За 10 тисяч гривень можна взяти залежний від комп’ютера професійний планшет, а 20-25 тисяч вистачить на модель із власним монітором. За рішення з величезною активною зоною, реалістичного кольоровідтворювання, антивідблиск-покриттям і приголомшливою точністю введення доведеться викласти від 35 тисяч гривень.

Чим корисний графічний планшет?

На графічному планшеті можна навчитися створювати налички для соціальних мереж, логотипи для бізнесу, анімації для відеороликів у блог, цифрові портрети та картини інших жанрів. Для відточування художньої майстерності та вироблення власного стилю малюнків дигітайзер просто незамінний. Вибрати його не важко, якщо орієнтуватися на вищезгадані критерії.

Пізнавальна стаття: Порівняння планшетів Microsoft Surface Pro 7 та Microsoft Surface Pro 7 Plus: 6 основних відмінностей

Коментарі
Залиште коментар
Категорії