Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Тепловентилятор чи теплова завіса: 5 вагомих аргументів «за» та «проти»

Дата публікації: 24.12.2021 11:24
Дата оновлення: 24.12.2021 11:24

Експлуатація торгових залів чи промислового цеху взимку передбачає підтримку певного режиму комфорту. Навряд чи орендарям варто допускати накопичення надмірної вологості або критичне зниження температур. Саме тому в магазинах та супермаркетах встановлюють системи обігріву. Найбільш популярними вважають два варіанти: тепловентилятор та тамбурну завісу. Розберемо основні відмінності згаданих систем обігріву.

опалення великих залів

Адміністратори торгових залів, як і орендні інвестори, часто спантеличені та ставлять собі питання: «‎Що краще, тамбурна завіса чи тепловентилятор?». Тим, хто хотів би отримати відповіді, важливо розібратися в специфіці роботи кожної системи. На ринку є десятки касетних блоків з оригінальним дизайном. Та чи вони ефективні?

Читайте також: Які бувають основні несправності бойлера? 

Теплова завіса і тепловентилятор —  ключові відмінності 

Тамбурна завіса, на відміну від тепловентилятора, розміщується над вхідними дверима (або збоку). Для запобігання проникненню холоду, розподільні решітки спрямовують паралельно площині дверей, без жодних відхилень. Якщо в торговому приміщенні потрібно облаштувати лише опалення, краще встановити саме «‎повітряну завісу». Це спеціальний касетний блок, оснащений ТЕНами та додатковим нагнітальним вентилятором. Система ефективна взимку, навіть якщо у торговий зал завжди є великий потік відвідувачів.

Беззаперечна перевага тепловентилятора —  можливість використання як системи кондиціонування влітку. Варто розуміти, що подібне обладнання рідко стабільно працює за температури нижче 10°C. Але навіть при цьому вихід є — це придбання настінного кондиціонера з інверторним компресором. Подібні системи здатні стабільно працювати навіть за температури -43°C. Хоча монтаж та обслуговування обладнання буде витратним.

Що краще: теплова гармата чи тамбурна завіса 

Теплові завіси спроєктовані для встановлення в супермаркетах, торговельних центрах, спортивних залах, аквапарках, станціях заправок чи автомийках. На складах, логістичних центрах, в медичних чи освітніх установах касетному типу енергоефективних систем доводиться шукати альтернативу. Для цього є вагомі причини. Найбільш важливими аргументами на користь того чи іншого рішення є наступне: 

  • спрямованість потоку повітря та мобільність,
  • складність монтажу та специфіка кріплення,
  • ефективність для великого простору,
  • сумарне споживання енергії. 

Електрообігрівач давно перестав бути інноваційним винаходом. З моменту появи першого пружинного екземпляра минуло понад 100 років. Сьогоднішній обігрів став ефективнішим, що пов'язано з роботою більшості приладів в автоматичному режимі.

Використання касетних блоків в інтер'єрі офісів та приватних будинків так само потрібне, як і на виробництві чи в комерційному секторі. Якщо потрібно опалювати промислову залу, тепловій гарматі немає альтернативи. Цей прилад є великим тепловентилятором з підвищеною потужністю.

Виробники, що сфокусовані на обігріванні комерційних приміщень, все більш віддають перевагу електроніці нового покоління. Вони змінили матеріал корпусу на пластик, додали температурні датчики та передбачили віддалене керування. Якщо порівнювати, чим відрізняється теплова завіса від тепловентилятора, не менш важливими будуть технічні нюанси: розміри, енергоспоживання, який саме використовується теплоносій.

Для порівняння: Конвектор або теплова гармата: 6 особливостей при виборі

Сфера застосування

Теплову завісу встановлюють на ворота, двері, вікна. Найбільш ефективні «повітряні штори» у тих випадках, коли потрібно створити перешкоду та захистити від холоду ззовні. За наявності касетної системи знизити тепловтрати будівлі під час відчинення дверей та воріт вдасться суттєво (до 80%). Не менш важливим є наступне: 

  1. Вбудована функція рекуперації тепла. 
  2. Відносна компактність. 
  3. Можливість безканальної та децентралізованої роботи. 
  4. Інтегрована автоматизація.

Теплова гармата —  одна з альтернатив для обігріву. Переносний прилад нагадує побутовий тепловентилятор. Його встановлюють у гаражі, ангарі, на складі чи у великому павільйоні. Система підходить для промислових цехів та інших виробничих об'єктів. Нагнітач теплового повітря незамінний у приміщеннях, де необхідно підтримувати певні температурні параметри в конкретних зонах. 

Площа обігріву

Стандартні системи канального типу складаються із зовнішнього блоку, встановленого на даху зала, та внутрішніх секцій (під стелею). Найчастіше у подібного обладнання великі втрати тепла. Значна площа приміщень та особливості функціонування електроніки є причиною неефективності. Тепло часто не потрапляє у потрібні зони та витрачається на обігрів стін чи стелі. Саме тому подібним рішенням доводиться шукати альтернативу.

системи обігріву складів

Якщо обрано тепловентилятор або теплову завісу, системи по-різному ефективні для невеликих магазинів. Втрати енергоресурсів, особливо при використанні заскленого тамбура, будуть мінімальними лише з касетним блоком на вході. Для торгових залів великих площ ідеальним рішенням буде вертикальна теплова гармата. Прилад не нагріє всі зони приміщення, але допоможе створити локалізовані «острівки»‎ для комфорту працівників.

Цікаво: Що краще: електричний конвектор чи масляний обігрівач – 7 фактів

Ефективність

При оцінці енергетичної ефективності часто зосереджуються на питаннях автоматичного управління та контролю температури. Хоча зниження витрат можна отримати іншим шляхом — внаслідок зміни типу спіралі. 

Тип нагрівального елементу
Принцип дії та конструкція
Електрична теплова гармата Джерелом для генерації тепла є інфрачервоне випромінювання. Ефект одержують при нагріванні до певної температури елемента конструкції (кварцова нитка). Завдяки потоку повітря здійснюється передача тепла навколишнім предметам. Для обігріву повітря часто використовують ніхромовий дріт великого перерізу. Такий провідник моментально нагрівається до високої температури, але має властивість швидко виходити з ладу
Тамбурна завіса Основним нагрівальним елементом є радіатор з відбивачем. Елементи поміщені у міцний металевий корпус з термостійкими властивостями. Важлива частина — рефлектор (відбивач), виготовлений з алюмінію або ретельно відполірованої сталі. Спеціальна панель потрібна для формування зони випромінювання від приладу — надання потоку потрібної форми та напряму 

Здавалося б, будь-яка теплова завіса повинна мати надзвичайно високий рівень ККД. Якщо включити такий елемент на повну потужність, великі торгові площі миттєво нагріваються. Але як тільки настане тепла весняна погода, потреба в касетному пристрої повністю відпадає. Тамбурна система не буде актуальною та доведеться подумати про кондиціювання окремих зон.

Мобільність

Системи опалення в холах та інших великих приміщеннях повинні швидко реагувати на температурні зміни, бути простими в експлуатації. Саме тому великі вентилятори у пріоритеті. Їхня мобільність істотно перевищує можливості теплової завіси. Остання часто провокує нестачу свіжого повітря, яке не проникає через тепловий бар'єр. Це призводить до надмірної вологості, скупчення мікробів та алергенів.

теплова гармата та теплова завіса — мобільність

Енергоощадження

Намагаючись розібратись в том, що краще теплова гармата чи тамбурна завіса, та акцентуючи на енергоспоживанні, можна дійти до очевидних висновків. У житлових будинках та великих приміщеннях втрати тепла за короткий час значні. Вони викликані відчиненням дверей та воріт, рухом транспортних засобів або інтенсивним переміщенням людей з відділу до відділу. В цьому випадку коефіцієнт корисної дії правильно встановленої тамбурної завіси набагато вищий, ніж для нагнітача.

На замітку: Як вибрати масляний радіатор?

Тепловентилятор і повітряна завіса: порівняння плюсів та мінусів

Повітряне опалення не завжди побудоване як широка мережа труб та колекторів, по яких рухається нагріте повітря. У випадку теплової гармати теплоносій нагнітається в торгові зали за допомогою вентиляторів та прямує точно в потрібну зону. Часто в каналах знаходиться електроніка та датчики, що регулюють температурний режим. Хоча вони додатково споживають енергію. Якщо порівняти автономну систему з тепловою завісою, різниця суттєва:

  •  
Теплова гармата
Тамбурна завіса
  • Відсутність радіаторів та «об'ємного» теплоносія, що забезпечує прискорене нагрівання з меншими тепловими втратами;
  • дуже високий ККД —  до 95%;
  • відходить для обігріву великих залів.
  • Автоматичний режим;
  • низьке споживання енергії;
  • невибагливість в експлуатації;
  • легкий та швидкий монтаж;
  • деякі моделі з рівнем захисту IP54 незамінні для автомийок.

Для того, щоб система опалення та вентиляції працювала ефективно, варто індивідуально підібрати відповідні пристрої для кожного приміщення. Збереження передбачених проєктом теплових параметрів стане можливим коли проаналізувати потужність, точну кількість та розташування блоків. 

 системи обігріву та кондиціонування

Монтаж системи обігріву потребує особливої відповідальності. Критично важливим вважають діапазон впливу повітряних потоків, специфічність елементів керування. Обираючи потужність варто враховувати, дача, будинок або промисловий простір планується обігрівати. Визначальними будуть не лише витрати на придбання та встановлення пристроїв, а й подальше їх обслуговування.

На тему: Поради, як вибрати обігрівач: топ-5 популярних типів і рейтинг кращих моделей 

<

Коментарі
Залиште коментар
Категорії