Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що дає дефрагментація диска засобами Windows. Ключові фішки 5 сторонніх утиліт

Дата публікації: 28.12.2021 12:53
Дата оновлення: 28.12.2021 12:53

Ніхто не хоче працювати на повільному комп'ютері, але не всі вчасно оновлюють комплектуючі. Охочим економити залишається стежити за налаштуваннями системи, правильно обслуговувати ПК: ганяти пил під корпусом, видаляти програмне сміття, боротися з фрагментацією. Нижче йдеться про дефрагментацію диска, що вона робить, наскільки ефективна.

Небагато історії: Хто і як винайшов перший жорсткий диск: 4 епохи історії HDD

Що таке дефрагментація диска

У жорстких дисках старого зразка (HDD) файли зберігаються на пластинах. Процес зчитування даних можна порівняти з роботою програвача вінілових пластинок. У вінчестерах кілька головок зчитують інформацію з намагнічених «млинців».

Що дає дефрагментація диска у Windows

Запис на диск — лише один з різновидів операції. Є ще видалення файлів. Внаслідок цього вміст вінчестера з часом починає нагадувати голландський сир: заповнені ділянки чергуються з порожніми.

Коли вільне місце на диску добігає кінця, знайти достатню кількість поряд розташованих порожніх кластерів стає проблематично. У результаті доводиться записувати великі файли частинами за принципом «шматочок там, шматочок тут». Дроблення інформації не сприяє високій швидкості зчитування, прискорює знос вінчестера.

Позбутися порожніх ділянок можна за допомогою дефрагментації — процесу заповнення порожнин і перенесення частин великих файлів у суміжні кластери. Тепер ми розібралися, що таке дефрагментація диска і можемо розглянути особливості цієї нехитрої процедури.

Для чого потрібна дефрагментація диска

Користувачі, які знають, навіщо потрібна регулярна дефрагментація диска, підтримують комп'ютер у тонусі шляхом упорядкування файлів на вінчестері. Проте оптимізація накопичувача — не панацея. Важливо пам'ятати, що є інші фактори, що впливають на швидкість отримання інформації від HDD:

  • швидкість обертання шпинделя,
  • відсоток вільного місця,
  • інтерфейс підключення,
  • файлова система та інше.

Також не слід забувати, що дефрагментація актуальна лише для HDD. У SSD немає жодних пластин і головок, такі накопичувачі працюють як великі флешки, тому розміщення файлів на швидкість не впливає.

Ще один аспект, який мотивує робити дефрагментацію, — зменшення зносу вінчестера. Однак і тут є безліч факторів, які суттєво впливають на його довголіття, наприклад, багато залежить від виробника. Перед покупкою потрібно читати відгуки, дивитися на тривалість гарантії.

Невеликий топчик: ТОП-5 найкращих виробників внутрішніх жорстких дисків (HDD)

Дефрагментація диска: як часто потрібно робити

 як часто дефрагментувати диск

Для початку варто вирішити для себе: чи мені потрібна дефрагментація диска, а потім вже визначатися з періодичністю. Усього існує 3 варіанти.

  1. Відмова від дефрагментації
    Якщо вінчестер наполовину порожній, нові програми користувач встановлює зрідка, поки що можна пожити без оптимізації диска.
  2. Дефрагментація з періодичністю, яка налаштована самостійно або запускається вручну
    Залежно від інтенсивності використання вінчестера процедуру проводять раз на тиждень, місяць чи квартал.
  3. Оптимізація у Windows 10 за замовчанням
    У Microsoft вважають, що дискам потрібен щотижневий догляд, запуск процедури активний за замовчанням. Слово «оптимізація» замінили на «дефрагментацію» не випадково. Розробник вважає, що SSD також потребують регулярного обслуговування. Для їх, щоправда, застосовується інший алгоритм, заснований на чищенні блоків.

У SSD система не ганяє байти туди-сюди як у HDD. Користувач може вимкнути дефрагментацію або змінити її періодичність. Для цього натискаємо «Панель управління», далі — «Адміністрування» — «Оптимізація дисків» і змінюємо параметри на свій розсуд.

щотижнева оптимізація диска

Про вибір диска для комп'ютера: SSD або HDD — що краще: відмінності 2 видів накопичувачів

Як запустити дефрагментацію у Windows

Для запуску оптимізації можна використовувати як функціонал системи, так і утиліти сторонніх розробників. У першому випадку є можливість скористатися графічним інтерфейсом Windows або командним рядком. Для користувачів, яких не влаштовує вбудований функціонал ОС, в інтернеті є спеціалізовані програми.

Заглиблюємося в роботу харда: Як працює жорсткий диск (HDD): пристрій та принцип роботи жорсткого диска у 6 розділах

Використання панелі керування

Скориставшись функціоналом панелі керування, можна змінити розклад дефрагментації або запустити її вручну. Для цього заходимо у вікно оптимізації. Там є 3 кнопки:

  • Аналізувати. Після її натискання Windows підрахує відсоток фрагментації.
  • Оптимізувати. Залежно від типу диска система вибере алгоритм збільшення його продуктивності.
  • Коригування параметрів. Відкриється розклад оптимізації. Користувач може замість «щонедільне» вибрати «кожен день» або «кожен місяць». Що дає запуск дефрагментації диска простіше зрозуміти, якщо проводити процедуру щомісяця або рідше. При частій оптимізації ефект малопомітний. У цьому ж вікні є вибір накопичувача та налаштування повідомлень про перепустки процедури.

Альтернативні шляхи до вікна оптимізації:

  • Правою клацаємо по локальному диску. Тиснемо: «Властивості» — «Сервіс» — «Оптимізувати».
  • У пошуковому рядку «Пуск» пишемо, наприклад, «фраг» і в результатах вибираємо дефрагментацію.

Цікава стаття: Як вилікувати жорсткий диск (HDD) та виправити биті сектори: 7 хороших програм для діагностики

Запуск з командного рядка

Клацаємо «Пуск», набираємо команду cmd. Пишемо, наприклад: «defrag C: /U». У цьому випадку запуститься дефрагментація диска С і хід операцій показується на екрані. Крім «U» є інші параметри команди, переглянути їх значення можна, набравши просто defrag без продовження.

Запуск з командного рядка

Після запуску оптимізації система виконає аналіз розділу, дефрагментацію та видасть звіт з інформацією про вільний дисковий простір.

Сторонні програми

Вибір програм, які можуть дефрагментувати HDD, досить широкий. Їх можна поділити на дві категорії. Для першої оптимізація вінчестера — основна функція, а для другої — побічна. Приклади утиліт першої категорії:

 
Особливості Ціна
PerfectDisk Розробник запевняє, що утиліта забезпечує оптимальний порядок перенесення файлів. Додаток аналізує структуру накопичувача та вибирає слушний момент для дефрагментації От $30
O&O Defrag Наявність 5 режимів роботи, видалення сміттєвих файлів. Старт під час неактивності ПК, вимкнення комп'ютера після роботи. Виключення вибраних папок з обробки Від безкоштовної версії до $50 та вище
MyDefraggler Робота з системними файлами Від безплатної версії до $25
Smart Defrag Наявність шести режимів, обробка великих файлів, експрес-режим. Додаткові інструменти для оптимізації ПК Повнофункціональна версія — від $20 
Auslogics Disk Defrag Можливість дефрагментування диска або обраного користувачем файлу чи папки. Інструмент для безповоротного стирання інформації -

Як бачите, вартість повнофункціональної утиліти може бути досить високою. Прицінюючись до такого софту, бажано чітко знати, навіщо потрібна платна дефрагментація жорсткого диска, коли є безплатні рішення.

PerfectDisk для перенесення файлів

На жаль, оптимізація не завжди дає очікуваний ефект. В одних випадках комп'ютер починає працювати набагато швидше, в інших — не може похвалитися швидшою роботою після процедури. Щоб заощадити час і забезпечити максимальний ефект, перед оптимізацією варто запустити додаток, що видаляє програмне сміття, наприклад, CCleaner. На чистому диску дефрагментатор займеться лише необхідними файлами.

Про програмне очищення комп'ютера: Як очистити жорсткий диск: 5 перевірених технологій

Коментарі
Залиште коментар
Категорії