Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Гребінець для кішок: як вибрати за 4 базовими критеріями

Дата публікації: 28.12.2023 12:43
Дата оновлення: 29.12.2023 11:21

Під час линяння котик втрачає більше шерсті, ніж зазвичай. Добре було б його вичісувати, тоді на меблях та одязі шерстинок стає менше. До того ж регулярне вичісування запобігає утворенню ковтунів, особливо у кішок з довгою шерстю. Покращує циркуляцію крові в шкірі, стимулюючи здорове зростання і зменшуючи кількість шерсті, що змертвіла, під час линяння.

Гребінець для кота

Вичісування дає власникам можливість перевіряти стан шкіри своїх кішок, виявляючи паразитів, рани чи шкірні захворювання на ранніх стадіях. Ось чому так важливий гребінець для котів. Як вибрати відповідний тип, щоб мінімізувати стрес вихованцю та собі — розберемося, аналізуючи нюанси.

Як вибрати потрібний гребінець для кота

Вибір відповідного гребінця для кота залежить від типу шерсті, його здоров'я та особливих потреб. Нижче наведено кілька порад, які допоможуть визначитися з аксесуаром.

Визначення типу шерсті вашої кішки

Котячу шерсть прийнято умовно розділяти на коротку, середню та довгу. Визначити її тип нескладно: достатньо звернутися до чітких критеріїв, прописаних у таблиці:

Тип вовни 
Довжина  Приклади котячих порід
Коротка До 5 см

Абіссінська

Сінгапурська

Девон рекс

Бурманська

Середня 5-10 см

Бобтейл

Селкірк рекс

Орієнтал

Довга Понад 10 см

Керл

Бірма

Мейн Кун

Перська

Норвезька лісова

Короткошерстих і напівдовгошерстих (середня довжина) кішок слід розчісувати 1 раз на тиждень спочатку проти, а потім по росту волосся: це необхідно для видалення підшерстка. Догляд за довгою шерстю передбачає вичісування 2-3 рази на тиждень строго по зростанню волосся: так господар видалить підшерсток, не висмикуючи волосків.

Пізнавальна стаття: 5 найважливіших особливостей миски для котів: як вибрати правильно

Критерії вибору гребінця: матеріал, форма зубів, зручність ручки

Гребінці для кішок виготовляють із пластику, металу, гуми, силікону, дерева та їх комбінацій. Матеріали між собою відрізняються ціною, міцністю та довговічністю. Наприклад, пластик служить недовго, але коштує дешевше, дерево міцне та надійне, але дороге.

Також необхідно звертати увагу на форму зубчиків гребінця.

  1. Прямі зубці призначені для розчісування та видалення вільних волосків. Вони можуть бути довгими та короткими.
  2. Вигнуті зубці допомагають розплутувати середню та довгу шерсть.
  3. Закруглені на кінцях зубці дбайливо видаляють ковтуни та поплутані ділянки шерсті, не дряпаючи шкіру кішки.
  4. Зубці, що обертаються навколо своєї осі, запобігаючи вириванню шерсті та полегшуючи розплутування ковтунів.
  5. Тонкі зубці ідеальні для видалення бліх та їх яєць із шерсті за наявності такої проблеми.

Розчісування щіткою із прямими зубчиками

Також для комфорту процесу ручка гребінця має бути полегшеною, зручно сидіти в руці та не ковзати. Тоді кисть менше втомлюватиметься при тривалому вичісуванні.

Зверніть увагу: Іграшки для кішок — як вибрати серед 4 поширених типів

Як вибрати гребінець для кота: довга і коротка вовна

Короткошерстну кішку можна вичісувати будь-яким гребінцем з невеликими, м'якими та широко розставленими зубчиками. Так легше видаляється підшерстя і розплутуються ковтуни, не подряпавши шкіру тварини.

Розчісування короткошерстої кішки

Середня і довга шерсть вимагають серйознішого підходу. Купують відразу кілька інструментів: гребінець з довгими металевими зубчиками, фурмінатор, пуходерку, колтуноріз та масажну щітку. Все це необхідно для якісного вичісування підшерстя.

Корисні речі: Як вибрати кігтеточку для кота — 5 важливих характеристик «дряпки»

Спеціальні гребінці для кішок з чутливою шкірою

Краще брати гребінець із м'якими округлими зубцями, щоб мінімізувати неприємні відчуття та не допустити роздратування. Важливо запобігти виникненню статичної електрики, здатної нанести мікротравму ніжній шкірі улюбленця. Розряд викликають гребінці із пластику, замість нього слід брати дерев'яні.

Інструмент регулярно чистять від шерсті, бруду та бактерій, що сприяють розвитку шкірних інфекцій. Робити це потрібно у теплому мильному розчині, замочивши гребінь у воді на 10-15 хвилин. Потім проходять зубною щіткою по зубчиках, вичищаючи те, що накопичилося між ними. Після цього промивають під проточною водою і висушують. Повторюють процедуру не рідше ніж 1 раз на тиждень.

У скарбничку знань про догляд за кішками: Як вибрати корм для кота: 5 нюансів, про які варто знати

Основні типи гребінців для котів

  • Пуходерка 
    Використовується для видалення підшерстя. У неї металеві зубці або щетина для ефективного очищення шерстинок, не травмуючи шкіру тварини. Підходить аксесуар для всіх типів шерсті, відрізняється лише по довжині зубчиків: короткі для хутра до 5 см, довгі для шубки від 5 до 15 см.
  • Слікер-щітка 
    Видаляє ковтуни, бруд і шкіру вихованця, що ороговіла. Самоочищається натисканням на кнопку, що зручно для довгого вичісування густої вовни середньої або великої довжини.
  • Гребінець з рідкими зубчиками
    Застосовується для вичісування кішок з будь-яким типом вовни. Підходить для повсякденного видалення волосків, запобігаючи утворенню ковтунів.
  • Гребінець-масажер 
    Сприяє розслабленню тварин перед купанням. Ним вичісують середню та довгу шубку. Щітки ефективно видаляють волоски та м'яко впливають на м'язи. Прилад підходить для чутливої шкіри, оскільки дуже обережно очищає шерсть, не викликаючи роздратування. Гребінець можна одягати на руку господаря. Або ж у ньому передбачено ручку для комфортного захоплення.
  • Фурмінатор 
    Це професійний пристрій. Він є гребінцем із щільним рядом зубчиків, які проникають під верхній шар вовни й дбайливо видаляють підшерстя. Інструмент зменшує линяння більш ніж на 90%, що робить його незамінним для власника кішки. Фурмінатор для короткої вовни відрізняється від фурмінатора для довгої вовни зубчиками: у першому випадку вони менші та частіше, у другому — більше та рідше. Гребінець оснащений кнопкою для самоочищення, не потрібно нічого вичищати руками — достатньо зробити одне натискання.

Вплив розчісування на здоров'я вихованця

Регулярне розчісування допомагає видалити пил, бруд та залишки шерсті з хутра кішки. Це особливо важливо для довгошерстих порід, адже у них частіше утворюються ковтуни від вилизування. Такі скупчення шерсті — рай для бактерій та патогенів, адже це місце перестає нормально вентилюватись і починає пріти.

Вичісування вихованця

При попаданні в систему травлення вовна утворює грудки, які викликають блювоту, а надалі — закорковування кишківника. У разі такої непрохідності кішечку лікують лише оперативним шляхом. Однак цього можна уникнути, вдаючись до періодичного вичісування правильно підібраним інструментом.

Вплив гребінця також стимулює кровообіг, внаслідок чого виділяється більше шкірного себуму, що сприяє харчуванню волосяних фолікулів. Вовна кішки стає блискучою, краще росте і менше плутається.

Підсумовуємо:

  1. Тип вовни має значення: його визначення — головний етап при виборі гребінця.
  2. Зручність господаря: аксесуар має зручно сидіти в руці, в ідеалі бути з кнопкою для самоочищення.
  3. Від матеріалу до матеріалу: пластик дешевий, але недовговічний, гума та силікон — середня цінова категорія та високий термін служби, дерево — дорого, але надійно.
  4. Кожному своє: для короткошерстих підбирають щітки з дрібними частими зубчиками, довгошерстим і напівдовгошерстим підходять гребінці з великими рідкісними зубами.
  5. Чутлива шкіра — не вирок: підійде м'який гумовий або силіконовий гребінець із круглими зубчиками, який достатньо чистити 1-2 рази на тиждень.
  6. Різні гребінці під різні цілі: пуходерка видаляє підшерстя, слікером простіше прочісувати ковтуни, щітка з рідкими зубами розрахована на повсякденне використання, масажер використовують перед купанням і після вичісування іншими інструментами, фурмінатор — зменшення линяння.

Розчісування запобігає утворенню ковтунів, покращує зовнішній вигляд шубки та допомагає уникнути засніт кишківника вовняними грудками.

Зміцнення здоров'я на свіжому повітрі: Як вибрати шлейку для кота: 4 ділові поради

Коментарі
Залиште коментар