Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чи потрібна витяжка на кухні з електроплитою – детальна відповідь у 5 пунктах

Дата публікації: 20.01.2020 14:17
Дата оновлення: 19.04.2023 14:55

Виробники витяжки гарантують її доречність у будь-якій ситуації, але існує думка, що на кухні з електроплитою цей прилад не обов'язковий. Головний аргумент – на відміну від газової плити, електрична поверхня працює без утворення продуктів горіння. Чи варто витрачатися на витяжку в такій ситуації, і якщо так, яку краще придбати. Як потужність впливає на результат роботи приладу та як його правильно розмістити на кухні – у статті.

Вытяжка на кухне с электроплитой

Що таке витяжка – який тип краще для електроплити

Тип витяжки – вагомий фактор вибору. Він важливий для облаштування кухні з електроплитою, яка на відміну від газової не виділяє канцерогенів при готуванні.

Пристрої бувають:

  1. Проточні.
  2. Рециркуляційні.

Це цікаво: на кухні – види витяжок. ВСЕ, ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ І ЧИ МОЖНА ОБІЙТИСЯ БЕЗ НИХ? 11 ОСНОВНИХ РІЗНОВИД

Принцип роботи проточних моделей

Проточні відводять забруднене повітря у вентканал будинку. Вони продуктивні та відносно економічні в обслуговуванні – не потрібно регулярно міняти фільтри.

Проточні витяжки дорогі в установці. Доведеться витратитися на повітроводи та антиповоротний клапан, що утримує відпрацьоване повітря у шахті вентиляції. Не дешево беруть за свою працю і спеціалісти із встановлення техніки.

Важливо: Враховуючи відсутність продуктів горіння, витяжка в парі з електроплитою не обов'язково повинна бути потужною – вибираючи малопотужний прилад, можна заощадити.

Витяжки проточного типу відмінно справляються із запахом – через це їх найчастіше вибирають в тандем з електроплитою.

Проточная модель вытяжки и рециркуляционная вытяжка

Принцип роботи рециркуляційних моделей

Рециркуляційні витяжки прості в установці. Їх можна купити за невисокою ціною. Неабияка перевага приладу — збереження температурного режиму, оскільки він не витягує тепло на вулицю.

Техніка не завжди справляється із запахами, але сильна в очищенні шкідливих домішок та жирових нальотів, тому рециркуляційними витяжками обладнують кухні з газовими плитами. Не варто забувати і про заміну фільтрів у цих моделях – їх треба міняти максимум раз на півроку.

Увага: Рециркуляційна витяжка – найкращий варіант для кухні з гарною вентиляцією.

Пізнавально: Як чистити витяжку? Як чистити фільтр від витяжки – 5 важливих аспектів

Яку витяжку купити для електроплити

Проточні
Рециркуляційні
Плюси Мінус Плюси Мінуси
не потрібно змінювати фільтри дорогі недорогі, прості в установці змінювати фільтри раз на 5 місяців
справляються із запахом купівля клапана, відведення повітря справляються з жиром не додають на кухню кисню
замінюють повітря свіжим оплата роботи монтажників не виводять тепле повітря на вулицю

Щоб не мучитися сумнівами, можна купити моделі, що працюють у двох режимах – але за багатофункціональність доведеться переплатити.

Для чого потрібна витяжка на кухні

Раніше вважалося, що витяжка видаляє гар і запах. Сучасні дослідження показали, що вона несе куди більшу користь, ніж здавалося.

Очищення повітря

Естетична сторона питання – аромат котлет у вітальні – не найстрашніше, що несе в собі забруднене повітря. Запах їжі може викликати алергію.

Алергічні реакції на запах продуктів чи їх складові (кокосове, кунжутне масло, молочні продукти, запах риби) зустрічається навіть в дорослих людей. Ще частіше від алергії страждають маленькі діти, організм яких може видавати реакцію на, здавалося б, нешкідливу їжу. Ось чому питання очищення повітря від запахів особливо турбує молодих батьків.

 Для чего нужна вытяжка на кухне

Запах приготованої їжі або підгорілої їжі не залишить межі кухні, і це особливо цінується в квартирі-студії.

З витяжкою оновлюється повітря. Навіть із закритою кватиркою на кухні буде свіжо і приємно перебувати – це важливо в холодну пору року, коли не дуже хочеться випускати тепло на вулицю.

Пізнавально: Топ-8 кращих виробників витяжок для кухні

Захист від жиру меблів, підлоги, стін

Якщо регулярно використовувати витяжку, можна на довгі роки зберегти покриття стін та меблевих фасадів – їх не торкнеться жировий наліт, змішаний з частинками пилу.

вытяжка защищает мебель, пол, стены и окна от жира

Посуд побутова техніка теж буде як нова – з витяжкою її поверхня не почорніє від кіптяви.

Вентиляція важлива для приміщення з дерев'яними елементами декору та меблів – вони охоче вбирають різні речовини. Дерев'яні вироби складно очищати та легко пошкодити при неправильному чищенні.

Важливо: дуже швидко насичується різкими запахами – витяжка точно врятує штори від сторонніх ароматів.

На кухні без витяжки з'явиться жирний наліт на стінах і стелі. Витяжка запобігає появі бруду, вловлюючи мікроскопічні частинки, перш ніж вони «приземляться» на підлогу, стіни, вікна та стелю.

Чи є негативні властивості витяжки

Незважаючи на користь кухонного приладу, є точка зору, що вона може завдати шкоди. Суперечки з цього приводу не вщухають. Нижче — кілька популярних помилок та їх спростування.

Міф
Насправді
Жировловлювачі з осілими частинками жиру – сприятливе середовище для розмноження бактерій. Вчасне очищення та заміна фільтрів робить пристрій повністю безпечним. До того ж жир, що осів на меблів і плитці, несе таку ж загрозу.
Шум витяжки діє на нерви і заглушує інші звуки. На ринку існують безшумні витяжки (наприклад, BR 60/A WHITE). ДО того ж, кухня і так сповнена звуків. На тлі шуму води з-під крана, киплячої їжі і роботи того ж холодильника витяжки майже непомітний.
Для очищення повітря вистачить вентиляційної системи. Дійсно, в ультракомпактній кухні часто досить відкритої кватирки. Але наскільки зимовий протяг виправдовує чистоту та свіжість повітря – вирішувати кожному користувачеві.

Докладніше по темі: ЧОМУ ВИТЯЖКА СИЛЬНО ШУМІТЬ? 3 НАЙПОШИРЕНІШІ СИТУАЦІЇ

Чи потрібна витяжка на кухні з електроплитою

ДО встановлення техніки потрібно підходити виважено – тоді експлуатація обернеться виключно позитивними емоціями. Нижче – причини встановити витяжку на кухні з електричною плитою та рекомендації щодо її вибору.

Обов'язкова заміна повітря свіжим

Для комфорту на кухні важливий не тільки очищене, а й свіже повітря. На заміну віддаленого об'єму газу має прийти така сама кількість повітря. Якщо на кухні за відсутності вентиляції прокачати 800 м.куб., Закривши всі кватирки, повітря надходитиме з будь-якого вентиляційного отвору: ванною, туалету. Його навряд можна назвати свіжим.

Важливо: Щоб повноцінно оновити повітря без допомоги витяжки, потрібно залишати вікно відкритим.

Цікаво: Камінна витяжка для кухні: 4 важливі моменти, які варто знати

Правильний вибір потужності

Навіть найпотужніший агрегат не відкачає більше повітря, ніж зможе пропустити вентканал . Надмірний тиск пошкодить якість очищення повітря навіть на сусідній кухні.

Для розрахунку потужності пристрою радять помножити висоту кухні на її площу, і отриману суму ще раз помножити на 12. Якщо витяжку приєднують до вентиляційної шахти, для обчислення потужності цифру ще раз множать на 1,3.

Цікаво почитати ПОПУЛЯРНИХ КАМІННИХ ВИТЯЖОК ПРИСТЕННОГО ТИПУ

Всі за і проти

Електропліта позбавлена більшості мінусів газової варильної поверхні. При її використанні немає:

  • оксиду вуглецю, надлишок якого гарантує нездужання, мігрень, алергію;
  • сірчистого газу, що викликає першіння та кашель;
  • оксиди азоту, що подразнює дихальні шляхи;
  • формальдегіду, що негативно діє на шкіру;
  • бензапірена – потужного канцерогену, який за ефектом замінює 2-5 сигарет.

Електрична плита точно не призведе до жовтого нальоту – обов'язкового артефакту, який з'являється у місцях роботи газових пальників.

Але й електрична техніка не ідеальна. Все ж таки готування їжі супроводжується певними процесами:

  • активно випаровується волога;
  • нагріті металеві сковорідки продукти виділяють шкідливі речовини;
  • від запахів і чада нікуди не подітися;
  • приготування будь-якого делікатесу обов'язково супроводжують жир і кіптяву.

Все це призводить до одного висновку – витяжка над електроплитою обов'язкова практично у всіх випадках. І особливо в екстра-маленькій кухні, якщо «кватирковий» спосіб не справляється з функцією очищення.

Також рекомендуємо: ФІЛЬТРИ ДЛЯ ВИТЯЖОК – ЯК ВИБРАТИ? 2 РІЗНОВИДНОСТІ

Яка витяжка краще для електроплити

Головний параметр розрахунку розмірів витяжної системи – масштаби плити, над якою її монтують.

Якщо плита має 4 конфорки і габаритні розміри, краще брати витяжку від 60 см – наприклад, Electrolux LFP316S. Для кухні з компактними плитами 50 сантиметрів вибирають компактні моделі витяжки (відмінний варіант – плита з духовкою Beko FSM57300GX).

Какая вытяжка лучше для электроплиты

Як вибрати розмір

Правило розрахунку говорить: робоча поверхня витяжки повинна бути на 10-30% більше ширини електроплити. Приклад: для варильної поверхні на 90 см підійде витяжка шириною 120 см.

На замітку: Не варто переживати через естетику великогабаритної витяжки – сучасні моделі компактні за рахунок продуманого дизайну. А щоб її взагалі не було видно, вибирають конструкцію, що вбудовується.

Як розрахувати висоту кріплення

Вішати витяжку радять на висоті 65 см. На такому рівні від плити найкомфортніше готувати їжу. Якщо встановити прилад на більшій відстані від стільниці, вона працює «вхолосту», якщо на меншій – буде незручно у процесі приготування. До того ж, жар від близько розташованої плити зашкодить компоненти витяжки.

Цікаво: Варто врахувати віддаленість розетки від приладу – так не потрібно буде нарощувати провід щойно купленої техніки.

Підводячи підсумки, можна сказати: рідко яка кухня обійдеться без витяжки. Техніка звільнить повітря від домішок канцерогенів та гару та знищить запахи, які можуть бути небезпечними для здоров'я деяких людей. Правильно встановлена витяжка продовжить термін життя побутових приладів, меблів та настінного покриття. Вона вловить краплі жиру до того, як бруд покриє собою кухонний простір. Щоб вибрати найкращу витяжку для тандему з електроплитою, потрібно врахувати тип пристрою, площу самої кухні та розмір варильної поверхні.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії