Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Витяжка на кухні – види витяжок. Все, що потрібно знати і чи можна обійтися без них? 11 основних різновидів

Дата публікації: 20.10.2017 11:49
Дата оновлення: 25.03.2024 10:17

Що таке кухонна витяжка? Це апарат, що усуває з кімнати продукти розпаду – дим, пару, неприємні аромати, шкідливі домішки. Вони виробляються під час теплової обробки їжі.

Витяжка для кухні складається з кількох компонентів:

  • корпуса;
  • пристосування для вентиляції;
  • пульта (буває дистанційним чи механічним);
  • фільтруючих компонентів, що уловлюють жир.

Виробники витяжок використовують компоненти, що мають термічну та корозійну стійкість. Для виготовлення корпусу використовують емаль чи нержавіючу сталь.

Навіщо потрібні витяжки? Головне призначення пристрою – очищення повітря на кухні. Так, у процесі приготування їжі жир не осідає на меблів, стінах і стелі. Так, кухонний гарнітур служить довше. плит і холодильників не псуються, а господарі почуваються комфортніше, перебуваючи на кухні. Завдяки витяжці, випаровування та дим зникають, не потрапляючи у суміжні приміщення, і не шкодять здоров`ю.

Вытяжка, как важный элемент кухни

Які бувають витяжки?




Ці пристрої випускаються в широкій різноманітності, і кожна модель має унікальні функції та особливості. Чим відрізняються кухонні витяжки та на якій зупинити вибір?

Читайте також: Як вірно вибрати витяжку на кухню?

Виходячи з методики очищення повітря, вони бувають:

  1. циркуляційними;
  2. проточними.

Виходячи з розміщення, вони бувають:

  • підвісними (пласкими);
  • купольними;
  • острівними;
  • камінними;
  • вбудованими.

Залежно від монтажу вони діляться на

  1. встановлювані на стіну;
  2. встановлюються на стелю.

Поговоримо про кожен різновид докладніше далі.

З чого складається кухонна витяжка проточного типу? Роль вентиляційного агрегату в такому приладі виконує повітропровід, який займається виведенням забруднених пар. Ці моделі бувають бюджетними – наприклад, Best ES 414 1M MET\XS 60 - та елітними. В останньому випадку їх оснащують додатковими фільтраційними елементами.

Проточная вытяжка – самый распространенный вариант

Позитивні сторони проточних пристроїв:

  • високі показники продуктивності;
  • легкість використання – у дорогих пристроях фільтраційні компоненти вимагають регулярного очищення, але зробити це просто за допомогою підручних засобів або посудомийної машини;
  • запускає в кімнату свіже повітря замість брудного.

Але такі пристрої не можна назвати дешевими, навіть якщо йдеться про бюджетні моделі. Їх потрібно вбудовувати лише поряд із вентиляційним отвором на кухні. Монтування проточної витяжки – складний процес. Якщо вікна закриті, доступ до чистого повітря відсутній.

Це цікаво: Встановлення витяжки на кухні: 4 головних кроки

Такі моделі встановлюються на середніх та великих кухнях – там є можливість встановлення додаткового габаритного агрегату. Також важливо, щоб можна було під`єднати її до вентиляційного каналу або вивести повітропровід назовні.

З чого складається кухонна витяжка циркуляційного типу? У неї вбудовані вугільні фільтри та фільтраційні елементи грубого очищення, як у моделі ELEYUS Line I 60 BR. Через них проходить забруднене повітря. Ставши чистим, він знову опиняється у приміщенні. Повітропровід у них відсутній, тому вони можуть монтуватися там, де немає можливості приєднання до системи вентиляції.

Вытяжка с рециркуляцией – недорогой и простой в установке агрегат

Це недорогі моделі, прості у монтажі, компактні та легкі. Вони ідеальні для старих будинків із вентиляційними системами, обладнаними не за правилами, та невеликих кухонь – саме шляхом автономної роботи. Але продуктивність таких витяжок низька. Вони сильно шумлять, і згодом потребує витрат, пов`язаних з заміною фільтруючих компонентів.

Ми розібралися, чим відрізняються кухонні витяжки циркуляційного та проточного типу. Тепер поговоримо про дизайнерські відмінності.

Що таке підвісна витяжка? Вона стандартна та компактна. Підвісні моделі приєднуються до гарнітури або стіни, нависаючи над полицею зверху. Додаткових модулів у них відсутні. Завдяки компактним габаритам та легкості, підходить для невеликої кухні. Це модель плоскої форми.

м

Дуже популярні та поширені купольні витяжки. Вони є декоративним конусовидним блоком, можуть бути виконані в перевернутій, парасольковій або пірамідальній формі. Останні витяжки називають ще косими. Підходять для просторих кухонь, адже надійно очищають найвіддаленіші куточки.

Купольная вытяжка отличается оригинальным дизайном

Острівні витяжки гарно впишуться у великі, просторі та світлі приміщення. Їх часто встановлюють у кухнях-студіях, або поєднаних із вітальнями, зазвичай у приватних та дачних будинках. Їх приєднують до стелі, над кухонним «острівцем» із піччю.

Островная вытяжка идеальна для большой кухни

Камінна витяжка - різновид купольної. Їх часто плутають, але це різні моделі. Чим відрізняється камінна витяжка від купольної? Її корпус – масивніший, зовні вона нагадує давню, камінну витяжну систему. Якщо перший варіант краще для приміщень в сучасному стилі, то камінну витяжку добре монтувати до стіни, або в кутку, в кімнаті, стилізованій під село чи старовину.

Каминная вытяжка создает ощущение уюта

Що таке вбудована витяжка? Їх вбудовують у шафи, підлогові чи начіпні. Розібравшись, що означає «витяжка, що вбудовується», варто згадати її головну гідність – встановлена, вона майже непомітна, тому можна не турбуватися про дизайн. Можуть бути циркуляційними чи комбінованими.

Встраиваемая вытяжка – ультрасовременный дизайн

Цікаво буде дізнатися: Як чистити витяжку? Як чистити фільтр від витяжки – 5 важливих аспектів

Різновид вбудованої – телескопічна модель. Що таке телескопічна витяжка? Вона теж непомітна після монтажу, але при необхідності її корпус може висуватися на довжину плити. Всі вбудовувані витяжки зазвичай оснащуються підсвічуванням.

Телескопическая вытяжка в почете у любителей современных решений

Інноваційний, малознайомий широкому споживачеві пристрій – слайдерна модель. Що таке слайдерна витяжка? Це апарат, в якому є особлива система повзункових перемикачів, як в Candy CBT 6130 X.

Слайдерная вытяжка с ползунковыми переключателями

Настінні витяжки хороші для великогабаритних кухонь. Вони виглядають переконливо і відрізняються величезною продуктивністю.

Настенные вытяжки добавляют простора

Стельові, які кріпляться до стелі, підійдуть для приміщень різної площі.

Потолочные вытяжки можно монтировать и в небольших кухнях

Тепер нам відомо, які бувають кухонні витяжки та чим вони відрізняються.

Читайте також: Чому шумить витяжка?

Чи можна обійтись без витяжки?



Резонне питання – чи можна жити без витяжки? Деякі господарі вважають, що цей агрегат не належить до приладів першої потреби. Не завжди є можливість його встановити. Одним не вистачає коштів, інші мають крихітне приміщення, треті не бажають витрачати час.

За її відсутності доведеться знаходити альтернативні способи позбавлення від пари, диму та неприємних запахів. Можна відкрити вікна або облаштувати примусову вентиляцію. Але перший варіант не підходить взимку або в спеку, а другий вимагає великих зусиль.

Але чи можна робити кухню без витяжки, адже вона присутня не у всіх квартирах і будинках? Теоретично, реально не встановлювати її відразу, зробивши це потім, коли з`явиться достатня сума. Але встановлення агрегату в готовий гарнітур може спричинити складнощі – доведеться підбирати місце, шукати варіанти.

Відповідь на запитання, чи потрібна витяжка на кухні, проста. За відсутності нормальної фільтрації жир осяде на стінах, стелі, меблях і посуді. У результаті вид виробів буде зіпсований, і знизиться термін їх експлуатації. Вдихання повітря, забрудненого димом та випарами, погано впливає на здоров`я людини.

Вытяжка, как часть дизайна кухни

Вентиляція і витяжка – те саме?



Деякі господарі помилково вважають, що при встановленні витяжки нема потреби у вентиляційному отворі. Але монтування повітроводу над плитою з повним блокуванням природної вентиляції неправильно. Ці системи можуть ефективно працювати лише у парі.

Одне вентиляційний отвір не впорається з великою кількістю пари, кіптяви та жиру. Його мало для ефективного очищення повітря, але саме в нього витяжки проточні виводять продукти горіння. Вентиляція функціонує не тільки на кухні, видаляючи чадний газ з усього приміщення. У звичних для нас будинках і квартирах вона має вигляд решітки із фланцем.

При проєктуванні будинків кілька десятиліть тому конструкторами було задумано наявність щілин між дверима та вікнами. У сучасних приміщеннях природний процес повітрообміну часто порушується через встановлення герметичних пластикових вікон і дверей. Тому повна закупорка вентиляційного отвору повітроводом негативно позначиться на атмосфері у квартирі.

Розміри вентиляції оптимальні, і були розраховані будівельниками при зведенні вдома. Вентиляція та витяжка працюють за різним принципом, але лише разом вони здатні забезпечити максимальний комфорт на кухні.

Вытяжка и ее подключения к вентиляционному каналу

Вирішили купувати витяжку? Асортимент цих пристроїв широкий, вони відрізняються за характеристиками, але будь-яка модель здатна подбати про затишок та комфорт, зберегти гарнітур, шпалери. Витяжка будь-якої форми стане гармонійною частиною приміщення, доповнить інтер`єр. Виробляються вони і для споживачів з обмеженим бюджетом – не варто витрачати більшу суму на придбання витяжки. Перед покупкою проаналізуйте, які плюси та мінуси вам значущі.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії