Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Не включається електродуховка: розбір 13 причин

Дата публікації: 22.05.2023 12:48
Дата оновлення: 22.05.2023 13:56

Просунута техніка під час позаштатних ситуацій видає код помилки на дисплеї. Щоб скористатися підказкою, потрібно переглянути у посібнику користувача, що означає комбінація символів. За відсутності коду помилки доводиться самому шукати причину несправності або викликати майстра.

не працює духовка

Духова шафа не включається через перебої з електрикою

Побутові прилади виходять з ладу при подачі напруги, що сильно відрізняється у більшу сторону від 220 В. У просунутих духовках є захист від таких випадків. Вона не досконала, але принаймні врятує від займання, агрегат можна буде відремонтувати. На платі управління є блок живлення, який переводить високу напругу до низької. Якщо подати на нього, наприклад, 300 В, він вийде з ладу. За наявності радіодеталей його можна відремонтувати, хоча виробники духовок рекомендують у таких ситуаціях змінювати модуль керування цілком.

Ще один варіант, при якому духова шафа не хоче вмикатися, через проблеми з електрикою — наслідки віялового відключення світла. Якщо у вас раптово або за графіком погасли лампочки у квартирі, відключіть всі електроприлади від розеток. Включайте їх не раніше ніж через 5-15 хвилин після появи світла.

Розбираємось з встановленням: Як вбудувати духову шафу за 10 хвилин

Проблеми з розеткою

До цієї категорії можна віднести проблеми з електропроводкою квартири. За наявності мультиметра перед тим, як ремонтувати духовку або викликати майстра з гарантійного обслуговування, має сенс перевірити вольтаж тестером у розетці або проводах живлення побутового приладу. Якщо мультиметр показує в районі 220 В — шукаємо причину в духовці. Ще один варіант перевірки — під’єднати замість електродуховки, наприклад, настільну лампу.

Цікава стаття: Як користуватися духовкою? Понад 20 корисних порад

Не вмикається електродуховка: проблеми з контактами/проводами

До відносно простих несправностей належать проблеми з внутрішніми проводами, клемами та контактами. При такого роду несправностях духовка не включається або виключається, справно пропрацювавши деякий час. Після зняття кришки з духовки місцями видно мінвату, що служить для теплоізоляції побутової камери. Також охолодженню внутрішньої проводки та електроніки сприяє один з вентиляторів. Однак дроти та контакти все одно гріються, ізоляція втрачає свої властивості, тому після зняття кришки потрібно оглянути проводку, роз'єми та інші елементи на предмет підгоряння та почорніння. Чорнота на кришці — показник замикання на корпус.

не включається духова шафа

Проблеми, пов'язані з контактами/проводами, можуть бути не тільки всередині корпусу. Приклад — окислилися або підгоріли контакти на колодці під час спільного підключення електроплити та духовки.

не вмикається духовка

Несправність ТЕНів

Головні робочі елементи духовки — це ТЕНи. Якщо вони несправні — духова шафа не гріє. Перевіряють ТЕН мультиметром після відключення від електромережі. Потрібні контакти можна визначити за схемою приладу. До ТЕНа зазвичай підходить товстий чи подвійний провід. Якщо клеми проржавіли — змінюємо їх на нові за допомогою паяльника.

Під час перевірки мультиметром переводимо тестер у режим перевірки опору. Вимірюємо показник і робимо висновок: ТЕН підлягає заміні, якщо опір нульовий або менше ніж 10 Ом.

Несправність термостата

Ця деталь відповідає за регулювання температури в камері, від її спрацьовування залежать моменти включення та вимкнення ТЕНів. Якщо термостат несправний, можливі 2 варіанти:

  • духовка вмикається, гріє, але розігрів не зупиняється вчасно;
  • духова шафа зовсім не хоче вмикатися.

Другий варіант пов'язаний з тим, що терморегулятор зупинився з розімкнутим контактом.

не працює духова шафа

Спрацювання захисту або автовимкнення

Просунуті духовки виключаються через перегрівання корпусу, не вмикаються, якщо не щільно закриті дверцята. У деяких моделях при включенні плата керування проводить діагностику основних вузлів: ТЕНів, вентиляторів тощо. У разі явної несправності автоматика блокує роботу електродуховки.

Проблеми газових моделей: 7 можливих причин несправності газової духовки

Вихід з ладу вентиляторів

Якщо не працює вентилятор конвекції, цілком можливо, що духовка запрацює, можна буде навіть щось приготувати. Електродуховка швидше не ввімкнеться при несправності турбіни, відповідальної за охолодження. Можливо, побутовий прилад і запрацює, але при перегріві зіграє свою роль автоматика, і плата надасть команду на відключення. Ще один варіант — неможливість включення після самодіагностики, що виявила проблеми з вентилятором.

Вентилятор може не включатися з різних причин. Можливо, він справний, але підвели внутрішні дроти.

не включається електродуховка

Несправність таймера

Найчастіше ламаються механічні таймери. Типова ситуація: «годинний» механізм функціонує у штатному режимі, але ТЕНи не включаються, оскільки не отримують сигналу до початку роботи. Усувається шляхом ремонту або заміни таймера на новий. При несправності електронного пристрою відліку часу духовка зазвичай нормально вмикається, але виникають проблеми з вимкненням.

Чистимо духову шафу: Піроліз, каталіз, гідроліз, традиційне чищення: 4 способи досягнення ідеальної чистоти духовки

Несправність сенсора

Можливі несправності та їх усунення:

Що трапилося?
Що робити?
Сенсор не реагує на команди через забруднення між оптикою та скляною кришкою Зніміть скло та очистить його внутрішню частину м'якою тканиною, просоченою спиртом
Забруднились лінзи Протріть спиртовим розчином
Лінзи своє відпрацювали Замініть їх
Скло відійшло від панелі Забезпечте надійний притиск панелі до скла

Проблеми з модулем управління

Вся електрика просунутої духовки зав'язана на модулі керування. Якщо з ним проблеми — духова шафа до ладу не працює або зовсім не вмикається. Ліки проти зависання — вимкнення на 20-30 хвилин. Що стосується ремонту, у цьому випадку навряд чи вдасться впоратися самотужки.

духова шафа не гріє

Різновиди духових шаф: Залежна та незалежна духовка: відмінності 2 видів техніки

Несправність датчика температури

Щоб уникнути перегріву, виробники духовок передбачають реакцію на перевищення допустимої температури корпусу. У разі проблем з охолодженням термодатчик подає сигнал на плату керування, після його обробки йде команда на вимкнення. У разі проблем з датчиком побутовий прилад може не ввімкнутися або вимкнутися незабаром після початку роботи.

Увімкнення блокування

Під брендами Веко, Gorenje, Bosch та інших у продаж надходить техніка із захистом від дітей. При активованому блокуванні на дисплеї з'являється замок або інша підказка. Спосіб відключення захисту залежить від бренду та конкретної моделі. Зазвичай потрібно затиснути на 2-3 секунди якихось 2 кнопки.

духовка вмикається, але не гріє

Механічні пошкодження

Серйозних механічних пошкоджень, через які духовка не вмикається, не так багато. Можна виділити 2 несправності:

  1. Зламався перемикач у моделі на механічному управлінні: застряг у якомусь одному режимі або прокручується в холосту. Лікується заміною тумблера.
  2. Відбулося блокування через відсутність герметичності. Наприклад, такі варіанти: дверцята перекосило, оскільки підкачав механізм, що відповідає за відкривання-зачинення; на двірцю сіла дитина і вона перестала нормально зачинятися. Технологія ремонту залежить від певної несправності.

Отже, з питанням, чому не хоче вмикатися духова шафа, розібралися. За таких несправностей головне — знайти причину. Після правильно встановленого діагнозу не важко зробити правильний вибір: усувати проблему самостійно або викликати майстра. Якщо духовка на гарантії — зверніться до сервісу. Можливо, вам підкажуть, не виїжджаючи на виклик, як вийти зі становища, не розкриваючи корпусу. У різних брендів та моделей є свої нюанси.

Найкращі бренди: ТОП-10 найкращих виробників духових шаф

Коментарі
Залиште коментар
Категорії