Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Не стартує материнська плата, що робити – 4 причини і способи їх усунення

Дата публікації: 27.06.2019 09:15
Дата оновлення: 27.06.2019 09:15

Що робити, якщо материнка не запускається? Вже точно не варто поспішати і купувати нову. Виявити причини несправності й усунути їх можна самому. Цей гайд підкаже, як саме.

 материнские платы

Чи не стартує материнська плата: причини

Системна плата може не запускатися внаслідок багатьох чинників. Але основних їх – чотири.

Неполадки після заміни заліза

Бувають випадки, коли комп'ютер не стартує після заміни компонентів. Може бути так, що користувач поміняв материнку, але вона не сумісна з процесором, оперативкою або GPU. Вирішити цю проблему просто: потрібно лише прибрати з збірки несумісний компонент, після установки якого виникли проблеми, після чого запустити систему повторно.

Лікнеп: Що таке материнська плата в комп'ютері і на що вона впливає: 5 пояснюючих розділів

Перепади в електромережі

Через цього можуть зламатися деякі елементи. Природно, в такому випадку системний блок не зможе повноцінно функціонувати. Крім того, якщо вже говорити про проблеми живлення, то варто переконатися в працездатності БП.

Часто недосвідчені користувачі вважають живлення найважливішим елементом. Вони схильні заощаджувати на цей девайс або ж на його потужності, набуваючи рівно стільки, скільки необхідно для збірки.

сгоревшая материнка

Але так робити не варто, і ось чому:

  • бюджетні моделі не захищені від стрибків напруги, короткого замикання;
  • не завжди, особливо у ноунейм, заявлені характеристики відповідають дійсності;
  • потужність повинна бути розрахована із запасом для комфортної роботи системи, а також на випадок апгрейда в майбутньому – + 20-30%.

Рада: не варто намагатися розігнати ЦПУ, сильно піднімаючи вольтаж, адже в результаті материнка, БП або сам «камінь» можуть згоріти. Це стосується і ОЗП.

Дізнайтеся: Яку материнську плату вибрати – 8 ключових критеріїв

Проблеми з конденсаторами

Ці компоненти потрібні, щоб регулювати напругу в шинах живлення комп'ютера. Вони беруть на себе надмірні сплески напруги і створюють резерв, який використовують під час спаду.

Якщо компонент не функціонує стабільно, рідкий електроліт всередині нього може просто закипіти і витекти. Сліди витоку можна побачити, поглянувши на плату. У найважчих випадках оболонка вибухає і вміст вихлюпується. Сліди вибуху також зовні помітні. Ще одна ознака того, що конденсатор несправний – його здуття.

вздутые конденсаторы на материнке

Читайте також: і південний міст на материнській платі: 3 розділу про тому, що це таке

Транзистори

Буває так, що і мосфети можуть вийти з ладу. Цю несправність буває складно визначити, тому краще взяти збільшувальне скло. Роздуті ділянки, як і у конденсаторів, говорять про те, що елемент зламався: потрібен новий. Візуально перевірити не завжди виходить: транзистори краще «продзвонити» мультиметром.

Примітка: не варто намагатися вирішити проблему самостійно, краще – звернутися в сервісний центр або підключити нову материнку.

Що робити якщо материнська плата не запускається

Якщо «мати" не стартує, можна перевірити, в чому справа, спочатку оглянувши все, а потім – спробувати виправити все програмним методом.

Цікаво: Як дізнатися чіпсет материнської плати – 3 способи

Проведення зовнішньої діагностики

Що робити для візуальної оцінки стану плати:

1. Чи не відключаючи від джерела живлення комп'ютер, зняти кришку корпусу. Варто бути обережним, щоб статичну електрику не зашкодило комплектуючі. Для цього на руку перед маніпуляціями надаватися спеціальний антистатичний браслет.

механическое повреждение системной платы, блок живлення

2. Необхідно переконатися в справності БП. Для цього потрібно запустити ПК: якщо після натискання на Power він не відреагує, треба витягнути блок живлення з системника і протестувати його окремо. Якщо вентилятор в БП заробив, значить, з ним все в порядку.

3. Знеструмити комп'ютер і візуально оглянути материнку на відколи й подряпини, оглянути конденсатори: якщо вони здулися або підтікають, то плату доведеться здати в сервісний центр.

Рада: щоб оглядати «мати» і компоненти на ній було легше, слід позбавити їх від скопилася пилу.

В тему: Сумісність процесора і материнської плати – як підібрати комплектуючі: гайд в 3 розділах

Перезавантаження BIOS

Зробити це можна, не запускаючи комп'ютер, двома способами. Вони описані в таблиці.

извлечение батарейки из материнской платы

Скидання налаштувань за допомогою вилучення батарейки з материнської плати
Скидання параметрів БІОСа за допомогою перемички
1. Знеструмити системний блок.
2. Одягти електростатичні рукавички або браслет.
3. Розібратикорпус.
1. Знайти батарейку CMOS-пам'яті: вона нагадує сріблястий млинець. 1. Знайти на платі стирчать контакти, з позначеннями ClrCMOS, CCMOS, ClRTC, CRTC. Там повинна бути спеціальна перемичка, яка закриває 2 з 3 контактів.
2. Витягти її за допомогою викрутки на 10-15 хвилин. 2. Перемістити перемичку так, щоб відкрити крайній контакт, який вона закривала, і при цьому закрити до цього відкритий крайній контакт.
3. Поставити назад. 3. Залишити перемичку в такому положенні хвилин на 10, а після повернути у вихідне.
Примітка: іноді батарея може перебувати під блоком живлення, тоді його доведеться демонтувати.

сброс БИОСа перемычкой на системной плате


Примітка: рідкісних випадках причиною того, що материнка НЕ стартує, може стати вихід з ладу будь-якого компонента ПК. це перевірити, знадобиться повністю розібрати комп'ютер і оглянути всі деталі, включаючи процесорний сокет.

Інструкція: процесора на материнську плату: 3 кроку

Знаючи причини, за якими нова материнка може не запуститися, а також як перевіряти плату, усунути проблему буде неважко. У більшості випадків для цього достатньо візуально оглянути комплектуючу або відкотити BIOS. Можна порадити регулярно чистити корпус і компоненти від пилу, щоб уникнути перегріву. Своєчасна очищення контактів RAM від забруднень не дасть їм окислюватися і зіпсувати плату.

Коментарі
Залиште коментар
М
06.05.2022 18:19

Купили б/у материнку ASUS H81M-K (проверить сразу не получилось с моим процессором), но приносили повторно,чтоб проверить рабочая она или нет,с моим процессором (i5) она не запускается, но с i3 запустилось все остальные внутренности были мои. Ставим мой процессор в старую материнку GIGABYTE GA-H81M-S1 все работает,но там накрываются чипсеты потому что играя в игру,за частую появляется синий экран смерти. Проверяли и память и все остальное,работают.

Д
09.03.2021 11:12

Если заработали вентиляторы, не факт что БП исправен. У меня был случай когда вылетел кондей на 12В внутри, и соответственно этого напряжения не было на выходе. Визуально и по звукам создавалось ощущение что комп работает и шумит, лампочки горят, всё окей. Если с руками все норм, я советую полностью отключить БП от компонентов компа, запустить БП отдельно и проверить все напряжения на разъемах.

G
25.01.2021 14:43

Благодарю за статью, сэкономила мне кучу времени и нервов, собирался сдавать БП с матерью, думал оба мертвы, помог способ со сбросом биоса. Никогда бы не додумался, что такое возможно из-за блока питания.

Категорії