Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Температура материнської плати: якою повинна бути, як подивитися – 5 пояснювальних розділів

Дата публікації: 30.06.2019 13:20
Дата оновлення: 30.06.2019 13:20

Системна плата – сполучна ланка між усіма внутрішніми складовими ПК. Її мало що може вивести з ладу, але ось перегрів – бич кожного компонента – якраз може. Ця стаття підкаже, яка температура вважається нормою, як її перевірити і як уникнути надмірного нагріву.

 как узнать температуру комплектующих ПК

Навіщо потрібно контролювати температуру материнської плати

Нормальні температурні показники дозволяють комп'ютеру працювати в штатному режимі. Якщо ж значення завищені, то можливі зависання, збої, фризи і багато інші неприємні наслідки.

Перегрів, як правило – сигнал про проблему в апаратної частини. Наприклад, це може бути зламана система охолодження. Гаряча материнка – ще і можливе свідоцтво поломки одного з мостів.

Критична температура плати може призвести до псування всіх комплектуючих, які до ній приєднані. Ось чому важливо її контролювати.

Читайте також: таке материнська плата в комп'ютері і на що вона впливає: 5 пояснюючих розділів

Від чого залежить температура системної плати

На неї впливає t° інших ЕЛЕМЕНТІВ ПК, особливо – центрального процесора і графічного адаптера.

Не менше значення має стан системи охолодження PC і рівень загального навантаження. Якщо протягом декількох годин працює сучасна комп'ютерна гра або інший вимогливий софт, то підвищення температури не тільки материнки, а й CPU, GPU – нормальне явище.

перегрелась материнская плата

Причиною зміни температури може бути погана вентиляція приміщення. Це особливо помітно в спекотні літні дні. Якщо немає кондиціонера, вентилятора поблизу, а встановлене в корпус лептопа, ПК охолодження не здатне впоратися із завданням на 100% – перегріву не уникнути.

Температурні показники

У кожної комплектуючої збірки є порогове температурне значення. У різних моделей воно відрізняється. Втім, є середній показник.

Дізнайтеся: Яку материнську плату вибрати – 8 ключових критеріїв

Материнська плата

Гріється рідше, ніж інші елементи ПК. Якщо мова йде про невимогливих до ресурсів задачах, температура материнки повинна бути 35-45° С. Якщо ж говорити про разогнанном ЦП, парі ГПУ і жорстких, нормальний показник може підвищуватися аж до позначки в 55 градусів.

Процесор

Це – один з головних елементів збірки, від якого залежить її продуктивність. Він приймає на себе основне навантаження. У характеристиках ЦПУ виробники вказують значення TDP – тепловиділення при роботі. Як правило, комплектного кулера вистачає, якщо користувач не вирішить розігнати компонент.

температура процессора

Рада: придбати окремо більш потужну систему охолодження не завадить, особливо, якщо в PC стоїть потужний процесор рівня i7 або аналогічна за параметрами модель від AMD.

Температура процесора в градусах Цельсія
Що означає
До 50 Норма при середньому навантаженні.
До 65 Нормально в важких іграх, редакторах відео та інших ресурсоємних програмах.
Від 65 до 70 Близько до критичної позначки. Добре б перевірити кулери.
Від 70 Приводять до порушення стабільності роботи системи. Комп'ютер може гальмувати.
Від 80 Предкрітіческое стан. Слід якомога швидше перевірити ПК і не користуватися ним, поки проблема не буде вирішена.

Лікнеп: Північний і південний міст на материнської платі: 3 розділу про те, що це таке

Відеокарта

Діскреткі ділять на:

  1. Офісні. Їх купують, коли в процесорі немає інтегрованого відеоядра, а графічна продуктивність – не пріоритет.
  2. Ігрові – потужні GPU. Також придатні для графічного дизайну, монтажу та рендеринга відео.

температура видеокарты

Геймерські моделі не тільки швидше, але і витривалішими. Вони зможуть працювати при 70-75 градусів кілька годин поспіль, тоді як для простих моделей 65°C – межа.

Жорсткий диск

В середньому його робоча температура дорівнює 30-40 градусів. Якщо показники перевищують позначку в півсотні, то необхідно подивитися, чи все в порядку з девайсом.

Примітка: диски, відміну від HDD, не нагріваються, а ще – не шумлять.

Пригадується: Як дізнатися чіпсет материнської плати – 3 способи

 температура жесткого диска, блока живлення

Блок живлення

Багато користувачів при складанні ПК економлять на такому компоненті, що може привести до загибелі інших комплектуючих, а в деяких випадках – навіть до займання. Брати БП впритул по потужності – не варіант. Запас в 20-30% – це мінімум, який гарантує стабільне функціонування комп'ютера. Це також може позбавити від необхідності заміни пристрою при апгрейді.

Яка повинна бути температура у БП? Все по-різному, але зазвичай нагрів до 80°C – нормально, а ось на десять відсотків вище – вже привід для занепокоєння. Якийсь час блок може пропрацювати і в жарких умовах, але недовго.

Як дізнатися t° компонентів

  • Через БІОС. У розділі з датчиками знайти Health, CPU Information/Temperature або H/W Monitor. Але у цього способу є два великих мінуса. По-перше, малодосвідченому користувачеві краще не заглядати в підсистему, щоб випадково нічого не зіпсувати. По-друге, ОС в цей час не буде активна, так що перевірити стан комплектуючих під навантаженням не вийде.

 температура компонентов в Open Hardware Monitor и Speccy

  • ЗА допомогою сторонньої програми. Це можуть бути, наприклад, Open Hardware Monitor або Speccy – безкоштовні утиліти з простим інтерфейсом. Їх головний плюс – показують температуру системної плати, жорсткого диска та інших елементів. Повний список софта для всебічної перевірки ПК можна знайти в інтернеті.

Причини перегріву компонентів

Факторів, через які може перегріватися комп'ютерна начинка багато. Ось основні з них:

  1. неякісна або несправна система охолодження;
  2. висохла термопаста на процесорі;
  3. пил всередині пристрою.

У більшості випадків, якщо користувач впевнений в своїх навичках, все можна вирішити самостійно. Для цього знадобиться знеструмити ноутбук/комп'ютер і розібрати корпус. Не завадить надіти електростатичний браслет: так струм не зашкодить компоненти.

 снижение температуры компонентов — очистка от пыли

Як знизити t°:

  • Глянути, чи не забиті решітки корпусу пилом, чи немає її на вентиляторах. Якщо треба – почистити за допомогою спеціального пилососа, пензлики.
  • Перевірити термопасту. Якщо вона пересохла, потрібно нанести нову: капнути трохи на середину ЦП і акуратно розмазати. В ідеалі процедуру потрібно повторювати раз на півроку.
  • Переглянути, чи все в порядку з кулерами CPU, відеоадаптера, БП. Якщо вони не працюють – замінити.

 замена термопасты процессора

Рада: в приміщенні дуже жарко, можна знизити температуру ПК, перемістивши його в більш прохолодну кімнату, докупивши охолодження потужніший. У випадку з ноутбуками додатковим заходом може стати придбання охолоджуючої підставки.

Корисно: Сумісність процесора і материнської плати – як підібрати комплектуючі: гайд в 3 розділах

Знаючи, яка повинна бути температура материнки та іншої апаратної начинки ПК, легко перевірити, чи все в порядку з девайсом. Для цього є безкоштовні програми. А розуміючи, що може викликати перегрів і як все виправити, вирішити задачу вийде без труднощів.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії