Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Яку акустику вибрати для будинку: порівняння різних типів і 5 кращих виробників

Дата публікації: 27.05.2019 10:43
Дата оновлення: 27.05.2019 10:43

Домашня акустика – річ, безумовно, корисна, особливо для тих, хто хоче в повній мірі насолодитися музикою або улюбленим екшн-фільмом. Адже часто вбудованих колонок ноутбука або моноблока не вистачає на все приміщення, а в настільних ПК їх і зовсім немає.

Правильно розташувавши акустичну систему кімнаті, можна створити ефект оточення звуком, як у справжньому кінотеатрі. Але яку акустику вибрати для будинку? Всі нюанси вибору – в статті.

Читайте також: ТОП-10 кращих виробників акустичних систем

 Акустические системы для дома

Що таке акустична система?

Як правило, акустична система складається з однієї і більше колонок, які відтворюють звук, який отримують із зовнішнього Джерела. Працює Вона «В парі» Заудіо- відеотехнікою: плеєрами, телевізорами, комп'ютерами і т.д.

Акустичні системи відрізняються за форматом. Найпопулярніші варіанти:

  • 2.0 – це просто 2 колонки без сабвуфера;
  • 2.1 – 2 колонки, доповнені сабвуфером, який відповідає за низькі частоти;
  • 3.1 – комплект, спеціально розроблений для домашнього кінотеатру: сабвуфер + 3 сателіта (1 центральний і 2 фронтальних);
  • 5.1 - саб + 5 колонок.

Є також акустика формату 7.1 для створення повноцінного домашнього кінотеатру. Вона включає цілих 7 колонок і сабвуфер.

Це цікаво: ТОП-10 кращих акустичних систем 2.1: вивчаємо найпопулярніші колонки з сабвуфером

 Акустические системы типа 7.1 и 2.1

Щоб колонки видавали якісний звук, їм необхідний підсилювач потужності. Він може бути вбудованим або підключатися окремо. Залежно від цього акустика ділиться на:

  • Активну (з підсилювачем). Головна перевага такої апаратури – активні АС більш універсальні і компактні, вільно поміщаються на невеликому просторі.
  • Пасивну (без вбудованого підсилювача). Плюс такої апаратури – можливість самостійно підібрати відповідний підсилювач, орієнтуючись на особисті переваги.

Але при покупці акустики мало звернути увагу тільки на підсилювач і кількість колонок. Потрібно, в першу чергу вирішити, в поєднанні з якою технікою і за яких умов буде використовуватися апаратура. Детальніше про це – далі.

Как выглядит акустическая система в доме

Як вибрати акустичну систему

Перш, ніж перейти до огляду техніки, варто зробити акцент на кількох універсальних моментах. Вибір акустики буде вдалим, якщо врахувати 3 фактори:

  1. Потужність. Цей показник безпосередньо пов'язаний з надійністю техніки. Підбирається вона з урахуванням розмірів приміщення. Так, для кімнати площею 20 м2 досить акустики на 60-80 Вт. Важливо знати, що сумарна потужність сателітів повинна бути вище потужності підсилювача, інакше акустика довго не проживе.
  2. Чутливість. Параметр відповідає за гучність, вимірюється в децибелах. Чим більше цифри, тим голосніше звучить техніка. Величина повинна бути мінімум 75 дБ. Варто звертати увагу на цей параметр в зв'язці з іншим показником – опором.
  3. Діапазон частот. Частота універсальної акустики становить, як правило 20-35 тис. Гц. Якщо пристрій використовується в комплекті з домашнім кінотеатром, характеристики змінюються. Оптимально – 100-20 000 Гц.

Це лише мала дещиця вимог, на які варто звернути увагу. Крім того, варто придивитися до характеристик нижче.

Детальніше можна почитати тут: Як вибрати акустичну систему: 3 критерію

Відкритий і закритий тип акустики

Закрита акустична система – найпростіша і поширена. У такій апаратурі колонки не мають отворів. Музика звучить тут трохи більше приглушено завдяки тому, що повітря знаходиться в закритому об'ємі.

Подібна акустика буде ідеальною для любителів низькочастотного звуку, наприклад, музики в стилі блюз.

Акустические системы закрытого типа

А що ж з відкритими варіантами? Уже по одній назві зрозуміло, що корпус такої апаратури не герметичний – відсутня стінка на задній частині колонок. Найчастіше такі сателіти габаритні, мають кілька вбудованих динаміків. Подібна конструкція дозволяє отримати звук з низькими і високими частотами. З такою акустикою розкривається вся принадність камерної, класичної музики, живого виконання.

Пристрої підходять для музичних центрів, комп'ютера. Використовуються і на студіях звукозапису.

Читайте: Як правильно підключити акустичну систему: 4 способи + настройка в Windows

Открытые акустические системы

Плитка або настільна акустична система

Підлогове обладнання покаже себе «у всій красі» тільки в просторому приміщенні загальною площею від 18 м2. У маленькій кімнаті така апаратура марна: не вистачить місця, щоб повноцінно оцінити звук.

На особливу увагу при виборі таких колонок вимагає підсилювач, а конкретно – його потужність. Показник написаний в технічних характеристиках системи. Якщо помилитися з вибором і переоцінити можливості техніки, можна зіткнутися з рядом проблем, наприклад, відключенням колонок на великих гучності.

Читайте також: Шумлять, шиплять, фонують колонки: 4 причини проблеми і дієві рішення

Настільна або полочная акустика підійде для будь-якого приміщення. Компактні колонки мають у своєму розпорядженні так, щоб вони знаходилися на одному рівні з вухами. До полочной відноситься вся акустика, висота колонок якої знаходиться на рівні 600-700 мм.

Настольные акустические системы

Матеріал виготовлення також важливий

При виготовленні акустики використовується один з 4 популярних видів матеріалу. На якому зупинити свій погляд, підкаже таблиця.

Дерево
Пластик МДФ Алюміній
Кращий матеріал для колонок. Дерев'яні сателіти не тільки візуально привабливі, у них також хороші акустичні властивості. Найчастіше використовується в брендових моделях. Варто дешевше, зате в дизайні не програє. Пластикова техніка буває самих вигадливих і нестандартних форм, впишеться навіть в екзотичний інтер'єр. Золота середина між деревом і пластиком. Акустика з МДФ – найпоширеніша. Дозволяє виконати корпус складної форми, але може негативно впливати на якість звуку ( «дзвінкість» через резонанс на високих і середніх частотах).

За типом використання – стаціонарна або портативна

Стаціонарні колонки один раз поставив і «забув». Вони можуть бути будь-якого розміру, але часто не переносяться з кімнати в кімнату. Акустика цього типу ділиться на стереофонічну (2.0) і багатокомпонентну (системи 2.1 та вище).

Стереофонічний тип хороший для музики, відтворення звуку під час ігор, фільмів. Через відсутність сабвуфера в них менше басів, але для пересічного слухача це не така вже й проблема.

Варіант № 2 більш просунутий. Він використовується з будь-якою технікою на розсуд користувача. За рахунок окремого саба тут чітко чути об'ємний бас, що важливо при перегляді бойовиків або фільмів в стилі фентезі.

Стационарная акустика

Портативні колонки можна переносити з кімнати в кімнату і навіть брати з собою на прогулянки. Бездротова акустика від акумулятора і підключається до будь-якого аудіо/відеодевайсу.

Як вибрати бездротову акустику для будинку? Вирушаючи за покупкою такої апаратури, потрібно знати:

  • скільки смуг в системі (оптимальний варіант – 3);
  • об'єм вбудованого акумулятора – від цього безпосередньо залежить тривалість роботи;
  • потрібний розмір – якщо встановлювати в кімнаті, то краще вибирати великі колонки;
  • інтерфейси – варто віддати перевагу акустиці, де є Wi-Fi і Bluetooth з'єднання
  • великим плюсом буде пило- та влагозащищенность.

На ринку присутні монофонічні і стереофонічні системи. Перші для тих, хто не пред'являє особливих вимог до чистоти звуку, другий варіант – явним фанатам гучної музики і об'ємних басів.

 Беспроводная портативная акустика

Акустика для телевізора

Щоб повною мірою відчути адреналін від спецефектів кіно, акустику для телевізора потрібно підбирати уважно. Тут ідеальним варіантом стане система відкритого типу з фазоінвертором. У бюджетних моделях можна зустріти і закритий тип апаратури.

Акустические системы для телевизора

Вибираючи акустику для будинку під телевізор, варто врахувати кількість смуг. Щоб звук був чіткіше і різноплановий, чувся навіть найдрібніший шерех, виробники випускають акустику для ТВ з декількома смугами. Кількість смуг дорівнює кількості динаміків в сателіті, де кожен відповідає за свою частоту звуку. Для телевізора досить двосмугової акустики, в якій гармонують високі і середні частоти. Щоб підсилити баси, використовують сабвуфер.

Оскільки в дуеті з ТВ найчастіше працює домашній кінотеатр, формат акустики тут 5.1 або 3.1. Як альтернативу, можна вибрати і саундбар. Апаратура витримує великі навантаження і змушує в повній мірі відчути тонкість кожної сцени кіно в звукових ефектах.

Акустична система для комп'ютера

Класика для ПК – система типу 2.0, приклад – модель SOLO 9. Тобто 2 однакові колонки, які встановлюють з боків монітора. Кожен сателіт одночасно працює в трьох діапазонах частот і фоново відтворює звук. Такі колонки ідеальні як відтворення музики, де кожна нота грає плавними переливами.

Для геймплея і кіно більше підійде варіант 2.1, коли окрема колонка відповідає за баси (Сабвуфер), а дві інші – універсальні, поєднують всі частоти. Така комбінація сателітів в акустиці краще для фанатів важкої музики, трилерів, бойовиків або фентезі з безліччю спецефектів.

 Акустические системы для компьютера

Деякі купують для комп'ютера і системи типу 5.1 або 7.1. Але найчастіше в кімнаті не вистачає місця, щоб розмістити все це велика кількість колонок. В результаті апаратура не дає належного ефекту, «змащуючи» звуки.

При виборі акустики для ПК або ноутбука потрібно врахувати:

  • Дизайн. За химерність доведеться переплатити. Як показує практика і відгуки користувачів, стандартно оформлені сателіти звучать краще, ніж пристрої оригінальної форми.
  • Управління. Навіть якщо до системи додається пульт, краще, щоб важелі налаштування гучності, тембру і т.д. були на корпусі сателітів. Максимально зручний розташування – спереду або збоку.

У комп'ютерній акустиці підсилювач мало впливає на якість звуку, а тому активну або пасивну систему купувати – вибір індивідуальний.

Найпопулярніші виробники

Розібравшись з параметрами і нюансами вибору, логічно перейти до головного – хто є best of the best серед виробників побутових акустичних систем. Нижче – 5 найбільш затребуваних брендів.

F & D

Відомий виробник активної акустики для домашнього кінотеатру, ПК, а також портативних мультимедійних комплектів. Цей бренд регулярно вдосконалює свою продукцію, тестує її у власних лабораторіях і впроваджує новітні розробки.

Прагнення до досконалості – так можна коротко охарактеризувати продукцію бренду. У лінійці виробника є акустика для будь-якого користувача. Враховуються дизайн, ціна, зручність експлуатації.

Акустическая система F&D

Genius

Вже більше 30 років компанія Genius пропонує недорогу і компактну апаратуру для поліпшення якості звуку. Її акустичні системи для ПК, ноутбуків, телевізорів.

Тут кожен елемент – втілення стилю і витонченості. Корпус більшості моделей виконаний з дерева, є пластикові варіанти. Такі матеріали довговічні і не спотворюють звук, що дає додатковий бонус в скарбничку плюсів.

Акустическая система Genius

Microlab

Визнаний спец в компактних акустичних системах. Втім, в асортименті присутні і повноцінні пристрої 5.1 для телевізора, що створюють ефект КІНОТЕАТРУ.Апаратура бренду Microlab своїми дерев'яними корпусами, завдяки чому її можна встановлювати поряд з будь-якою технікою: перешкод точно не буде.

 Акустическая система Microlab

PHILIPS

Хто не знає портативні колонки Філіпс? Вони не тільки ефектно виглядають, але також відтворюють звук без будь-яких шумів і перешкод. Акустика PHILIPS має захист від вологи і пилу, а також (якщо бездротова) функцію швидкої зарядки. У колекції PHILIPS є, крім іншого, і мультирум-системи на додаток до технології «Розумний будинок».

SVEN

Невеликі комп'ютерні сателіти, бюджетні домашні кінотеатри, популярна акустика формату 2.1 – це все про компанію SVEN. Вона – явний професіонал у своїй сфері. Кожен продукт бренду виділяється відмінною збіркою, матеріалами, якістю звуку.

Акустическая система SVEN

Асортимент акустичних систем для будинку величезний, але вибрати кращу техніку не так і складно. Необхідно всього лише чітко сформулювати свої побажання і визначити бюджет. А з таким багажем знань, як запропонувала стаття, є всі шанси купити найоптимальніший варіант.

Коментарі
Залиште коментар