Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Які бувають холодильники? 5 різновидів холодильних установок

Дата публікації: 13.09.2017 16:29
Дата оновлення: 13.09.2017 16:29

Холодильник – це мудрий чарівник, його сила – продовжувати термін свіжості продуктів, залишаючи їх їстівними. А якщо серйозно, то це агрегат, який підтримує задану температуру в камері (вона, нагадаємо, від тепла ізольована). Холодильники потрібні для зберігання продуктів, які можуть швидко зіпсуватися, їх охолодження, заморожування. Його функції якомога краще вписуються в розуміння "кухонного помічника".

разновидности холодильников

Перш ніж вирішити, який потрібен холодильник саме вам, ознайомтеся з масивом інформації про цю техніку. Історична довідка – швидше їжа для розуму, а ось опис технічних характеристик холодильників має практичний характер.

Корисний матеріал: ТОП-10 найкращих холодильників у 2017 році

Холодильники-першопрохідці


Точну дату винаходу першого в світі холодильника назвати неможливо, як і людини, чию голову осяяла геніальна ідея. Прототипами сучасних агрегатів були печери з льодом, спеціальні заглиблення в землі і скелях, куди ще древні люди закидали лід і м'ясо. Пізніше стали виникати імітації великих скриньок та тумб з бронзи або міді, а в їх додаткові резервуари теж засипали лід. Але вік таких пристосувань був недовгий.

Тому дати ствердну і достовірну відповідь на запитання: "Хто і коли винайшов холодильник?" – ми не в силах. Якоюсь мірою до його винаходу доклали зусилля всі національності і континенти.

Першим, хто ввів термін холодильник в ужиток, став американець Томас Мур приблизно в 1800 році. Так він назвав ємність, обтягнуту кролячими шкурами, вміщену в цебер з кедрових клепок і засипану льодом. Через 5 років ще один американець Олівер Еванс додумався до принципу пара-стиснення, але так і не приступив до виконання задумки. Пізніше його ідеєю скористався Якоб Перкінс, який і отримав патент на виробництво персональних холодильників.

История изобретения холодильников

Технологію компресійного циклу розробив трохи пізніше лікар Джон Горі. Сталося це в 40-ті роки позаминулого століття, але вже тоді люди додумалися до принципу роботи юільшої частини сучасних холодильників. Але не лише американці займалися розробкою холодильних технік. Наприклад, француз Фердинант Карре практично в той же час придумав перший холодильник, який виробляв холод штучним шляхом через абсорбції аміаку.

До речі, на життя звичайних громадян всі ці відкриття на той момент мало вплинули. Лише в середині наступного століття холодильник вже став більш повсякденним і звичним.

Читайте також: Як вибрати холодильник? 11 основних критеріїв 

Холодильники бувають різні


Зараз навіть важко перелічити всі різновиди холодильників. Головне – їх винайшли і удосконалили. Найтиповіший розподіл – за яким принципом холодить:

  • компресійні;
  • термоелектричні;
  • абсорбційні;
  • з вихровими охолоджувачами.

Також бувають одно- і двокомпресійні. Ще поділяють залежно від розподілу морозильної камери і камери підтримки середньої температури:

разновидности холодильников

  1. двокамерний (не складно здогадатися, скільки камер і які варіанти розміщення);
  2. трикамерний (холодильна та нульова камера + морозильна камера) .;
  3. Side by Side (дворівнева шафа: з одного боку морозильне відділення, з іншого – холодильне). Зовні – подача льоду і охолодженої води;
  4. "французькі двері" (French Door – трьохдверний варіант). Холодильний відсік відкривається зверху за принципом стандартної шафи.

Важлива деталь звичайних холодильників – термостат. Це така компактна ємність з мембраною (обов'язково герметичною). Така деталь відсутня в системі No frost.

Одно- і двокамерний компресійний холодильник: принцип роботи


Перед покупкою люди частіше підбирають техніку за розмірами і функціями, ніхто особливо не замислюється над тим, припустимо, як працює холодильник. Не елементарне пояснення – підтримує прохолодну температуру або заморожує – а конкретний розбір принципу роботи. Почнемо з популярних компресійних приладів, які, грубо кажучи, складаються з 2-х частин – шафа і холодильний агрегат. Стінки – сталеві, а полістиролом вистелено все всередині.

Принцип работы компрессора

Вони вважаються економнішими, ніж абсорбційні. З установленням і експлуатацією проблем виникнути не повинно. Цілком достатньо мережі змінного струму 50 періодів (до 220 Вт). Такого пускового струму достатньо.

Компресійний холодильник це:

  • компресор (завдяки йому тиск різний);
  • випарник ( "краде" тепло з агрегату);
  • конденсатор (повертає тепло "за стіну холодильника");
  • терморегулятор (зберігає різницю тиску);
  • холодоагент (функція транспортування тепла від випарника до конденсатора).

Холодильник виробляє холод зрозумілим шляхом – агент змінює свій стан (газ стає рідким, а потім знову повертає початкову форму).

Компресійні не найтихіші холодильники, тому багато хто вказує на їх шумність. Пояснюється недолік механізмом, який рухається. Для того, щоб визначити як працює холодильник, до нього варто прислухатися. Коли мотор-компресор спрацьовує або вимикається, то одночасно запускається ще пускозахисне реле і терморегулятор.

одно- и и двухкамерный холодильник

Щоб холодоагент не витік, електродвигун розташовують в самому корпусі комрессора. А для того, щоб якось зменшити вібрації вибирають або підвіску зовні (вже застарілий варіант), або рефрижераторні мастила, що не застигають при низьких температурах.

У таких агрегатах часто встановлюють теплові, пускові і комбіновані реле. Термореле в холодильнику працює для однієї мети – забезпечити техніку від раптових перепадів напруги. Для автоматики (пускова обмотка вмикається під час запуску відключення при необхідних оборотах обертання) підходить пускове реле. Іноді для його створення використовують геркон. Він прийшов на зміну звичній контактній схемі.

Більш просунутим варіантом, та й більш привабливим, вважаються двохкомпресорні моделі. В однокомпресорних агрегатах продуктивність набагато нижча. Ще один момент – ефективність. У вдосконаленому варіанті з двома компресорами можна самостійно і автономно змінювати температуру в камерах по черзі або одночасно. Є можливість тимчасового відключення якоїсь камери.

Фильтр-осушитель для холодильника

Багато що залежить від чистоти холодоагента. До поломки або неякісної роботи компресора може привести засмічення капіляра водою та іншими домішками. Щоб уникнути проблем, виробники передбачили вбудовування фільтр-осушувач.

Рекомендуємо: Як і де купити холодильник. Процес покупки якісного і недорогого агрегату 

Холодильники з інверторним компресором: особливості охолодження


Майбутнє за новим і сучасним: інверторні холодильники відносно недавно набули поширення на ринку, але вже заявляють про перевагу над звичайними. Традиційним варіантом компресора вважають лінійний. Працюють за елементарним сценарієм: старт – дія – вимкнення. У цей час можна почути клацання – це реле.

Инверторный тип охлаждения

З інверторними пристроями все трохи інакше – навантаження непостійне, швидше за все плавне і повільне. Коли холодильник вмикається, то необхідна температура досягається майже відразу. Потім, завдяки інвертору, комфортний режим підтримується протягом необхідного терміну. Як таке вимнення не відбувається, але потужність змінюється розмірено, а не різко. Оберти збавляє тільки до потрібної градусної позначки. У підсумку: не відбувається значних стрибків температурного режиму, як і істотних коливань.

Зменшуючи навантаження на компресор, інвертор дарує ще одну перевагу – зниження енергоспоживання. Виходить, що система не перенапружується, адже компресор працює не на максимальних обертах. Інверторні агрегати хвалять за мінімальну гучність, що знову ж таки пов'язано з роботою компресора не на повну потужність. Виробники навіть стали підвищувати термін гарантії на свій товар. Термін експлуатації значно зростає, якщо техніка оснащена інвертором.

Термоелектричний холодильник: у чому секрет роботи


Змальовуваний принцип роботи найчастіше зустрічається у переносних холодильників. Холод виробляється завдяки ефекту "Пельтьє". Простими словами – з техніки тепло усувають за допомогою електрики. Камера ізолюється від оточення і її температура знижується. Цей спосіб виявив в позаминулому столітті французький вчений і дав йому своє ім'я.

До цього ми описували роботу холодильників за рахунок їх компресорів, а в цьому випадку поговоримо про термоелектричний модуль. Він складається з ряду металевих кубів невеликого розміру. Вони з'єднані струмом і розташовані близько. Він перетинає куби і тепло від одного металу транспортується до іншого. Якщо з одного боку агрегату буде розташований теплопоглинальний елемент, а з іншого – елемент, який витрачає тепло, тоді в силах модулів перенести значну кількість тепла.

Термоэлектрические холодильные приборы

Для того, щоб поглинути тепло з продуктів і ємностей, використовують велику алюмінієву пластину. Модулі переносять тепло в стабілізатор, що розміщується під контрольною панеллю приладу. А далі вже компактний вентилятор розносить його через повітря.

Термоелектричні холодильники радують кількістю переваг. По-перше, їх вважають холодильними приладами з мінімальним рівнем шуму (тому їх часто встановлюють в лікарняних палатах). По-друге, зручність і компактність. Ці холодильники часто беруть в далекі поїздки, адже їм не страшна вібрація і трясіння. І, нарешті, ремонт потрібний вкрай рідко.

Ми писали раніше про те, Як правильно вибрати марку холодильника: поради бувалих покупців

Абсорбційні холодильники: як працює


Вважається, що першою людиною, який додумався до абсорбційного типу охолодження став студент зі Швеції – Карл Мунтерс. Тому, не дивно, що першопрохідцем у виробництві таких холодильників стала шведська компанія Electrolux.

Агрегати отримали свою назву через принцип роботи – фізична абсорбція. Процес передбачає поглинання. Поглинач – рідкий абсорбент (в даному випадку вода) вбирає газоподібний холодоагент (аміак). Не обов'язково використовуються вони. Можливі варіанти з застосуванням ацетону, бормистого літію. Назовні викидається тепло, що виникає в процесі. Тепло ж з холодильного відділу забирається випарником.

Абсорбционный тип холожения

Для охолодження продуктів в абсорбційному холодильнику витрачається енергія – нагрівається абсорбент і розчин холодоагенту. У приладу немає хвильових увмкнень і вимкнень, тому що процес безперервний. Моделі постійно вдосконалюються – тепер не обов'язково повинен бути електричний нагрівач. Нагрівати можна і від газового балона.

Також, як і в термоелектричних агрегатах, в абсорбційних холодильних машинах немає рухомих частин. Вони вважаються компактними, абсолютно безшумними і довговічними. Але у разі несправності такі агрегати практично не підлягають ремонту – можлива тільки повна заміна. Серед мінусів абсорбційних холодильників – енергія не економиться, адже процеси постійні. А ще їх вважають досить повільними, "холод" набирається довго.

Крім принципу роботи, багатьох цікавить кліматичний клас агрегату. Тут все просто: мається на увазі температура навколишнього середовища, при якій холодильник не витрачає додаткову енергію.

Матеріал про те, Як прибрати запах з холодильника

Холодильник з No Frost: за що хвалять, за що сварять


Розморожування було типовим для наших бабусь і мам, але тепер система No Frost стала більш звичною. Але для початку з'ясуємо, що багато хвалять. Але ми також з'ясуємо, чи шкідливі холодильники з No Frost? ДІійсно шкідливі?

Випарник розміщений над морозильною камерою або за стінкою основного відділу. В агрегаті циркулює повітря (за що спасибі вентилятору). У момент припинення роботи компресора у інею є час на випаровування.

Серед переваг No Frost – постійна і рівномірна температура і в головному відділенні, і в морозилці. Наприклад, на різних полицях коливання градусів максимум 1-2 градуси, а ось з крапельним розморожуванням стрибок досягає 5-6 градусів. Завдяки такому збалансованому охолодженню продуктам забезпечена тривала свіжість. Вентиляція відновлює баланс після відкриття дверцят. Замороження з No Frost в рази прискорюється.

Особенности системы No Frost в холодильниках 

Гучність – один із жирних мінусів представленої техніки. Виною всьому – вентилятори, функція яких підтримувати однакову температуру. Правда, в деяких моделях вони не особливо гучні. Об'єм камер завжди менший, ніж у тих же крапельних приладів. Серед недоліків також відзначають вартість і енергоємність.

Інформація про шкідливість агрегатів No Frost не підтвердилася жодним достовірним джерелом. Швидше за все, це просто чергова качка. Адже холодильник всього-на-всього оснащений системою танення і вентиляторами – шкоді нізвідки взятися.

Ідеального холодильника немає. Кожен різновид має як привабливі сторони, так і суттєві мінуси. Якась модель довговічна і безшумна, але споживає занадто багато енергії, інша навпаки – енергомічна, але монотонно гуде. Або чекайте, коли винайдуть досконалий холодильник, або зупиніться на тих якостях, які необхідні, і сміливо робіть покупку.

Подивіться відео, в якому детально пояснюється принцип роботи холодильників:

Коментарі
Залиште коментар
Категорії