Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чим відрізняється ударна дриль від перфоратора: 7 основних критеріїв

Дата публікації: 13.09.2017 14:42
Дата оновлення: 20.12.2022 17:16

Коли необхідно виконати ряд ремонтних робіт, то рекомендується використовувати перфоратор або ударну дриль. Принцип функціонування апаратів схожий, але кількість відмінностей таке ж, як і загальних характеристик. Тому, перш ніж приступати до вирішення поставленого завдання, потрібно визначитися, що краще: дриль перфоратор.

Дрели и перфораторы

За зовнішньою схожістю ховається ряд відмінностей, які і визначають можливості кожного з цих інструментів. Конструкція апаратів не дозволяє зробити їх взаємозамінними. Внаслідок цього накладаються обмеження по експлуатації. Тому про те, чим відрізняються між собою ці два інструменти, нижче.

Функціональність апаратів


Перша відмінність – функціональність апаратів. Цим безпосередньо і визначається експлуатація інструментів. Дрилі відрізняються широкою областю застосування, зокрема:

  1. Свердління отворів на тонких покриттях, включаючи дерев'яні та пластикові поверхні. ЗА допомогою перемикача використовується опція ударів.
  2. Прорубування отворів на твердих покриттях. Тут на допомогу приходить ударна опція, що дозволяє виконувати роботи навіть в поверхнях з цегли.
  3. Згортання і відвернення саморізів, гвинтів і шурупів. Але подібні дії повинні виконуватися за умови відключення ударної функції.

Ми вже писали про те, «Як вибрати дриль»

Перфоратори виконують перераховані вище завдання. До того ж такі інструменти справляються з пробиттям отворів в матеріалах, що відрізняються високою твердістю. Наприклад, залізобетон. У процесі роботи використовуються різні види зубил, але за умови необхідності проробляє проломів або жолобів в стінах з бетону або каменю. Такі інструменти функціонують в трьох режимах:

  • обороти з ударами;
  • як відбійний молоток;
  • виконання оборотів без функції ударів.

Режимів у дрилів тільки два. Це свердління з ударами і без них.

Дрели и перфораторы в работе

Відмінності в ударних механізмах


Питання не в тому, що практичніше, а в тому, для яких цілей потрібен прилад. Ударний механізм апаратів і визначає головні відмінні риси. Дрилі виділяються більш простою конструкцією. «Тіло» включає два храповика, де один з'єднується з корпусом, а другий Підключається до обертається патрону. Коли ударна опція відключається, то ці елементи перестають контактувати між собою, що обумовлено наявністю спеціального стопора.

При включенні – взаємодіють один з одним. Це пов'язано з тим, що стопор забирається, а коли свердло притискається до матеріалу, відбувається контакт. Одночасно робочий елемент і затиск для нього знаходяться в русі, яке є осьовим зворотно-поступальним.

Буде також цікаво дізнатися «Як замінити шуруповерт звичайним дрилем: 3 корисних ради»

Перфоратори виділяються більш складною конструкцією, яка виконується у вигляді вузла. Механізм існує в двох варіаціях: електромеханічної та електропневматичної. Друга використовується частіше, ніж перша, в силу кращих експлуатаційних характеристик.

Ударный механизм

Суть полягає в тому, що двигун обертається, що відбувається за рахунок преобразовательного механізму КШМ (кривошипно-шатунного). Використовується і спеціальний хитний складальний вузол у вигляді сфери. Це призводить до того, що циліндричний стрижень набуває зворотно-поступальний характер руху. Між цим елементом і тараном формується простір, в якому впливає певна сила, що призводить до посилення переміщення останнього. Внаслідок цього елемент віддає енергію на робочий інструмент.

Іншими словами, в основі механізму ударні дрилі механіка, а перфораторів – пневматика. За рахунок цього відрізняються, відповідно, показники амплітуди і сили. При рівній потужності функціональність перших буде нижче в порівнянні з другими.

Продуктивність апаратів


Якщо передбачається свердління отворів в поверхнях з каменю, то доцільніше вибирати перфоратор. Продуктивність роботи цих пристроїв вище на відміну від дрилів, що пояснюється показником сили удару. У легких моделей значення дорівнює 1.4-1.7 Дж, а у важких – 19-26 Дж. Працюючи з дрилями, удар визначається силою притискання апарату до поверхні. Але навіть якщо показник високий, то значення буде малим, тому що амплітуда осьового елемента низька. Як правило, параметр дорівнює висоті зуба шестерні. Ефективність перфоратора вище і за рахунок маси пристрою. Вага сприяє збільшенню такого параметра.

Отвір, зроблене за допомогою дрилі, буде менше в 1.5 рази, ніж виконане за допомогою ПЕРФОРАТОРА. У разі використання коронки різниця стає ще БІЛЬШЕ. До того Жпрофесійні перфоратори вирішенню поставленого завдання набагато швидше. Результат залежить ще і від варіанту використовуваного робочого елемента, потужності апарату. Але отвір, зроблене перфоратором, завжди буде більше.

Використовувані робочі пристосування і тип фіксації


Ще одним параметром, який відрізняє апарати між собою, є робочий інструмент і тип фіксації елемента. Найчастіше експлуатуються:

  • коронки;
  • бури;
  • зубила;
  • Штробери.

Рабочие инструменты

В дрилях, як правило, застосовується робочий елемент у вигляді свердла, на яке наноситься напайку зі сплаву побідиту. Такий варіант актуальний для бетонних покриттів. Потрібно зауважити, що кріплення елемента здійснюється в спеціальний затискач в обох варіантах. Але їх конструкція в апаратах різна. Перфоратори припускають використання ряду систем, що дозволяють швидко змінити робочий Елемент. Це, зокрема, SDS:

  • plus;
  • max;
  • top.

Для фіксації застосовуються спеціальні канавки, що мають особливу конфігурацію. Потрібно сказати і про ступінь свободи по відношенню до затиску в напрямку осі. Такий підхід сприяє зниженню навантаження під час роботи.

Стандартне свердло застосовується лише за умови обладнання апарату спеціальним перехідником або установки патрона з кулачковим механізмом замість традиційного. Фіксатор сприяє швидкій та легкій зміні затиску. Стандартна модель включається в комплект апарату. Коли використовується кулачкова варіація, то формується конструкція, яка складається з двох затискачів, що з'єднуються між собою послідовної ланцюжком, і одного допоміжного. Але в такому разі виникає биття під час роботи апарату, а кріплення відрізняється недостатньою жорсткістю.

Кулачковый патрон

З перерахованого вище випливає, що перфоратори застосовуються для вирішення широкого спектру завдань в порівнянні з ударними дрилями. До того ж вони виграють по потужності і продуктивності. Це означає, що такий варіант більш актуальний для виконання складних операцій. Дрилі ж раціонально використовувати для вирішення дрібних завдань.

Різниця в умовах роботи


Особливо істотні відмінності проглядаються в умовах експлуатації інструментів. При однакових параметрах з перфоратором виконувати свердління і свердління з ударом легше, наприклад, з моделлю DeWalt D25501K. Щоб забезпечити оптимальну потужність, потрібна сила на дриль, рівна 9-16 кг, а на перфоратор – 5. При меншому значенні натискання знижується і вібрація на руки, що представляє зручність для користувача.

Перфоратор зручніше, тому що в конструкції інструмента розташовується повітряна подушка, що володіє пом'якшувальною характеристикою. За рахунок цього елемента і не відбувається стикування кінчика ударника і поршня один з одним. Така особливість робить перфоратор практичніше в роботі в порівнянні з дрилем.

перфоратор и дрель

Термін служби і надійність


Період експлуатації інструментів – ще один важливий параметр, що визначає подальшу Покупку. Ударний дриль, НАПРИКЛАД,Bosch EasyImpact 550, відрізняється меншим часом використання на відміну від перфоратора. Перевага в тому, що пневматика знижує вібрації, отже, і умови роботи будуть оптимальними для всієї конструкції апарату. Спеціальна муфта сприяє усуненню поломок при заклинювання бура. Наприклад, якщо елемент потрапив на арматуру.

Робочі деталі дрилі швидко приходять в непридатність, що обумовлено впливає навантаженням на шестерінки. В результаті вібрація впливає з великою силою і твердістю, негативно відбивається на комплектуючих інструменту, виводячи елементи з ладу.

Також рекомендуємо «ТОП-10 ударних дрилів: огляд»

Різниця в ціні


Вартість апаратів, відповідно, теж різниться, навіть якщо їх потужність однакова. При однакових умовах ціна перфоратора вище в 3-4 рази в порівнянні з дрилем. Наприклад, якщо розглядати апарати потужністю 700 Вт, то дриль Зеніт ЗДП-700 дешевше, в той час як перфоратор Интерскол П-24/700 ЕР дорожче.

Модели инструментов

Моделі інструментів Зеніт ЗДП-700 і Интерскол П-24/700 ЕР 

Вибирати модель потрібно виходячи з ряду параметрів:

  • необхідної потужності;
  • робочого матеріалу;
  • умов праці;
  • масштабу поставленого завдання;
  • бюджету.

Якщо роботи мінімальні, то купувати перфоратор нераціонально.

Немає відповіді на питання «що краще?». Придбання визначається сферою використання і відповідними умовами. Якщо не передбачається серйозних ремонтних робіт, то оптимально вибрати ударну дриль. Вона підійде для дерев'яних і металевих покриттів, закручування кріпильних елементів. Вибирати перфоратор раціонально, коли виникає необхідність просвердлити тверді поверхні (кам'яні, бетонні, цегляні), підготувати великі отвори або виконати демонтажні операції.

Дивіться відео «Перфоратор і ударна дриль: замінюють вони один одного?»

Коментарі
Залиште коментар
Категорії