Оптимальні градуси залежить від вмісту холодильника. Якщо в ньому нічого немає, крім пива та чипсів, можна виставити ощадливе значення в порівнянні з рекомендованим в інструкції з експлуатації. А ось коли борщ скис на третій день, саме час посилити інтенсивність охолодження.
Оптимальна температура для основної камери
Більшість продуктів зберігається в основній камері холодильника. Оптимальна температура у ній у районі 0-5 °C. Для двокамерного, з класичним компонуванням, справедливий принцип: що нижча полиця, то холодніше.
- «Верхній поверх» призначений для зберігання готових страв. Для цієї локації оптимальні 5 °C.
- Середні полиці підходять для розміщення ковбас, сирів, яєць, кондитерських виробів, домашньої консервації. Відповідний температурний режим: 2-4 °C.
- Ще нижче — їжа, що швидко псується: птах, м'ясо, риба, розморожені напівфабрикати, молочні продукти. Для них норма — 0-1 °C.
У багатьох пристроях виділено одну чи дві зони свіжості. Вони двох видів:
- Для не замороженого м'яса та риби. У відсіку підтримується температура близько нуля. Обмеження циркуляції повітря перешкоджає обвітрюванню.
- Для овочів, фруктів та зелені. Тут сенс не в низьких градусах, а в підтриманні вологості, при якій вегетаріанські продукти зберігають соковитість. Такий відсік особливо актуальний для холодильників No Frost з примусовою циркуляцією повітря.
У моделях із загальною циркуляцією повітря, у яких морозилка розташована у верхній частині, інший розподіл температур. Найхолодніша полиця — під замороженими продуктами, у цьому безумовна відмінність.
Оптимальна температура для дверцят холодильника
Найгірше охолоджуються дверцята. Холод зазвичай йде від задньої стінки чи зверху, але в продукти, розміщені у кишеньках, потрапляє не відразу. Ще один фактор, що перешкоджає охолодженню, при відкритті побутового приладу тепло перш за все потрапляє на дверцята. Чим частіше відкривають, тим більше зусиль потрібно докладати компресорному двигуну для підтримки відповідного мікроклімату.
Яка максимальна температура має бути в холодильнику? Показник залежить від бренду: для Beko — 8 °C, для Gorenje — 9 °C, для Snaige, Hitachi та Ardesto — 10 °C, для Indesit — 12 °C. За адекватних умов експлуатації вище температура на дверцятах не підійметься.
Через досить теплий мікроклімат, на дверцятах намагаються не зберігати продукти, що швидко псуються. Вона підходить для розміщення ліків, що вимагають дотримання температурного режиму, кетчупів та інших гострих приправ у тюбиках. На мініполках виробники часто облаштовують місце для яєць, соків та мінералки у невеликій тарі. Навантажують дверцята без фанатизму, це продовжить термін експлуатації шарнірів.
Особливу увагу приділила боротьбі з нерівномірним охолодженням компанія LG, розробивши технологію Doorcooling. Проблема частково вирішилася завдяки додаткового обдування дверцят.
Яка температура має бути в морозилці
При повсякденному зберіганні норма -18 °C. За такої температури продукти заморожуються досить швидко та зберігають смакові якості. Пригнічується зростання бактерій.
Якщо купили кілька кг м'яса для тривалого зберігання, варто знизити температуру морозильної камери. У багатьох моделях є функція суперзаморожування — Power Freeze, Super Freezing або щось подібне. При суперзаморожуванні компресор наганяє -24 °C, можливий також глибший мінус. Є холодильники, які здатні охолоджувати до -32 °C. Режим вимикається вручну або автоматично через 24-72 години після активації.
При швидкому заморожуванні зростає навантаження на компресор, енергоощадженням на якийсь час доводиться жертвувати. Виставляючи градуси в морозилці, враховують час зберігання їжі за певної температури:
Продукти
|
Градуси | Орієнтовний термін зберігання, у місяцях |
М'ясо | -14-18 °C | 6 |
Річкова риба, птах | -18 °C | 6 |
Морська риба | -18 °C | 8 |
Фрукти, овочі та ягоди | -18 °C | 12 |
М'ясні тушки перед заморожуванням ділять на шматки, щоб щоразу можна було дістати необхідну кількість продукту.
Типова несправність: Холодильник не вимикається: 7 причин перевантаження компресора
Оптимальна температура для заморожування продуктів
Вибір відповідних градусів залежить від вмісту та завантаженості морозилки. Якщо потрібно заморозити пів кіло продуктів у порожньому відсіку, виставляють -12 °C. За такої температури можна близько місяця зберігати м'ясо, рибу, птицю. Режим -12 °C не використовують любителі сезонного заморожування ягід, при -18 °C вони зберігаються довше.
Ставити -18 °C має сенс, якщо якісь продукти прописуються в холодильнику на кілька місяців. Суперзамороження з -24 °C рятує, коли потрібно перетворити на льодяник відразу велику кількість їжі.
У порожній морозилці нового агрегату холодніше, ніж передбачає режим заморожування. Методика виробників передбачає замір температури продуктів після охолодження, а не повітря. Можна перевірити холодильну камеру, помістивши на ніч термометр у склянку води та розмістивши її на середній полиці. Для морозилки такий спосіб не підходить.
Цікава стаття: Рівень шуму побутової техніки — градація з 9 ступенів
Вплив температури на якість заморожених продуктів
При заморожуванні м'яса калорії залишаються на колишньому рівні, жири та білки — теж. При тривалому зберіганні втрачається 10% вітамінів, що не важко компенсувати свіжими фруктами та овочами. Ягоди теж втрачають частину вітамінів, але набагато менше, ніж при готуванні варення на зиму. Від термообробки значно більше негативу.
Щоб замороження не зіпсувало смак м'яса, потрібно дотримуватися простих правил:
- Для захисту від обвітрювання зберігають продукти в упаковці.
- При завантаженні в морозилку великих обсягів м'яса використовують суперзаморожування. Чим швидше замерзне, тим краще збереже смак. У разі морозилки, що погано працює, свіже м'ясо після завантаження підвищить температуру старого вмісту.
- Уникають повторного заморожування продуктів.
Ще один важливий аспект — правильне розморожування. Розберемося, яка температура має бути після морозилки під час відтавання. Якщо потрібно зберегти максимум смакових якостей, не відігрівають м'ясо у мікрохвильовій печі. Нехай розморожується за кімнатної температури, а ще краще — на нижній поличці холодильної камери при 5 °C. Увечері кладуть м'ясо на розморожування, а вранці або в обід готують.
Цифри та факти: Скільки тримає холодильник без світла — 7 пояснень та порад як довше зберігати продукти
Холодильник взимку та влітку — у чому різниця
Різниця у навколишній температурі. Влітку в будинку тепліше, ніж взимку. Агрегату потрібно докладати більше зусиль для охолодження продуктів.
Розбираємося з намерзанням: Лід у морозилці Ноу-Фрост — 6 причин та варіанти усунення
Як правильно вибрати температуру в холодильнику взимку
Комфортна температура для житла в зимовий період -20-23 °C, а для кухні ще менше. У відносно холодному мікрокліматі холодильник працює добре. Робочий діапазон градусів залежить від кліматичного пояса. Відповідні варіанти для України:
Кліматичний клас
|
Робочий діапазон |
N (normal) | 16-32 °C |
SN (subnormal) | 10-32 °C |
У разі холодильника SN-класу 21 °C — середнє значення температурного діапазону. При ньому агрегат працює ідеально, немає сенсу виставляти режим інтенсивнішого охолодження в порівнянні зі звичним рівнем. Не треба морочитися питанням, на яку цифру ставити холодильник.
Окрема тема — поставити на заскленому та утепленому балконі. При температурі нижче 10 °C його бажано не включати з наступних причин:
- Компресору важче працювати при загуслому мастилі;
- продукти в холодильному відділенні й так зберігатимуться досить довго.
Для зберігання замороженої їжі такий варіант не підходить.
Як налаштувати холодильник влітку
Для літньої пори комфортна температура в будинку — 22-25 °C. При таких градусах більше тепла потрапляє до камер при відкриванні дверей, складніше охолоджуватися конденсатору. А ще тепліші продукти, які приносять з вулиці.
Щоб апарат працював ефективніше, у спеку його переводять у більш інтенсивний режим. Якщо на дисплеї взимку 5°, влітку ставлять 4°. У разі механічного управління переходять з «2» на «3». Витрата електрики збільшиться. Рекомендації щодо зміни режиму особливо актуальні для квартир без спліт-систем. Без кондиціювання влітку на кухні термометр показує 30° C і більше.
Скільки градусів Цельсія має бути в холодильнику — розібралися. На закінчення кілька рекомендацій щодо економії електроенергії:
- Не ставлять агрегат впритул до стіни. Повинні залишатися проміжки для безперешкодної віддачі тепла.
- Не ставлять поруч з технікою, від якої йде тепло. Маються на увазі опалювальні прилади, кухонні плити тощо.
- Стежать за герметичністю. Розміщені продукти не повинні перешкоджати повному закриванню дверцят.
- Закривають каструлі, компоти та соління в банках перед розміщенням у холодильній камері. Зайва волога збільшує навантаження на компресор.
- Не перевантажують холодильник. Варто зайвий раз відвідати магазин, ніж набивати полиці до краю.
Та й намагаються не виставляти надмірно інтенсивний режим роботи.
Проблеми та рішення: Чому гріється холодильник: 5 можливих факторів